motorbloggen

Tesla 3 bør blive Årets Bil 2020!

De seneste dage har danske motorjournalister testet og vurderet kandidaterne til Årets Bil 2020. Det har resulteret i fem biler, der er blevet nomineret:

 • BMW 1-serie

 • BMW 3-serie

 • Kia Xceed

 • Peugeot 208

 • Tesla Model 3

Mortorbloggen har ikke deltaget i afstemningen, men her på redaktionen (som består af undertegnede og Christian Rantorp, redaktør på MobilityTech) er vi fuldstændig enige om, at Tesla 3 skal vinde.

Hvorfor så det? Vi har begge kørt Tesla 3, og listen med positive oplevelser er lang.

Grundlæggende synes vi, at Tesla 3 er en fremragende elbil til en rimelig pris. Den er rummelig, der er plads til en familie med bagage, rækkevidden er virkelig god, ladeinfrastrukturen fornuftig, ladehastigheden i top på Teslas egne superchargere (men ikke helt så god som Audi), køreegenskaberne fine på trods af vægten, for slet ikke at tale om en fuldstændig fantastisk acceleration (her er jeg nok lidt farvet af, at det var performance-modellen, jeg lånte).

Der er selvfølgelig også nogle udfordringer: Instrumenteringen er med garanti ikke noget, som passer alle. Den store skærm bliver let fedtet, og der skal ledes lidt efter de rigtige menuer. Der har også været nogle, som har bemærket, at samlekvaliteten ikke er i top, men så vidt jeg ved, er det overvejende i de første modeller, der blev sendt på gaden, at det er et problem.

Hvis vi tager gennemsnittet af de anmeldelser, som vi har læst, så er motorjournalisterne langt overvejende positive.

Og så er der også det med prisen. Hvor Tesla S helt grundlæggende var en luksusbil til 800.000+ kr., så er det noget helt andet med Tesla 3. På den danske hjemmeside er startprisen 370.000 kr. for en Tesla 3 standard range med 409 km rækkevidde (WLTP) og 0-100 km/t på 5,6 sekunder. Det er bare 25.000 kr. mere end en Nissan Leaf e+ N-Connecta med cirka samme rækkevidde.

Hvis man virkelig slår til søren, så kan prisen for den fuldt udstyrede Tesla 3 tvinges op på 450.000 kroner, men så får man også 560 km rækkevidde. Endnu vildere kan det blive med performance-modeller, som tillader en tophastighed på 261 km/t og 0-100 km/t på 3,4 sekunder.

Oveni kommer der så en sensor-pakke på 50.000 kroner, så bilen kan blive rigtig selvkørende engang i fremtiden.

Hvem er Tesla så oppe imod i kampen om at blive Årets Bil? Til testkørslen, som fandt sted d. 8.-9. oktober, var der indstillet 25 biler, hvoraf den ene var brintbilen Hyundai Nexo, som Motorbloggen tidligere har kørt i. Der var yderligere fire rene elbiler (Mercedes EQC, Audi e-tron, Renault Zoe og Kia Soul).

Men ud af de 25 biler blev fem altså nomineret, og ud over Tesla tre blev det fire traditionelle biler med forbrændingsmotor. Det er ikke biler, som vi har kørt, men vi er overbeviste om, at det grundlæggende er virkelig gode biler.

Men er det den vej, vi skal gå? Skal vi fortsat hylde en teknologi, der rækker over 100 år tilbage, og som nu er pensionsmoden? Er det fremtiden?

Det mener vi ikke. Biler med forbrændingsmotor har stadig en rolle at spille (både Christian og jeg ejer stadig sådan en), men de skal snart udfases til fordel for noget, som peger fremad. (Der vil muligvis være en kattelem, når det gælder syntetiske grønne brændsler, men vi privatpersoner skal primært køre på el lagret i batterier.)

Derfor skal Tesla 3 vinde – ikke kun, fordi det er fremtiden, men fordi det også er nutiden.

PS: Jeg kunne faktisk godt have stemt, hvis jeg havde deltaget i de sidste to dages testkørsler af de 25 indstillede biler.

Journalist og ingeniør. Har skrevet om teknologi og produktion siden 2001 og tidligere arbejdet med planlægning i energisektoren. Har især fokus på Industri 4.0, robotter, 3D-print, transportmidler, energisystemer og anden ny teknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Helt enig! Min næste bil bliver også en elbil og med stor sandsynlighed en T3. Familiens største bekymring er de årlige bilferier sydpå, men efter at have leget lidt med 3. parts ruteplanlæggeren https://abetterrouteplanner.com/ med konservative indstillinger har vi konstateret at vi kan køre f.eks. København - München i en T3 Long Range med sammenlagt 1½ time opladning undervejs - det er vist nogenlunde det samme som vi traditionelt bruger på pauser undervejs! Og den fås med anhængertræk (900 kg) til dem, der ikke kan undvære weekendturen med traileren...

 • 26
 • 4

BMW 1-serie, BMW 3-serie, Kia Xceed, Peugeot 208, Tesla Model 3. Korrekt? Da jeg langt fra er opdateret angående biler, i det hele taget, kostede det nogle sekunder at skelne de omtalte bilmodeller fra hinanden. ;-)

 • 0
 • 0

Så længe jeg ikke kan få en personlig underskrift fra personen der står i spidsen for software og hardware hos producenten og vedkommende tager det fulde personlige ansvar for at det er 100% sikkert så nej tak til fremtiden min tillid til computere kombineret med menneskelig grådighed kørt gennem et hav af diverse mangement sysytemer og vredet skævt af PR afdelingen så skal jeg ikke have en så overkompliceret bil der til har jeg mit liv for kært. Hvor svært er det at forstå at der er brug for en bil der kan komme fra a til b nemt og effiktivt uden at være mere kompliceret end en rumfærge og koste langt mere end sådan en simpel opgave som at flytte personer kan gøres for?

 • 5
 • 49

@Jesper Jepsen: 1) Hvordan er det lykkedes dig at kommentere her hvis du ikke har tillid til computere? ;-) 2) Alle biler i dag er styret af / via computere. Det samme er busser, tog, strømmen til dit hus, tankstationen hvor du tanker din computerstyrede bil. 3) En elbil (deriblandt Tesla) er SIMPLERE at køre og flytter dig nemmere og mere effektivt end langt de fleste andre biler på vejene.

Mao. er dit kendskab til elbiler / Tesla meget lille eller også troller du.

 • 45
 • 6

Så længe jeg ikke kan få en personlig underskrift fra personen der står i spidsen for software og hardware hos producenten og vedkommende tager det fulde personlige ansvar for at det er 100% sikkert så nej tak til fremtiden min tillid til computere....

Jesper, det løb er desværre allerede kørt, helt uagtet hvilket drivmiddel køretøjet har.

Der er masser af historier om hvordan ICE biler har gjort noget uhensigtmæssigt, så som at speede op, med fatale ulykker til følge.

Så hvis du helt vil undgå at der er computere i din bil, så skal du vist til at finde en bil der er over 35 år gammel - men så kan du også få den indregistreret som veteranbil.

 • 33
 • 3

Audi E-Tron slår ikke Tesla Model 3 på ladehastighed. Det er der ikke noget der gør lige pt. Eksempelvis kan E-Tron lade nok til at kunne køre 150 km på 15 minutter. Tesla Model 3 kan på samme tid få strøm til 300 km.

E-Tron kan godt nok lade med stor effekt og i lang tid, men den er samtidig håbløs ineffektiv. For fossilbiler er ineffektiv måske bare et spørgsmål om økonomi, men for elbiler betyder det kortere rækkevidde og længere ladetid for at komme en given distance.

E-Tron har således ingen chance i et 1000 km ræs med Model 3.

Det er det der betyder noget og ikke hvem der hurtigst kan hive noget ikke helt CO2 frit strøm ud af lynladeren.

Se også denne meget oplysende video om emnet og specielt tabellerne til sidst:

https://youtu.be/e5jasmq1fYo

 • 33
 • 1

https://www.consumerreports.org/car-reliab...

Selvfølgelig skal den da være årets bil!

Yet the small sports sedan has been received well by its owners, getting top marks in CR’s most recent owner satisfaction survey.

Os ejere elsker bilen. Selvfølgelig har man da været bekymret, men personligt har jeg ikke oplevet væsentlige problemer med min bil. I Danmark findes der da hellere ikke biler fra de første produktionsår 2017 og 2018.

 • 23
 • 2

@Jørgen Ramskov Hvordan standser du en Tesla der har besluttet sig til at forsætte med at køre? En forsilbil træder du koblingen ned eller trædder bremsen og kvæler motoren hvad gør du med en elbil? Min computer er ikke en jeg sætter mig ind i og lader mig fragte med en fart langt over hvad den mennekselige krop kan tåle hvis der er en pludselig deacceleration. Hvis en elbil/Tesla er simplere at køre hvorfor så al den elektronik? den er på INGEN måde simplere at køre men du er som bruger bare frataget en hel del opgaver som en sort box gør for dig og som du så må håbe på ikke ender med at aflive dig. Du føler den simplere men i virkeligheden er det jo modsat for ellers ville al elektronikken, sensore og software jo være overflødigt...

@Christian Nobel Hvor mange ICE biler med fejl i computeren har kostet menneskeliv? hold det oppe mod fejlraten på computer software vi ser dagligt... En bil der er 35 år i dag har om noget bevist sit værd, en Tesla( eller andre nyere biler) kan næppe kan opnå en levetid der kommer i nærheden af 35 år pga. af al den elektronik. Men jeg vil nu godt påstå at tag en 35 år gammel bil i dag, f.eks en gammel serie 3 landrover om 35 år køre den endnu og kan laves om 35 år er det ikke muligt at få dele til en Tesla du køber i dag.. sådan er naturen i al den elektronik der produceres .. så hvad er bedst? tja kommer an på kriterierne

 • 7
 • 42

Hej.

Jeg har ikke kørt i Tesla 3 eller nogle af de andre biler, der er med i den nævnte konkurrence. Så jeg har ingen erfaring med dem. Ligeledes er det de færreste af de mange biler i konkurencen, som jeg har set tests og artikler af. Men jeg har set udenlandske og danske videotests og artikler af Tesla 3 og andre elbiler. Derfor håber jeg, at det er Tesla 3, der vinder konkurrencen. Tiden er nemlig kommet til, at en elbil bør vinde denne konkurrence. Og Tesla 3 har klaret sig godt i de tests, som jeg har set.

Imidlertid undrer det mig utrolig meget, at elbilen Kia E Niro ikke var med i konkurrencen. Jeg har set flere grundige og ikke-grundige udenlandske og danske videotests og artikler af Kia E Niro. Den har klaret sig godt i disse tests. Den er på størrelse med Nissan Quasqai og den har et 451 liter stort bagagerum. I min verden burde Kia E Niro vinde konkurrencen. Men da denne ikke er med i konkurrencen håber jeg at Tesla 3 vinder den.

https://fdm.dk/motor/biltest/kia-e-niro-pr...

Venlig hilsen Jan, Ideudvikler Projekt Trafiksikkerhed m.m.

 • 6
 • 3

Hvordan standser du en Tesla der har besluttet sig til at forsætte med at køre? En forsilbil træder du koblingen ned eller trædder bremsen og kvæler motoren hvad gør du med en elbil?

Du stopper en Tesla ved at træde bremsen i bund. Ligesom alle andre biler, så lever Tesla op til kravet om at bremsen er kraftigere end motoren. Bremsen i en Tesla er en helt normal mekanisk bremse, og bortset fra ABS systemet, så kan intet elektronik forhindre dig i at stoppe.

Men nu vi er ved ABS, ESP og traction control, så er alle moderne biler afhængig af at en computer lader dig bremse.

 • 40
 • 0

Er den Danske SUV bølge på vej væk igen? Det undrer mig at 208eren er den eneste bil på listen, hvor der findes en model forgænger, i stort antal på de danske veje.

At anbefale en Tesla 3 som årets bil, uden at have sammenlignet med den andre nominerede er ikke helt journalistisk korrekt. Når man så sammentidigt hører, at man er blevet forført af performance modellen, til en pris af omkring 600.000kr. og ikke en mere "normal" her og fru danmark model istedet. Det er lidt som at købe en BMW M3 og sige: "Jeg var fornuftig og købte en bil der var nomineret til årets bil"

 • 4
 • 17

Hvordan standser du en Tesla der har besluttet sig til at forsætte med at køre? En forsilbil træder du koblingen ned eller trædder bremsen og kvæler motoren hvad gør du med en elbil?

Hvor mange ICE biler med fejl i computeren har kostet menneskeliv?

Disse spørgsmål kan du jo stille til den amerikanske politibetjent, som for nogle år siden ringede ind til alarmcentralen fra en løbsk, fossildrevet Lexus.

 • Han kunne ikke dreje nøglen, for bilen var nøgleløs og havde kun en Start/Stop-knap, som af sikkerhedsgrunde var deaktiveret, når bilen var i bevægelse. (Manualen havde faktisk en vejledning til en nødaktivering af Stop, men hvem læser manualer?)

 • Han kunne ikke træde koblingen ned, for bilen havde automatgear.

 • Han kunne ikke sætte automatgearet i Neutral, for det var af hensyn til motoren deaktiveret, når motoren trak.

 • Han forsøgte at bremse, men ikke helt konsekvent og længe nok, så bremserne løb varme, inden bilen var bragt til standsning.

Det er ikke elbiler, der er problemet. Det er nye biler. Skæg for sig, og snot for sig.

P.S. Hvis du beslutter dig for at spørge ham, skal du lige have fat på et medium. De fandt ikke en løsning på problemet, før bilen forulykkede, og hele familien blev dræbt.

 • 30
 • 0

Anbefalingen af en elbil som årets bil mangler aspektet med opladning. Såfremt du bor i lejlighed og er afhængig af offentlige ladestandere, og oven i købet bor i Aarhus, så bliver opladningen et problem, idet mange ladestandere er optaget af ICE biler. Dvs den samlede oplevelse med bilen bliver negativ. Er selv gået tilbage til diesel af samme årsag (fra BMW i3)

 • 4
 • 19

“At anbefale en Tesla 3 som årets bil, uden at have sammenlignet med den andre nominerede er ikke helt journalistisk korrekt.”

Bare rolig, vi er ikke ude i en motorjournalistisk øvelse, for vi har ganske rigtigt ikke prøvekørt de andre nominerede biler.

At vi peger på Tesla 3 som vinder skyldes ene og alene, at lige netop den bil peger fremad samtidig med, at det altså er en virkelig god bil.

Der er ingen tvivl om, at for eksempel BMW bygger fantastiske biler. Men hvorfor viser de så ikke hvad de kan elektrisk? Kom nu videre fra i3 og i8.

Det kom forøvrigt også til at lyde som om, at en Nissan Leaf ikke er en god bil. Det skal her understreges, at Leafen er rigtig fin (og den har vi også kørt) - men Tesla 3 er bare meget bedre til kun lidt mere i pris.

Det er på tide, at en elbil vinder.

Og nu, hvor vi allerede er blevet beskyldt for at tage imod bestikkelse, så har VW inviteret os ned og se produktionsstarten af deres I.D 3.

 • 31
 • 4

Som jeg opfatter sådan en pris, så er det at hædre noget der peger fremad på en måde , der maner til efterfølgelse. Altså at fremhæve noget, der udstikker en kurs , som man med prisen opfordrer andre til at følge. Jeg har derfor meget svært ved at forstå, hvordan fossilbiler overhovedet kan indstilles til sådan en pris i en tid, hvor vi med fuldstændig sikkerhed ved, at fossilbiler er på vej på historiens losseplads i overhalingsbanen.

Er den almindelig motorjournalist virkelig så meget ude af trit med virkeligheden?

 • 31
 • 3

Er den almindelig motorjournalist virkelig så meget ude af trit med virkeligheden?

Måske men jeg tror desværre også at mange har en aversion imod amerikanske biler og Tesla i særdeleshed. Det kan være at de overrasker men jeg tror det mest sandsynlige er at man venter på en tysker. VW ID3 er et godt bud.

Hvis man så om 10 år ser tilbage på det, så vil det være svært at forklare hvorfor Tesla helt skulle forbigås. Også selvom det skulle blive sådan at ID3 bliver vendepunktet for bilindustrien. For det startede helt klart med Tesla ligesom at Nissan og Leaf ikke kan ignoreres i en historisk sammenhæng.

 • 23
 • 1

Hvordan standser du en Tesla der har besluttet sig til at forsætte med at køre? En forsilbil træder du koblingen ned eller trædder bremsen og kvæler motoren hvad gør du med en elbil?

Nu er der så vidt jeg ved ingen verificerede eksempler på Teslaer eller andre elbiler der har gjort det. Jeg forstår ikke helt formålet med at opfinde tænkte eksempler? Men også her er elbilen simplere, du træder blot på bremsen, så stopper bilen. Fungerer på akkurat samme måde som i enhver anden nyere bil, om det er en elbil eller ICE er ligegyldigt. Jeg vil mene der er ret mange andre ting du bør være væsentligt mere bekymret for end lige netop det tænkte eksempel.

Min computer er ikke en jeg sætter mig ind i og lader mig fragte med en fart langt over hvad den mennekselige krop kan tåle hvis der er en pludselig deacceleration

Så hvordan kommer du rundt? For det samme gælder for mange andre køretøjer, deriblandt, fly, toge, busser og biler.

Hvis en elbil/Tesla er simplere at køre hvorfor så al den elektronik? den er på INGEN måde simplere at køre men du er som bruger bare frataget en hel del opgaver som en sort box gør for dig og som du så må håbe på ikke ender med at aflive dig. Du føler den simplere men i virkeligheden er det jo modsat for ellers ville al elektronikken, sensore og software jo være overflødigt...

Du blander tingene sammen. Jeg skrev at en Tesla var simplere at køre og du bekræfter faktisk at det sandt med det du skriver ovenfor. Det kan næsten ikke være simplere. Jeg har f.eks. ikke brug for en nøgle, det klarer min smartphone. Jeg skal ikke tænde bilen, den er altid tændt/klar. Jeg træder blot på bremsen, så retter sæde, sidespejle, m.m. sig automatisk så det passer til mig. Derefter er det blot at sætte bilen i "Drive" og så kører man. Dertil er det vildt lækkert med "1 pedal drive", det betyder man ikke bruger bremserne særligt meget da bilen bremser ned når man slipper speederen og lader batteriet op.

Det er ikke det samme som at den ikke har en masse elektronik der styrer de enkelte dele af bilen. Det lyder til du bare generelt ikke kan lide at biler har en masse elektronik i sig og så er vi tilbage ved mit tidligere spørgsmål om hvordan du kommer rundt, for langt størsteparten af den danske bilpark har masser af elektronik i sig. Det er absolut ikke kun elbiler der har det.

 • 24
 • 0

Det er på tide at få splittet prisen "Årets Bil" i to: "Årets Bil" og "Årets Elbil". En almindlig bil (ICE) og en elbil er to forskellige produkter til forskellige formål til forskellige priser og funktionalitet. En elbil er ikke en bil - og omvendt.

 • 4
 • 47

Også selvom det skulle blive sådan at ID3 bliver vendepunktet for bilindustrien.

For mig som almindelig dieselbilejer, som lige nu kigger på ny bil, er det største vendepunkt det her:

Tesla 3 er den første elbil, der kan oplades med så mange km i minuttet, at den på en ferierejse ned gennem Europa ikke vil komme til at bestemme længden af vores pauser.

Længden af pauserne vil være bestemt af, hvor lang tid jeg og familien skal bruge på rastepladserne på at spise, gå på toilet, strække ben og proviantere. Når vi er klar til at køre videre, vil en Tesla 3 også være klar til at køre videre. Ja, vi vil endda måske spare tid i forhold til dieselslæden, fordi vi ikke først skal tanke og så parkere.

Jeg forsøgte for et par uger siden at lægge en rute til Kitzbühel i Østrig med en ruteplanlægger for elbiler. Samlet ladetid undervejs blev 1:26 med Tesla 3 LR AWD for en køretur på knap 1200 km.

Så forsøgte jeg med samme indstillinger at lave en rute for en VW ID.3 Pro S 77 kWh. Det fik ladetiden til at stige til 1:44. Bestemt stadig hæderligt og fuldt ud acceptabelt. (Langt dyrere biler som Aude E-Tron og Jaguar I-Pace ligger på 1:48 og 3:57.)

Hvis VW var kommet først med ID.3 (eller Audi med E-Tron), ville jeg da bestemt også betragte en ladetid på 1:44 som et vendepunkt. Men de kom jo ikke først. De første Tesla 3 blev leveret i sommeren 2017. De første ID.3 bliver leveret i sommeren 2020. De er med andre ord 3 år bagefter.

(Ja, jeg ved godt, at de første Tesla 3 ikke kunne fås i Danmark. Så for en dansker er VW måske kun 1½ år bagefter. Men det er altså også nok til, at de ikke fortjener at blive betragtet som et vendepunkt.)

 • 38
 • 2

Jeg forsøgte for et par uger siden at lægge en rute til Kitzbühel i Østrig med en ruteplanlægger for elbiler. Samlet ladetid undervejs blev 1:26 med Tesla 3 LR AWD for en køretur på knap 1200 km.

Din ladetid lyder lav. Hvilken rækkevide regner du med? standart udgaven med 400km WLTP kører omkring 300km ved 120km/t, så en longrange med 560km WLTP kører nok omkring 400-430km om vinteren. Går ud fra at du starter ved 100% hjemmefra og holder den mellem 20-80%, for at undgå sløv opladning de sidste 20%.

 • 7
 • 0

Det er blot at komme afsted. Vi har nu 5 gange taget turen enten til sydfrankrig eller Italien med 3 børn i bilen. Den ældste er nu 16 år. Det er en fantastisk måde at rejse på, og det er blevet væsentligt enklere med årene, så nu kan vi godt vælge at springe et ladestop over, for der er så mange at man bare tager den næste. Og så er Tesla med AP super til køkørsel og motorvej.

 • 24
 • 0

Din ladetid lyder lav

Gå efter Ionity lader i stedet for Tesla Supercharger. Hos Ionity kan du lade med en gennemsnitlig effekt på 170 kw fra 10% til 60%. Så kan du have fire stop på 12 minutter hver plus det du startede med. 1200 km med 48 minutter ladetid med antagelse af at 100% = 400 km.

I praksis er det naturligvis svært at være så optimal. Men det gør ikke så meget, da det første planen falder på, er at det tager længere end 12 minutter at pitstoppe. Dermed kan du nøjes med 3 stop selvom det er mindre optimalt. Af bekvemmelighed går jeg som regel efter Superchargere selvom de er langsommere.

 • 15
 • 0

Det er selvfølgeligt i en elbil, men det er bare blevet til bilen, da den fuldt ud dækker vores behov.

 • 12
 • 0

At Teslas model 3 bør være årets bil, kan jeg kun være helt uenig i. Jeg er p.t. på ferietur i Tyskland med en splinterny model 3 performance med ”alt i udstyr”. Jeg startede i søndags om morgen kl. 4.00 i Flensborg efter en gratis opladning hos en VW forhandler. Jeg havde forberedt turen til Ulm med stop for hver 350km, som burde være muligt med den i Tyskland anbefalede hastighed på 130 km/h. Udetemperaturen var på 4 grader og jeg måtte efter kun 200km søge en oplader, som jeg fandt på en mørk parkeringsplads ved et supermarked. Uheldigvis virkede denne station ikke og den kunne ikke aktiveres via servicelinjen, tilbuddet om at sende en teknikker tog jeg ikke imod og fortsatte til næste oplader på en rasteplads, som jeg lige havde nok batterikapacitet til. Denne opladning og alle efterfølgende fungerede fint med helt op til 160kW til en fast pris på 8€ eller13,80€/opladning, dog altid efter senest 200km. Ventetiden lå hver gang omkring ca. 45 minutter, i alt var 4 opladninger nødvendige inden vi nåede frem til Ulm. Herfra fortsatte vi, efter at vi havde hentet vores søn, til ”Schwäbische Alb”, hvor vi skulle på vandretur. Vi ankom ved kl. 18, med vores dieselbil var vi nået frem mindst 4 timer tidligere. Jeg var dybt frustreret. Heller ikke de ”selvkørende” funktioner kunne overbevise, det hele virker langt fra færdigudviklet og har flere gange ført til decideret farlige situationer. Man er mere optaget af at overvåge Teslaens selvkørende funktioner end at passe på trafikken. Ikke engang funktionen af en almindelig fartpilot er brugbar! Min tyske dieselbil råder i detaljer måske ikke over samme funktionsomfang i de ”selvkørende” funktioner, men de virker gennemtænkt og perfekt. For mig er Teslaen en bil, hvor forbrugeren bliver gjort til testkører og som stadigvæk kræver en hel del udvikling, inden den burde godkendes til offentlige veje. Til langdistancekørsel synes bilen at være fuldstændig uegnet. På søndag skal vi hjem igen, jeg håber at vi når frem inden midnat, når vi starter efter morgenmaden. Hvis Danmark ikke havde sit mærkelige afgiftssystem burde årets bil være Mercedes E 300 de, her i Sydtyskland kan den tankes med CO2-fri Care Diesel, det er vejen frem, hvis vi skal køre mere end 150km ad gangen.

 • 9
 • 29

hvor vi med fuldstændig sikkerhed ved, at fossilbiler er på vej på historiens losseplads i overhalingsbanen

- i så fald må det være en megasløv overhalingsbane!: Prøv at registrere, hvor 'mange' el-biler, du ser i bybilledet (og på landevejen) og læg mærke til de stribevis af ubenyttede ladestandere, du kører forbi. Kør så en kortere eller længere tur syd for grænsen - og du vil opleve samme hovedindtryk. El-biler har p.t. et ganske neagtivt omdømme blandt danske/europæiske bilejere/- købere...og nej: En væsentlig ændring kan ikke tales op! ;)

 • 5
 • 33

i så fald må det være en megasløv overhalingsbane!: Prøv at registrere, hvor 'mange' el-biler, du ser i bybilledet (og på landevejen)

Måske har du ikke helt forstået hvordan man finder ud af hvad fremtiden bringer. I så fald kan jeg oplyse ,at det gør man IKKE ved at se på hvordan tingene ser ud idag. Det burde egentlig være ret oplagt.

El-biler har p.t. et ganske neagtivt omdømme blandt danske/europæiske bilejere/- købere.

Undersøgelser viser ellers det præcis modsatte. Det lyder egentlig mere som om du personligt er udstyret med en gammel mands irrationelle modvilje mod elbiler.

 • 30
 • 3

Med den oplevelse tænker jeg du har behov for at få lidt information om hvordan man kører på langtur i elbil. Eksempelvis - hvis din ladning har taget så lang tid er det fordi du kører i det forkerte interval af din batterikapacitet. I din Tesla skal du køre i intervallet mellem 5%o g 70% hvis du vil hurtigt frem. Se evt videoen fra Tesla bjørn hvor han holder en gennemsnitshastighed på noget over 100 km/t over 24 timer. Der ud over virker det som om dit forbrug er unormalt højt. Kommer du til at skulle 'opleve' den fantastiske acceleration lidt for meget? I øvrigt, hvis du oplever bilen er for sikkerhedsmæssigt 'hysterisk' kan du stille bilens reaktioner på diverse sensorer i menusystemet.

 • 26
 • 2

Denne opladning og alle efterfølgende fungerede fint med helt op til 160kW til en fast pris på 8€ eller 13,80€/opladning, dog altid efter senest 200km. Ventetiden lå hver gang omkring ca. 45 minutter, i alt var 4 opladninger nødvendige inden vi nåede frem til Ulm.

Det lyder da helt galt - der må være noget galt med din ruteplan? Hvorfor bruger du for det første ikke Teslas effektive Supercharger system som lader en T3 med lige omkring 1000 km/t og næsten altid uden kø? Betaling klares via din Tesla konto, så det er bare at sætte stikket i (lågen åbner automatisk) og priserne er meget rimelige. Tag et kig på https://abetterrouteplanner.com/, der kender din bilmodel (mange tusinde T3 biler deler deres data med dem) og som tillader at du oploader din ruteplan direkte til bilen, når du er tilfreds. ABetterRouteplanner er en 3. parts ruteplanlægger som får megen ros af elbilejerne.

 • 26
 • 1

Det lyder som en dårlig oplevelse og som om der er gået et eller andet galt eller du ikke har været opmærksom på hvad bilen har fortalt dig undervejs.

"Udetemperaturen var på 4 grader og jeg måtte efter kun 200km søge en oplader, som jeg fandt på en mørk parkeringsplads ved et supermarked. "

Hvad startede du med af batterikapacitet? Forvarmede du bilen? Hvor mange % batterikapacitet havde du da tilbage? Hvor langt var der til nærmeste Tesla Super Charger? Hvis du indtastede din destination i navigationen, så guider den dig via nøvendige super charger stop og den gør dig også opmærksom på hvis der er behov for at nedsætte hastigheden for at nå frem til næste super charger.

"Man er mere optaget af at overvåge Teslaens selvkørende funktioner end at passe på trafikken. Ikke engang funktionen af en almindelig fartpilot er brugbar! "

Det lyder som om der er et eller andet galt med din bil, book en service aftale med Tesla og få dem til at se på det. Jeg kørte Aarhus - Flensborg og retur sidste weekend. Det var med AP det meste af vejen og fungerede rigtig godt. AP gør det helt sikkert mere afslappende at køre.

 • 22
 • 3

Har du været forbi Tesla Super Chargere? Ikke at jeg benytter dem særligt ofte (har sjældent behov for dem), men de gange jeg har været forbi for at lade har de bestemt ikke stået ubenyttet hen. Der er en grund til at Tesla for nyligt har udvidet Køge super charger fra 12 til 24 ladestandere.

El-biler har p.t. et ganske neagtivt omdømme blandt danske/europæiske bilejere/- købere...og nej: En væsentlig ændring kan ikke tales op! ;)

Hvad baserer du det på? Jeg har efterhånden vist vores Model 3 til en hel del og alle har været ret begejstrede. Den primære bekymring er rækkevidden og det er ofte pga. uvidenhed. Det var jeg også en smule inden vi købte den, men det er forlængst forvundet. Det er bare skønt at vi aldrig skal forbi en tankstation i det daglige, vi kommer ud til at fuldt opladt bil hver morgen.

 • 22
 • 2

Den eneste måde at bruge 45 minutter ved en Ionity lader efter kun 200 km er at lade til 100% fra cirka 50%. Hvis man i stedet kører den ned til 10% og lader til 60%, så er det overstået på mindre end et kvarter. På det punkt skal man lige vide lidt om effektiv opladning.

Eksempelvis lad aldrig til mere end maksimalt 80% for det sidste går ekstremt langsomt. Hvis man alligevel holder der, så kan man naturligvis ligeså godt lade videre, men ellers så er det bare afsted så snart man har nok strøm til næste stop.

Den indbyggede routeplanlægger beregner alt det automatisk, så det gik galt ved at man fravælger denne.

 • 20
 • 2

@ Hans Henrik Hansen: Der kan være mange årsager til at der ikke sælges flere elbiler. Baseret på salgstallene kan du ikke konkludere at elbiler har et ganske neagtivt omdømme blandt danske/europæiske bilejere/- købere.

 • 18
 • 1

Jeg prøvede for sjov at lave "din" ruteplan for en T3 Performance på "A Better Routeplanner" med brug af Teslas Superchargere på turen fra Flensborg til Ulm. For at være pessimistisk satte jeg din startopladning til kun 90% og jeg gav dig 50% ved ankomst til Ulm, så du slap for at sætte stikket i på dit hotel. Du fik 5 m/s modvind (i snit) hele vejen og kolde 5C på hele turen og jeg antog at dit batteri allerede havde tabt 10% af kapaciteten (de T3 der allerede har kørt over 80.000 km har kun oplevet tab på 2-5%). Resultatet er lidt svært at dele her, men kan opsummeres således: Samlet tur 863 km på 9 timer og 41 minutter. Heraf 1 time og 31 minutter brugt på 4 opladninger - i køretiden indregnes ekstra 5 minutter per opladning til parkering m.m. Opladningerne tager hver især 11 til 24 minutter + de 5 minutter til "bøvl" som er indregnet i den samlede køretid. Og husk - du kører bare ind, oplader og kører igen - el bliver opkrævet via Tesla efterfølgende. Det bliver i øvrigt 45 EUR for hele turen (under 340 DKK). Du kan i RoutePlanner i øvrigt lægge en lidt længere frokostpause ind imens du lader (i Rhüden) - så har du 29 minutter til at spise og så tager turen 9 timer og 47 minutter i alt. Det kan godt være at 29 minutter er lidt kort at spise i, men længere tager det altså ikke at oplade en T3 Performance fra 10% til 90%.... Husk at "A Better Routeplanner" ikke er et Tesla produkt og at elforbruget er regnet ud fra de mange tusinde elbilsejere der deler deres bils data med ruteplanlæggeren. Erfaringen er at den er ret præcis - dog lidt til den pessimistiske side. Prøv det nu på hjemvejen!

 • 19
 • 1

Øhhh?

Tesla Model 3 var den 4. mest solgte model i danmark i september måned. Tesla Model 3 er den 4. mest solgte model i Østrig i 2019. Tesla Model 3 er den mest solgte bil af alle i Holland i 2019.

Hyundai Kona og Kia e-Niro har 12-16 måneders ventetid hvis du bestiller en idag.

Hvem er det der fravælger elbilerner? Det er kun sløve producenter der fravælger elbilerne fordi de er bange for ikke at kunne sælge deres benzin og dieselbiler.

 • 28
 • 2

Her er top 5 salgstallene fra september 2019 i Danmark:

 1. Citroën C1, 589 stk.
 2. Peugoet 208, 583 stk.
 3. Citroën C3, 521 stk.
 4. Tesla Model 3, 437 stk.
 5. VW Passat, 392 stk.

https://www.hvilkenbil.dk/bilsalget-ramt-a...

Så helt håbløst ser det ikke ud for elbilerne. Ved udgangen af 2019 vil der være 19 elbilsmodeller på markedet i Danmark. Det tal stiger til mere end det dobbelte i 2020, hvor flere billige elbiler er på vej.

I 2019 ender man nok på en markedsandel på ca. 3 % rene elbiler mod ca. 1 % i 2018. Det er et marked i meget hastig vækst. Godt nok fra et meget lavt udgangspunkt.

 • 13
 • 1

Os ejere elsker bilen. Selvfølgelig har man da været bekymret, men personligt har jeg ikke oplevet væsentlige problemer med min bil. I Danmark findes der da hellere ikke biler fra de første produktionsår 2017 og 2018.

Det skal jeg ikke kunne sige, jeg har ikke snakket med alle tesla ejere!

Men ja, det er sjovt hvordan ideologi tangerende religion kan virke radikaliserende på selv fornuftige individer. Det er bare lidt et problem hvis man gerne vil fremstå uvildig! Det er jo tydeligt at se hvem der ejer en Tesla her i debatten, men jeg forstår dog ikke helt det stærke behov for at reklamerer for en bil som Tesla’en, bare fordi den kører på el. Jeg synes personligt at Elon er en yderst usympatisk person som jeg aldrig kommer til at støtte, om han så udvikler kuren til kræft, men sådan er vi ”radikaliseret” i hver vores retning. Jeg ønsker dig alt held og lykke til med din Tesla og håber da at du ikke fik en mandags model.

@Bjørn Nu har du jo også skrevet at tanken med artiklen jo ikke var en vurdering af bilerne men bare et ønske om at tale positivt om Tesla'en ud fra to perspektiver, at det er den eneste elbil i feltet og så opremsning af teknisk data. Nej, jeg har ikke påstået du/I har modtaget bestikkelse, jeg sendte en stikpille for manglende uvildighed, du tolkede det som beskyldninger om bestikkelse og slettede indlægget, det står for din regning. Det var ikke mig der ikke gad prøve de andre biler!

Men hvorfor er det at når der så er en kritisk Tesla ejer i debatten, som ikke oplever samme begejstring ved sit køretøj, jamen så er det jo personen den er galt med, hvorfor altid denne tilgang og antagelse? Det er fint at ideologien om et fuld ud elektrificeret samfund driver en del af argumentation men forhold jer nu også til de faktisk forhold der er i verden. Så som at El også bidrager til CO2 udledningen osv. Jeg læser ikke meget om genbrug af ældre modeller, som per definition er godt for miljøet, man skal ikke glemme at elbilen stadigt er den største synder når det kommer til CO2 ledning ved produktion.

Ideologi er fint så længe den ikke leder til fanatisme, se bare den stakkels formand fra veganerforeningen.

 • 7
 • 20

Jeg betvivler hverken din beregning eller Jørgen Sørensens oplevelser. Begge dele passer med mine egne erfaringer.

Kernen af problematikken omkring elbiler i 2019 er vel at elbiler kræver en betydelig omstilling af ejeren for at fungere tilfredsstillende i praksis. For at køre en lang tur i en hvilken som helst elbil, skal man planlægge i forvejen og holde planen stringent. Er man typen der holder af at nørde i planlægningen bliver turen en succes. Er man ikke den type, risikerer man det bliver en lang tur.

 • 11
 • 2

Kernen af problematikken omkring elbiler i 2019 er vel at elbiler kræver en betydelig omstilling af ejeren for at fungere tilfredsstillende i praksis. For at køre en lang tur i en hvilken som helst elbil, skal man planlægge i forvejen og holde planen stringent

Det passer simpelthen ikke. Tesla's navigation justerer ruten undervejs omkring navigering til den anbefalede Tesla Supercharger ud fra din kørsel. Det kræver ingen planlægning hjemmefra overhovedet og du kan sagtens køre "udenfor" den planlagte rute. Navigationen hjælper dig hele tiden undervejs. Hvis du skal lade på andre ladestandere, så kræver det at du ved hvordan disse findes (ofte kan man taste navnet ind i navigationen).

Hvis man vælger at ignorer bilen's anbefalering til ladning, så er der en god chance for at man løber tør. Ligesom hvis du ignorer det gule lys der indikere at du er ved løbe tør for brændstof.

On topic - det er vildt spændende at se Tesla Model 3, ikke bare som kandidat, men som favorit til at vinde Årets Bil. I mine øjne fuldt ud fortjent. Det er en fantastisk bil, som bliver ved med at overraske positivt og den bliver bedre og bedre med tiden. Og så tror jeg ovenikøbet at det er SR+ modellen der testes.

 • 16
 • 0

Hvem er det der fravælger elbilerner?

- køberne, for pokker!: I første halvdel af indeværende år blev der solgt ialt 122200 biler i DK. Jeg ved ikke præcis, hvor mange af disse var el-/hybriddrevne. Men der blev som sagt i hele 2018 solgt ialt ca. 1500 elbiler i Kongeriget (incl. til 'institutionelle' købere)...dét siger vel en del om (privat)kundernes (= dem, der selv skal 'til muldvarpeskindet') præferencer? ;)

 • 1
 • 15

Jeg har salgstallene for elbiler: ÅTD (jan-september) blev der solgt 173.627 biler i DK. Af dem var der 3.916 elbiler, hvoraf ca. halvdelen var Model 3 (1.770 stk.).

Model 3 står der for 1,02% af det samlede bilsalg ÅTD og ligger på en 30. plads over de mest solgt modeller i DK ÅTD. Til sammenligning står den mest solgt bil på listen, Nissan Qashqai, for 3,29% (5.711 stk.).

(Kona er anden mest solgte elbil med 522 stk.)

Kilde: bilimp.dk

 • 12
 • 0

@Allan Olesen

Tesla 3 er den første elbil, der kan oplades med så mange km i minuttet, at den på en ferierejse ned gennem Europa ikke vil komme til at bestemme længden af vores pauser.

Nu ved jeg ikke hvordan I holder pauser, men for vores pausemønster gælder det også for en Tesla S. Det er ikke os, der venter på bilen, det er bilen, der venter på os (og vi har været ned gennem Europa alle somre siden 2015).

 • 14
 • 0

@Hans Henrik Hansen

Så bør du skrive det i stedet for at påstå noget du ikke har belæg for. Jeg kan kun kommentere på hvad du skriver, ikke hvad du tænker.

Dertil kræver det et reelt valg og der er stadigt et ret begrænset udvalg men som du kan se nedenfor er Model 3 ganske populær, så et gæt kunne være det også er et spørgsmål om der reelt er elbiler der kan dække folks behov.

 • 14
 • 1

Det passer simpelthen ikke. Tesla's navigation justerer ruten undervejs omkring navigering til den anbefalede Tesla Supercharger ud fra din kørsel. Det kræver ingen planlægning hjemmefra overhovedet og du kan sagtens køre "udenfor" den planlagte rute. Navigationen hjælper dig hele tiden undervejs. Hvis du skal lade på andre ladestandere, så kræver det at du ved hvordan disse findes (ofte kan man taste navnet ind i navigationen).

Så du er helt enig. Man skal følge en rute, man har valgt på forhånd og hvis man ønsker en ny rute skal den 'planlægges' i GPSen og man må acceptere en vis fleksibilitet. Nogen gange skal man en omvej for at finde en ladestander. Jeg har været udfordret af en lidt for spontan tur til KBH, så jeg kan sagtens forestille mig en tur til Ulm der ender med utilfredshed.

 • 1
 • 10

ÅTD (jan-september) blev der solgt 173.627 biler i DK.

Hvor stort var markedet til Hr. & Fru. Danmark hvor der blev betalt fuld afgift af bilen ? Det er vel det tal vi skal sammen holde med Hr. & Fru. Danmarks køb af elbiler.

Alt andet er sovset så grundigt ind i skatte- & afgifts spekulation at det må være tæt ved umuligt at sige hvorfor de valgte den ene bil frem for den anden. (Firmabiler, fleks- & minileasing, leasing og andre krative fuskere omkring refundering og undgåelse af registreringsafgift, moms og skatter)

 • 2
 • 4

Er man typen der holder af at nørde i planlægningen bliver turen en succes. Er man ikke den type, risikerer man det bliver en lang tur.

Atlså ligesom i dengang hvor man blev nød til at lære at læse et vejkort og planlægge ruten inden man tog hjemmefra, inkl hvor der var overnatningsmuligheder og sikre sig der var reserveret værelser de bedste steder.

Eller bare køre til man var mørbanket og plottet alle potentielle overnatnings steder ind på kortet inden afgang, så man altid kendte nærmeste motel.

Been there - Done that.

Kan ikke se hvorfor tilsvarende øvelse skulle være et problem omkring elbiler, især ikke i disse moderne tider hvor mobiltelefonen er konstant online til søgemaskiner og GPS.

 • 11
 • 2

Kan ikke se hvorfor tilsvarende øvelse skulle være et problem omkring elbiler,

På kort sigt tror jeg ikke, man skal undervurdere denne forhindring. Men på langt sigt er den ligegyldig.

Uddybning:

Da jeg opdagede, at der findes et ruteplanlægningsværktøj, der kan finde den optimale rute og kombination af elpåfyldninger undervejs, under hensyntagen til detaljerede oplysninger om den valgte elbils specfikationer og alle de enkelte ladestationers specifkationer, var jeg blæst bagover. Det er jo helt fantastisk. Nu skal jeg da helt sikkert have en elbil. Men jeg er også nørd.

Der findes til gengæld stadig en stor gruppe ikke-nørder, der har det bedst med noget, der fungerer, som de er vant til. Mange af dem vil nok ikke se denne avancerede ruteplanlægning som en fed mulighed, men snarere som en ekstra forhindring, der er forårsaget af en følt svaghed ved bilen.

Det er der ingen grund til at tale ned. Tiden vil ordne det. Nørderne vil oplære deres omgivelser, på nøjagtigt samme måde, som det er sket med computere.

 • 22
 • 0

Hvis du vil forstå, hvad der kommer til at ske i markedet, skal du nok ikke kigge på de allersløveste 97% af bilkøberne.

Da jeg kom på Internettet i 1994, var der nok stadig kun 1 promille af befolkningen, der kunne gå på Internettet fra deres hjem. Det placerer mig ikke blandt de allerførste, men det placerer mig trods alt foran Bill Gates, der sendte Windows 95 på markedet uden en internetbrowser, fordi han troede, at han ville kunne udkonkurrere Internettet.

Er du klar over, hvor mange Hans Henrik Hansen'er jeg skulle lægge øre til den gang, hvor de allersløveste 99,9% af befolkningen stadig ikke havde tilvalgt Internettet?

"Jeg skal i hvert fald aldrig på Internettet. Det kommer aldrig til at kunne bruges til noget!"

"OK. Nu er jeg kommet på Internettet. Men det kan jo ikke bruges til noget ud over email, og det kommer aldrig til at kunne bruges til andet!"

... og så videre.

Udbredelsesprocenten for en ny teknologi siger nul og nix om fremtiden for teknologien.

 • 20
 • 0

Nørderne vil oplære deres omgivelser, på nøjagtigt samme måde, som det er sket med computere.

Så meget nørd behøver man altså ikke være. Nu fornemmer jeg at Jørgen Sørensen måske har lånt bilen, men ellers er al erfaring at han bliver gladere når han lige har lært den at kende. Sandsynligvis er hans fejl blot at lade til 100% i stedet for at køre efter anbefalingen fra ruteplanlægningen. Og så har han måske ikke opdaget at bilen har en indbygget ruteplanlægger der gør alt arbejdet for ham, inklusiv at planlægge ladestop og beregne den optimale længde af stoppet.

 • 15
 • 1

På kort sigt tror jeg ikke, man skal undervurdere denne forhindring. Men på langt sigt er den ligegyldig.

Enig. Listen over teknologier som har vundet alene fordi de er teknisk overlegne er vældig kort. Det plejer at være den teknologi der tilbyder den største bekvemmelighed som vinder udbredelse.

Teslas, efter min mening, største præstation er de har gjort en mindre bekvemt teknologi attraktiv for mange med større rækkevidde, ladenetværk mm. som aldrig er set før. Men der meget langt fra de mange til de fleste og det bliver mega-opgaven i bilbranchen det næste årti.

 • 9
 • 0

Så meget nørd behøver man altså ikke være. Nu fornemmer jeg at Jørgen Sørensen måske har lånt bilen, men ellers er al erfaring at han bliver gladere når han lige har lært den at kende. Sandsynligvis er hans fejl blot at lade til 100% i stedet for at køre efter anbefalingen fra ruteplanlægningen. Og så har han måske ikke opdaget at bilen har en indbygget ruteplanlægger der gør alt arbejdet for ham, inklusiv at planlægge ladestop og beregne den optimale længde af stoppet.

Du kan da godt prøve at nedtone det. Men det er altså en kæmpeomvæltning i forhold til, hvad vi før har været vant til af ændringer, når vi satte os ind i en ny bil. Det vildeste, man kunne komme ud for af forskelle, var Citroen, der havde trykknapper til blinklyset i stedet for en arm, der skulle vippes op og ned.

Nåja, og så var der nogle biler, der havde bakgearet til venstre for 1. gear, mens andre havde bakgearet til højre for 4. gear. Men heldigvis var der en lille tegning oven på gearknoppen, der gjorde det nogenlunde forståeligt.

 • 8
 • 0

Men der meget langt fra de mange til de fleste og det bliver mega-opgaven i bilbranchen det næste årti

- jf.:

En granskning af den samlede statistik fra De Danske Bilimportører fortæller således, at hver gang bestanden af elbiler i 2018 voksede med én, blev bestanden af ’fossilbiler’ udvidet med godt 46. Set over en flerårig periode – 2015-18 – er der kommet 90 ekstra fossilbiler til, hver gang elbilparken er vokset med én. Med andre ord: Bjerget af benzin- og dieseldrevne biler, der skal fjernes for at sikre klimamålet, bliver stedse større, ikke mindre...

https://www.information.dk/indland/2019/01...

 • 0
 • 10

(Jeg kom forresten 'på' i 1996).

Ja, det var nogenlunde i starten af den periode, hvor hovedparten af befolkningen opdagede Internettet.

Så du bliver måske også en af de første, når hovedparten af befolkningen opdager elbilen. Og til den tid - selv om den ikke ligger så langt ude i fremtiden - vil du sandsynligvis have glemt alt om, hvad du tidligere har udtalt om elbiler.

 • 12
 • 0

Hvis man løber tør for benzin eller diesel så gælder det om at få fat i en dunk med det livgivende fludium - til nød kan man gå på sine flade fødder til nærmeste tankstation eller få hjælp af en medtrafikant som har en reservedunk i bagagerummet.

Hvis man løber tør for strøm i en hvilken som helst elbil - så er en dunk ikke nok - hele bilen skal flyttes til nærmeste stikkontakt med sin mormor-ledning eller til en reel ladestation.

Så det retoriske spørgsmål: Hvor "langt" kan man komme i denne situation hvis man har en lille Honda generator i bagagerummet - er det overhovedet en praktisk mulighed ?

 • 1
 • 13

Så det retoriske spørgsmål: Hvor "langt" kan man komme i denne situation hvis man har en lille Honda generator i bagagerummet - er det overhovedet en praktisk mulighed ?

Mit retoriske modspørgsmål vil være: Hvis dit spørgsmål er retorisk, ønsker du vel ikke svar?

Nå, men hvis det er sådan en fætter, du tænker på...: https://www.rcholm.dk/shop/honda-generator...

... så kan du vel lade cirka 1 km pr. 5 minutter.

Jeg ville ikke gide køre rundt med 21 kg i bagagerummet af den grund. Jeg ville nok bare henholde mig til, at der stadig er cirka 5% brugbart batteri tilbage, når måleren når 0% (i hvert fald på en Tesla - jeg kender ikke de andre).

 • 12
 • 0

Hvis man løber tør for benzin eller diesel så gælder det om at få fat i en dunk med det livgivende fludium - til nød kan man gå på sine flade fødder til nærmeste tankstation eller få hjælp af en medtrafikant som har en reservedunk i bagagerummet.

Og hvornår er det sidst du har handlet sådan - altså ignoreret de utallige advarsler om at tanken er ved at være tom?

I elbilerne er det endda sådan at - ud over advarslerne - sker der det at billen skærer ned på hastigheden for at spare på strømmen. Chaufføren skal derfor være både døv, blind og følelsesløs for at havne i din teoretiske (retoriske) situation.

Hvad angår flytning af immobile biler savner jeg din (retoriske) bekymring for alle de biler der kører rundt uden reserverhjul og derfor også skal transporteres ved punkteringer. Jeg tror der er væsentligt flere af denne slags hændelser end af biler der havner i dit retoriske eksempel

BTW For dit helbreds skyld håber jeg ikke du fejlfortolker begrebet livgivende :-)

 • 18
 • 2

Svar på sp 1: Bastilledagen 2019 - Navigator angav Dyneff tankstation i byen Laurence de Cabrisse, Corbières, hvor denne i øvrigt hånddrevne tankstation formodentlig ikke havde været åben de sidste 30 år - tak Garmin!

Der var 40 km til Carcassonne og vi løb helt tom 4 km fra La Cite - alle vi bad om hjælp kørte på diesel.

Så den med en dunk og flade fødder er vel afprøvet langt over midnat.

Ja - man kender til el-bilens fortræffelige forholdsregler omkring batteri management - det er også i anden form brugt i min hybrid - som i øvrigt er nummer 2 i rækken - den næste bliver ren el.

Er også med stor glæde ofte på vejen som passager i en potent Tesla - kunne vel anskaffe en sådan hvis man skulle have lyst dertil - kan bare ikke lige nu argumentere behov for den 3de bil i indkørslen.

Måske du skulle tage en pille mod mavesyre for du har vist ikke helt forstået, at mit spørgsmål i , bund og grund gik på hvor lidt der egentlig skulle til at redde een ud af en - måske selvforskyldt kedelig situation - et kendt tysk mærke omtaler vist begrebet “Range Extender” i deres produktkatalog.

Hvad hulen har biler uden reservehjul med dette at gøre - eller kan du blot lide at problematisere ?

Hvad hulen har mit helbred med dette at gøre - det kender du ved guder da intet om - kloge Åge.

Men det har Allan Olsen så fint svaret på - tak Allan Olsen.

 • 1
 • 1

et kendt tysk mærke omtaler vist begrebet “Range Extender” i deres produktkatalog.

Det er nemlig korrekt. Samme bilmærke gik også efter et stykke tid ud og spurgte de kunder, der havde købt modellen med Range Extender, om, hvad de så syntedes om denne Range Extender. Svaret var næsten enstemmigt, at man ville ønske sig, at pladsen og vægten istedet var blevet brugt et større batteri. Man fortrød valget af Range Extender, der var sker ud fra den forventning, som erfaring fra en fossilbil gav til at være elbils ejer. Ikke overraskende viste det sig altså, at det var en rigtigt skidt ide at basere sit valg mht. elbil på den erfaring, som en fossilbil havde givet en.

 • 9
 • 1

Der var 40 km til Carcassonne og vi løb helt tom 4 km fra La Cite - alle vi bad om hjælp kørte på diesel.

Så den med en dunk og flade fødder er vel afprøvet langt over midnat.

Det det var en bragende flot returnering på et åbenlyst retorisk spørgsmål. Point for det.

Når det så er sagt, så er det altså imponerende, som folk altid opstiller bilkøbskriterier, der sigter mod en situation, de stort set aldrig oplever, og som de nok kunne finde alternative løsninger på, hvis den opstod. Det her med at løbe tør er et fint eksempel (selv om det jo så er sket for dig).

Jeg kan ikke huske, at jeg i nyere tid har hørt om nogen, der var løbet tør for benzin eller diesel. Erhard Jacobsen væltede vistnok en regering på den måde engang, da jeg var barn. I min ungdom gjorde det også ret ofte (altså ikke det med at vælte regeringer). Jeg gjorde det senest i 90'erne i min kones HJ60 4.0 diesel. Den var ikke selvudluftende, så efter at have hentet diesel var jeg var nødt til at stå i mørket på en øde landevej og finde ud af, hvordan man udluftede indsprøjtningssystemet, før jeg kunne få den igang.

Så umiddelbart vil jeg sige: Det der med at løbe tør, er altså bare ikke noget, man gør længere. Det hører til i det foregående årtusinde. Uden at jeg kan sige hvorfor, for jeg tror ikke, at tankmålerne er blevet meget bedre siden dengang.

Til gengæld har min kone og jeg hver især formået at hælde diesel på en benzinbil og vice versa. Sidst det skete, var aftenen før en tur til Østrig, som meget hurtigt blev til en togtur, da autohjælpen ikke bare lige kan gøre noget i den situation.

Jeg ville ikke indrette mit bilkøb efter nogen af de to situationer. Hverken at løbe tør eller påfylde forkert brændstof. Men strengt taget viser ovenstående track record, at vi er bedre stillet med en elbil. Den kan vi jo ikke fylde forkert brændstof på.

 • 11
 • 1

Det er da noget af det mest useriøse stykke "journalistik" ingeniøren længe har disket på med. Så der er 5 biler at vælge imellem og man vælger den ene man har kørt i fordi man ikke gad prøvekøre de andre ? Vil det så sige at fremover så er verdens bedste bil pr definition den man godt gad at prøvekøre eller hvordan ??? Så ingen sammenligning af økonomi/komfort/udstyr. Nej vinderen er den vi gad at prøve.. Det er altså en om'er...

 • 5
 • 9

Tak til de mange debattører som her bruger tid på saglig/praktisk oplysning om elbiler og anvendelsen af dem. Det er påskønnelsesværdigt, at I gider bruge så meget tid på svar til folk, som intet kender til elbiler eller bare er imod uden at have nogen baggrund for en sammenligning. I øvrigt kan oplyses at brugtvognsprisen på diesel- og benzinbiler i prisklasse med Tesla er på en kraftig nedtur i Europa https://www.teslarati.com/tesla-effect-wre... - og hvorfor dog også investere i en uddøende klima- og miljøbelastende teknologi.

Har lidt ondt af dem som af uvidenhed i dag køber ny fossilbil - så tænk dig om og glem de gamle religioner.

 • 12
 • 2

I øvrigt kan oplyses at brugtvognsprisen på diesel- og benzinbiler i prisklasse med Tesla er på en kraftig nedtur i Europa https://www.teslarati.com/tesla-effect-wre... - og hvorfor dog også investere i en uddøende klima- og miljøbelastende teknologi.

Bemærk at Teslarati er meget farvede. Har oplevet flere gange at deres artikler påpeger ting omkring Tesla, men inden artiklen er slut er et problem pludseligt vendt til en fordel. Tesla 3 blev for eksempel leveret uden varme i bagsæderne, fordi softwaren ikke var klar endnu, det blev vendt om til at "over the air opdate" var en fantastisk ting der hele tiden forbedrede bilen. Dårlige bremser der overopheder = software update er fantastisk. Oplader porte der fryser til = software update er fantastisk. Tesla begrænser dårlige batterier indenfor garanti, for at undgå brand eller batteri skade = software update er fantastisk. Tesla slås med porsche på Nürenberg ring, med en prototype model S, som har en strippet kabine, ekstra spoiler, ny front, bedre dæk og fuldstændig udskiftet drivline, de slutter så af med at, ændringerne nok også kommer til nuværende Tesla modeler, fordi software update er fantastisk.

En af mine store kritik punkter ved Tesla er, at de ikke bremse regenererer, når bremse pedalen bruges, næsten alle andre elbiler har en opdelt bremsepedal, som giver fuld regen før bremserne aktiveres. Jeg syntes der er afslappende at trille rundt i trafikken, hvilket ikke rigtigt kan lade sig gøre uden at balancere speeder, vælge rundt på skærmen, eller finde sig i at bremse energien går tabt. Her kunne jeg godt bruge den berømte software update, specielt når man sammenligner med en næsten 10 år gammel ICE bil model, der selv kan finde ud af at skifte ned i gear og motorbremse, hvis charføren bruger bremserne, i længere tid end 5 sekunder.

 • 4
 • 4

Når du slipper speederen på en Tesla, så kører regen max.

Nej, den regen med den valgte effekt, så hvis man vil skifte mellem at trille uden modstand og fuld regen, så skal man rode rundt med touchskærmen eller balancere speederen. Jeg kører over en høj bro 2 gange om dagen og det passer med, at jeg bare kan slippe speederen på toppen af broen, tage afkørslen og trille 200-300 meter til der kommer et sving, derefter er der bykørsel, hvor høj regen er at forestrække. Det mest økonomiske og behagelige for mig ihvertfald, er at trille afsted hentil svinget, jeg skal derfor tilpasse min kørsel til bilen eller skifte rundt i menuerne, hvor de fleste andre elbiler løser det mere elegant.

 • 2
 • 2

Nej, den regen med den valgte effekt, så hvis man vil skifte mellem at trille uden modstand og fuld regen, så skal man rode rundt med touchskærmen eller balancere speederen.

Den mest brugervenlige tilgang ville være, at hvis brugeren f.eks. har stillet regen på speederen til 20% af max., lægges de øvrige 80% på bremsen.

Hvis den ubenyttede andel af regen blot smides væk, er jeg enig med dig. Det lyder ikke optimalt.

Jeg har også læst et sted, at hvis man har regen på speederen, vil den bremse med regen, når fartpiloten deaktiveres, hvis man ikke skynder sig at træde speederen ned for at fange den. Er det korrekt?

 • 5
 • 0

Jeg har også læst et sted, at hvis man har regen på speederen, vil den bremse med regen, når fartpiloten deaktiveres, hvis man ikke skynder sig at træde speederen ned for at fange den. Er det korrekt?

Det er ihverfald sådan på min i3, og det er lidt irriterende, især fordi det sker jævnt tit, hvis der er bare er middeldårligt sigbarhed. I sådan en situation sætter jeg den fra den adaptive, og over på den almindelige fartpilot, så jeg selv styrer hvornår den skal slåes fra.

Jeg mener dog ikke der er noget sikkerhedsaspekt, da jeg hurtigt får foden på speederen når det sker, men mon ikke den bagved kørende alligevel tænker sit, når han ser jeg bremser uden grund.

 • 0
 • 0

En af mine store kritik punkter ved Tesla er, at de ikke bremse regenererer, når bremse pedalen bruges, næsten alle andre elbiler har en opdelt bremsepedal, som giver fuld regen før bremserne aktiveres.

Sådan er vi jo så forskellige.

Min i3 har kun regen i speederen, som er meget kraftig, og jeg elsker det. Min Outlander PHEV, har så man kan stille på regen på speederen, og så tage resten i bremsen. Det kan hurtigt omstilles ved nogle padler ved rattet, men max speeder regen er meget mindre end på min i3, og så går den ikke til 0km, men prøver at simulere en alm. automatgearkasse ved at krybe, hvilket er pisse irriterende.

Speeder regen i min i3 giver en dynamik som jeg sætter stor pris på. f. eks når du kommer hen til en rundkørsel og du er lidt i tvivl om der er plads til dig eller ej. Viser der sig et hul reagere bilen promte. Det er bare et vip med foden og du er inde, uden fare og ulempe for dine medtrafikanter.

 • 1
 • 0

Jeg har også læst et sted, at hvis man har regen på speederen, vil den bremse med regen, når fartpiloten deaktiveres, hvis man ikke skynder sig at træde speederen ned for at fange den. Er det korrekt?

Den bremser blødt og øger så bremsekraften gradvist. På den måde kan man nå at finde det korrekte punkt inden den begynder at bremse for alvor.

I de fleste tilfælde skal man alligevel sænke hastigheden når man deaktivere fartpilot eller autopilot. Årsagen er ofte at der skal stoppes eller drejes.

 • 1
 • 0

Sådan er vi jo så forskellige.

Ja, Jeg ville foretrække Outlander metoden, hvor man kan trille og stadig have fuld regen ved opbremsning. Krybe funktionen er enten på grund af, at outlanderen ikke kan bremse til 0km/t eller fordi Mitsubishi vil have folk til at trykke på bremsen når man holder stille, eller for at det føles ICE bekendt. Hvis en stille stående i3 bliver påkørt bagfra uden foden på bremsen, har elmotoren ikke en chance for at reagere, før bilen rammer bilen forand.

Når jeg kører det sidste stykke mod en rundkørsel, har jeg foden på bremsen, indtil der er frit, det giver i mit hoved mere mening, end at have den på speederen.

 • 0
 • 1

“Det er da noget af det mest useriøse stykke "journalistik" ingeniøren længe har disket på med. Så der er 5 biler at vælge imellem og man vælger den ene man har kørt i fordi man ikke gad prøvekøre de andre ?”

Hej Lars.

Din pointe er faktisk rigtig - det er ikke journalistik. Det er netop derfor vi har en Blog, hvor vi kan skrives vores personlig meninger og lidt mere frit fra leveren.

Derfor er udgangspunktet for dette indlæg ikke en forbrugerjournalistisk gennemgang af fordele og ulemper ved de forskellige modeller, men et indspark i debatten om fremtiden grønne mobilitet.

Derfor er det på tide, at en elbil vinder fordi den peger fremad (og selvfølgelig også fordi det er en god bil).

Det kan man så være uenig i, hvilket giver en masse god debat, hvor vi alle kan blive klogere.

 • 16
 • 0

Krybe funktionen er enten på grund af, at outlanderen ikke kan bremse til 0km/t eller fordi Mitsubishi vil have folk til at trykke på bremsen når man holder stille, eller for at det føles ICE bekendt. Hvis en stille stående i3 bliver påkørt bagfra uden foden på bremsen, har elmotoren ikke en chance for at reagere, før bilen rammer bilen forand.

På både min Golf GTE og Tesla Model 3 er krypefunktion noget man kan slå til og fra. Moderne automatgear kryper også kun fordi man emulerer gammeldags automatgear med oliekobling.

Golfen har auto hold som er en funktion, så den aktiverer bremserne så snart vi holder stille. Teslaen har næsten det samme, men der skal man lige trykke en gang på bremsen.

 • 5
 • 0

Det er nemlig korrekt. Samme bilmærke gik også efter et stykke tid ud og spurgte de kunder, der havde købt modellen med Range Extender, om, hvad de så syntedes om denne Range Extender. Svaret var næsten enstemmigt, at man ville ønske sig, at pladsen og vægten istedet var blevet brugt et større batteri. Man fortrød valget af Range Extender, der var sker ud fra den forventning, som erfaring fra en fossilbil gav til at være elbils ejer.

@Jens. Jeg går ud fra at det er BMW i3 Rex du referer til Kan du komme med et link til denne undersøgelse? Jeg kan nemlig ikke genkende billedet.

Mig bekendt solgte Rex modelen rigtigt godt, og folk var glade for den, selvom den havde nogle børnesygdomme. Det høre vel også med til historien, at da den kom frem i 2013, kostede den 22kWh store batteripakke ca 60.000kr, og at du for 40.000 kr ekstra + 20.000kr i dansk registreringsafgift kunne få en REx, der i ville give dig "ubegrænset rækkevidde".

At mange så her i 2019 synes at den nye 42kWh batteripakke som ikke koster 120.000kr, men omkring de 60.000kr idag, gør at man ikke mener at det er nødvendig at bruge 40-60.000kr ekstra på en Rex, gør på ingen måde Rex til en fejl. BMW har nu vurderet at Rex er fortid i i3 på det europæiske marked, men har stort set en PHEV model i hele deres produktprogram.

Brugte Rex modeller holder iøvrigt ganske pænt deres merpris i forhold til BEV.

Jeg fravalgte selv Rex modelen i 2013, da jeg ikke synes 60.000kr ekstra stod mål med gevindsten, og det faktum, at bilen blev langsommer og stadig ikke måtte køre med trailer. En Citroen C1 fåes idag til 65.000kr inkl moms men uden afgifter, så man kan jo så også undre sig over at BMW skal have 40.000kr for en 600ccm generator der yder 34hk.

Forøvrigt, så kan man da godt synes at Tesla model 3 skulle kåres til årets bil, men man skal vel have med i betragtning, at den koster 370.000kr, stort set uden afgifter. Hvis min 13,8kWh Outlander PHEV ikke skulle betale registreingsafgift, så ville den kun koste 265.000kr

Til sammenligning, så koster en 13kWh PHEV Mercedes e300de godt 47.100£ i England mens den billigste Tesla Model 3 koster 41.000£ før tilskud.

Fjernes den positive særbehandling af elbiler går salget i stå. det ændre Bjørn's kåring af Tesla model 3 som årest bil ikke på.

 • 0
 • 1

Fjernes den positive særbehandling af elbiler går salget i stå. det ændre Bjørn's kåring af Tesla model 3 som årest bil ikke på.

Indtil videre er elbiler dyrere og det er sandt i hele verden. Alligevel klarer elbiler sig ringe i Danmark i forhold til andre lande, så man kan næppe sige at elbilen favoriseres mere her end andre steder.

Måske skal man se på Kina hvor elbiler ikke får anden støtte end at de har lov til at køre ind i byen fordi de ikke forurener nærmiljøet.

Tesla Model 3 fortjener anerkendelse for at være den første elbil der bliver massefremstillet i et styktal der matcher en traditionel ICE model.

 • 10
 • 0

Jeg vil starte med at sige du lyder som en der ser et glas der er halv fuld, jeg ser et glas der er halv fyldt. Jeg synes OTA opdateringerne er fantastiske, selvom nogle af dem er ret ligegyldige og der er andre jeg hellere så implementeret, men man kan ikke få alt i livet :)

Har oplevet flere gange at deres artikler påpeger ting omkring Tesla, men inden artiklen er slut er et problem pludseligt vendt til en fordel. Tesla 3 blev for eksempel leveret uden varme i bagsæderne, fordi softwaren ikke var klar endnu, det blev vendt om til at "over the air opdate" var en fantastisk ting der hele tiden forbedrede bilen.

Vi kan godt blive enige om at Tesla helt sikkert var (er?) pressede og der var en række features der ikke nåede at blive klar til tiden. Det er sindsygt svært at starte en bilfabrik op. Se blot Dyson som seneste eksempel.

Dårlige bremser der overopheder = software update er fantastisk.

Den har jeg ikke lige hørt om, Jeg har hørt om problemer med ABS tror jeg det var, hvor den ikke bremsede helt hurtigt nok ned. Det har de fikset via en OTA update.

Oplader porte der fryser til = software update er fantastisk.

Har set nogle få snakke om det, virker ikke til at være et stort problem.

Tesla begrænser dårlige batterier indenfor garanti, for at undgå brand eller batteri skade = software update er fantastisk.

Kan ikke helt se hvordan det kan være en dårlig ting at de fikser et problem? Ingen biler er perfekte.

Tesla slås med porsche på Nürenberg ring, med en prototype model S, som har en strippet kabine, ekstra spoiler, ny front, bedre dæk og fuldstændig udskiftet drivline, de slutter så af med at, ændringerne nok også kommer til nuværende Tesla modeler, fordi software update er fantastisk.

Det er ikke noget der kommer til de nuværende modeller, det er en ny kommende udgave af Model S og senere Roadster ver. 2. Uanset hvordan du vender og drejer det, er en forskel på 20 sekunder en hel del. Jeg er egentlig ligeglad, jeg har ingen planer om at køre race på bane i vores Tesla og jeg vil ikke have noget problem med at Porsche producerer en elbil der er hurtigere end Teslas og i øvrigt koster det dobbelte.

En af mine store kritik punkter ved Tesla er, at de ikke bremse regenererer, når bremse pedalen bruges, næsten alle andre elbiler har en opdelt bremsepedal, som giver fuld regen før bremserne aktiveres. Jeg syntes der er afslappende at trille rundt i trafikken, hvilket ikke rigtigt kan lade sig gøre uden at balancere speeder, vælge rundt på skærmen, eller finde sig i at bremse energien går tabt. Her kunne jeg godt bruge den berømte software update, specielt når man sammenligner med en næsten 10 år gammel ICE bil model, der selv kan finde ud af at skifte ned i gear og motorbremse, hvis charføren bruger bremserne, i længere tid end 5 sekunder.

Der er vi så forskellige, generelt bruger jeg AP en hel del til det formål og ellers synes jeg det fungerer ret godt med "1 pedal driving", men hvis det er muligt, villle det da være fint med en OTA opdatering der gjorde din kørestil mulig.

 • 8
 • 0

EL biler er ikke fremtiden, de er her nu.

Men indtil at de bliver billigere, og gode nok, så er PlugIn et meget godt alternativ.

Har selv lige leaset en toyota prius plug in, grunden til at den ikke er købt, er usikkerhed om regler. og hvad der sker de næste 3-4 år. Der er helt sikkert bedre alternativer fra Tesla, og nok også fra den Tyske Bilindustri, hvis de altså vil overleve. Men har dog selv købt mit sidste Tysker (folkevogn), de rasler sammen efter 12-14 år, de er ikke bygget til at holde længere.

Prisen på Toyota Prius plug in er ganske god, under 260.000 for de gamle modeler. Der kommer nye, med 4 hjul træk og nok mere køreautomatik.

Men til den pris, får man altså styring og elektronik, selvom Jesper nok ikke kan lide det. Som kun findes i de dyre biler. Den automatsik hastighed styring efter forankørende, sammen med lane kontrol, som de har fået fra Tesla, gør den meget afslappende at køre i. Sammen med alt det andet sikkehedsudstyr, så føler man sig meget sikkert i bilien.

De eneste udlemper er det mindre bagagerum, og ingen seriøs mulighed for anhængertræk.

Og økonomi. Til nu har vi kun brugt 3 Liter benzin på 1000 km kørsel. Resten er ladet hjemme, hvis man har EL Varme så koster en opladning til 50 km omkring 10-12 kr. Den køre minimum 45 km på en opladning, og på Benzin hele 25 Km.

Det er også en dejligt bil at køre, alle skeptikere skylder sig en tur i en sådan. Så tag dog en prøvetur. Er selv klar til fuldt skift til EL bil om 3-5 år.

TIl alle gamle hvide mænd, som ikke har det godt med alt det nye. De kan ringe til hjælpe linjen her.

https://twitter.com/markhumphries/status/1...

 • 0
 • 0

Prisen på Toyota Prius plug in er ganske god, under 260.000 for de gamle modeler.

Man kan så spørge sig selv om hvorfor man ikke skulle smide 40.000 kr mere og så få en elbil der kører 450 km på en opladning. Ellers så koster den nye Hyundai Ioniq også 260.000 kr med masser af udstyr og har WLTP rækkevidde på 311 km.

Og økonomi. Til nu har vi kun brugt 3 Liter benzin på 1000 km kørsel

Spørgsmålet er så, om ikke du kunne have kørt de få kilometer, du har kørt på benzin, på strøm ladet hjemme, hvis du i stedet havde haft en elbil med 300-450 km rækkevidde?

 • 7
 • 0

Er stadigt bange for levetid på batteri. En af mange grunde til at bilen er leaset, en anden er økonomien, tror ikke det er billigere på andre måder, altid at have ny bil. Men der kan helt sikkert køres billige Km på andre måder. Men meget billigere, hvis man bare vil have ny bil, og fast udgifter uden overraskelser. Så tror jeg det ikke ?

Toyota giver 10 års garanti på Batterier, og det er økonomisk overkommeligt at udskifte 8 Kw kapacitet.

Hvis vi taler en ren EL bil, så risikere den at dø sammen med batteriet efter 7-10 år ? Hvem vil købe en 8 år gammel bil, med gammel teknik, og hvor der skal bruges 100.000 kr. Før man kan køre igen. Udviklingen på bilfronten er nok ikke større nu, end der er set siden 1900-1930 Om 10-20 år er føren jo sikkert væk, hvem vil til den tid have en ikke føreløs bil, Eller hvem gider i det hele taget at eje en bil selv, til den tid ? Det er nok den største grund til at bilen er leaset. Den teknologisk udvikling går nu så stærk, at biler er total teknologisk forældet efter bare 5-10 år. Kender gode venner og naboer, som har ikke gamle dyre Mercedes og BMW. De er misundeligt over komfore og teknologi i den nye bil.

Spørgsmålet er så, om ikke du kunne have kørt de få kilometer, du har kørt på benzin, på strøm ladet hjemme, hvis du i stedet havde haft en elbil med 300-450 km rækkevidde?

Jo, men så var det en anden pris. Man kan jo købe hele bydele, for hvad en dyre bil koster i mit område. Så vi har nu en Billigere bil, som kan køre langt de fleste Km på egen billig el. Vi kan stadig køre langt, uden tanke på ladning.

Det var grunden til påstand, at Plug In allerede nu er et rigtigt godt alternativ for mange. Teknologien er gennemprøvet, bilerene er billige (end rent el), og de fleste kan stadig køre 90% af deres kørsel på EL. Samt du får en fornuftigt salgspris.

 • 0
 • 5

Det var grunden til påstand, at Plug In allerede nu er et rigtigt godt alternativ for mange. Teknologien er gennemprøvet, bilerene er billige (end rent el), og de fleste kan stadig køre 90% af deres kørsel på EL. Samt du får en fornuftigt salgspris.

Der er min holdning anderledes. Jeg vil ikke investere i en hybrid fordi det gør bilen mere kompleks. Der er mere der kan gå i stykker og dermed også muligheden for at bilen bliver dyrere at vedligeholde.

 • 10
 • 0

"Jeg vil ikke investere i en hybrid fordi det gør bilen mere kompleks. Der er mere der kan gå i stykker og dermed også muligheden for at bilen bliver dyrere at vedligeholde"

Nu snakke vi jo en Toyota, og ikke en Folkevogn hvor producenten kun tør give 2 års garanti. Med den måde som Folkevogn giver kulance på i Danmark, og den historik der er på alt for tidligt død, så tør jeg ikke købe en nye EL bil fra dem

Men du har nok ret i lidt af dine bekymringer, netup en yderligere grund til at vælge leasing.

Men hvis vi snakker de mest billige km, glemmer alt om CO2, så er KIA nok den billigste måde, også i forhold til en gammel bil i 20.000-30.000 kr klassen.

Du kan købe en ny KIA til 90.000 og er ganteret 150.000 km og 7 år. Men den billigere vægtafgift, i forhold til en ældre bil, så tror jeg det kan blive svært at finde bil for under 75 øre km andre steder.

"Min elbil er fra 2012" Så er dit batteri stadig kun 7 år gammel. Hvis du er uheldigt og dit batteri dør i 2023, og du skal bruge 150.000 på en erstatning. Hvordan har økonomien i bilen så været ?

Men rent EL er da helt sikkert fremtiden nu, altså inden for de næste 2-4 år.

Men hvis vi lige ser helt bort fra valg af bil type, men ser på at der i 2030 skal være en reduktion med 70% af CO2. Så bør salget af fossildreven biler stoppe allerede om 1 år eller 2. Ellers kan reduktion målet jo ikke nåes på dette område området. Med en bils gennemsnit levetid i Danmark på 14 år, så vil de biler som er solgt fra 2016-2020, jo udlede alt den forurening som der kan tillades i 2030. Da det er et af de store områder, kan man ikke bare spare mere på andre områder ?

Vi skal jo hvert år frem til 2030, reduceret CO2 udledning med 7% årligt. Så man kan spørge folketinget, som jo er enig om dette mål, hvor de 7% er reduceret i 2020. Hvis de første rigtige tiltag kommer i 2025, så skal der jo spares 20% årligt, på en eller anden måde ?

Hvis bare halvdelen af besparelser skal nåes, så skal der meget radikale ændringer til, som jeg ikke tror at regeringen tør bruge. På grund af manglende afgifter, og fordi vælger nok vil forlade dem, når de indser at prisen for de 70% reduktion, ikke kun skal betales af naboen.

Det kan være at den billigste CO2 reduktion for samfundet, kan være at gøre alt offentligt transport gratis. For at betale for det, og udover guleroden, så kan man også bruge piske, ved at fjerne kørselfradraget fra diesel/benzinbiler.

Til dem der siger at så bliver vi mindre mobil, ja det er så en af priserne for at spare CO2, alt transport koster jo CO2 udledning, og skal derfor mindskes. Billige breve med skod elektronik og dimser fra Kina, bliver nok også historie sammen med meget billige flyrejser. Altså hvis vi mener den reduktion alvorligt ?

Hvis man vil have befolkningen over på EL, så skal der også mere tiltror til varige nedsættelse af EL afgiften herunder transporten prisen på EL. Afgifterne de sidste 5 år. og hvad der er planlagt de næste 5 år, svinger jo 50-100 procent. Hvis man vil have flere til at hive oliefyret eller gasfyret fyret ud, så skal afgiften være garanteret (lave) , af et bredt flertal i folketinget i mindst 20-30 år

Også er vi tilbage ved EL bilen, hvis der virkeligt ønskes en overgang til det fra regeringen. Og det er nødvendigt hvis de påstået CO2 målene skal nåes. Så skal der bruges helt andre metoder. Om ikke andet i en længere start periode. Her lidt forslag til en start.

Kun EL biler, eller personbiler med mere end 2 personer i yderste bane 3 på motorvejen.

Gratis broafgift for el biler.

Ingen Afgift på EL biler, og en strækt øget afgift på andre biler

Langt højere afgift på bensin og dissel.

Halvdelen af alle P-Pladser kun forbeholdt EL biler, Parkering kan gøres billigere eller helt gratis for elbiler.

Kun EL biler i midtby.

Kun Skattemæsigt kørsel fradrag på elbiler.

Kun Skattemæsigt fordelagtigt, at have EL bil som firma eller firmabil.

Gratis rejsekort til ejer af EL biler.

Langt billgere strøm til EL biler.

Er udmærket klar over, at EL biler ikke er CO2 neutrale, eller at alle disse tiltag er politiks muligt. Synes heller ikke selv at alle tiltag i virkerligeheden, måske er gennemtænkte, eller ikke rammer social skævt. Men hvis vi virkeligt som samfund mener at vi skal nå et 70% reduktion i 2030. Så er det her bare småting i hvad der skal ændres. Og ingen politiker tør sige eller tænke det højt. Derfor har Greta Thunberg ret, når hun siger at ingen gør noget. I 2023 lyder planen, at de 70, skal nåes i 2027-2029, i næste valgperiode. Men hvor er de virkelige, ikke på papiret eller i fremtiden, eller politikere varmt luft CO2, på de 7% reduktion i den den Danske udledning i år /2020) ? En lille start ville være, hvis der ikke blev solgt en eneste diesel eller benzin bil, selv om det stadig ville være langt fra nok

Et andet eksempel er regerings forsøg på at fjerne de sidste Oliefyr, fra faldfærdige huse i yderområder i Danmark. Hvor økonomien aldrig kan betale den også nødvendige isolering. De udgøre jo ikke et stort problem i forhold til det de ikke tør røre ved. Afgift politikken på fjernvarme værker. biobrændsel, fastbrændsel fyring (her under pejs og brændeovne) i byområder. Altså varmen og varmeudgifterne i de store byer.

Tror ikke selv på at dette mål kan nåes. Hvis det virkelige blev forsøgt politisk, så ville de partier der forsøgte det, ikke beholde regeringsmagten i så lang tid, at det ville kunne lykkes. Det tror jeg desvære vi er for egoistisk til. Men en reduktion på 30-40 kan vi nå, og yderlige reduktion er også muligt, så vi måske er nede på 5-15% i 2050.

Men så skal der helt andre finanslove til. Et hvor alle de fleste større partier er med. Et som er så langsigtet og tillidsvækkende nok. Så jeg tør købe en elbil.

Her synes jeg at inginøren og andre journalister, bør være langt mere påholden i at fastholde politkere på målet. Er selv en gamle hvid mand, som ikke ønsker at afgive mine privilegier og levestil. Men er dog samtidigt klog nok til at vide at vi ikke får en ny jord, når vi har brugt den her op. Derfor er jeg også villig til at ændre min levestil, og betale extra for Vindmølle støm langt ude på havet. Det er stedet hvor de skal stå, hvis man vil bevare den folkelige opbagning til at sætte flere op.

PS. Igen alt for langt og helt offtrop. Men håber nogle får lidt indspark. Forsat god arbejdsuge - Har prøvet at fjerne de værste tyrk og formulerings fejl, men er desværre ikke meget bedre.

what if it's a big hoax and we create a better world for nothing ;-)

https://www.reddit.com/r/ottawa/comments/d...

 • 2
 • 1

Så er dit batteri stadig kun 7 år gammel. Hvis du er uheldigt og dit batteri dør i 2023, og du skal bruge 150.000 på en erstatning. Hvordan har økonomien i bilen så været ?

Sidst jeg hørte på en pris på et 30kWh batteri til vores Leaf kostede 35.000 kr. Hvis jeg sammenholder nyanskaffelse af et batteri - worst case - efter 8 år (garantien er jo 7 år) og sammenholder prisen på med 8 års service på en fossilbrænder er regnestykket stadig i elbilens favør.

I virkeligheden holder batterierne jo væsentlig længere end 8 år. Hvis jeg ekstrapolerer vores nuværende data for vores Leaf batteri vil kapaciteten være på mellem 86 og 90 % efter 8 år.

Så mit bud er at vi skal ud i 15 år eller længere før kapaciteten er faldet kritisk. I den mellemliggende periode har jeg så sparet omkring 75.000 i serviceomkostninger på en tilsvarende fossilbil

 • 15
 • 0

"Du er ligeglad, du har leaset den. Ikke at jeg skal blande mig i dit valg af bil, men jeg forstår ikke de fleste af dine argumenter som er irrelevante da du leaser."

Vil nu mene at det var en overordnet debat, omkring hvad åresbil have med mililø, forurening og fremtiden for bilismen at gøre. Herunder fordele og udlemer ved EL biler ?

Her brugte jeg mit personlige valg, som et eksemple på at EL priser, Afgifter på biler og uvished om dem. Samt til holdbarehed af teknologi, og en salgspris på brugte biler med gammel teknologi. Kan betyde at skiftet til EL biler, kan tage længere tid end ønsket. Samt at uvisheden om fremtidigt krav til kørsel i by, og regler omkring dette stadig ikke er løst.

Men det er især afgift på både biler og EL og Fossile brændstof som holder mig tilbage. Hvis vi ser en lade pris på EL i byer på 4-6 kr, når man ikke lader ved en stander man ikke har abo på. Så bliver det langt dyre at køre EL end på Fossil brændsel. Hvis man vil gerne vil have EL biler ind i byen, så skal størm og P-Pladser gøres billigt og let tilgængeligt.

Hvis vi taler om størm med de nuværende priser for de fleste. Så kan det næsten ikke betale sig for mange at skifte.

Eksemple. Ved stadigt ikke hvad Vinterkørsel gør ved KM talet, varmepumpen og muligheden for forvarmning af kabine og batterier, hjælper nok rigtigt meget. Men det flytter ikke regnskabet til det bedre for EL Biler. Men lad os tage beregning en sommer.

EL. 45 KM. Opladning 3.5 timer = 8,5 Kw a 2.5 kr = 21.25 Kr.

Benzin 1.6 Liter * 11 kr = 17,6 Kr.

Så enten er EL alt for dyr, eller benzin alt for billigt. Eller det begge ting som der skal ændres på.

Så hvis man betaler fuld pris for el, uden nogle form for afgift nedsættelse, så er prisen for kørsel med EL, dyre eller nogenlunde på samme pris som Fossil brædnstof. Det betaler så ikke for den noget dyre anskaffelse, eller de udlemper som der følger med.

Hvis man virkeligt vil øget salget og andelen af el biler, så er man nød til at feks, at give samme afgift nedsættelse til ejer af elbiler, som til dem som har varmepumper. Samt at sørge for at de betingelser forbliver sådan i mange år forud.

Når vi har set hvordan det er gået på Solcelle og Vindmølle området, så tænker rigtigt mange. Hvad sker der når alle har skiftet til EL fra Olieopvarmning og Biler. Får EL afgiftet så lige 1 øre eller 2, når der mangler lidt milliarder i finansforhandlingerne, for at betale for hospitaler eller flere grænservagter ?

Jeg brugte bare eksemplet med leasing på hvordan usikkeheden, afgifter og kørsel udgifter har stor betydning for Bil køb og valg af bil. Har valgt leasing på grund af den usikkerhed, og fordi jeg kan lide at køre i ny bil. Men du mener ikke at man kan diskutere et emne, ud fra andre permiser end de personlige ?

 • 0
 • 1

EL. 45 KM. Opladning 3.5 timer = 8,5 Kw a 2.5 kr = 21.25 Kr.

Benzin 1.6 Liter * 11 kr = 17,6 Kr.

Så enten er EL alt for dyr, eller benzin alt for billigt. Eller det begge ting som der skal ændres på.

Nu har du så også valgt at regne på en meget uøkonomisk elbil og en ekstremt økonomiwsk fossilbil. Så dine tal er noget skæve.

Men svaret er at el er alt for afgiftsbelagt. Der findes ingen som helst miljømæssg eller samfundsøkonomisk begrundelse fra at beskatte VE-el overhovedet. Det bedste for både miljø og samfundsøkonomi vil være fuldstændigt at fjerne enhver afgift på VE-el (og så istedet få indkomsten til staten fra højere marginalskat på meget høje indkomster).

Hvis du ser på lande med ubeskatte el, så er det 2-4 gange billigere med el end med benzin.

Det man bør gøre i praksis, og som forenkler alle afgiftstrukturer og administration gevaldigt er, at lægge afgift på import og produktion af CO2-holdige energikilder. Og så færdig. Ingen diskriminerende og administrationstunge afgifter på forbrugerniveau.

 • 8
 • 3

Mange tak for de mange forslag og beregninger, som delvis bygger på gisninger, om at jeg ikke har sat mig grundigt ind i emnet eller ikke har fulgt anbefalingerne og de rigtige apps, som årsag til den forlænget køretid, jeg har oplevet med model 3. Tidsforskellen blev bekræftet på hjemvejen fra Ludwigsburg nord for Stuttgart til Flensburg under perfekte forhold ved en udetemperatur på 24 grader og vinden i ryggen. Anders Petersens beregninger og andres anbefalinger svarer nogenlunde til min fremgangsmåde, bortset fra at min tur ikke stoppede i Ulm, men et sted i Schwäbische Alp, som krævede en opladning i Ulm, og fordi der ikke var oplademuligheder i nærheden af min ferielejlighed. For retfærdighedens skyld vil jeg gerne skelne mellem et e-Mobility-problem og specielle problemer, som udelukkende ligger hos Teslaen. App-beregningerne tager ikke hensyn til dynamiske forandringer i trafikale forhold under lange ture. Det er afgørende at ramme det rigtige sted til den rigtige tid for at undgå trafikpropper. Den manglende fleksibilitet er en stor hindring for elbiler. Når man skal overholde en planlægning, som flere påpeger, er det et problem. Reaktioner som antager en manglende erfaring til at håndtere en el-bil, fordi mit resultat afviger fra egen ønsketænkning, er i tråd med den mediedækning vi oplever på området. Jeg kører ca. 70.000km årligt, deraf ca. 60.000km i Tyskland, på mit job har jeg dagligt brugt el- og brintbiler de seneste 10 år. Så lidt erfaring råder jeg over, men om mine kompetencer er tilstrækkelige til at bruge en Tesla på den helt rigtige måde, vil jeg ikke bedømme. På mine ture igennem Tyskland opnår jeg typisk en gennemsnitshastighed på 100km/h med min dieselbil, mens Teslaen på nedturen kom op på 65km/h og på hjemturen med 3 opladninger (to på strækningen og en i Flensborg, fordi bilen skulle fortsætte til Danmark) var det 70km/h, ekstrapauser holdt vi ikke. Det er meget usandsynligt at disse værdier kunne blive betydeligt anderledes, hvis en af eksperterne her i bloggen havde kørt bilen under de givne trafikale forhold om dagen, mens en mere dynamisk kørestil sagtens kan presse min dieselbil op til en gennemsnitshastighed på 115-120km/h, som den altid kan klare uden ”opladning” undervejs. Tidsforskellen kunne altså være betydeligt større. Med en anden rute til fordel for el-bilens gennemsnitshastighed vil den samlede rejsetidsforskel mellem de to biltyper være endnu større. Af sikkerhedsgrunde vil jeg altid anbefale en overnatning midtvejs, når man skal til det sydlige Tyskland med en Tesla, med en trailer bagpå vil det være uundgåeligt. Når det er sagt, vil jeg gerne fastslå at alt dette ingen betydning har for alle tænkelige køreture indenfor Danmarks grænser. For at bryde fordelen forbrændingsmotoren på lange ture, er det påkrævet at sænke hastigheden på tyske motorveje til mindst 130km/h, helst 100km/h, for at gøre elbilen konkurrencedygtig. Mobilitetsproblemerne kan ikke tilskrives Tesla-Model 3. Men ud over det er der en del at kritisere. Ligesom mange brugere ser stort på at en computer ikke altid virker som forventet, er nogle villige til at acceptere at en bil med et særdeles avanceret computerudstyr også må begå fejl. Det er ikke mit udgangspunkt, sikkerheden på vejen skal altid overholdes. Jeg vil ikke opremse alle fejl her, bare et eksempel: Kørsel med fartpilot, uden sporføring og autopilot, med en børværdi på 130km/h, skiltet på skærmen viser ubegrænset hastighed. Under kørslen blev børværdien flere gange ændret, helt ned til 60km/h. Mens en almindelig bil reagerer med moderat hastighedsreduktion, går Teslaen i rekuperation, som svarer til en voldsom opbremsning, som blandt andet skete, mens jeg lå ude i yderste vejbane. Hvis det skete med en enhver anden bil, ville det udløse et ramaskrig med krav om tilbagekaldelse her og nu. Jeg har aldrig før oplevet et så dårligt fartpilotkoncept som i model 3. Så vidt jeg kunne se får bilen sine hastighedsinformationer udelukkende fra en database, som af naturlige grunde aldrig er i overensstemmelse med virkeligheden, mens andre bilproducenter supplerer informationerne med kameraoptagelser. Ud over det er hele betjeningskonceptet uacceptabelt og ikke brugbart under forhold, hvor det er påkrævet at overholde fartgrænser til punkt og prikke for at undgå fartbøder. Et problem mange Tesla kørere beskriver i Tesla fora. Det ville kræve en omfattende redegørelse at beskrive alle mine iagttagelser, i stedet for vil gerne forklare det på denne måde. Intentionerne med de forskellige piloter bilen råder over er meget innovative og peger den rigtige vej, men systemerne er ikke blevet testet tilstrækkeligt inden bilsalget begyndte. For mig er det helt ubegribeligt at bilen i den aktuelle udgave kunne opnå en EU godkendelse. Systemerne giver brugerne utryghed, fordi man ikke kan have tillid til at det hele virker efter hensigten. Jeg vil gerne medgive at man måske ikke bliver udsat for disse problemer under almindelig kørsel i Danmark, men i mere krævende trafiksituationer giver fejlreaktioner en del sved på panden. Mens man som Ingeniør måske er parat til at modtage udfordringen, idet man prøver på at forstå systemerne og reaktionerne, er den ”almindelige” bruger ikke villig til at acceptere dette. Det blev tydeligt, da min kone og jeg skiftede under kørsel. Min kone, en habil bilist, slog alle piloter fra efter nogle uforudsigelige rat indgreb og opbremsninger. Hun synes ikke at skulle være testkører for Tesla. Jeg selv oplevede hendes kørsel, mens hun brugte piloterne, meget mere ujævnt på passagersædet end jeg havde oplevet det som fører. Denne iagttagelse fik vi bekræftet da vi mødte et dansk par i samme bil, på hjemturen fra Italien. Manden bekræftede mine oplevelser, men han var alligevel helt begejstret og nedtonede mine forsigtige henvisninger til fejlene, fordi han mente at de nok skulle blive rettet hen af vejen. Derimod lagde konen ikke skjul på at hun var træt af den ujævne kørestil, hun følte sig utryg som passager, selvom hun synes at hendes mand var en særdeles dygtig bilist. Alligevel fortsatte jeg brugen af piloterne for at iagttage funktionerne. 1. Der opstod flere fejl i forhold til færdselsreglerne, som kunne tyde på at piloterne baserer på en amerikansk model. Jeg er stolt over, at jeg aldrig nogensinde har fået en færdsel bøde, men denne status var virkelig udfordret af Teslaen. 2. Overvågningsområdet rundt om bilen er alt for stort og fører til farlige reaktioner i rat bevægelser og opbremsninger, muligvis er bilen optimeret til brede amerikanske veje. Selvom det ikke var sjovt, begyndte vi at gøre grin med Teslaen, det synes at den var bange for lastbiler og varevogne, især da det blev mørkt. Et problem, som ikke nødvendigvis er så synligt på danske veje. 3. Navigationssystemet svarer ikke til ”state of the art”. Det virker upåklageligt, men informationerne er så sparsomme, at man engang imellem bliver lidt usikker. Systemet giver ingen overblik over færdselssituationen, her må passagerne hjælpe til med Google-maps. Systemet kender kun Tesla oplader, det er ikke muligt at implementere andre udbydere. For den slags ting har Margrethe Vesterager udstedt høje bøder til Google og Amazon, måske kigger hun også på Tesla engang. Alligevel fungerede enkelte ”selvkørende funktioner” bedre på model 3 end på min bil, mens der findes til gengæld andre ting, som min bil er bedre til. De selvkørende egenskaber min bil har, er ikke så udstrakte som hos Teslaen, men de er meget tillidsskabende, fordi deres indgreb er ”blødere” og mindre forstyrrende. Det hele virker meget mere gennemtænkt og gennemtestet, hvorfor jeg stort set altid benytter mig af disse assistenter. Muligvis bliver Teslas computerstyring forbedret med tiden, men hvem kan være sikker på at en rettelse på et punkt ikke giver nye fejl på et andet? ”Never touch a running system”! Bliver softwareændringer overvåget og godkendt af myndighederne? Det er ikke mit indtryk. På Teslaen kan man fx. surfe i internettet mens den kører, denne mulighed har jeg aldrig set før i det omfang og jeg kan næsten ikke tro at denne funktion er lovlig. Energi og omkostninger: Rejsen sydpå forgik på en kold, mørk og vindstille efterårsdag. El kapaciteten fra vedvarende energi på ca. 110GW producerede i gennemsnit kun 24GW, svarende til 46% af Tysklands energiforbrug på denne søndag. Hjemrejsen foregik også på en søndag i flot solskinsvejr og en andel på 60% VE. Hvis vi antager at resten kom fra kulkraft, for at udelukke at vores elbil blev kørt på atomkraft, har vi haft et CO2 udslip på 1800kg (ca. 1500kg med den konkrete atomkraftandel) på vores tur. Energimængden kostede 54€ med flittig brug af gratis oplademuligheder, mens vi kørte i Baden Württemberg. Elprisen på Ionity supercharger, som jeg overvejene brugte, ligger ca. på det halve af Teslas supercharger, men der er bebudet en tilpasning, samtidig med at gratis opladere fremover vil blive færre. Med en elpris på 0,38€/kWh havde turen kostet omkring 170€. Hvis jeg havde brugt min dieselbil havde det kostet omkring 160€ med en CO2 udledning på 350kg, som jeg dog havde reduceret til det halve, fordi jeg altid fylder CO2 fri ”C.A.R.E. Diesel” på min bil, når jeg er dernede. En mulighed energipolitikken både i Tyskland og i Danmark prøver på at forhindre og derfor ikke står til rådighed nordpå. Energivenlig kørsel med el er foreløbig en illusion på den slags ture, situationen havde været endnu værre på en almindelig ugedag. Jeg bibeholder min opfattelse at Tesla Model 3 ikke kan være ”årets bil”.

 • 5
 • 10

Men det er især afgift på både biler og EL og Fossile brændstof som holder mig tilbage. Hvis vi ser en lade pris på EL i byer på 4-6 kr, når man ikke lader ved en stander man ikke har abo på. Så bliver det langt dyre at køre EL end på Fossil brændsel.

Helt ærlig, tror du selv at vi ligger og lader til 4-6 kroner? Det er der ingen der gør. Det kan ske at nogen undtagelsesvist har lavet en sådan opladning men 99% af alt opladning sker til 1-2 kr per kWh.

Men det flytter ikke regnskabet til det bedre for EL Biler. Men lad os tage beregning en sommer.

EL. 45 KM. Opladning 3.5 timer = 8,5 Kw a 2.5 kr = 21.25 Kr.

Benzin 1.6 Liter * 11 kr = 17,6 Kr.

Så enten er EL alt for dyr, eller benzin alt for billigt. Eller det begge ting som der skal ændres på.

Eller også er dit regnestykke dybt urealistisk.

VW Passat 2,0 TSI 190 HK, 419.995 kr: 13,3 km/l

https://prislister.volkswagen.dk/pdf.aspx?...

Tesla Model SR+ 306 HK, 373.880 kr: 160 Wh/km

https://fdm.dk/bildatabasen/sscdk/tesla/mo...

45 km i Passat giver et forbrug på 3,4 liter benzin til 10 kr/l = 34 kr.

45 km i Model 3 giver et forbrug på 7,2 kWh til 2,3 kr/kWh = 17 kr. Hvis du laver en aftale med https://www.evse.dk/ får du 1,03 kr/kWh retur, så du kun betaler 9 kr for at køre 45 km.

I praksis er det ekstremt billigt at køre elbil.

Faktisk kan det være gratis. Jeg kørte i weekenden på Hotel i Sønderborg fra Greve og tilbage igen. Og det eneste jeg har betalt er til Storebæltsbroen. Der står en gratis 150 kW lynlader i Korsør. Det er ofte også gratis at lade ved hoteller ligesom at der er mange gratis Tesla destination ladere rundt omkring (kan også bruges af andre elbiler end Tesla). Eksempelvis ved City 2 i Taastrup.

 • 7
 • 0

Mange tak for de mange forslag og beregninger, som delvis bygger på gisninger, om at jeg ikke har sat mig grundigt ind i emnet eller ikke har fulgt anbefalingerne og de rigtige apps, som årsag til den forlænget køretid, jeg har oplevet med model 3.

Ikke desto mindre så er det dét der er galt. Det tager simpelthen ikke 45 minutter at lade en model 3 op til videre kørsel på en Ionity lader. Det tager omkring 15 minutter og så er det go go go. Hvis du bliver længere, så er det på dig at du brugter unødigt lang tid på at lade undervejs.

Det er utallige videoer på YouTube hvor du ved selvsyn kan se at det er rigtigt. Senest har Tesla Bjørn lavet en video hvor han og en ven kører 1000 km i Norge i kulde og regn. De kører i to biler, en Tesla Model 3P og en Tesla Model S P100D. Begge finder ud af det.

https://www.youtube.com/watch?v=toVuiiWlOIQ

Eller 1000 km på 10 timer fra Tyskland til Oslo op igennem Danmark og Sverige:

https://youtu.be/_04rk3lIFcM

 • 10
 • 1

Eller også er dit regnestykke dybt urealistisk.

Synes du er lidt autisk aktigt i dit forsvar for EL biler, eller vil du bare have ret. (det var et retorisk sprøgsmål)

Det var nu ikke en specielt god Bezin bil, jeg brugte faktuel tal fra den samme bil. Nemmeligt toyota prius plug.

Hvorfor hiver du 2-3 eksempler på biler som ikke køre særligt lang ind i regnestykket. De fleste nye biler i dag, køre nemt 20-25 km på literen, og hvis vi taler Dissel betydeligt mere.

Så selv om du har ret i at man kan køre billigt på EL, så er regnestykket slet ikke så fordelagtigt som du fremstiller det. Især hvis man også tager udlemperne med lang opladningstid, manglende opladningssteder, og de meget begrænset mulighed for anhænger træk.

Prisen på EL skal meget længere ned, Prisen på Benzin, Olie og Dissel skal op. Og der skal laves flere ladestationer.

Du glemmer samtidigt, at der også skal betales gebyr hvis du vil bruge nogle af de stander der står rundt omkring. så du har ikke adgang til strøm mange steder. De billige og gratis steder du omtaler. Hvis også hurtigt være optaget, hvis antalet af elbiler, stiger bare lidt.

Men så prøver vi at regne igen. NU tager jeg en vinter/efterårs udregning med. Hvor air conditioning, varme og sædevarme køre. Vi skal jo have en god comfore, og kunne se ud af vinduerne.

Nu tager jeg så de bedste Dissel biler ud. De "gamle" 3/L køre jo nemt 30 Km/l Og tager ikke den årlige afgift med.

Sommer Ifølge det amerikanske Environmental Protection Agency (EPA) var rækkevidden for 60 kWh-batteriet 335 km[31] og for 85 kWh-batteriet 426 km.[32]

Kw pris på 1.50 Kr, lade tab 10%

Pris per KM (1.50 x 1.1 x 85)/426=0,33 kr/km

Typisk Ny Benzin Bil 11 (kr/l) / 20 (km/l) = 0,55 kr/km

Typisk Ny Dissel Bil 10 (kr/l) / 25 (km/l) = 0,40 kr/km

Vinter Regner med et tab på 40% på grund af kulde og merforbrug i EL Bil

=0,46

Typisk Benzin Bil 11 (kr/l) / 15 (km/l) = 0,73 kr/km

Typisk Dissel Bil 10 (kr/l) / 20 (km/l) = 0,50 kr/km

Nu er jeg ikke særligt rar ved Dissel bilerne, de køre typisk længere.

Men selv om jeg ikke er det, så er Dissel blien stadig meget økonomisk, og man kan nemt finde en billigt brugt, som køre langt på literen.

Mit regnestykke er ikke dybt urealitisk, det viser bare noget du ikke kan lide.

At det for de fleste (alle) så kan det ikke økonomisk betale sig at købe en EL bil, det er vel også det som kan ses i salgstal. EL bilerne er ikke revet væk, mens Benzin og Dissel version bliver solgt som en slik, for at komme af med dem ? Men Tesla 3, er et meget godt bud, på en fornuftigt EL bil. Men du kan stadig finde meget mere bil, for mindre penge, og besparelsen på kørsel, betaler ikke denne merpris.

Men ved rent sommer kørsel, og med et kørsel behov på 15.000 så spare man 1050,- kr årligt i brændstof. Det skal så betale de 100.000-200.000 mere for indløb af en EL bil. Så rent økonomisk, og hvis man bare vil have de billigste Km, så kan en EL bil ikke konkurere.

Slet ikke hvis vi taler de billigste biler, til 90.000 med 7 års garanti, eller 150.000 km.

 • 0
 • 13

læs indlægget fuldstændigt!

Jeg har virkelig forsøgt et par gange, men jeg kommer ikke ret langt før jeg taber tråden. Dog kan jeg forstå at du ikke er tilfreds med din model 3 og det synes jeg egentlig mest er synd for dig. Hvis du kan du give et kort resumé af dit resumé vil jeg gerne kommentere mere på det, men jeg kan simpelthen ikke holde fokus på at læse det igennem. Jeg tror du med fordel kan bruge bilens navigation og dens forslag til opladning undervejs på Tesla Superchargers. De er både hurtige og nemme at betjene.

Mine egne erfaringer med langture i Model 3 er modsat dig meget positive. Jeg kørte selv til Frankrig i sommers og det var virkelig nemt og behageligt. Bilen's navigation viste os hen til opladningsstederne undervejs. Vi kørte om natten og valgte at holde lange ladepause på omkring 30-40 min, da det passede med at vi kunne tage en lur imens. Vi bruge primært Tesla Superchargers da vi havde nogle gratis km. Vi skulle afsted med et vennepar og de kørte i en dieselbil. Den første dag (1500 km) var de 2 timer hurtigere end os, primært fordi vi nok kørte lidt konservativt på de tyske motorveje end de gjorde. Jeg er sikker på at vi kan gøre det noget hurtigere næste gang vi skal sydpå.

Et par uger senere tog vi en tur på 3000 km gennem Norge. Igen var det meget nemt med opladning undervejs, og igen brugte vi Tesla Superchargers undervejs. Dog betalte vi denne gang (ca. 800 kr blev den samlede regning for strøm). I Norge kørte vi primært i dagtimerne og holdt derfor lidt kortere ladepauser på omkring 15-20 min.

Jeg er desuden helt enig i at Tesla Model 3 skal vinde Årets Bil. Den er bare fantastisk!

 • 8
 • 0

Hvor ved du fra hvordan jeg har gjort? Opladningerne har ikke været den afgørende årsag til forlænget kørsel, læs indlægget fuldstændigt!

Jeg aner ikke hvordan du har gjort, men jeg har kørt samme tur ned gennem Tyskland uden forlænget rejsetid. Og det kunne du også nemt, eksempelvis ved at gøre brug af den indbyggede navigation og Teslas superladere. Man kan gøre det endnu hurtigere ved at gøre brug af Ionity, men tilsyneladende fik du den modsatte effekt og fordoblede din tid på at lade. Og igen antagelsesvis fordi du har prioriteret økonomi over tid og er blevet hængende på Ionity laderen for at få så meget strøm som muligt for den faste pris for en opladning.

Alt det er fint nok men det har ikke noget med bilen at gøre. Og det er ikke rigtigt at det tager så meget ekstra tid at komme derned i forhold til at køre diesel. Det var dit valg ikke bare at gøre det nemme og hurtige. Hvis du bare havde droppet enhver planlægning og tastet Ulm ind i navigationen og stoppet ved de ladestop hos Tesla som den anbefaler og kørt når den anbefaler, så havde du sparet to timer og alt din frustration. Og merprisen havde været neglicipel.

 • 11
 • 0

Noun. 1. fanatism - excessive intolerance of opposing views. fanaticism, zealotry. intolerance - unwillingness to recognize and respect differences in opinions or beliefs.

Det er vist rimeligt at konkludere at tidens elbiler (herunder Tesla 3) ikke er et attraktivt alternativ for alle.

 • 1
 • 13

Det er vist rimeligt at konkludere at tidens elbiler (herunder Tesla 3) ikke er et attraktivt alternativ for alle.

En mere passende konklusion synes at være, at rigtigt mange er kørt fast i den rille, som mange projektledere kender fra implementering af nye og ofte overlegne løsninger, nemlig "sådan plejer vi ikke at gøre, så det vil aldrig fungerer".

Man anviser hvordan elbiler helt konkret er en overlegne og mere praktisk løsning for det overvældende flertal, som ovenikøbet ikke engang er dyrere måske snarere tværtimod. Og to indlæg senere møder man så igen den samme helt argumenterede påstand, "det er dyrt og fungerer ikke". Det f...... fisme beskæmmende.

 • 10
 • 1

Man anviser hvordan elbiler helt konkret er en overlegne og mere praktisk løsning for det overvældende flertal, som ovenikøbet ikke engang er dyrere måske snarere tværtimod. Og to indlæg senere møder man så igen den samme helt argumenterede påstand, "det er dyrt og fungerer ikke". Det f...... fisme beskæmmende.

Det er et spørgsmål om smag og holdninger, det behøver ikke at betyde at man er en gammel sur nisse, der er imod forandring. Har en sportslig stationcar, fordi jeg godt kan lide designet, overskud og pladsen, hvis jeg skal have noget lignende i el, havner jeg i noget der ligner en Model X, som er et 2400-2600kg monster der koster 800.000kr. Nyprisen på min bil var omkring 400.000-500.000kr. for de ca. 350.000kr merpris, kan man få solpaneler både el og vand, batteri, varmepumpe og en god del efterisolering af huset. Det hele kommer an på om man syntes, man får noget for pengene.

Tesla 3 har foresten lige fået en opdate der nedsætter batteri kapaciteten med 3-5%, Tesla har ikke meld noget ud om det, så et par ejere er begyndt og analysere på hvad der er sket. Tiden vil vise om batteriet er blevet begrænset eller om de er forsvundet over i en nød buffer et sted.

 • 1
 • 7

Tesla 3 har foresten lige fået en opdate der nedsætter batteri kapaciteten med 3-5%, Tesla har ikke meld noget ud om det, så et par ejere er begyndt og analysere på hvad der er sket. Tiden vil vise om batteriet er blevet begrænset eller om de er forsvundet over i en nød buffer et sted.

Kilde please!

Jeg kan kun tilslutte mig synspunktet om at det sagftens kan lade sig gøre at tage på langfart i en elbil. Er aktuelt på tur til Bruxelles og rundt i Belgien og Nederlandene. Det går snildt. Jeg er ikke siker på at jeg kunne have gjort det hurtigere i en diesel da det er de andre trafikanter der sætter begrænsningen - aka køer. Der kan være min manglende erfaring med at planlægge ture i det tyske autobahn net.

De ladepauser vi har holdt er typisk efter 2 - 3 timers kørsel - så 15 - 20 minutters pause med ladning. Her skal jeg alligevel holde pause for at tømme blæren, fylde på kaffekoppen osv. Det har indtil nu være bilen der har været klar og ventet på mig, og ikke omvendt. Det har været ved Teslas superchargere som ernæsten over alt - og ja det er med a betterrouteplanner og Teslas navigation hvor den prepper batteriet for supercharging. Jeg har typisk ladet med list over 900 km/t.

De negative stemmer i debatten får mig i øvrigt til at tænke på et Bertrand Russel citat: "De som siger det ikke kan lade sig gøre, skal lade være med at stå i vejen for de som rent faktisk får det gjort"

Med det citat ønsker jeg ikke at nedgøre de som har behov, som i dag ikke kan dækkes med en elbil. Jeg tænker bare at hvis man har sådanne behov behøver man jo ikke at tale ned om de elbiler som dækker andres behov fint. Vi ved at transitionen til el baseret mobilitet skal gennemføres. Det kan ikke ske for alle på samme tid, men hvis man hårdnakket bliver ved med at holde fast i gamle vaner og at "intet er godt nok før alle mine egne behov er dækket på præcis samme måde som hidtil" kommer vi aldrig videre.

 • 11
 • 0

Kilde please!

Det er Tesla Bjørn der mener at der er forsvundet noget kapacitet fra hans bil. Men det er ikke bekræftet fra andre endnu.

https://youtu.be/QTOaDolXJXU

Jeg kan kun sige at jeg ikke har bemærket noget. På den anden side tror jeg ikke at jeg ville bemærke 5% tab. Det vigtige er at den stadig lader super hurtigt. Det er bilens høje effektivitet kombineret med god ladeeffekt der får dig frem på de lange ture. Lidt mindre kapacitet betyder derimod blot at du skal lade lidt oftere men til gengæld lidt kortere hver gang. Det går lige op.

 • 2
 • 0

Det er Tesla Bjørn der mener at der er forsvundet noget kapacitet fra hans bil. Men det er ikke bekræftet fra andre endnu.

Der er en 329 sider (!) lang tråd på teslamotorsclub.com. Den ser ikke ud til være foranlediget af Bjørns observationer. Det var en hollænder med en model S 85D, der opdagede, at han pludselig havde mistet kapacitet efter en firmwareopdatering i maj eller juni.

Jeg har ikke ligefrem kastet mig ud i at læse hele tråden, men status lige nu ser ud til at være, at mange har oplevet det samme efter den samme firmwareopdatering. Nogle af dem har undersøgt data fra bilens bus, hvorved de har fundet ud af, at de berørte biler har fået max. ladespænding sat ned fra 4.2V til 4.1V efter firmwareopdateringen.

Jeg har andetsted læst spekulationer om, at det skulle være et resultat af en batteribrand, som har gjort Tesla mere forsigtige med ladning af de modeller, der har den samme type batterier.

Det kan man så vælge at spinne utroligt positivt eller utroligt negativt. Jeg vil afholde mig fra nogen af delene.

 • 4
 • 2

Enig i det med effektiviteten. FDMs test af elbiler viste, at selv om E-tron i teorien kunne lade kW hurtigere end Model 3 så ladede Model 3 200 km hurtigst pga bilens lave energiforbrug pr kørt km. Så det er fint med hurtige ladehastighed i E-tron, men hvis du brænder den opladede energi af hurtigere pr kørt km er intet vundet - tvært i mod. Alt i alt virkder det på mig som om Tesla med Model 3 har ramt et sweetspot mellem kraft, kapaciet og ladehastighed. Det har i hvert fald være nemt og hurtigt at være på tur med den.

 • 8
 • 0

Lotus Evija kunne kandidere til titlen: Årets sportsvogn:

https://www.facebook.com/supercarblondie/v...

.

Ingen tvivl hvilken retning fremtiden fører os, derfor kunne det også være interessant at se gennemgang af de mange betalbare mini og mellemklasse BEV der rykker i Kina. (Deriblandt dem der allerede kører som taxi i storbyer verden over.) .

Forbrændingsmotoren har igennem årtier været os en god tjener, og tilmed givet os en ufattelig frihed. Men på tide at sige hjerteligt tak, og farvel, nu når selv nye, dyre ICEV føles så håbløst gammeldags, når man først har kørt BEV en tid. . Tesla Model 3 er allerede "Årenes bil" for mange ejere, herligt at endda rigtigt mange flere fremover, også kommer til at opleve den glæde.

 • 2
 • 0

Det var en hollænder med en model S 85D, der opdagede, at han pludselig havde mistet kapacitet efter en firmwareopdatering i maj eller juni.

Allan, jeg er normalt stor fan af dine indlæg, som jeg synes bære bræg af en store faglighed. Jeg har dog givet dig en tommel ned i dag, og det skyldes at du blander Model S ind i diskussionen om en ikke-dokumenteret begrænsning til Model 3.

En sidenote til dit link - efter seneste opdatering melder flere Model S ejere nu ud at den oprindelige ladehastighed er tilbage.

 • 3
 • 0

Jeg har dog givet dig en tommel ned i dag, og det skyldes at du blander Model S ind i diskussionen om en ikke-dokumenteret begrænsning til Model 3.

Det er berettiget. Jeg havde ikke ordentlig styr på konteksten. Jeg troede, at diskussionen stadig drejede sig om det mere generelle udsagn om Tesla og batteribegrænsninger, som Lars Jørgensen fremsatte her: https://ing.dk/blog/tesla-3-boer-blive-aar...

Jeg havde ikke lige fanget, at han senere havde konkretiseret udsagnet til at dreje sig om Model 3, og at det var det, diskussionen nu drejede sig om.

En sidenote til dit link - efter seneste opdatering melder flere Model S ejere nu ud at den oprindelige ladehastighed er tilbage.

Nå, nu er det da vist dig, der har misset konteksten. Tråden på teslamotorclub.com, som jeg omtalte, drejede sig om begrænsning af batterikapacitet, ikke om begrænsning af ladehastighed. (Men begrænsning af ladehastighed findes der så nogle andre tråde om samme sted.)

Det eneste link, jeg har bragt her i tråden, drejede sig om en Honda-generator.

 • 3
 • 0

Nå, nu er det da vist dig, der har misset konteksten. Tråden på teslamotorclub.com, som jeg omtalte, drejede sig om begrænsning af batterikapacitet, ikke om begrænsning af ladehastighed. (Men begrænsning af ladehastighed findes der så nogle andre tråde om samme sted.)

Det eneste link, jeg har bragt her i tråden, drejede sig om en Honda-generator.

Ok ok, godt ord igen. I min optik er "teslamotorsclub.com" acceptabelt som et link og så troede jeg fejlagtigt at "ladespænding" var relevant for opladningen. Jeg har ikke læst den pågældende tråd på det der "ikke-link", men har kun sporadisk fulgt med i debatten på danske fora omkring den nedsatte ladehastigheden (du har fået en tommel-op denne gang, og så må vi hellere forlade Model S)

 • 1
 • 0

@Hans Nielsen - du skriver en masse ting, som virker til at være grebet lidt ud af den blå luft til at understøtte dit oprindelige postulat omkring 'brændstof-økonomi' i sammenligningen med benzin-/'dissel'- og elbiler.

Men jeg giver Jens og Balduhr ret i, at dine tal og udregninger er urealistiske, og der er nok at tage fat på, så jeg vil servere et konkret eksempel fra mit eget liv.

Jeg skiftede tidligere i år min Skoda Octavia (benzin) fra 2016 ud med en Nissan Leaf (el) fra i år. De har/havde nogenlunde samme ny-pris, så jeg skulle altså ikke ud og hente 100-200k i besparelser for at retfærdiggøre udskiftningen.

Jeg kører 25k km om året. * Skoda'en kørte 19 km/l á 11kr, total årlig beløb: (25000/19x11) = 14.473kr (58 øre/km) * Leaf'en kører 6 km/kWh á ----- 2,2 kr[1]: (25000/6x2,2)= 9.166 kr (37 øre/km) ----- 1,4 kr[2]: (25000/6x1,4)= 5.833 kr (23 øre/km) ----- Eon abonnement[3]: (12x519kr-(4166kWh x 2,28)+[1]) = 5.895 kr (24 øre/km) ----- Eon abonnement: (12x519kr-(4166kWh x 2,28) + [2]) = 2.561 kr (10 øre/km)

[1] 2,2 kr/kWh var min elpris hos NRGi indtil Juli [2] 1,4kr/kWh er min nuværende elpris hos Ewii (6mnd introtilbud) [3] All-inclusive abonnement hos Eon - Eon refunderer kWh forbrug til takst 2,28kr/kWh, og så betaler man sin strøm som normalt hos NRGi/Ewii etc (ofte til lavere takst - i mit tilfælde signifikant lavere)

Jeg behøver vel ikke fortælle hvilken af de ovenstående modeller, jeg har valgt til min elbil? Men den optimale løsning kommer an på, hvor mange km du kører. Dybest set skal din abonnement refusion>abonnement pris, før abonnementet kan svare sig - alternativt betaler du bare efter forbrug, men uanset km forbrug er elbilen signifikant billigere at køre i - 'brændstof'-økonomisk(!). Dertil kommer naturligvis andre konkrete besparelser - jeg har endnu til gode at skifte olie på Leaf'en - det kostede mig 2-4000/årligt i Skoda'en (hint - elbiler bruger ikke motorolie).

Udfra et CO2 perspektiv, sparer jeg årligt 3,2 ton[4] i Leaf'en kontra Skoda'en, men det er de fleste jo stadig ligeglade med, da det (endnu) ikke er en økonomisk faktor/gulerod/pisk, men trods alt stadig væsentligt at have med i en sammenligning.

Derudover er det også bare en bedre køreoplevelse at køre Leaf end Skoda!

[4] Benzin udleder i snit 3,1kg CO2/L, 25.000 km ved 19km/L giver 1.315 L. 1.315 L x 3,1 kg = 4.078 kg. Det danske elmix udledte i 2017 i gennemsnit 0,2kg CO2/kWh. 25.000 km ved 6km/kWh giver 4.166 kWh. 4166 x 0,2 kg = 833 kg. 4.078-833 = 3.245 kg sparet CO2

 • 8
 • 0

There are plenty of new Tesla’s in the US. But demand has collapsed, and Tesla is now trying to offset this collapse in US demand by selling its cars elsewhere. But what has caused this collapse in US demand?

One, the Model S and X are withering away. They’re reaching the end of their life-cycle. Tesla has not redesigned them, or even just reskinned them. The Model X never took off as hoped for. Americans are now losing interest in these models. Sales are withering away. And Tesla does not appear to make any efforts at resuscitating them...

https://wolfstreet.com/2019/10/29/tesla-di...

 • 2
 • 4

Hej.

Tesla 3 er nu ifølge FDM blevet kåret til årets bil 2020 i Danmark. Det var det som jeg havde håbet på, da jeg synes at det var på tide med en elbil som vinder. Tesla 3 er godt nok et nummer for stor til mig. Men ellers er der mange positive ting at sige om denne elbil. Så tillykke til Tesla. Iøvrigt har Tesla 3 også vundet mindst to andre kåringer i Skandinavien. Nu mangler Tesla 3 bare at vinde en kommende kåring i Europa. Den håber jeg , at Tesla 3 også vinder.

https://fdm.dk/nyheder/nyt-om-biler/2019-1...

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten