rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

T-51 Øvelsen på vand var en total succes

Det var med store smil på alles læber at Copenhagen Suborbitals sammen med Marinehjemmeværnet i går fik afviklet en øvelse, med bjerning af Tycho Brahe rumskibet på vand.

Øvelsen gik i kort ud på at håndtere den afsluttende fase, fra rumskib i vand, til vi kommer i havn. I mellem vand og havn skal der afmonteres og sikres faldskærme ude på vandet. Rumskibet skal slæbes kontrolleret til mission-kontrolskibet og derefter kranes op. Et sted der imellem skal astronauten hjælpes ud. Det skal ske hurtigst muligt, uanset astronautens tilstand, for overophedning er et stor problem i sådan en lille tønde. Vi skal dog ikke bekymre os om det menneskelige aspekt til aug-sep opsendelsen, men har den naturligvis med i tankerne allerede i første opsendelse og reovery.

De sidste par dage har jeg puslet med de sidste tekniske dele til testen, og fik lavet en gennemgang af procedurerne sammen med vores recovery-hold bestående af André Christensen som ansvarlig og Gert Nielsen, der har stor dykkererfaring.

André er en yderst dedikeret herre som jeg sætter utroligt stor pris på, da han har mange års maritim erfaring og har prioriterne i orden med hensyn til at redde menneske-liv før udstyr. Prioriteterne til øvelse i går var dog: sikkerhed overfor mennesker under øvelsen, MVH911´s udstyr og sidst rumskibet tilstand.

Modulet jeg havde bygget til øvelsen hedder ROM (Recovery Operations Module). ROM vejer lige lidt mere end Tycho Brahe, men har tilsvarende mere opdrift. Den har monteret en aerospike og antenner, mest for at gøre det irriterende for recoveryholdet, når man bakser med det i vandet, og for dem der skal krane den op på dækket. ROM havde en 20 meter lang streamer med og vores prototyope af hovedskærmen.

Mit gæt var at ROM ville rejse sig lodret i vandet med en vandlinie lige over eller under faldskærms-øjerne. På den front var der fuld bingo på alle pladerne. Jeg vil dog også lige sige at jeg var lettet over at se den kunne flyde. Andet ville være mærkeligt, men det havde været noget pinligt hvis den gik til bunds :)

Illustration: CS

I går kl 20.30 ankom Marinhjemmeværnets MVH911 Bopa til kaj 10, med fuld besætning. Vi fik hilst på hinandende og hurtigt kranen ROM elegant over på agterdækket, og lagt i vores ROM-craddle. Jeg fik briefet alle på dækket om operationen, og så stak vi til søs mod Trekroner. André og Gert, samt to af Marinehjemmeværnets folk, stak af i Ribben ved siden af Bopa.

Ud fra Trekroner fik vi kranet ROM i vandet og smidt streamer og faldskærme over i Ribben. De trak den så ud og fik søsat streamet og faldskærm. Det var et smukt smukt syn. Som de kloge hoveder havde sagt, ville faldskærmen ikke lægge sig, og blev ved med at hænge i luften over vandet og trække i rumskibet. Der kunne man ikke lade være med at tænke over at projektet er ganske unik og alle virkede til at være klar over at det ikke var en almindelig øvelse de var med på. Scenariet var ikke helt uden sammenligning fra de billeder jeg har af øvelser i den Mexikanske Golf i 60erne med prototyper af Mercury og Gemini. Ikke tosset af lille Danmark nu kan bidrage med Europas første reovery øvelse på vand med et rumskib.

MVH911 lavede en masse hækbølger for at se hvordan ROM ville tage det. Ogvi kunne se at den huggede op og ned og fik toplugen helt under vand. Herefter begyndte reoveryholdet at trække streameren ind og fik afmonteret den med værktøj, og ligeledes med hovedskærmen, som havde lagt sig i vandet efter ca 10 minutters lufttur. Efter nogle forsøg fik de surret sig fast til ROM og lavde forsøg med at slæbe den. Konklusionen var at den ikke kunne slæbes mere en 4-4.5 knob før den begyndte at trække sig ned af, eftersom bagenden af rumskibet begyndte at rejse sig.

Stille men sikkert ankom Ribben med rumskibet til MVH911 og vi fik kranen den op på agterdækket. Der var ganske enkelt ikke så mange ben i det. Og hele procedurer, inklusive at tænke lidt undervejs og eksperimenter to ca 1 time på vandet. Skulle det gøres igen, så mener André at det kunne gøres på ca 15 minutter, hvor de er henne ved rumskibet på stedet og derfor ville kunne bjerge en astroanut asap. Planen er aldrig at åbne lugen mens den lille alene i vandet. Det må ikke ske, for så fyldes den med vand på stedet, ved selv små bølger. Så vi skal have produceret fx et net der holder rumskibet tæt ind til Ribben, så man kontrolleret kan få astronauten ud.

I dag sidder jeg bare glad. Glad over at øvelsen gik godt og at se vores hardware vokse til størrelser som virkelig får betydning. Vi nærmer os den kommende opsendelse med hurtige skridt, men jeg er helt tryg ved det, og føler mig klædt godt på.

Det skal også nævnes at Ingeniøren var med ude for at dække denne test, så derfor kommer der mere information om testen, fra deres vinkel. Sonny Windstrup fra CS to en rasende masse frække billeder og video, som vil være tilgængelig fra vores hjemmeside... Alle billeder i denne blog er også af Sonny.

Tak til alle igår og specielt Marinehjemmeværnet der er med til at gøre vores mission til sommer en virkelighed!

Ad astra

Kristian von Bengtson

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg ville s**** grønne snemænd hvis jeg skulle ligge i en kapsel der vuggede over og under vandet pga bølger. Men jeg er jo heller ikke raketflyvende ubådskaptajn.

Held og lykke.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten