Test-byg et hus ?

En af de ting der bekymrer mig ved at gå igang med at bygge et hus, er at jeg ikke har en disse erfaring med at vurdere hvor/hvordan et hus bør ligge på en grund, eller for den sags skyld ret meget øjemål for hvor meget f.eks 18m egentlig er når det kommer til stykket.

Det siger sig selv at enhver arkitekt med et blot nogenlunde greb om 3D cad kan lave alle mulige "renderings", men jeg ved ikke rigtig om jeg synes det er nok beslutningsgrundlag.

Derfor har jeg overvejet om jeg burde købet et aflagt stillads eller nogle bigballer til at lave en "mockup" opstilling med.

Det er ikke fordi jeg har specielt travlt med at få bygget, vi har tag over hovedet, så en sådan opstilling kunne fint stå vinteren over og på den måde vise os noget om lysindfald osv.

Er der nogen der har prøvet noget i den stil ?

Var det besværet værd ?

phk

Poul-Henning Kamps billede
Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Kommentarer (23)

Du skal først og fremmet have styr på afstande til skel og vej, og om der er specielle servitutter/lokalplaner på grunden.

Skal der også garage/udhus og drivhus på grunden, så skal det med i planlægningen, også selv om du ikke synes, at du har brug for en garage lige nu.

Det kan være svært at omsætte tegninger inde i hovedet, find en bygning, med rum, der ligner det, du vil bygge. Kommer der f. eks. lys nok ind i bunden af det midterste rum?

 • 0
 • 0

Da mine forældre i 1970 byggede til, var det med fuld kælder, da grunden skrånede. Det var vist ikke så fikst, jeg husker da en oversvømmelse kort efter. Og alle de der små frøer, der sad på trappen udenfor (de blev reddet!).

Hvad med taget? Udover det er grønt? Er det bungalow, mansard, fladt eller andet?

Og så ville jeg frygtelig gerne tilføje en udestue/vinterhave. Til potteplanter mm. Faktisk er sådan en rar at have, når det blæser/er for koldt ude. Hvis man er smart, får man noget, der kan lukkes af med skydedøre.

Ellers kan må jo få sådan en i haven: http://www.classicahouse.com/
Men de er ret dyre, men smarte!

 • 0
 • 0

Da grunden har en placering hvor togsporet kører nord for den planlagte bygning (planen vist andetsteds) der så skal have teknikrummene som "støjvold" er orienteringen jo så godt som givet.

Mit helt almindelige hus har en hovedretning fra nordvest til sydøst 290-110grader der giver morgensol på den nordlige side langs huset og aftenssol langs husets sydlige side på de tidspunkter hvor man har lyst til at sidde ude om sommeren( Hvis det ikke lige var for min kære nabo Erik Herses store grantræ :o( )

 • 0
 • 0

Et lignende koncept er vist nok lov i Schweiz. Før man bygger stiller man nogle stænger op, så alle kan visualiserer hvordan bygningen kommer til at se ud. Naboer, etc. kan så gøre indsigelser. Og man har vel også selv en chance for at se nogen lunde hvordan det kommer til at se ud. Men en erfaren arkitekt bør da have helt check på den slags.

 • 0
 • 0

Hvad med at tage nogle billeder af grunden, og så benytte din computerviden til at lave en animering, således at du kan ændre det som du vil.
Og se det fra alle vinkler, og med solen på forskellige tidspunkter?

Der findes mange værktøjer til det, lige fra de professionelle (som koster kassen, og som store arkitektfirmaer bruger) til noget mere overkommeligt.

 • 0
 • 0

og ned til din lokale arkitekt.

Det er arkitekturens dag i dag og mange arkitekt-firmaer holder åbent hus.

Selvfølgelig skal man have lov til at lege og drømme, men på et tidspunkt må man erkende sin egen begrænsning og lade fagfolk komme til.

18*18 = 360 m2 bolig! husk kalde-anlægget og robotstøvsugerne.

 • 0
 • 0

Min erfaring med arkitekter er den at skal de lave en visualisering af en ny bygning, så er det ret dyrt. de tegner først det hele i normal 2D og ønsker man så en 3D visualisering så skal der yderligere kr på bordet.

jeg har selv med held brugt et fint program fra IMSIdessign der hedder Floorplan, det tegner med templates i 3D og er utroligt nemt at bruge.
man skal ikke som i autocad tegne alle detaljer selv, men må så til gengæld leve med de templates der ligger i programmet ( de kan dog tilrettes på en del punkter)

Først lægger mand grunden ind men de koter den indeholder, dernæst tegner man sit hus, vælger overflader, og evt møblering, til sidst kan man vælge geografisk placering i verden og N-S-Ø-V orientering, og man kan komme på en virituel gå tur gennem huset, tidspunkt på dagen kan også vælges for at se sol indfald mv.

Der kan hentes gratis prøve download her: http://www.imsidesign.com/Products/TurboFL...

Da jeg selv startede med ver 11 for år tilbage fik min dengang 9 årige datter megen glæde af at tegne huse, og specielt af at møblere dem ;-)
Så de fleste kan være med.

 • 0
 • 0

Køb nogle 4" x 4" emballagetømmer (gerne bomkantet) i rette længde, lej et jordbor hos Lomax og nogle forstærkede engangspreseninger.

Både tømret og preseningerne kan bruges til et-eller-andet efterfølgende

 • 0
 • 0

Brug Google SketchUp. Et gratis program, der kan bruges til at tegne, placere vende og dreje, sætte biler i carporten, møbler i huset og meget mere. Du kan sætte huset på din grund, som du finder i Google Maps. Et ret fikst program, som jeg har haft virkelig gode erfaringer med, da vi byggede hus. Du kan også se, om der er skygger på dine solceller på forskellige tid og tidspunkter af året. God fornøjelse!

 • 0
 • 0

Byg en skalamodel i skumplast. Størrelsesforhold er alt efter temperament - men det vil være smart at vælge en skala hvor vægtykkelse der passer med tykkelsen på en plade :o) Skal det være brede egeplanker, klinker eller noget helt tredie - det klarer printeren. Det udprintede monteres nemt på overflader v.h.a spraylim.

Jeg vil mene der er god underholdningsværdi for ungerne med fabrikering af møbler og indretning af egne værelser.

 • 0
 • 0

Da vi byggede havde vi meget glæde af at slå nogle pæle i jorden og trække nogle snore mellem dem. Det giver et rigtig godt billede af hvordan resultatet bliver på en meget enkel måde.
Vi gentog fremgangsmåden da vi byggede garagen efterfølgende da de oprindelige planer var ændret i mellemtiden.

 • 0
 • 0

Mht. hus, så har jeg kun arbejdet med Lego og papirmodeller.

En fuld skala mockup, har jeg dog med succes lavet ved er terrasse - hvor der skulle flyttes en del jord. Nogle stålstænger samt farvet snor for at få en ide om skala og skygge hen over dagen.
Det var især en god ide, da min kone og jeg ikke visualiserer på samme vis. Flere typer modeller gjorde, at vi begge kunne være med i processen.

 • 0
 • 0

... bliver jeg vel færdig med at samle vores 3D printer og skal lave et "prøveprint" som meget vel kan være dit udkast til et hus, som så kan belyses med en arkitektlampe.

Grundplan har størrelse som et A4 ark !

 • 0
 • 0

Jeg synes også godt om sketchup. Men jeg vil lige advare om at ting ser mindre ud i virkeligheden end de virkeligt er :-)
I alt fald syntes jeg at både grundplan og have til mit første hus så usselt lille ud, da fundamentet var lagt på en pløjemark.
Men da vægge og hæk og haveplanter og tag og .. var sat på, så passede det jo at badeværelset var stort nok og at der var plads til en stor køkkenhave osv.
Så pointen er at du skal tro både på virkeligheden og på dine skitser.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke hvor langt dette projekt er kommet men det kunne være interessant:

http://www.comon.dk/art/142380/se-dit-hus-...

Jeg ville dog starte med SketchUp, og så gå 1:1 med noget reb/snor/line med en knude per meter (og bruge 3-4-5 kanter til at lave rette vinkler). Når grundplanen er "konstrueret" kan du plante landmåler spyd i hjørnerne og forbinde diagonale snore til at låse vinklerne. Så er det relativt let at flytte grundplanen rundt på grunden.

Til at vurdere højder ville jeg nok medbringe et par lange lægter med 20 cm streger (og tydelige meter-streger). En trappestige er også god at ha' med.

 • 0
 • 0

Teknikrummene kan nok ikke klare støjafskærmningen alene. Vejstøj kan blokkeres af en støjskærm, men jernbaner laver små lokale jordskælv, som får rystelser i bygningen til at danne støj. Du skal derfor være omhyggelig med fundamentet og passe på, at husets struktur ikke har uheldige egenfrekvenser.
Google Sketchup har jeg haft stor glæde af ved ombygning. Du kan lægge bygningen på grunden i Googleearth og se lysindfald på alle tider af døgnet året rundt.

 • 0
 • 0

18*18 = 360 m2 bolig! husk kalde-anlægget og robotstøvsugerne.

En af min kones kolleger har robotstøvsuger.

Og kat.

Katten er ikke helt renlig...

En dag havde den lagt en ordentlig kattel**t, som støvsugeren gladeligt
smurte ud over hele huset.

Det er en udekat nu.

 • 0
 • 0

[quote]
18*18 = 360 m2 bolig! husk kalde-anlægget og robotstøvsugerne.

En af min kones kolleger har robotstøvsuger.

Og kat.

Katten er ikke helt renlig...

En dag havde den lagt en ordentlig kattel**t, som støvsugeren gladeligt
smurte ud over hele huset.

Det er en udekat nu.[/quote]

Hov, Mogens Kjær :)

Det har jeg faktisk selv prøvet. Føj. Den havde dårlig mave.
Men jeg har nu købt en ny robotstøvsuger for nyligt alligevel. Den gamle røg på genbrugspladsen efter den episode.

Hilsen den anden Mogens Kjær

On topic:
Hvad er det PHK med familie prøver at opnå med mock uppen?
En let konstruktion, enten bare en stor presenning der bredes ud og sømmes fast med teltpløkker eller noget med pæle og snor har den fordel at man let kan flytte eller dreje huset lidt. En mock up af f.eks bigballer har den fordel at man kan lade den stå hele vinteren og gå derover og kigge og blive inspireret. Den vil give et noget mere virkelighedstro billede. Ballerne kan vel gensælges med et vist tab.

Jeg har også brugt Floorplan. Det er specifikt lavet til at tegne huse (modsat Sketchup), er let at bruge og kan lave målfaste tegninger.

 • 0
 • 0

halmballehus - vent med at smøre puds på til i er tilfredse med indretning, størrelse og placering. :-)

 • 0
 • 0

Der er noget rubyscript som kan bruges til at automatisere tegning med, hvis man er nørdet nok. Jeg har på et tidspunkt taget en mapfil fra et klikbart kort med en masse bygninger på og lavet om til en 3-d model i sketchup på den måde. Dvs man kan lave sin model direkte i sketchup eller man kan lave et script, så man fx kan lave 20 varianter af sit hus og se hvilken man bedst kan lide :-)

 • 0
 • 0