Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
steens kælderlab

Tagrenderenserreparation

En af de mange glæder ved at være husejer med mange høje træer på grunden er den helt særligt slimede følelse, en håndfuld halvrådne blade iblandet fuglelort kan give når der skal renses tagrender. Det er bare en af de mange oplevelser som man går glip af som lejlighedsejer...

Jeg overtog mit hus for 12 år siden som et dødsbo og den tidligere beboer var ingeniør, hvilket har vist sig tydeligt i forskellige små opfindelser til at lette hverdagen som husejer. I dette konkrete tilfælde et tagrenderense-hjælperedskab (det er åbenbart langordsaften her i kælderen) som i al sin simpelhed består af en lang aluminiumstang med en frit roterende tagrendeformet plade for enden. Fidusen ved denne dims er, at man slipper for at flytte stigen så mange gange, da den kan bruges til rage alt det slimede snask hen til dig. I praksis får du et armspænd på den gode side af 5 meter. Stangen har været længere men er knækket bid for bid gennem årene ved ivrig brug. Jeg må sige at det har været et fantastisk godt hjælpemiddel og jeg har i mangen en stund højt på stigen skænket den gode Hr. Winther en venlig tanke. Det var sgu godt fundet på!

Denne weekend var det atter tid til en tur på stigen og til min store skræk fejlede det trofaste redskab. Metalpladen for enden gav op og knækkede. Det var en passende lejlighed til at smutte ned i kælderen og give Hr. Winthers idé et moderne twist med en 3d printet plade.

Se med her:

Steen Garbers Enevoldsen er civilingeniør, nørd og rodehoved.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja det er fedt at kunne fabrikere dimser til hjemmet selv - Her forleden prihntede jeg et nyt håndtag til vores køleskab i en cool farve syntes min samlever :-)

Hvilken printer bruger du?

 • 1
 • 0

af samme redskab er en smule anderledes:

For det første er den tagrendeformede plade lavet ef tyk gummi, let at bearbejde og giver sig efter faconen og ødelægger ikke tagrende. Denne gummiplade er så skruet ind i en træstang, som som er monteret på et teleskopskaft til en malerulle på en måde, så man kan gå på jorden og trække den gennem tagrenderne. Så behøver man kun klatre op på stigen, når man enten "er kørt fast" eller er kommet til nedløbet.

Så mange opfindelser bliver åbenbart lavet parallelt - med små forskelle - af ingeniører rundt omkring i de små hjem. Jeg troede dog ikke på en kommercialisering af produktet.

;o)

 • 7
 • 0

Så mange opfindelser bliver åbenbart lavet parallelt - med små forskelle - af ingeniører rundt omkring i de små hjem. Jeg troede dog ikke på en kommercialisering af produktet.

Din løsning lyder smart(ere). Jeg tror dog det potentielt kunne være et problem hos mig, da nogle af mine tagrender er svære at komme ned i, da nederste række af teglsten rager delvist ud over/ned i tagrenden. Men med gummi er det måske ikke noget problem?

Og ja jeg tror du har ret i at der er mange små geniale opfindelser der bliver begået rundt i de små ingeniør-hjem - som ikke nødvendigvis har det store kommercielle potentiale.

Men det er vel også lidt en egenskab som er forankret i de fleste ingeniører: Se et problem, lav en løsning :)

 • 9
 • 0

Din løsning lyder smart(ere). Jeg tror dog det potentielt kunne være et problem hos mig, da nogle af mine tagrender er svære at komme ned i, da nederste række af teglsten rager delvist ud over/ned i tagrenden. Men med gummi er det måske ikke noget problem?

Netop - den stang, der forbinder gummipladen og det lodrette skaft peger skråt ud i en vinkel på ca 45° - netop for at omgå det problem. Hele konceptet er også "symmetrisk", således, at den kan anvendes i begge retninger.

Og ja: Lavet til at løse mit problem den dag :o)

 • 2
 • 0
 • og meget aktuelt. Jeg er lige på vej ud af døren til et af mine lokale byggemarkeder, for at tjekke mulige smarte løsninger på nedløbsrøret. Jeg vil gerne have lavet, så jeg nemt kan skille nedløbsrøret og opsamle smuds i en balje, i stedet for at få det ned i brønden.

PS: Jeg har investeret i en tagrende-renser fra dem-der&fix-fax, men endnu ikke afprøvet den.

 • 0
 • 0

Jeg har også en hjemmegjort variant af denne type tagrende-renser.

Hver gang jeg står på stigen, beskæftiger min hjerne sig kun med én ting: Hvordan får jeg udviklet en elektrisk drevet tagrende-renser, som kan hæftes fast på kanten af tagrenden og dernæst bevæge sig langs tagrenden, mens den klarer opgaven med roterende børster, kædeskovle, en lille robotarm eller lignende?

 • 1
 • 0

Hver gang jeg står på stigen, beskæftiger min hjerne sig kun med én ting: Hvordan får jeg udviklet en elektrisk drevet tagrende-renser, som kan hæftes fast på kanten af tagrenden og dernæst bevæge sig langs tagrenden, mens den klarer opgaven

Som Sebastian sang i sin tid: "du er ikke alene" :-)

Har selv overvejet, om man kunne flikke noget sammen af et par kasserede bug-wipers fra svævefly?

Se fx https://www.youtube.com/watch?v=YWfV-OdVPKY

Jeg er ikke sikker på, at det ville virke særligt godt eller være særligt praktisk, men det kunne være sjovt at bikse sammen, og ville se sejt ud. Og det er heller ikke at kimse af....

/Bo

 • 1
 • 0

Lav den som en vandturbine (findes i en vandspreder) som trækker renseren fremad, og bruger vandet til at skylle tagrenden

Jeg har overvejet noget i samme retning, men jeg er bekymret for om man ikke bare flytter problemet ned i nedløbsrøret eller endda kloakafløbet hvis man ikke fjerner størstedelen af skidtet. Der er i hvert fald i mit tilfælde tale om ret store mængder (hvilket også godt kunne være et vidnesbyrd om min manglende rettidige omhu i denne sammenhæng...)

 • 0
 • 0

Jeg har overvejet noget i samme retning, men jeg er bekymret for om man ikke bare flytter problemet ned i nedløbsrøret eller endda kloakafløbet hvis man ikke fjerner størstedelen af skidtet.

Hvis det ender i en faskine er det helt tosset

Præcist derfor leder jeg pt efter en løsning, så man nemt kan afkoble nedløbsrøret fra brønden, og nemt lade det ende i en balje i stedet. Mit netop overståede besøg hos et af mine lokale byggemarkeder gav ingen (standard)løsning. En vandudviser kunne måske bruges, men jeg har ikke lyst til udgiften for 13 nedløbsrør

Så vi må nok selv i gang .........

 • 1
 • 0

Steen hvis du krymper dit bæltekøretøj og monterer rotor børste foran. Ser interessant ud:

https://youtu.be/Zg0sVuU3thY

Den ser unægtelig ud til at klare en del blade. Eneste negative jeg umiddelbart kan komme i tanke om er oprydningen på fliserne nedenunder som er noget mere spredt - hvor jeg sørger for at det lander i få diskrete bunker som lige kan skovles op efterfølgende. Rent mekanisk er det jo også en ret simpel konstruktion omend der nok i en GDS udgave skal arbejdes med vandtætheden af, hvilket kan være lidt udfordrende.

 • 1
 • 0

Hvis det skal være så avanceret:

En “robot” der kører på to hjul med en rille i på den yderste kant af tagrenden. På ydersiden af tagrenden under robotten hænger en affaldspose, som også flytter tyngdepunktets langt nok ned, til at den kan balancere. En tandrem med små skovle fører skidt over kanten af tagrenden og ned i posen. En sensor/microswitch slukker for dimsen ved enden.

Hele maskinen er generisk bortset fra den lille del, der går ned i tagrenden os som skal tilpasses dennes facon/størrelse.

God byggelyst ?

 • 1
 • 0

Jeg har tit tænkt på at lave en stor udgave af en vådstøvsuger (måske 3x de billige fra Harald Skrald), og så ellers bare en god lang slange og langt rør.

Så slipper man for alt der falder ud over tagrenden imens man renser den.

"Desværre" har jeg endnu ikke boet et sted hvor det har været nødvendigt at rense tagrender for blade og lign. skidt.

 • 1
 • 0

Heh - jeg har også længe haft ideer om sådan et aggregat. De fleste har vel kaseret en gammel batteriboremaskine. Jeg har i hvert fald, og har endda et par stykker liggende til min ide. Mon ikke den kan holde til at blive wacumpakket, hvis man kører i etaper. Få maskinen monteret på en krum holder, som går over i en lang stang, Herved kan man gå på jorden og trække boremaskinen hen gennem tagrenden. På borepatronen skal der sidde en slags gummifinger mekanisme, som kan slynge skidtet op og ud i hovedet på en selv, - narh husk vindretningen :-) Strømmen kan komme fra et bærbart batteri og en kontakt på stangen hvor man holder.

 • 0
 • 1

https://youtu.be/Zg0sVuU3thY

Jeg har sådan en karl. Den virker for det meste udmærket, men ved tungere belastning finder den på at rotere selve vognen i stedet for rotoren. Jeg påtænker at forsyne den med en arm til rendekanten for at forhindre dette. (Jeg foretrækker at rotoren kører den anden vej end på videoen).

 • 1
 • 0

Der må være forretningsmuligheder i selvrensende tagrender. Sfl. er det ikke så sexet som en tagrenser (robotter kan jo efterhånden det meste) i renden eller på stigen - men alligevel. Hvordan ser en selvrensende tagrende ud, og hvor ender skidtet?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten