phloggen

Tåbelig Solstrøm-Politik

Ovre hos Sol1000 projektet kan man købe et Gør det selv anlæg der kan producere ca. 200 kWh om året ved optimal placering.

Prisen er 7000,- incl moms, hvilket ca. er markedsprisen på solcelleanlæg, fordi energistyrelsen har givet 40% tilskud.

Med dagens elpris på 1.70 kr/kWh her i Slagelse har anlægget betale sig hjem om 20½ år. For hver procent elprisen stiger hurtigere end inflationen går der et år mindre.

Med andre ord: det er ikke noget man bliver rig af.

Men jeg har alligevel købt et anlæg, dels fordi jeg er en håbløs nørd som gerne vil måle på alting, dels for at markere min støtte til solstrøm som elforsyning.

Nettomålefidusen

Hvis et solstrøm anlæg producerer mere strøm end vi bruger her i huset, så render elmåleren baglængs så man kan på den måde bruge elnettet som "lager".

Det er en god fidus for elselskaberne.

Et solcelleanlæg laver strøm midt på dagen hvor priserne på NordPool er højere end udenfor spidsperioden.

Som om det ikke var nok, så tilføres solstrømme helt ude i nettets yderkant hvor der ikke er noget transmissions tab overhovedet.

Til sammenligning, hvis elselskaberne skulle hente den samme mængde strøm et eller andet sted oppe i Norge eller Sverige, så vil transmissionstabene være to-ciffrede.

Systemmæssigt er 1 kWh solstrøm midt på dagen mindst 30% mere værd end 1 kWh i ydertimerne og via spotprisens udsving kan forskellen sagtens være over 100%.

Men denne fordel tilfalder alene elselskaberne. Ejeren af solcelle anlægget får ingen del deri.

Derfor kan det ikke betale sig med solceller i Danmark, selvom det er en god forretning for landet samlet set.

Læg mærke til at jeg ikke har sagt et ord om global opvarmning, SO2, CO2, politisk stabilitet i mellemøsten eller forurening i almindelighed, det er et helt simpelt "1 krone sparet er 1 krone tjent" argument, kun cool cash, ingen feel-good faktor.

Vi plejer at brokke os over at folketinget har for mange økonomer og for få ingeniører, noget tyder på at det til og med er inkompetente økonomer der er for mange af.

phk

PS: hvis nogen har lyst til at lege med "rigtig" gør det selv solstrøm, så søg efter "photovoltaik" på www.ebay.de.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Poul-Henning,Som du antyder med dit PS, så er udviklingen med solstrøm nået længere her i Tyskland end I Danmark.Og det kan måske hænge sammen med den anderledes solstrømspolitik, som føres hernede:Hvis en privatkunde hos et elselskab i 2006 tilslutter et solstrømsanlæg med en max. kapacitet på 30kW, så er elselskabet forpligtet i 20 år til at aftage overskudselektriciteten til en pris på 0.518Euro/kWh, hvilket  er ca. 3 gange mere end når strømmen løber den anden vej.  Mvh,-Lars Kr. Lundin, BayernPS. Mere om dette påhttp://de.wikipedia.org/wiki/Erneuerbare-E...  

 • 0
 • 0

Hej Lars, Dumt spørgsmål:  Hvis den normale elprise i løbet af de 20 år skulle stige til over 0.518 Euro/kWh, reguleres satsen så eller får elselskaberne så pludselig billig strøm ? Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Såvidt jeg forstår sluttes vekselretteren til én fase? Der må vel så bruges en særlig effektmåler for at holde styr på dét der er leveret og tilbageleveret, og man skal måske også være omhyggelig med at vælge den fase, hvor der er mest "tomgangsforbrug" for at få erstattet så megen el fra nettet som muligt?Hvad koster KSO-installatøren og evt. særlig effektmåler?John

 • 0
 • 0

Her i landet sluttes solcelle anlægget bare på den almindelige elmåler som så løber baglængs hvis der er mere solstrøm end forbrug. Små anlæg er enfasede, men over en eller anden størrelse er de trefasede. Jeg tror nok man bruger separat måler for solstrømmen i tyskland, men kender ikke grunden. Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Poul-Henning Kamp skrev:Hvis den normale elprise i løbet af de 20 år skulle stige til over 0.518 Euro/kWh, reguleres satsen så eller får elselskaberne så pludselig billig strøm ? Interessant spørgsmål; satsen forbliver konstant i de 20 år - og spotprisen var allerede denne sommer højere end 2006-satsen.Så vidt jeg kan forstå, så er formålet med satsens størrelse at reducere tilbagebetalingstiden for privatkunders egne solstrømsanlæg. Satsen var i 2004 0.574Euro/kWh, og i 2005  0.5453Euro/kWh, og vil i 2007 blive 0.492Euro/kWh. Grunden til denne reduktion er vist at anlægsafgiften antages at være faldende,samtidigt med at målet om at nå en vis dækning med solceller er nået.

 • 0
 • 0

Jeg tror nok man bruger separat måler for solstrømmen i tyskland, men kender ikke grunden. Mon ikke det skyldes den faktor 3 til forskel i afregningen. Hvis man blot lader måleren løbe baglæns, vil afregningen jo blive en-til-en. Martin.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten