projekt globalt bloghoved

Teknologi er med i Synteserapporten fra FN’s klimapanel IPCC

Netop set pressemødet i Tivoli kongrescenter på web-TV, hvor formanden for FN’s klimapanel IPCC, Rajendra Pachauri, fremlagde synteserapporten til deres femte hovedrapport om det globale klimas tilstand.

Det mærkes tydeligt, at en engageret FN generalsekretær, Ban Ki-moon, har gjort klimaet til sin mærkesag for at få et godt resultat af det afgørende globale topmøde i Paris i december 2015. Ban Ki-moon nævner på pressemødet det nye Center for Energy Effektivisering, som DTU etablerer i FN Byen i Nordhavn i samarbejde med FN's miljøprogram UNEP. Det fik mig til at tage de "teknologiske briller på, og bladre den 116 siders lange synteserapport igennem (tillader mig ikke at oversætte fra engelsk originaltekst). På side 57 er et afsnit om "Technology development and transfer", hvor der refereres til evidens for at midlerne til forskning er meget begrænsede ("worldwide investment in research in support of GHG mitigation is small relative to overall public research spending - high confidence)."

Ordet 'teknologi' nævnes mange steder i synteserapporten, herunder på side 70: "Technological options: New crop & animal varieties; Indigenous, traditional, & local knowledge, technologies, & methods; Efficient irrigation; Water-saving technologies; Desalinization; Conservation agriculture; Food storage & preservation facilities; Hazard & vulnerability mapping & monitoring; Early warning systems; Building insulation; Mechanical & passive cooling; Technology development, transfer, & diffusion."

Man skal ned i underrapporter

Det gik hurtigt op for mig, at synteserapporten ikke er speciel læsevenligt - men primært fyldt med virkelig mange referencer til under-rapporter og videnskabelige artikler. Jeg fandt frem til rapporten fra Working Group III, som har bidraget til IPCC’s femte rapport ved at gennemgå og vurdere videnskabelige litteratur indenfor teknologi, miljø, økonomi og sociale aspekter omkring mitigation of climate change. Arbejdsgruppen har den konklusionn, at siden den fjerde IPCC rapport har "many RE technologies have demonstrated substantial performance improvements and cost reductions, and a growing number of RE technologies have achieved a level of maturity to enable deployment at significant scale." Denne underrapport skriver også, at "Technical and behavioural mitigation measures for all transport modes, plus new infrastructure and urban redevelopment investments, could reduce final energy demand in 2050 by around 40 % below the baseline, with the mitigation potential assessed to be higher than reported in the AR4".(sidste IPCC rapport)

Økonomien i forskellige teknologiske klimavenlige løsninger er naturligt nok af stor betydning, hvor Working Group III har trukket på en lang række artikler og rapporter. Jeg fandt denne "Annex III: Technology-specific cost and performance parameters" (2013)." I rapporten har forskerne gennemregnet omkostningerne ved Energy Supply, transport og en række industri områder: Cement, Iron and Steel, Chemicals, Pulp and Paper, Municipal Solid Waste og Domestic Wastewater. På disse emner indeholder del-rapporten data, beskrivelse af deres anvendelse, potentialer og beregninger af omkostninger.

Gode potentialer for dansk forskning og erhvervsliv

Synteserapporten giver indtryk af, at Danmark står med gode muligheder for at positionere sig internationalt inden for en række teknologier både på områder, der omfatter reduktion af udledningen af kraftige drivhusgasser og inden for teknologier, der styrker tilpasningen til de stigende negative følgevirkninger af den globale opvarmning.

Udover det nye Center for Energy Effektivisering nævnt af FN's generalsekretær, er der også en række andre FN centre placeret i Danmark med relevans for at fremme klimavenlige løsninger. Det gælder: • FNs nye Center for Klimateknologi (CTCN) placeres i FN Byen i København. • UNEP har en stor del af sine energiaktiviteter på Risø Centeret på DTU • UNEP-DHI Centeret for Vand og Miljø i Hørsholm er et samarbejdscenter med FN’s Miljøprogram (UNEP)

Dagens rapport fra FN' klimapanel er et imponerende grundigt arbejde, hvor 830 videnskabelige forfattere fra 80 lande har bidraget til arbejdet med den femte hovedrapport. De 60 videnskabelige forfattere af synteserapporten har studeret mere end 30.000 videnskabelige artikler i forbindelse med udarbejdelse af femte hovedrapport. En hovedkonklusion er, at hvis verdenssamfundet ikke gør noget alvorligt ved udledningen af drivhusgasserne, vil vi vil se en opvarmning i slutningen af århundredet på 3,7-4,8 grader. Dette vil ifølge IPCC føre til meget høj risiko for alvorlige og irreversible konsekvenser på globalt plan.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten