close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Tal med din elmåler (Og Ingeniøren)

Allerførst vil jeg gerne lige opfordre alle der har rodet med energi på hjemmefronten til at melde sig ovre i Ingeniørens "ingterne" blog, hvor Julian leder efter folk der har lavet noget spændende.

Det er noget med et kommende tema om hvad der virker og hvad der ikke virker og generel Gør-Det-Selv beundring for smarte løsninger.

Og så til sagen:

Elmåleren i mit sommerhus måler strøm der render begge veje og selvom det føles rigtig 1973-agtigt at aflæse elmåleren manuelt vi jeg gerne have automatiseret det, ligesom min øvrige dataopsamling.

De fleste elmålere har en lysdiode der blinker et eller andet antal gange per kWh, men det kan jeg ikke bruge, for lysdioden kan ikke fortælle mig hvilken vej energien bevæger sig.

Men der er også en tovejs optisk datakommunikation på moderne elmålere: Cirklen med to prikker nederst til højre:

Illustration: Privatfoto

Jeg kiggede på det for nogle år siden, men løb sur i en labyrint af dokumenter, bygget af stærkstrømsfolk uden forstand på datakommunikation og en meget paraniod holdning til at dele informationer om hvordan ting virker med folk uden gummihandsker og røde bidetænger.

Idag fik jeg et spørgsmål om emnet der inspirerede mig til at Google lidt rundt, for at se om der er nogen der havde forklaret hvordan man brugte denne port i mellemtiden.

Det var der ikke.

Men der var dukket nogle forskellige spor op, bla. i nogle dokumenter der nok ikke skulle have været ud på de åbne webservere i forskellige firmaer.

Da jeg havde gravet noget i det, gik det op for mig at det er så simpelt at det er til at tude over.

Infrarødt lys, 300 bps, 7 databit, lige paritet og (næsten) ren ASCII, hvor svært kan det være ?

Jeg kunne ikke lige finde en IR-fotodiode i rodekasserne, men heldigvis er en lysdiode også en fotodiode og der lå en gammel fjernbetjening fra et eller andet stykke forlist forbrugerelektronik med tre IR-lysdioder.

Efter lidt experimenter havde jeg følgende dims:

Monteret i bedste International Space Station stil (dvs: Med DuckTape):

For at bede om en aflæsning skal man sende:

/ ? ! CR NL

Og efter et par sekunder har man modtaget:

/LGZ4\2ZMD120AMe.A04r\n \x02 F(00000000)\r\n 0.Z( 815413)\r\n 99.Z(74700132)\r\n 8.1(00183359kWh)\r\n A1(00090669kWh)\r\n A2(00042130kWh)\r\n A3(00050559kWh)\r\n 71(00000008)\r\n L1(00000008)\r\n L2(00000006)\r\n L3(00000007)\r\n 95(01-04-26 21:29)\r\n 96(01-04-26 21:10)\r\n 97(A04)\r\n 98(7EZ1120-0AA06)\r\n C.8.0(05198139)\r\n !\r\n \x03 J

Dataformatet:

Så vidt jeg kan gennemskue:

0.Z = Målernummer 8.1 = Totalforbrug A1/A2/A3 = Fase1/2/3 forbrug L1/L2/L3 = Afbrydelser 95/96 = Dato+Tid passer ca. med hvornår elmåleren blev sat op. 97 = Software version C.8.0 = Tidstæller i minutter

Disse feltnavne er standardiserede.

Rigtig mange gange endda.

Men tilsyneladende ikke på samme måde hver gang.

Gæt jer frem, det gjorde jeg.

Læg mærke til 0x02...0x03 rammen, XOR af alle bytes efter 0x02 til og med 0x03 er checksum der sendes efter 0x03, i dette tilfælde 'J'.

Forskellige noter:

Det kredsløb jeg lavede ser sådan ud:

Men det virker kun fordi jeg bruger en seriel-port direkte ind i en microcontroller.

Hvis man kigger på Kamstrups datablad for deres optiske læsehoved (koster ca. en tusse) er der et diagram uden komponentværdier på bagsiden, der tilsyneladende viser hvordan man gør det imod en RS232 port. (Hvis nogen får noget i den stil til at virke lægger jeg gerne blog til beskrivelsen.)

Elmåleren har en jernring under cirklen, så hvis man kan finde den rette ringformede magnet slipper man for Ducktape.

Jeg har skrevet et stykke Python kode der henter data i et nogenlunde brugbart format, det kan findes i mit githup project pyDLMS

Nu glæder jeg mig til at se hvad elmåleren i sommerhuset rapporterer.

God arbejdslyst...

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Via et lignende projekt fandt jeg flg:

"Kamstrup anvender IEC 61107 (tidligere IEC 1107) protokollen til dataoverførsel. Det er en måler standard, der er bredt udbredt blandt europæiske producenter af forskellige målere. Protokollen anvendes også af Landis+Gyr (tidligere Siemens)."

http://www.kamstrup.dk/media/2105/IEC61107...

  • 0
  • 0

Jeg er meget interesseret i den her teknik. Nok har jeg ikke mine solceller endnu, men jeg har fået en super smart måler ... en brugt dampdrevet ultra simpel måler faktisk, som bare kan køre begge veje. Jeg kan derfor ikke se netto produktion eller forbrug, men kun forskellen mellem forbrug og produktion.

Min inverter (Danfoss) har vist en måler indbygget som kan sige hvor meget den har brugt, men hvis ikke ... så ville det være fint med noget som ovenstående.

  • 0
  • 0

@PHK, hvis:

8.1(00183359*kWh)\r\n

  • er det totalforbrug måleren har registreret siden:

95(01-04-26 21:29)\r\n

= altså 18.035 kWh pr år - så lyder det godt nok som et kollossalt elforbrug for et sommerhus - med eller uden solceller og/eller elradiatorer.

Jeg troede også du fik ny elmåler da du satte solcellerne op.

Hvad er det jeg læser forkert?

  • 0
  • 0