Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
digiliv blog

Synkron musik i alle rum

Jeg kunne godt tænke mig et lydsystem, som kan lidt af hvert uden at koste alverden. Min ønskeopsætning er noget i retning af:

 • Lyd i højtalere i forskellige rum, streamet trådløst.

 • Lyden skal både kunne afspilles synkront og individuelt. Så eksempelvis netradio i et rum og Johnny Cash (eller andre …) synkront i to andre rum.

 • Lyden skal både kunne hentes lokalt, eksempelvis fra de flac-filer, det har taget en tre ugers tid at konvertere cd-samlingen til. Men lyden - både musik og radio - skal også meget gerne kunne komme fra alle mulige streamingtjenester. Eksempelvis TDC Play og meget gerne også Spotify.

 • Det hele skal kunne styres fra en mobil/tablet.

 • De involverede operativsystemer skal enten være noget Linux-værk eller Android.

Jeg ved, der findes flere kommercielle løsninger, der klarer en del - hvis ikke alle - ovenstående opgaver. Men dels forekommer de mig uforholdsmæssigt dyre, og så vil jeg egentlig gerne selv have kontrol over, hvordan og hvorledes et eventuelt setup kan udbygges og ombygges.

I forvejen har jeg en del Ubuntu-installationer, herunder en server, der kører stort set 24/7. Så den har jeg en idé om, kunne danne fundament for noget af løsningen.

Min umiddelbare tanke er noget med nogle Rasberry Pi’s, som der kan streames musik til, og som sidder ved hver deres højtaler.

I skrivende stund er jeg stødt på følgende Squeezebox-setup, som nok er lidt mindre åbent, end jeg kunne tænke mig, men alligevel.

http://www.homenetworkenabled.com/content.php?170-Building-a-multi-room-networked-home-audio-solution-for-FREE

Jakob Møllerhøj er datamatiker og journalist på Ingeniøren og blogger om software, hardware og forbrugerelektronik.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

http://lesbonscomptes.com/pages/raspmpd.html

Mht. lyd kvaliteten på raspberry pi - har der været nogle problemer - og her er tilsyneladende et fix (et andet er at købe et usb-lydkort)

http://dbader.org/blog/crackle-free-audio-...

Så mangler du bare nogle højtalere at forbinde lydudgangen fra raspberry til.

Husk nu endelig at dele din løsning med os - så andre kan lære af dine erfaringer.

Jeg er f.ex. spændt på hvor mange penge man skal spendere på højtalere, for at det kan hamle op med en SONOS f.ex. - hvor højtaleren og hardwaren er bygget sammen i én enhed, med trådløst netkort også. (den koster vist ca. 2500 DKK)

 • 2
 • 0

Tak for tips. I den forbindelse er jeg også på udkig efter en single, stereohøjtaler, hvis det giver mening. Det behøver ikke være noget med über-hi-fi lyd. Men en aktiv højtaler, der lyder nogenlunde, og som ikke koster en bondegård sammenlignet med færdigløsningerne.

 • 0
 • 0

opfylder ikke dine behov, men virker fint herhjemme. En i køkkenet og en i stuen. Kun laptoppen (MacBook) kan streame til begge enheder samtidigt, iPhone, iPod og iPad kun til én enkelt enhed ad gangen (forhåbentligt bliver der åbnet op for det med tiden. Virker "ud af boksen" hvis man bruger YouTube, iTunes, Spotify mm. Det kræver en dedikeret forstærker eller højtalere med indbygget forstærker. Ja indrømmet det har begrænsninger, men som nævnt er det ikke et system til dig. Jeg kan godt lide at streaming enheden er frakoblet højtaleren, så man er fleksibel i sit setup, og hvis folk kommer forbi med et iDevice at de kan koble sig på og afspille. Nogle vil nok hellere have det hele samlet.

Jeg kiggede også på Sumoh, men gik fra det, da de var udsolgt.

Før i tiden havde jeg en FM sender til min iPod mini - det virkede fint, omend det måske kan virke lidt old-school for nogle. Jeg ved heller ikke om er der åbnet op for sending på FM båndet i DK.

Og så er der jo diverse bluetooth og USB løsninger. Glæder mig til at høre mere om løsningen.

Min erfarring er blot der skal være lav opstarts barrierer hvis man skal have glæde af systemet og hvis man skal have det brugt! So Ein Ding havde fornyligt en anmeldelse af Sonos Playbar, http://www.dr.dk/dr2/soeinding/2013/05/03/...

 • 1
 • 0

Logitechs squeezebox bliver ikke produceret mere og i lang tid har det kun været squeezebox radio der blev produceret. De sørgelige rester er UE radioen hvor HW'eren er identisk med squeezebox radio, men en væsentligt forringet sw.
Så vidt jeg kan se har mange problemer med at få tilstrækkelig præcis synd med mpd.
Det eneste jeg er stødt på der tilsyneladende virker er systemer baseret Logitechs media server(den til squeezebox) og så en rashberry eller lign med squeezelite el. Squeezeslave. LMS er i øvrigt open source. Det hele er pakket i sqeezeplug distributionen der dog efterhånden mangler at blive opdateret.
Når det er sagt, er det mig endnu ikke lykkes at sådan et set til at fungere. Det skyldes nok mest en kombination af uheld og uvidenhed.

 • 0
 • 0

Det enkle svar er Sonos. Det opfylder måske ikke alle dine krav, men især på det med 100% synkron afspilning i flere rum samtidig er de førende på. Man kan også afspille forskelligt i forskellige rum. Har man en CD-afspiller tilsluttet i stuen, kan man få lyden ud i kælderen, samtidig med at der i stuen afspilles den musik, der ligger på computeren i børneværelset, hvor der afspilles netradio.

Sonos har både alt-i-et-enheder. Enheder kun med effektforstærker (så man selv skal stille med højttalere) eller enheder helt uden forstærker, så man kan bruge sit eget anlæg.

Jeg nævner det ikke så meget for din skyld, da de jo vil satse på noget hjemmegjort, men for at andre der følger med, kan få en ide om, at man kan købe et system, der bare virker ud af boksen, så alle kan være med uden at skulle rode med underlige ting.

God fornøjelse med projektet

 • 7
 • 0

Jeg har et setup med musikken liggende på en PC der kan boote både Ubuntu og og Windows.
Fra Windows kan jeg overføre lyden trådløst til to airport express. De to Airports står i h.h.v. køkken og stue, og er hver forbundet til en lille Argon forstærker (placeret i nærheden) via et optisk kabel.
Fra Windows PC'en kan musikken enten afspilles trådløst via iTunes eller via en program kaldet Airfoil, som kan "hijakke" lyden fra f.eks. Mediaplayer, Firefox, Chrome eller noget andet, og kan sende lyden trådløst ud til de to airports eller blot den ene. Lyden kan reguleres individuelt. Bruger jeg kun den ene Airport, kan sønnike streame til den anden.
Windows Mediaplayer fjernbetjenes trådløst fra min Android telefon via iRemote programmet på PC og tilsvarende app på Android telefon.
Setuppet virker, og bruges dagligt.
Jeg kan dog ikke få min Android telefon til at streame til Airports uden at skulle jailbreake den. Havde jeg en iPhone vil det bare virke...
Og med Youtube er lyden ikke synkron med videoen. Men det er vist et generelt problem med trådløs lyd samtidig med billeder - med mindre man bruger iTunes til både lyd og video...
P.t. har jeg ikke fundet en løsning til trådløst at overføre lyden fra Ubuntu til Airportene. Folkene bag Airfoil har ikke lavet en løsning endnu, og jeg har ikke fundet andre.
Men alt i alt er jeg glad for mine to Airport Express løsninger, og som du kan læse, er det ikke Apple løsninger der ellers præger mit setup.
mvh
Martin

 • 0
 • 0

Som nævnt tidligere kan det gøres med et par Raspberry Pi's, Squeezelite, Logitech Media Server og lidt tålmodighed :)

Den kan streame musik fra eget lager, fra Spotify og fra diverse netradioer. Dog er jeg ikke sikker på om det virker med TDC Play. Det kan styres fra computer, tablet, telefon, ssh og hvad du ellers lyster.

Jeg har det selv kørende i et enkelt zone setup i mit lille hjem. En kammerat har det kørende med to synkrone zoner.

Da lydkvaliteten i den indbyggede DAC er mindre optimal har jeg sat en ekstern USB DAC til. Dog med begrænset held. Om det skyldes min DAC, mig eller et generelt problem er jeg ikke sikker på. Men har læst om andre der har sat en USB DAC til med succes.

 • 0
 • 0

Du har helt ret, og Sonas har, ad flere omgange, bestemt også været i mine overvejelser, og er det til dels stadig. Som jeg lige kan regne ud, så kommer en Sonos-løsning for mit vedkommende til at koste i omegnen af 8.000+ Det tænker jeg, jeg alligevel kan få en del PI'er med nogenlunde højtalere for. Men jeg er da ikke blankt afvisende overfor, at det faktisk ikke kan betale sig med en gør-det-selv-løsning.

 • 0
 • 0

Ja, jeg tror også, jeg kommer til at gå efter Squeeze - det virker nogenlunde lige for. Og Spotify er egentlig også vigtigere end TDC Play. Og tak for tippet med ekstern USB lyd. Men kan PI-strømmen trække det, og hvad hvis der kommer en wifi-dongle på også?

 • 0
 • 0

Hej Jakob - det lyder for mig til at Logitech Media Server (LMS) løsningen er det rigtige for dig. Der hvor softwaren ikke kan være med, så vidt jeg kan se, er at du ønsker at spille individuelt og/eller synkront ... jeg ved ikke lige hvordan man skulle kunne "hoppe på" en synkron bølge af lyd I huset ... men hvis det er faste installationer der skal spille synkront er det ikke noget problem. Jeg ved heller ikke hvordan der skal kunne spilles individuelt - for mig at se er det serveren I LMS som styrer hvad der bliver sendt ud og jeg tror ikke den p.t. er gearet til at håndtere individuelle forespørgsler (men det skal siges at jeg har ikke prøvet det). Andre har nævnt Squeezeplug og Squeezeslave som burde kunne hjælpe til at etablere det du ønsker - og iPeng er god til betjeningen. Det fungerer fint med LMS på en NAS.

 • 1
 • 0

Jeg vil nok anbefale dig en løsning der ligger et sted imellem DIY og færdigkøbt.

Til de rum hvor du ikke har behov for det vilde hifi, vil jeg anbefale at opstøve nogle squeezebox radioer. De spiller rigtigt hæderligt for deres lille størrelse og kan fint spille et køkken eller et børneværelse op.
Man skal ikke undervurdere værdien i at have en fysisk volumenknap, preset-taster osv. Især ikke hvis der er hustruer og børn indblandet.

Dertil kan du jo så købe et antal Raspberry Pi til de rum hvor "transistorlyd" ikke er nok/godt nok.

Der er ikke mange steder man stadig kan købe squeezebox radioer. Men UE Smart Radio er identisk, bortset fra et par kosmetiske detaljer og firmwaren, samt at der følger batteri med til trådløs drift. Jeg er næsten sikker på du kan finde en instruks i at opgradere en UE til en Squeeze på forums.slimdevices.com. I det hele taget et rigtigt godt comunity forum.

 • 1
 • 0

Har brugt Squeezeslave i flere år men den har sine begrænsninger; den nye Squeezelite er klart bedre på mange måder.

Som Mogens nævner er der et rigtigt godt community omkring Squeezebox.
Logitech overtog produktet og tiede det desværre ihjel. Men da beskeden endelig kom skete der en eksplosion af kreativitet i community'et.

Nye tiltag væltede frem, plugins, Smartmix, Squeezelite, Windows 8 klient, ...... der bliver gjort mange ting for at sikre tiden efter Logitech.

Husk at der er mange der ude som vil blive ramt af begrænsningerne i konkurrenternes produkter, så motivationen er høj.

Nogle af de ting hvor konkurrenterne kan se lidt sløje ud
+ synkron afspilning
+ format support (FLAC, high def, ...)
+ din musik samling kan ikke blive for stor
+ gain support
+ det er open source så der kan pilles og derfor har Squeezebox altid været først til at have support for nye tjenester og devices.
+ ..
+ ..
+ ..

 • 0
 • 0

Det er lidt off-topic, men findes der nogen løsning som kan live-streame hvad jeg nu end hører på min (Android) mobil? Jeg har kun fundet Bluetooth-baserede løsninger til det indtil nu.

DLNA kan kun streame filer, så man skal til at rode med at finde frem til hvor diverse podcasts er downloaded på telefonen og hvordan de er blevet navngivet. Derudover kan man ikke skrue på f.eks. afspilningshastigheden. Det er ikke særligt brugbart.

Højttalere over IP... Det lyder simpelt, men er det øjensynligt ikke.

 • 0
 • 0

De små FM sendere (op til 250 mW?) til brug i bilen, kan købes i en del auto udstyrs forretninger.
Den kan efter min erfaring godt dække hustanden med synkron lyd, men det kræver en FM modtager hvor man vil have sin lyd afspillet.
Men konceptet er til gængæld ukompliceret.

 • 0
 • 0

Det tager ikke mange øjeblikke (en aften) at sætte en squeezeserver op og installere to afspillere på forskellige computer.
Her kan du afprøve - ganske gratis - om den synkrone afspilning fungerer godt nok. Der skal tweakes lidt med delay på de enkelte enheder. Jeg har hurtigt afprøvet det på den stationære og telefonen, og er nogenlunde tilfreds.

En ting jeg synes er meget fedt, er måden afspilningslisten er ligeglad med "musik-kilde":
1) sætter musik på serveren i kø
2) sætter en youtube-sang til at spille som næste nummer
3) herefter hopper den tilbage til musikken fra serveren

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten