close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

T-12 dage: Et rumskib er landet ...

... på toppen af sin løfteraket.

Det betyder, at vi nu kan nyde synet af vores samlede raketstak. Jeg kan kun sige, det er skønt...

TYCHO ankom idag til MLP-1 affyringsrampen for at blive sammenkoblet med løfteraketten HEAT 1X. Kristian von Bengtson ledede operationen og fik med hjælp af det meste af CS det 350 kg tunge modul kranet de ti meter op og koblet sammen med toppen af løfteraketten.

Foto: Sten Andersen, Copenhagen Suborbitals.

Det gik ikke uden en vis portion luftakrobatik at få monteret TYCHO BRAHE oven toppen af HEAT: vi manglede faktisk nogle centimeter løftehøjde, da det kom til stykket. Min fejl; rampens højde tog ikke højde for noget af løftegrejet. Midtvejs måtte vi derfor koble en anden talje på, mens stroppene blev kortet op. Det gik fint og sikkert og fornuftigt nok. 24 bolte og et stort antal ledninger senere og hele raketsystemet stod samlet!

Foto: Thomas Petersen, Copenhagen Suborbitals.

Hvad har vi så her - jo, Danmark er altså et lille land. Dette må på en eller anden måde være vores udmyge svar på amerikanernes Saturn V. Det er i allefald CS's første, samlede raket. Udmyg ja - med kun et trin og et lavpris-varmeskjold i kork. Men grin ej - det er ikke så ringe endda. Vi har trods alt bygget den helt selv, og den kunne teoretisk set godt gå hen og fungere efter hensigten. Den er billig: den rummer masser af dele fra Harald Nyborg og en føntører til 79 kr fra Føtex, som holder ventilerne varme og frostfrie. Det er Danmark og det er B & W og go'e gamle Refshaleøen. Verdens bedste sted for folk med for megen fantasi og for lidt realitetssans.

Det er et teamwork - gutterne - von B og Doktoren - hele banden. Ikke én kan undværes, - de er så dejlige.

Vi er nu inde i en fase, hvor processen hen mod opsendelsen er en slags kæde af mirakler, hvor en enkelt ting, der ikke lykkes, kan stoppe os fra at opsende i denne omgang. Foreløbig har vi været heldige eller smarte eller hvad, det nu er.

En af dem skrev til mig forleden, at når han skulle skrive sine erindinger ville det blive i to dele - før og efter Suborbitals. - Tag den!

Når man er med midt i det, er det så ulideligt spændende og nervepirrende. På den anden side: vi har selv valgt at forsøge dette her, fordi vi vidste, vi havde muligheden, - og så må man tage den hele vejen også selv om, man næsten ikke tør.

Husk også lige at brændstoftanken til RP-1 i SI-C ( Saturn Vs 1. trin ) er større end hele HAB; - men dette er altså vores helt eget raketskib her i DK.

Kryds fingre. Det ville da være dejligt, hvis dette her fik en flot, supersonisk tur i stratosfæren og lander under sine smukke store orange og hvide faldskærme ...

Det er naturligvis en ecceptionelt farlig mission for HEAT 1X og TYCHO - og vores astronautdukke. For os er det teknisk set bare en øvelse, - og vi sætter kun ting, vi har bygget inden for de sidste to år, på spil. Men alligevel - som én sagde, da den stod der - når den letter får jeg trykprøvet hjertepulsåren til mindst ti bar ...

Man kan stadig se det hele - og ubåden - på lørdag her på Refshaleøen. Det er få dage, før vi skal sejle afsted med hele systemet.

Kom og del glæden og synet med os.

Peter Madsen

Hej Peter. Det er virkeligt imponerende hvad i har gennemført indtil nu. Jeg er overbevist om at det går som det skal selv om dataene fra jeres kommende vellykkede raketflyvning måsske ikke er helt tilfredstillende.
Kommer måske forbi på lørdag.
I fortjener allesammen et stort klap på skulderen efter dette.

  • 0
  • 0

Det er virkelig imponerende hvad I har præsteret. Og det har været en udsøgt fornøjelse at følge med i Jeres bedrifter her på bloggen. Mange tak.

Mit kompliment til fotografen; virkeligt flot billede. Med frygt for at benytte et allerede tyndslidt 'internet-meme' fristes jeg til at kalde det episk.

--
Christian

  • 0
  • 0