Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
formandsbloggen IDA blog

En tak til Produktionsdanmark

Dronning Margrethe kom i ugen med et par udtalelser fra en ny bog, der fik mig til at læse hendes ord en ekstra gang. Denne gang gik roserne ikke til ”Søens folk”, som vi er vant til at høre om i nytårstalerne, men til de mange små og mellemstore virksomheder, der ikke ligger midt i København eller Aarhus. Det er en ros, der også går til os som højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund, da vi har rigtig mange IDA-medlemmer, der er med til at producere de varer, Danmark lever af at sælge.

I interview-bogen ”De dybeste rødder”, som journalisten Thomas Larsen har skrevet om dronning Margrethe, siger hun blandt andet:

»Der er masser af små foretagender, som virkelig gør noget. Det kan vi se, når vi er ude med erhvervsdelegationer og møder et lille firma, som laver en dims, man ikke kan være foruden. Det med at finde de små nicher er vi dygtige til, og det kan mange af vores mange små og mellemstore virksomheder. Vi har enkelte rigtig store foretagender, men det typiske er, at vi har mange relativt mindre virksomheder med dygtige folk, som har banket det hele op fra bunden. Det ser man rundt om i hele landet, men man kan tydeligt se det i Jylland, skal jeg love for«

Statistikkerne giver Dronningen ret; Det er uden for de store byer, og især i Jylland at Danmarks produktion ligger. Seje IDA-medlemmer løfter sammen med ufaglærte og faglærte lokalområderne med produktion af alt fra halvfabrikata til fodermaskiner til vindmølletårne.

Men der er også udfordringer for virksomhederne placeret uden for de store universitetsbyer. Udfordringer vi bliver nødt til at løse, hvis vi også skal have noget at være stolte over om 20 år.

Virksomhederne har mere end svært ved at tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Særligt inden for IKT, elektronik, maskin- og robotudvikling er manglen slem, og det bliver ikke nemmere at få den rigtige teknologiske ekspert, hvis virksomheden ikke ligger lige ved landevejen. Sammen med DI har vi tidligere påvist, at der vil mangle over 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025.

Heldigvis står det ikke helt i stampe. Jeg er glad for, at regeringen har sat initiativer i gang, der skal hjælpe virksomhederne, der ikke lige ligger på alfavej. Det har vi talt for længe i IDA.

Initiativer som Landdistriktsvækstpilot giver mindre virksomheder i landdistriktskommunerne mulighed for at få op til 2-årig støtte, hvis de ansætter en højtuddannede til innovationsprojekter. Der er afsat 15 mio. kr. årligt i 2016-2019 til initiativet. Det håber jeg, vil være med til at løfte produktionen, der hvor den er stærkest.

Danmarks produktionsrygrad fortjener både opmærksomhed og støtte. Jeg er glad for, at både Dronningen og Regeringen husker dem, der producerer for Danmark.

Jeg er formand for IDA. Her skriver jeg om ingeniørpolitik, mine oplevelser som formand for +114.000 teknologiske eksperter og om nye tiltag fra IDA. Følg mine tanker og stil mig gode spørgsmål på www.facebook.com/IDAsformand/
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Enig i at produktionsdanmark skal have ros!

Men at de skal have støtteordninger synes jeg ikke om - hellere bedre rammevilkår for alle.

Som iværksætter har jeg set mange politiske støtteordninger som mest er intentioner og pengespild - fx. iværksætterhusene som brænder 1 mia kroner af om året - tænk hvad det kunne have finansieret af rigtige virksomheder hvis de var sat i en VC fond?

http://www.b.dk/nationalt/ivaerksaettere-o...

Ordningerne minder om beskæftigelsessystemet/jobcentrene - som gør alt andet end at skaffe jobs til folk.... underholder mest folk med papirarbejde og "uddanner" folk i statens regler.

Hvis man skulle give mere dynamik i produktionsdanmark så kunne man overveje mere decentralisering og lokal-styre - mindre udligningsordninger kommunalt.

  • 3
  • 1