Tekstbehandling for ingeniører (2)

Som nævnt i det tidligere indlæg, anvender jeg LaTeX til stortset alle formål. For dem som ikke ved det, så er LaTeX et Markup Language som bruges til dokument udformning. Den store fordel ved LaTeX er, at du kan fokusere på selve indholdet, mens LaTeX sørger for at det kommer til at se professionelt ud. Et eksempel på et meget simpelt dokument kunne være følgende:

\documentclass[12pt]{article} \title{Simpelt eksempel} \begin{document} \maketitle

Simpelt LaTeX dokument.

\end{document}

Erfaringer med LaTeX

Skiftet til LaTeX gjorde jeg i starten af mit studie, hvor vi i mindre grupper skulle udarbejde en rapport. Rapportens formål var, at dokumentere udviklingen af et program, hvor blandt andet kildekode skulle vedlægges som bilag. I den forbindelse blev vi anbefalet at bruge LaTeX og fik udleveret et skelet til en god rapportstruktur. Derudover kastede vi også over CVS, hvilket gjorde både udviklingen og dokumentationen smertefri, sammenlignet med hvordan det ville have været i Word/Writer tekstbehandlingsstil. Så hvorfor var det en fordel?

Først og fremmest er dokumentets udseende strømlinet, selvom flere forfattere arbejder uafhængigt på samme dokument. Har man prøvet at arbejde flere på Word/Writer dokumenter, kender man sikkert til bøvlet med at samle og formatere delene fra de enkelte forfattere. I det LaTeX består af ren tekst, hvorved det er oplagt at bruge med versionsstyring, er man helt ude over problematikken med at samle dokumentet. Med verssionstyring kan ændringer løbende synkroniseres op mod samme server. Havde dokumentet derimod eksempelvis været af formatet .doc, ville det ikke være muligt for verssionsstyringen at analysere hvilke linjer der er ændret på.

Ved brug af en pakke til LaTeX, kan der refereres til en fil med kildekode der skal inkluderes. Når dokumentet kompileres hentes kildekoden fra filen og indsættes det angivne sted. Der er endda mulighed for syntax highlighting. Det er altså utrolig let at inkludere eksterne filer som eksempelvis bilag i stedet for, at skulle gøre det på manuel vis når man er færdig med resten.

Figurer kan godt være besværlige at have med at gøre. Specielt det at få dem placeret det rigtige sted i teksten, kan nogle gange drille lidt. Hertil kan jeg anbefale pakken "float", som giver mulighed for at positionere figurer mere specifikt. Dermed bliver figuren sat præcist hvor du har sagt den skal og LaTeX prøver ikke at flytte den for dig. Til generering af grafer og figurer kan eksterne programmer som Gnuplot og Graphviz anbefales.

Generelt er resultatet af et LaTeX dokument virkelig flot. Specielt matematik og formler er gennemført lavet. Oftest er der slet ikke grund til at ændre på standardopsætningen, men det hænder at det er nødvendigt med småændringer som skriftstørrelse, papirtype, etc.

Noget for dig?

LaTeX blev allerede diskuteret i det tidligere indlæg, men mest i forhold til Word og Writer. Om det er noget for dig er fuldstændig op til dig selv. For mit eget vedkommende er LaTeX rigtig godt, men sidder man uden programmeringserfaring, kan det være svært at komme i gang og indlæringsfasen lang. Alligevel vil jeg sige, at lige meget hvilke forudsætninger man har, er det en god investering af lære LaTeX. Et godt sted at starte er den såkaldte "The Not So Short Introduction to LATEX2e" guide. Til Linux kan de anbefales at man kigger efter TeTeX og til Windows findes MiKTeX.

Hvad har du af gode / dårlige oplevelser med LaTeX?

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Blot lige et godt tip til dem der vil kaste sig ud i LaTeX, så skaf bogen 'The LaTeX Companion' eller i daglig tale 'Hundebogen'. Det er nok biblen når der skal skrives avanceret LaTeX. Min kopi er hvert fald godt slidt af brug og har været til stor hjælp igennem de 8 semestre hvor vi anvendte LaTeX på uni. The LaTeX Companion Et andet godt tip må være at kombinere Emacs med CVS og LaTeX, pakken AUC-TEX er også en god ting at have installeret.Thomas 

 • 0
 • 0

The LaTeX Companion er kommet i en nyere udgave end den du linker til. Jeg kan anbefale brugen af "Rubber" i forbindelse med LaTeX i Linux. Rubber sørger for at kompilere og samle din latex-kode til et fint dokument i det format du ønsker (f.eks.: .ps eller .pdf). Fordelen ved at kompilere med Rubber er, at dette værktøj automatisk sørger for at omdanne figurer til de rigtige formater (også vektorgrafikfigurer), det finder selv ud af alt mht. BibTex (kilder og henvisninger) og det kompilerer selv det antal gange som er nødvendigt (modsat den klassiske LaTeX-kompiler).

 • 0
 • 0

Jeg bruger selv LaTeX i stort omfang, og har gjort det i rigtigt mange år.

I denne sammenhæng hører det sig til lige at nævne at LaTeX også kan bruges til at lave præsentationer.

Et par af de rigtigt gode LaTeX klasser til dette er (med eksempler)

Prosper: http://amath.colorado.edu/documentation/La...

og

Beamer: http://latex-beamer.sourceforge.net/

Endelig vil jeg også lige nævne, at LaTeX fonte bygger på METAFONT hvor man også selv har mulighed for at lave sine egne fonte og symboler.

METAFONT: http://metafont.latex.free.fr/

Det skal lige siges, at sidstnævnte kræver en del kendskab til programmering og matematik og ikke kan betegnes som "easydoing" for alle og enhver. Men det illustrerer meget godt et par af de mange udvidede muligheder der er ved LaTeX i forhold til mange (læs: alle) andre tekstbehandlings programmer (i hvertfald så vidt jeg ved).

 • 0
 • 0

Om lidt får jeg slag.Jeg kan lide Word. Det fungerer faktisk for mig; selv i projektgrupper med 6 personer der skal udfærdige en rapport på 80-100 sider. Det kan faktisk godt lade sig gøre.Desværre kræver det blot flere års erfaring (jeg er kun 22) og lidt indsigt i hvordan afsnit, sektioner, felter og typografier spiller sammen.Det er ikke for at starte en ny krig. LaTeX kan mange ting. Word kan mange ting. Måske kan de det samme. De gør det bare på hver sin måde.I krigen om Word vs. LaTeX hører man hele tiden "Man kan med LaTeX". Jeg vil blot være stemmen der siger "Man kan med Word (jeg kan nemlig)".Jeg kan desværre ikke henvise til nogle gode ressourcer. Det hele ligger mellem mine øre. Men det kræver ikke meget andet end, at man tager en gammel rapport en fredag aften, indsætter det som ren tekst (dvs. uden skrifttyper etc.) og så begynder man at lege. Mvh.Stefan McKinnon Edwards 

 • 0
 • 0

Hej Stefan Jeg kan godt lide din holdning. Det handler helt klar om at finde noget, som man selv synes fungerer og arbejder godt med. Alligevel vil jeg dog sige, at selvom man har noget som fungerer, skader det ikke er afprøve alternativer. Med venlig hilsenChristian 

 • 0
 • 0

Hvis man ikke er vild med at skulle "kode" sin tekst så findes der også WinTexmacs som er et brugerinterface der compiler "on the fly". Brugerfladen ligner word og open office, men programmet stiller store krav til hardwaren. En god funktionalitet er, at man efterfølgende kan se LaTex koden, så hvis man er usikker hvilke pakker man skal bruge og hvordan syntaksen er til forskellige opgaver, så kan man lave opsætningen i en "rar" brugerflade og aflure koden efterfølgende.Mvh Kenneth Bak 

 • 0
 • 0

Hej Ja, det er selvfølgelig vigtigt at prøve alternativer indimellem. Jeg har også prikket til LaTeX. Men jeg havde ikke ressourcerne til at få det til at køre. Ærgeligt. Gad vide om jeg skulle prøve igen engang...Mvh.Stefan McKinnon Edwards 

 • 0
 • 0

I og med at LaTeX er så udbredt som det er dukker det også op mange steder hvor man ikke umiddelbart ville forvente det - fx i forbindelse med OpenOffice som Peter linker til ovenover. Et andet sted det ofte er muligt at bruge LaTeX er i diverse wiki'er, fx MediaWiki eller TWiki.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten