phloggen

Tænkeboks: Brug vandet

Mens vi sidder og ser sommervejret sile ned, og nyhederne om Englands vandproblemer, så fordres der noget adspredelse.

Jeg har også lovet Rolf at skaffe ham af med nogle af de T-shirts af meget stor herlighedsværdi som han har skaffet til huse.

Hvis vi for nu antager, at 2007 er normen for den fremtidige danske sommervejr, så er opgaven kort og godt :

Hvorledes vi kan gøre alt dette vand til vores fordel ?

De bedste/mestintelligente/mest kreative/morsomme forslag i debatten til denne artikel indkasserer en dejlig varm t-shirt, der også kan bruges som undertrøje hvis det bliver meget koldere.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej, Da man mange steder i verdenen kunne have gavn af regnvandet, og da det er rent nok i mange tilfælde til direkte at drikke. Så kunne vi opsamle vandet i store tanke, og sende det med store tankskibe til de lande, som kunne have gavn af rent vand.

Bare en lille idé. Det vil måske endda være billigere end, at opfører adskillige rensningsanlæg rundt om i verdenen.

bare en tanke.

 • 0
 • 0

Vi kunne bygge en 1 km høj tragt med et areal på fem kvadratkilometer. Med 10 mm vand om dagen skulle en turbine i bunden nok kunne udnytte de omkring 5 kW potentiel energi dette vil medføre. Som bonus kunne vi bygge den ved havet, og lade en natrium- eller chlorselektiv membran mellem saltvandet og ferskvandet trække energi ud af opblandingen, enten som en brændselscelle eller bare termisk. Der skal nok være en ekstra kilowatt dér et eller andet sted.

 • 0
 • 0

Hej

Jeg forsøger mig i katagorien Morsomste.

Jeg foreslår at man i nedløbsrøret fra tagrenderne momterer en lille vandturbine med tilhørende generator. Med det vejr vi har for tiden, må de da overgå P-H Ks solceller i produktion

Henning

 • 0
 • 0

For en stolt brobyggernation som Danmark er vand ikke et problem, men en velsignelse. Et gennemgående tema i dansk trafikpolitik er jo spørgsmålet om hvilke broer vi nu skal igang med at bygge, og enhver der har fulgt med i debatten om Fehmern- og Kattegat-forbindelserne ved at brobyggeri altid kan betale sig selv hjem i sidste ende. Den store mængde overskudsvand bør derfor bruges i forbindelse med anlæg af nye søer og vandløb, som derefter kan åbne op for et væld af nye interessante brobyggerier. Tænk på hvilke storslåede broprojekter der kunne blive virkelighed: En elegant hængebro mellem Sorø og Ringsted. En smuk skråtagsbrog mellem Grindsted og Billund. En sænketunnel mellem Rønne og Nexø. Så længe der er nok vand, kommer vi aldrig i bekneb for nye farvande at slå bro over. Dette vil helt sikkert sikre Danmarks fremtid som brobyggernation.

 • 0
 • 0

Daniel: Hvor ville du opsamle vandet ? Ville det være rent nok til at være relevant ?

Bjarke: Er du sikker på at der ville falde regn nok i 1km højde ? Så vidt jeg ved får Danmark det meste af sin nedbør fra skyer der er lavere end 1000m ?

Henning: Hvor meget strøm kan dimsen lave på et almindeligt parcelhus ? Er det nok til at drive lysdioden i husnummeret eller er det nok til at drive gadelygten ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0

For det første kunne vi udstyre miltæret med vandpistoler, det er vist bedre for alle. Vandpistoler er billige, lette og en hver ung mand med respekt for sig selv har lært at bruge en fra barnsben. Det giver en øjensynlig besparelse på forsvarsbudgettet i form af billigere militær isenkræm, og våbentræningen kan skæres helt væk. Og med alt det vand er ammunitionen jo gratis.

Al offentlig transport kan med fordel omlægges til vandcykler. De larmer mindre end buser, forurener ikke og er gode for folkesundheden. Da de oftest er lavet af hård plast, og har et meget simpelt fremdriftssytem, er de ikke bare billige i drift, men også i vedligeholdelse.

For at hive kapital til landet, kan vi som det første land melde os på isterningemarkedet. Med de stigende temeprature på verdensplan, bliver der helt klart efterspørgsel på de kolde kuber, når de rige og kendte skal have kølet deres drinks ned i heden. Her skal vi naturligvis sælge på kvalitet og design, jeg ser helt klare økologiske isterninger, gerne formet som aber, for mig.

Vindmølleeventyret er ved at være slut, så det er nok på tide at genopdage den gode gamle vandmølle. Det er jo ikke kun i Danmark åer og bække flyder over med enorme mængder potentielenergi, så hvorfor ikke udvikle vandmøllen til det moderne marked?

Vi kan selvfølgelig også bare vælge at holde denne naturens gave for os selv, og drikke det hele.

Jesper

 • 0
 • 0

Jeg foreslår at vi tvangsøkologiserer hele landbruget samt påbyder lokal nedsivning af regnvand med henblik på at maksimere dannelsen kvalitetsgrundvand.

Når naturgas produktionen så holder op om 20-30 år, overtager vi ledningsnettet og benytter det til eksport at grundvand til sydeuorpa. Hvis klimaforandringen fortsætter for vi jo ørken i syd Italien og spanien. De vil helt sikkert sætte stor pris på rigelige og stabile forsyninger af rent drikkevand.

Jeg tror det meste af nord Europa samt England med glæde vil tilslutte sig. Vi kan gøre det til hele EUs Vand Udlignings Projekt.

Lau

 • 0
 • 0

For en stolt brobyggernation som Danmark er vand ikke et problem, men en velsignelse. Enhver dansk trafikpolitiker ved hvad man bruger vand til: Man bygger en bro henover det. Sådan er det bare, og det er alment kendt at det at bygge en bro er en langsigtet investering i infrastruktur, som altid kan betale sig i sidste ende. Derfor må vi sørge for at mulighederne for brobygning i fremtiden også er optimale. Og derfor bør den store mængde overskudsvand bør bruges i forbindelse med anlæg af nye søer og vandløb, som giver uanede muligheder for nye spændende broprojekter. Ikke nok med at dette samlet set muliggør flere broer, vi kan nu også tilgodese regioner der hidtil på grund af ugunstige naturforhold har været forment brobyggeriets glæder. Tænk på hvilke storslåede brobyggerier der bliver mulige: En elegant hængebro mellem Sorø og Ringsted. En smuk skråtagsbrog mellem Grindsted og Billund. En sænketunnel mellem Rønne og Nexø. Så længe der er nok overskudsvand kommer vi aldrig i bekneb for nye farvande at slå bro over. Dette vil helt sikkert sikre Danmarks fremtid som brobyggernation.

 • 0
 • 0

Poul-Henning: Regnen falder lavt siger du? Så bygger vi bare en rampe for skyerne - der skal nok slippe noget vand op. Rampen kan vi samtidig udnytte til verdens største vandrutschebane, i fald nogle af skyerne skulle få föhn-fornemmelser og blive inkontinente på vej op af rampen. Hvis vi oven i købet laver hoppepuder i bunden, kækt forbundet til en stempelgenerator der leverer elektricitet hver gang en tyk unge/tysker/Skt. Bernhardshund komprimerer hoppepuden ved landing, har vi en uudtømmelig energiressource (folk bliver jo tykkere og tykkere).

Der er også plads til en isbod på toppen!

 • 0
 • 0

Det er ganske simpelt. Vi gør intet -- absolut intet. Ikke ved vandet i sig selv. Lad vandet falde og lad det ligge hvorend det lyster.

Vi overtaler VisitDenmark til at markedsføre landet på en ny måde. Drop dronningen, glem prinserne osv. Vi bliver ét stort vandland! Tænk hvilken entré vi kan tage ved grænsen. Grænsevagterne skal genindføres, men i stedet for den kedelige politidragt, foreslår jeg farvestålende T-shirts og en, på moderne sprog, såkaldt "cap".

Lad mig kort betragte indtjeningsmulighederne. Jeg gør opmærksom på, at det er estimater!

Antagelse: Arealet af et vandland og entréen er ligefrem proportionale.

Estimat af entréprisen til "Vandland Danmark": Jeg kender umiddelbart kun to svømmehaller her i Ålborgområdet. Arealet er et (meget) groft estimat. Priserne er taget fra de respektive hjemmesider. Skansebadet (nu kendt som "Svømmeland"): Entré: kr. 42,- (pr. medio november, når de åbner for 50-meter bassinet igen). Areal: 5000 m². Haraldslund: Entré: kr. 31,-. Areal: 3000 m². Danmarks areal (jf. wikipedia): 43.094.000.000 m² Entrén bliver således, og hold nu fast, ca. kr. 23·10^9 (i fald mine ringe evner som taljonglør ikke svigter).

Andre med bedre kendskab til vandlandbranchen er mere end velkomne til at bistå med bedre og mere troværdige data. På baggrund af disse kan man måske indse, at modellen for pris vs. areal ikke skal være lineær, men derimod muligvis logaritmisk?

Man kunne måske overveje en klækkelig rabat ved køb af 10-turskort.

 • 0
 • 0

Casper har en god idé, gør ingenting! Badeland sommertid og skøjteland vintertid!

Lad alle overfladedræn forfalde, og kom tilbage til tiden da Tudeå var sejlbar til Trælleborg og Ribe lå under et par m vand en gang imellem! Mange miljøproblem løser sig selv og ikke mindst: Danmark kunne vintertid blive større skøjtenation end Holland.

Drøm med Viktor Balck 1888 om langtur: Da gennemstrømmes hele mennesket af et velbehag, som ikke kan sammenlignes med andet; blodet pulserer friskare gennem årene, vinterluften mister sin bidende kulde og forvandles til en behagelig kælende køling om pande og kinder.

Vh Tyge

 • 0
 • 0

Tyge skriver:

Danmark kunne vintertid blive større skøjtenation end Holland.<<

Du glemmer vist, at temperaturen her nordpå stiger mindst 10 grader. Desuden vil havet stige 20m+, så landet kommer til at bestå af en række småøer med et beskedent areal, hvor vi alle skal have drikkevand til trods for havets nærhed overalt med fare for salt i brøndene.

Når så i tillæg talebanerne har overtaget magten i Irak og Afghanistan og alle demokraterne der kommer og skal have asyl her fordi, de samarbejdede med danskerne, da trænger vi alt til at drikke. Senere vil vi få vor del af klimaflygtningene fra et kogende og utørret Afrika, som vi jo har vor del af skylden for, ikke længere er beboeligt.

 • Som Danmark markedsfører sig her i Norge: "Det er dejligt at være norsk - i Danmark.

PS: Og Jesper Rosenkilde kunne jo så indgå i et korps af hornblæsere, der stod for kommunikationen mellem øerne i "Det Danske Arkipelag" - for nogen teknisk civilisation ville vi vel ikke turde reetablere af frygt for, at resten af landet skulle opsluges af havet.

God badeferie i sommer

Peder - som bor 400m over havet

 • 0
 • 0

Tyge skriver: PS: Og Jesper Rosenkilde kunne jo så indgå i et korps af hornblæsere, der stod for kommunikationen mellem øerne i "Det Danske Arkipelag" - for nogen teknisk civilisation ville vi vel ikke turde reetablere af frygt for, at resten af landet skulle opsluges af havet.

Jeg tvivler på at jeg er kvalificeret til at agere hornblæserkaptajn, måske du har taget fejl af mig og en af mine fjerne slægtninge, og navnebroder. Han spiller nemlig i Odense Symfoniorkester. Personligt fortrækker jeg at kommunikere vha. dåsetelefoner.

Mvh Jesper Brix Rosenkilde

 • 0
 • 0

Jesper Brix Rosenkilde.

Da Jesper (uden Brix) Rosenkilde for nogen år siden tilbragte en våd uge heroppe, overbeviste han mig om, at det nok kunne være ham, der havde skrevet: >>Vi kan selvfølgelig også bare vælge at holde denne naturens gave for os selv, og drikke det hele.<<

Jeg burde dog havde forstået, at det alligevel ikke var ham, da det absolut ikke var vand, han drak ;-)

Men det nye koncerthus i Odense kommer alligevel til at ligge på havets bund, så mon ikke basunisten kan hjælpe dig med at kommunikere. - Dåsetelefonerne rækker vel ikke over så store afstande?

 • 0
 • 0

Verdenen er jo nu en gang utrolig lille, og der er mange Jesper Rosenkilde'er. Jeg har dog lidt på fornemmelsen at lysten til at drikke det hele, uanset hvad det måtte være, ligger lidt til navnet, så jeg kan godt forstå vi kan forveksles. Jeg burde forsøge at finde de 8 andre, ud af i alt 10, og spørge om de har samme indstilling :-). Det med hang til dåsetelefoner, tror jeg dog kun er en besættelse jeg lider af.

 • 0
 • 0

Tyge har ikke skrevet citat: Af Jesper Rosenkilde, 26.07.2007 kl 01:36.

Vandstanden i havene stiger vel ikke af mere nedbør og oversvømmelser på land? Tværtimod.

Holland vil også i fremtiden være lidt varmere end Danmark?

Tyge

 • 0
 • 0

Der kom ikke nogen "selvfølgelig! (klask hånden imod panden)" besvarelser men det havde jeg nok heller ikke ventet.

Efter moden omtanke har jeg besluttet at Henning Sørensen vinder med sit forslag om vandkraft i nedløbsrørene.

Henning vinder ikke fordi jeg forventer at vi kan løse energikrisen på den måde, men i modsætning til alle de andre forslag, så er ideen perfekt til at aktivere en ung ingeniørspire på en dag med dagsregn.

Henning, hvis du sender din addresse til phk@ing.dk, så sørger jeg for at en T-shirt bliver udskibet.

Poul-Henning

PS: Til Tyge kan jeg oplyse at det med at sejle til Trelleborg ad Tude Å stort set kan lade sig gøre i disse dage, jeg cyklede forbi ved Hejninge igår og åen mangler bestemt ikke vand.

PPS: Jeg mangler stadig addressen på Martin Juhl Sørensen der vandt den første T-shirt konkurrence. (http://ing.dk/artikel/79490)

 • 0
 • 0

Det er med stor beundring, jeg har læst forslagene fra blomsten af Danmarks tekniske hjerner. På en anden blog: kolindkuren.dk er vi nogle mennesker, der også har en vanddrøftelse i gang. Der er, såvidt jeg kan skønne, ingen på den blog, der ejer teknologisk indsigt nok til enten at mene, at der er noget i ideerne eller til at skyde dem ned en gang for alle. Helst ville vi jo sætte nogle kreative tanker i gang. Men her er så forslagene: Om at flytte vand - smeltevand Jette Jakobsen 29. juli 2007 kl. 10:30 # Tænk hvis mennesker flyttede vand. Jeg vil ikke skrive kunne flytte vand, for jeg tror vi kan..hvis vi vil. Det må da være bæredygtighed til gavn for hele jorden. Jeg ved at mennesker kan flytte olie og gas over meget store afstande. Det må være nemmere med vand, det kan ikke brænde og forurener heller ikke.Jeg ved der går en olie/gasledning tværs igennem Rusland og mange steder i mellemøsten og Amerika. Vi har et naturgasnet i Danmark, som næsten dækker hele landet. Når jeg sidder og måler med mine fingre i mit atlas, er der ikke længre tværs igennem Rusland, end fra Danmark og ned i Afrika. Jeg mener ikke at vi skal tørlægge Danmark..alle skal hjælpe hinanden, hele vejen til de tørkeramte områder. Det kunne endda blive en slags hjælp til selvhjælp..mange steder har alt for meget vand. Måske kunne vi endda udvinde el, som ikke forurener, af vandet der render i ledningerne..lidt ligesom vandmøller i gamle dage. Tænk at fattige mennesker, kunne dyrke deres jord og få rent drikkevand..al den nød vi kunne afhjælpe, til gavn for mennesker på jorden. Nu ved jeg godt at det ville forrykke mange ting og magtbalancer,men har vi ikke været med til at ødelægge den balance der er nu..os i den rige del af verden? Nu er vi blevet klogere og kan gøre det godt igen. bare fordi vi er født i en rig del af verden, kan vi jo godt dele med andre. Det må være global bæredygtighed. Jeg har lært engang, at nedbør stiger op igen..det der ikke bliver brugt, og bliver til skyer..som igen bliver til nedbør. Hvis der ingen vand er, dannes der ikke skyer, derfor opstår der tørke. barnelærdom..ja det er det, men sikkert rigtig nok, så måske skal der bare lidt “starthjælp” til, det kan kun tiden vise. Jeg så på TV, hvordan en ørken var blevet helt grøn og frugtbar. De havde brugt en maskine som lavede saltvand til ferskvand. Sådan nogle maskiner findes også i store skibe og på boreplatforme.Nede i den ørken som blev så flot grøn, skulle de lave golfbaner, hoteller, svømmepøler osv. osv ikke drikkevand og vand til afgrøder. Der var ingen af de rige der manglede noget, for de havde olie. Måske er det derfor vi ikke flytter vand? Så kunne de fattige jo også lave golfbaner, den dag de fik overskud og så var der jo ikke noget ved at være rig 1. Jette Jakobsen 29. juli 2007 kl. 11:17 # Jeg ville godt være med til at sætte penge i sådan et vandflytnings arbejde. Hvis vi nu gjorde lidt ligesom bønder i gamle dage (hvistnok også i dag) sådan en andelstanke..bare hele verden. Jeg tror at mange ville være med. Tænk vi kunne få gavn af den globale opvarmning og ingen ville blive oversvømmet og mad og vand nok til alle. Ingen grund til at lave krige, kun samarbejde. Jeg ved stadig godt jeg er blåøjet, men håbet er lysegrønt. 2. Paul Hegedahl 30. juli 2007 kl. 16:24 # Skal vi lade fantasien flyde frit og uhæmmet, så kan andre altid hente os ned på jorden igen. Hvis vi nu siger, at der er særdeles gode tanker i Jettes vandflytningsforslag og så tænker på indlandsisen, der smelter. Alt smeltevandet løber ud i verdenshavene og vi kender resten af historien. Skulle det ikke være muligt - på den ene eller anden måde - at indsamle store dele af dette smeltevand og fragte det videre (vha. tankskibe eller andre indtil nu utænkte metoder) hen til de røranlæg Jette forestiller sig? Tænk på hvor dygtige romerne var til at flytte vand. Vores teknologi er/kan blive endnu bedre. Tænk også, hvis det var dansk forskning, viden, teknologi, der var grundlaget? Findes der ikke blandt læserne af denne blog ingeniører eller andre med forstand på avanceret teknologi, der ikke vil skyde Jettes forslag ned, men forsøge at vise veje til at gøre det tænkbart? Med venlig hilsen og optimisme Paul Hegedahl

 • 0
 • 0

Der har jo ikke ligefrem været kø for at svare på indlægget om at flytte vand. Til gengæld er jeg da så stolt over at have fået en T-shirt for et dybsindigt indlæg. På http://www.nanoq.gl/imageblob/showimage.as... kan man læse et meget lang tog grundigt konferencereferat om Grønlandsk vand og hvad det mon kan bruges til. Sådan som jeg læser det, er opfattelsen af, at det er det ædle, rene vand ikke i overensstemmelse med sandheden. Insisterer man på at tappe det på små smarte flasker og sælge det til eksorbitant høje priser – i konkurrence med tusindvis af andre mærker – kræves der en helt anden renhed. Men, til humanitære formål vil det antagelig være godt. Og nu læser jeg så i ”Liftoff. The Innovation & Venture Magazine”, nr. 1, februar 2007, s. 33-34, at Danfoss i Danfoss AquaZ har teknologien til at sørge for, at kun rent vand kan passere i systemerne. Her må kunne skabes nogle kombinationer. Og i samme magasin, s. 10 omtales kort en anden banebrydende teknologi til at skabe rent vand: ”LifeStraw”. Den teknologi kan måske også omsættes til en større målestok. Så jeg er fortsat optimistisk. Med venlig hilsen Paul Hegedahl

 • 0
 • 0

Det er naturligvis meget ironisk at det største problem der opstår under oversvømmelser er mangel på vand. Altså regnvand, mens der regner.

Problemmet findes i mange lande.

Også her på Lolland bliver kloaker oversvømmet nogle gange om året og man lærer og bruge en spand. Grundvandet her stinker af kloak. Hvis alle huse blev udstyret med en eks. 1m3 beholder til regvand, kunne det i det mindste sikre nødforsyning af "rent" vand i lang tid. Hertil kunne de kendte vandrensnings-piller gøres obligatoriske. Naturligvis skal beholderen konstrueres således at den flyder ovenpå oversvømmelsen. Marek.

 • 0
 • 0

Jeg forsøger mig i katagorien Morsomste.

Jeg foreslår at man i nedløbsrøret fra tagrenderne momterer en lille vandturbine med tilhørende generator. Med det vejr vi har for tiden, må de da overgå P-H Ks solceller i produktion

Henning

Kunne ikke lade være med at regne på det:

Tagets areal (m²) .. 150 Årligt nedbør (mm) . 540 Faldhøjde (m) ....... 2,5 Energi (Wh) .......... 550,8

Dermed kan du oplade akkumulatoren i din bil én gang om året ;-)

Mvh, Søren

 • 0
 • 0

om regnvand kan lave strøm? ja det har jeg tænkt på i en 20 år nu. Så her idag har jeg købt et pelton mini skovl hjul til at lave en mini turbine med.

Følg med her: http://s-educator.org/category...ine/, for jeg vil logge real tids data i min blog for denne mini vandturbine ;)

her udover logger jeg byg selv solpanelers ydelse, peltier elemters ydelse påsat sokerfyr mm.

Dit link viser en generator med et skovlhjul, som med trykket fra en vandslange ser ud til at snurre lystigt.

Hvis du satte en belastning, fx en 25W glødepære til generatoren, ville den formentligt snurre en hel del langsommere.

Trykket i vandslangen er formentligt minimum 2 bar, hvilket kræver en faldhøjde (højden fra tagrende ned til turbinen) på 20 meter.

Hvis dit hus er på én etage, vil du derfor kun få 1/8 af denne effekt.

Det maksimale du kan få ud af vandet fra et 300 m2 tag, med tagrende i 2,5 m højde, er 1,1 kWh pr år.

Hvis der falder de normale 540 mm på et år, og du alligevel ikke når at producere 1,1 kWh, så er fordi din turbine/generator ikke er 100% effektiv.

Men det er der ingen vandkraftværker der er. Kan du producere 0,9 kWh/år, er det umådeligt flot.

 • 0
 • 0

[quote]Af Søren Lund, 24.11.2009 kl 21:33 Årligt nedbør (mm) . 540

Ikke fordi det ændrer ved konklusionen, men dit nedbørstal er helt i skoven. Gennemsnitligt falder der 712 mm/år i DK. http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark/kliman... [/quote] Tak for oplysningen.

Mit nedbørstal er ikke helt hen i skoven, men snarere helt hen i byen, da det er DMI's klimadata for København jeg anvendte ;-)

http://www.dmi.dk/dmi/klima_ref_kbh.htm

Helt præcist er det faktisk kun 525 mm/år.

Det overrasker mig at der er så stor forskel på nedbørensfordelingen indenfor Danmark.

 • 0
 • 0

Regner vi på Sørens 150 m2 hus men ikke i Københavns nedbørsfattge miljø, men gennemsnit-Danmark med 712 mm/år, falder der: 150 m2 * 0,712m/år = 107 m3/år

Det er alt rigeligt til at dække gråt vand for en familie på 4-6 personer, al den stund mine 23,4 m3/år også dækker hvidt vand til bad, håndvask, madlavning osv. også.

Uden tvivl. Du mener så til VC, vaskemaskine og opvaskemaskine.

Kan det ikke også bruges til bad ? Eller er det for snavset efter der har været en tur ned ad taget ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten