Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
digiliv blog

Synkron musik i køkken og stue, som også spiller hver for sig

Det lykkedes at kombinere en nyerhvervet Raspberry PI med et eksisterende soundbar/XBMC/XSqueeze-setup og en Logitech Media Server.

Kombinere betyder i denne sammenhæng en Raspberry Pi med Raspbmc i køkkenet, forbundet til et par - foreløbigt billige computerhøjtalere. Raspberry’en kan både synkroniseres med XSqueeze-XBMC-installationen i stuen eller spille helt uafhængigt - eksempelvis netradio.

Taget i betragtning at de to enheder kører forskellig hardware, som er henholdsvis kablet og wifi og kører forskelligt OS, så spiller de - i mine ører - overraskende synkront. Det vil sige, at der ikke er hørbart ekko eller andet. Der er formentlig lidt forskel, men umiddelbart vil jeg mene, det er i få millisekunders størrelsesordenen.

Jeg gjorde nogenlunde sådan:

Først forsøgte jeg med OpenElec til Raspberry Pi. Den var nem at installere, men svær at få til at virke ordentlig i det her setup - for mig anyway.

Så søgte jeg lidt og fandt frem til Raspbmc og Xbian. Jeg landede på Raspbmc, delvist fordi den er Debian-funderet, og dermed minder om det Ubuntu, jeg er vant til.

Installationen tog lang tid og skulle for mit vedkommende foregå med kablet LAN - kunne ikke få wifi til at funke under install. Det var heldigvis ikke det store problem, da det er nogenlunde lige til at sætte wifi op efterfølgende i Raspbmc-gui.

Ind med XSqueeze på samme måde som tidligere. Her er det vigtigt, at udfylde feltet med mac-adresse under XSqueeze-conf på alle enheder, da alting ellers går galt. Adressen kan findes under system-indstillinger under netværk. Og så har jeg sat 10 sekunders delay på opstart af Xsqueeze for at være sikker på forbindelse til Logitech Media Server.

Og så var det også nødvendigt for for mig - jf. Xsqueeze-installationsvejledningen - at ssh’e ind og køre et par linjer for at få ALSA til at spille:

sudo modprobe snd-bcm2835

echo "snd-bcm2835" | sudo tee -a /etc/modules

Første gang, der ssh’es ind på Raspbmc skal der vælges locales etc. Vælg så få som muligt, da det ellers kommer til at tage lang tid.

Derudover kan det varmt anbefales at putte eksempelvis -n kitchen under Squeezelite parametrene under XSqueeze-conf. Så får enhederne forskellige navne, og det hele er lettere at overskue.

Og så har jeg oprettet en autoexec.py i (userdir)/.xbmc/userdata for at få xsqueeze til at autostarte på Raspberry Pi. Autoexec.py er vist iøvrigt på vej til at blive uddateret, så et alternativ vil nok være at foretrække.

I min autoexec.py står der:

import xbmc

xbmc.executebuiltin("RunAddon(script.xsqueeze)")

Det er stort set det. Jeg satte også lige Raspbmc op, så den kan fjernbetjenes fra en Android-tlf, når den nu ikke har et display som udgangspunkt. Det foregår ikke videre intuitivt under Websever under services.

Nu kører det, ja, faktisk over al forventning. Bevares, der er da nogle småskavanker, hvoraf i hvert fald nogle nok kan tilskrives den officielle Android-Squeezebox-fjernbetjening. Men alt i alt synes jeg, opsætningen har været taknemlig.

Foreløbigt bliver højtalere og Rasp Pi afbrudt på en stikkontakt, hvor de også bliver tændt igen. Det føles som om, den tager ca. 1m30s om at boote.

Stikkontakten er nok en midlertidig løsning, hvor jeg tænker, at RPI’en fremover kan stå tændt det meste af tiden, mens højtalerne evt. kan afbrydes. Nu er planen at få fat i endnu flere pi’er og et par bedre højtalere til køkkenet. Og så satser jeg på, det hele stadig spiller nogenlunde i takt, selvom der kommer flere enheder på.

På lidt længere sigt overvejer jeg at udstyre nogle af pi’er med (touch)displays også. Eksempelvis har jeg behov for en klokradio-erstatning, men måske en billig tablet også kan bruges.

Jakob Møllerhøj er datamatiker og journalist på Ingeniøren og blogger om software, hardware og forbrugerelektronik.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det af princip du undgår Logitechs egne squeeze-produkter?

Jeg vil give min varme anbefaling af Squeezebox Radio som clockradio. 1. den har knapper til at åbne alarm-menuen. 2. man giver den store knap på fronten et dask for at snooze. 3. Den regulerer lysstyrken i displayet efter det omgivende lys. Den kan skrue endog meget langt ned for lyset om natten i et mørkt soveværelse. 4. jeg har nyeste radioavis kodet ind på en preset-tast. Bruges stort set dagligt enten på vej til ro eller inden jeg står op.

Du skal ikke stille dig tilfreds med muligvis-næsten-synkron lyd. Det kan justeres, så der ingen hørbar u-takt er. Også i et blandet miljø.
Smid den gratis Android-app væk. Jeg bruger selv Squeezecommander. Nogle foretrækker Orange Squeeze. Det er smag og behag. De koster hver det samme som en god ispind, så prøv dem begge.

Iøvrigt spændende at følge dit setup.

 • 0
 • 0

Er det af princip du undgår Logitechs egne squeeze-produkter?

Tak for indsparket. Næhe, det er det såmænd ikke. Foreløbigt kan jeg godt li' prisen og udbygningsmulighederne med den kombi, der hedder Rasp Pi og et par højtalere. Hvis jeg nu også vil køre XBMC på det eller andet.

Men Logitech-radioen kunne da måske godt være en mulighed, kan jeg se, selvom den pris på 1.000+ jeg lige stødte på, virker som lidt i overkanten.

I forhold til synkroniseringen af lyden, så har jeg som sagt svært ved at høre en forskydning, hvilket gør det mere end godt nok i mit tilfælde. Jeg tænker, det først bliver et problem med en eventuel lille forskydning, hvis enhederne spiller i samme rum.

 • 0
 • 0

Jeg har selv 4 logitech squeeze enehder - og kan se at det er en dead-end for Logitech. Der kommer ikke nye produkter og serien er udgået. Det positive er, at serverkoden er under GPL-licens, så den kan til stadighed bringes til at virke under nyere servermiljøer. Det er også positivt, at der finde kode som raspbmc, så der kan bygges nye klienter til systemet efter behov. Så alt i alt er jeg ikke så ilde stedt, som hvis det var Sonos, der lukkede butikken.

 • 0
 • 0

Hvis jeg forstår dit setup rigtigt så er din køkken-raspberry kun tilsluttet højtalerne og ikke noegen skærm eller lign.? Hvorfor så overhoved køre en xmbc distrubution og XSqueeze? Reelt er det eneste du bruger squeezelite. Hvorfor så ikke køre en dedikeret squeezelite distribution som piCorePlayer som også booter meget hurtigere?

 • 0
 • 0

Hvorfor så overhoved køre en xmbc distrubution og XSqueeze? Reelt er det eneste du bruger squeezelite. Hvorfor så ikke køre en dedikeret squeezelite distribution som piCorePlayer som også booter meget hurtigere?

Det kunne bestemt også være en mulighed fremover.

Jeg landede (vist nok) på XBMC på rasp i første omgang, dels for at se, hvordan XBMC kører på den, dels fordi jeg muuligvis kunne finde på at sætte en skærm op i køkkenet og koble den til. Og så forestiller jeg mig, at boottiden ikke kommer til at betyde så meget, da den nok vil være tændt, mens der er slukket (eller tændt for højtalerne).

 • 0
 • 0

Hej. En endnu nemmere måde at omdanne sin raspberry til en Squeezebox afspiller er at benytte piCorePlayer.

Det er et komplet system som er bygget på microcore linux og squeezelite. Den fylder kun 28 MB ialt. Efter du har hentet det, og brændt det på et SD-kort, booter du din raspberry, og efter ca 10-15 sek vil den dukke op som en afspiller på din LMS Server.

Du får audio via audio-jack (OK kvalitet, men ikke HiFi), hvis du ønsker bedre lyd, så benyttes en USB-DAC, eller du kan benytte audio via HDMI - til feks en AVR-receiver eller HiFi anlæg med HDMI in.

Det hele kører i RAM, og du kan derfor blot afbryde strømmen, uden at man risikerer at få et ødelagt filsystem på SD-kortet, da intet skrives til kortet.

Læs mere her: https://sites.google.com/site/picoreplayer...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten