Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Swirlers fra Nordjylland

Kære læsere,

Vi har som bekendt besluttet at teste konceptet med swirler injektoren til BPM100 af i BPM5 skala. Vi mener det øger sandsynligheden for at ramme et godt BPM100 design og undgå et motorhaveri i den første test betragteligt.

Vi kan i princippet godt dreje og fræse de her swirlers selv, men på vores beskedne maskinpark vil det blive med nogle lidt halvsløje tolerancer. Og når man forsøger at lave et uniformt flow og massefordeling i brændkammeret, så er ensartethed og tolerancer ganske vigtige. Vi er derfor ekstremt glade for at PH Spaanteknik har tilbudt at lave swirlers til os. Vi sendte derfor et par tegninger til Henrik fra PH Spaanteknik og han har nu haft gang i deres helt store Mazak Integrex 200i. En voldsom stor maskine til så lille et emne, men det sikrer at vi får nogle rigtig fine tolerancer på emnerne.

Udover at fræse emnerne, så optog Henrik også lidt video, som jeg har redigeret sammen, så man kan se lidt af fremstillingsprocessen. Stor tak til Henrik for hans tid, både med maskinen og kameraet!

Som det ses har Henrik nu lavet de første emner til os. Så snart de lander i København skal vi i gang med at sølvlodde til den store guldmedalje, så vi kan få flow-testet dem. Det bliver super spændende!

Thomas Pedersen er civilingeniør fra DTU fra 2006 og har en Ph.D. indenfor mikro- og nanoteknologi fra DTU Nanotech, og er nu ansat samme sted som seniorforsker. Thomas har bygget raketter siden 1999 og blev en del af Copenhagen Suborbitals i 2009. Han er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jo det er vi. Det var ikke en del af min oprindelige plan at lave en BPM5 med swirlers, men jeg tror det giver rigtig god mening at prøve det af i mindre skala. Det rykker hele tidslinien en del. En tidslinie som var meget optimistisk til at starte med. Jeg havde helt oprindeligt en ambition om at tage orlov fra mig dag job for at følge projektet til dørs. Men det gik ikke...

  • 6
  • 0

Du har helt ret i, at der går lang tid med at skifte værktøj. Det er en væsentlig ulempe ved en sådan maskine i forhold til en traditionel drejebænk.
Når vi alligevel valgte at lave dem på denne maskine, så skyldes det, at fræsedelen er mere stabil end et roterende værktøj på en drejebænk, og samtidig kan vi køre med 12.000 rpm., hvilket er vigtigt, når man arbejder med en 2 mm endefræser og et 0,9 mm bor.
Tiden betyder jo heller ikke så meget med det forholdvis beskedne antal.

  • 15
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten