intelligent transport bloghoved

Fra den teknologiske frontlinje: Fremtidens transport er afhængig af gode åbne data

Den europæiske kongres i Strasbourg er afsluttet. 3000 deltagere 1000 delegerede. 100 sessioner – 100 udstillere. En god konference.

Konferencen viste, at en god samfundsudvikling er afhængig af god mobilitet for personer og gods. Men den viste også klart, at der ikke er enkle løsninger på at forbedre mobiliteten. Vi kan ikke klare det ved at alene at udbygge infrastrukturen – der er dyrt og der er heller ikke plads til udbygning i vore byer.

Vi kan mange steder få meget mere for pengene ved at anvende de nyeste teknologiske muligheder. Konferencen viste også klart at der skal arbejdes på mange felter hvis det skal lykkes.

Her er fælles i anvendelse af date et nøgleelement. Vi skal i fremtiden dele oplysninger om trafikken. Alle skal kunne anvende dem og den skal være entydige. Derfor er der behov for standarder, fælles digitalt vejnet m.v.

Og sidst, men ikke mindst blev det betonet fra alle sider, at det kun kan ske ved en endnu tættere samarbejde mellem virksomheder, forskere og offentlige myndigheder.

Der var også enighed om, at forvaltningen af den fælles brug af infrastruktur med passagertrafik og godstrafik er en voksende udfordring, hvor der ikke er meget forskning eller forsøg. Der skal her foretages investeringer.

Og så taler mange om førerløse biler som løsningen på vore transportproblemer. Her må jeg sige, at det alt andet lige blot vil skabe mere trængsel specielt i byerne. Vi skal først med andre midler bl.a. reducere antallet af parkerede biler i byerne. Så det drejer sig ikke blot om teknologi - vi skal alle allerede nu ændre vore trafikvaner, så vi kan udnytte de nye muligheder.

Jeg brugte megen tid på sammen med Københavns Kommune at markedsføre ITS verdenskongressen i København i september 2017. Der vil her blive sat yderligere fokus på hvorledes vi ikke blot kan forbedre mobiliteten men også vores livskvalitet under temaet ”Quality of Life”.

Der blev fra alle sider vist stor interesse for verdenskongressen, så jeg ser frem til at det store arrangement, hvor vi fra dansk side kan vise vi er i front på ITS området. Vi har 18 måneder til at forberede dette…..

Svend Tøfting er trafikekspert hos IDA, har været formand for interesseorganisationen ITS Danmark og været ansat i Region Nordjylland. Han har endvidere i 30 år været ansvarshavende redaktør af fagbladet Trafik&Veje og var medlem af SIRI-kommissionens transportgruppe. Valgt til ITS World Congress Hall of Fame - Lifetime Achievement Award for Europe - 2019
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten