bloghoved starten på et startup

Test: Vil du være iværksætter?

I sidste indlæg skrev jeg lidt om min rejse til hvordan jeg ente med at blive iværksætter. I dette indlæg vil jeg give dig en lille test som du allerede kan tage i dag. Testen vil afsløre om du er parat til at satse på din egen ide, eller om dit nuværende komfortable liv vægter højere. Lille advarsel testen er også startskuddet til starten på din nye virksomhed. Men inden du tager testen vil jeg først fortælle om de tre ting jeg vil anbefale er til stede inden du går all-in, og satser på livet som selvstændig.

1 – De første beviser for succes

Det er nemt nok at starte sig egen virksomhed, det svære er at blive en succes inden pengekisten er tom. Vil du starte op med noget nyt og revolutionerende, vil jeg varmt anbefale at skaffe de første beviser for at ideen overhovedet er værd at jage. Beviset med laveste risiko er at have noget folk vil købe, og jo flere desto bedre. Dette bevis er dog også det sværeste bevis at opnå. Derfor start med det nemmeste og arbejd dig frem til det bedste. Det nemmeste bevis at opnå er at du selv synes at din ide er så god at du gider arbejde med den.

Start med det bevis og byg videre derfra, spørg hvad andre synes om ideen, hvis de synes om den, så begynd at byg en model, test modellen, lær og bliv ved med at modificer, og til sidst har du noget der kan sælges. Men først skal du tro nok på ideen til du gider arbejde videre med den. Hvis du synes du har lidt for travlt lige nu til at satse på din egen ide, er det ikke fordi du har travlt, så er der fordi din ide er så dårlig at du ikke engang selv gider prioritere den.

Med Towoo var der ikke mange der havde fidus til ideen, da Simon(den anden halvdel af Towoo) og jeg i starten fortalte folk om ideen, men vi troede selv så meget på ideen at vi sagde vores job op, og gik fuldtid med den, så skulle vi nok vise alle andre, at det er en god ide.

Med min selvvandende urtepotte havde jeg de første salg i hus før jeg rigtig troede på at ideen kunne blive til noget, jeg kunne starte en virksomhed op omkring. Fælles for begge ideer var dog at jeg selv troede nok på ideen, til at jeg fortsatte med at arbejde videre med den, og jo mere du arbejde med ideen desto bedre bliver den.

2 – Ressourcer til 12-18 måneder uden løn

Regn ikke med at kunne udbetale løn til dig selv, de første 12-18 måneder. Nærmest lige meget hvor gode beviser du har, vil det blive svært at starte noget hvor du kan udbetale din egen løn fra dag et af. Når du starter op selv, skal alt gøres første gang, og du laver mange fejl, og fejl tager tid at fikse.

Dernæst er du alene om alting og alt det du ikke kan finde ud af, skal du betale andre for at gøre for dig, og de skal have penge før du kan få. Derefter skal man ikke undervurdere hvor lang tid alting tager. Her er lidt erfaringer fra mit liv:

  • Tid til at få sendt den første pakke til Kina: 10-20 dage.
  • Tid til at få ens hjemmeside på side 1 på Google: 3-6 måneder.
  • Tid til at få en aftale med en større dansk kæde: 3-6 måneder.
  • Tid til at få den første korrekte prøve fra en ny underleverandør: 6-12 måneder.

12-18 måneder går stærkt. Jeg kan kun anbefale at have ressourcer til at kunne leve de første 12-18 uden løn. Det kan virke uoverskueligt at skaffe den salgs kapital, men så må man leve et sparsomt liv i stedet. Enten skal man skaffe en lille million til sin egen løn, eller også skal man leve for noget mindre.

3 – Du skal have en partner

Jeg kan kun anbefale at have en partner på projektet. Det er på mange planer rigtig rat at være to i et Startup. Til at starte med er der den åbenlyse fordel i at finde en der kan noget du ikke kan, så i kan komplementere hinanden og nå hurtigere og billigere i mål, end hvis det bare var dig. For mig har det været en stor ressource at have en anden at dele rejsen med. Det at starte sin egen virksomhed er en lang sej kamp, med mange skuffelser og pludselig stopklodser som slår en til tælling, her er det uvurderligt at være to, når den ene er nede kan den anden løfte op.

Vil du være iværksætter?

Nu til den lovede test, der vil vise dig om du har hvad der skal til for at blive selvstændig. Det er en enormt simpel test, men jeg har set mange fejle den. Starten på dit eget startup, starter med at du selv tror nok på ideen til at du gider arbejde med den. Ikke fuldtid, måske bare nogle timer om ugen, men du skal arbejde med den.

Her er testen: Start en opsparing hvor de lægger 10 % af din månedsløn til side. Disse penge skal du bruge på at udvikle og teste din ide. Afsæt 10 timer om ugen til at udvikle i, lige så snart du har noget at vise, viser du den til familie og venner – lyt til hvad de siger, juster din ide og bliv ved.

Dette er testen. Start med at bruge 10 % af din løn og 10 timer af din tid på at komme i gang. Vil du ikke bruge 10 % af din løn, eller 10 timer af din tid til at udvikle din ide, mangler du stadig at opnå det nemmeste bevis for om din ide er interessant. Du mangler stadig at overbevise dig selv om din ide er værd at bruge tid og penge på. Ændre på dette ved at bruge tid og penge på at udvikle ideen eller drop den, men fortsæt med at spare pengene op – du får brug for dem når den rigtige ide kommer til dig.

Det gode ved denne test er at jo før du fejler testen, desto mindre har du tabt og desto større er indikationen af at du ikke rigtig vil være iværksætter. Og jo længere du kører testen desto mere får du udviklet din ide og desto tættere er du på at få succes med den.

Af ingenting kommer intet – så kom i gang

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten