Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Svindler eBay med momsen?

Efter en håndfuld holmgange med eBay har jeg nu langt om længe fået et dokument der forklarer lidt om hvad der faktisk er sket.

(Historiens begyndelse kan læses i mit første blogindlæg om sagen.)

Illustration: Privatfoto

Som jeg har forstået EUs momsregler, betaler man moms i det EU land hvor man har bopæl.

Men eBay har som det tydeligt ses brugt UK's 20% moms, frem for Danmarks 25% moms.

Det kan selvfølgelig være en unik svipser, hvor man har overset det tydelige "DK" i addressefeltet, men det er lidt svært at forestille sig, taget i betragtning at der også er et tydeligt "DK" i enden af eBays eget ordrenummer.

Som dansk køber på eBay ville det selvfølgelig rart nok at slippe for 5% a momsen, men det gør man ikke: eBay bon'ede mig meget tæt på 25%.

Som Skatteminister er det næppe tilfredsstillende at moms på eBay køb i USA pludselig havner i den engelske statskasse frem for den danske.

Man skal ikke tilskrive ond vilje hvad der kan forklares med inkompetence.

Jeg synes faktisk at denne her sag begynder at lugte...

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som jeg forstår det betaler privatpersoner momssatsen som er gældende i det EU-land hvor sælger er registreret.

For momsregistreret virksomheder gælder det at man ikke betaler moms ved køb i et andet EU-land, under forudsætning af, at man oplyser et gyldigt CVR/SE-nummer (VAT-number) til sælger.

Hvis man ikke oplyser sit CVR/SE-nummer, måske fordi sælger ikke giver mulighed for at man kan angive det, så betaler man momssatsen der er gældende for det land hvor sælger er registreret, men man kan få momsen refunderet ved at rette henvendelse til skattemyndighederne i det land hvor sælger er registreret.

Ovenstående er måden hvorpå jeg har handlet med andre EU-lande. Jeg har dog aldrig forsøgt at få momsen refunderet i de tilfælde hvor sælger ikke har givet mig mulighed for at angive mit CVR/SE-nummer, da jeg ikke synes det har været besværet værd.

At eBay har opkrævet 25% moms når den afdeling du har handlet med er registreret i UK, må være en fejl, ellers har de beregnet momsen på 20% af et beløb der inkludere fragt gebyrer eller andet.

 • 3
 • 2

"Som jeg har forstået EUs momsregler, betaler man moms i det EU land hvor man har bopæl."

Nej, så længe man er inden for det indre marked betaler man moms der hvor varen købes. Det er det grundlæggende princip. Det forklarer bl.a. den tyske grænsehandel i Syddanmark, da fødevarer o.lign. kun er underlagt 7% Ust, resten 19% Ust.

Nogle lande (bl.a. DK) bryder sig ikke om dette, og har derfor indført krampagtige regler om "eget forbrug" mv.

Dit tilfælde drejer sig om noget andet. Du er momsregistreret og køber et eller andet med (evt. EU-udenlandsk) moms, og sælger det igen med moms på, og er derefter i stand til at trække indkøbsmomsen fra salgsmomsen og differencen skal du svare moms af i DK

Bent.

 • 8
 • 2

Hvis sælger er indenfor EU - eventuelt en UK virksomhed der importerer varerne på din bestilling, og videresælger dem til dig - så betales UK moms. Hvis varen derimod sælges direkte til dig fra USA, og kun går igennem UK som post, så har jeg svært ved at se hvordan det kan havne med en UK moms. Så ligner det afgjort svindel. Hvis du ikke har en faktura fra sælgervirksomheden, er det dog svært at afgøre - for måske er det ebay UK de laver fakturaen til, så de er sælger, og så sender de det bare direkte til dig, via England.

Jeg tror nok, at det er meget almindeligt at svindle med moms og told - og nogle landes postvæsen medvirker direkte til dette!

Kineserne er af den opfattelse, at deres netbutikker er i tax-free zone, og klistrer mærker på, der gør der ikke betales told og moms. I de tilfælde, at den ikke går, kan man få sit køb forsikret, så de betaler den told og moms man opkræves for. Varerne sælges typisk fra det de kalder UK-warehouses, men de har aldrig set et varehus i UK. På transportørvirksomhedens hjemmeside, er UK varehuset afbilledet til at ligge et sted i grækenland så vidt jeg husker. Og de forklarer, at de tager sig af "logistikken", hvilket jeg forstår som overklistring med nye adresser og fakturaer.

Man kan grine lidt af det - hvorfor tilbyder kinesiske forsikringsvirksomheder ikke flere forsikringer her i EU? Måske en forsikring på kinesiske biler, så vi ikke selv skal betale fartbøden. Vi skal bare betale et fast beløb om året til forsikringen.

Giver det overhovedet mening, at man kan få "forsikring" på noget som sandsynligvis er ulovligt? Jeg har svært ved at gennemskue loven, så jeg vil nok vælge en forsikring...

Jeg må indrømme, at jeg har meget svært ved at overskue lovligheden - eller ulovligheden - men det bør ikke gå ud over kunderne. Det er er helt sikkert e-bay, og butikkerne som svindler. Når de samtidigt forsøger at overbevise os om, at det er i orden, og vi køber en vare, som vi tror kommer fra UK - og så viser sig masser af klistremærker der viser den kommer andre steder fra, så mener jeg alligevel, at vi har været i god tro. Ingen ved, om det er genbrugspap.

 • 1
 • 0

Re: Er sælger indenfor EU?

Hvis sælger er indenfor EU 

Sælger er i USA i dette tilfælde.


Det kan du kun bevise, hvis du har en faktura fra sælger.
Ellers kan eBay - eller enhver anden - godt være sælger.

Er i øvrigt klistret klistermærker på pakken, der angiver at varens moms og told er betalt? Ofte, sætter de nogle mærkater på der angiver at PostDanmark ikke skal opkræve tolden - dog tror jeg ikke helt, at der er styr på, hvor den er betalt. Og mærkerne kan falde af, så der betales dobbelt. Derfor, er altid vigtigt, at eBay har dokumentationen.

Hvis du kan dokumentere, at du har betalt dobbelt moms og told på varen, så vil du måske kunne få eBay til at refundere den moms og told, som du har betalt via dem. Det lugter dog af svindel, hvis de ikke kan (eller tør) dokumentere at moms og told er betalt.

 • 1
 • 0

Det kan du kun bevise, hvis du har en faktura fra sælger.

Fakturaen er i den forbindelse slet ikke nær så vigtig som betalingen.

Men der er absolut ingen tvivl om hvem sælger er: Et firma i USA der har solgt mig nogle stumper via eBay.

"Global Shipping Program" køres af Pitney Bowes og betalingen til dem er separat fra betalingen for selve varen.

Der er ingen måde jeg kan få 20% engelsk moms til at være korrekt fortoldning af denne pakke.

 • 2
 • 0

Nej du skal betale dansk moms, men sælger skal afregne det med SKAT.


Ved internet handel skal private betale moms i det land hvor sælger er momsregistreret. Hvis sælger er momsregistreret i et andet EU-land end Danmark skal man betale dette lands momssats. Hvis sælger har et salg til danske kunder der overstiger Kr. 280.000,- om året skal firmaet momsregistreres i Danmark og man betaler dansk moms.
Internethandel i EU punkt 6
Som jeg har forstået det gælder følgende for momsregistreret virksomheder, at sælger i et andet EU-land ikke opkræve moms og man betaler derfor ikke moms i den situation, men regnskabteknisk beregner man dansk indgående moms i sit momsregnskab og angiver i en særlig rubrik momsbeløbet som så udligner den beregnede indgående moms og på den måde bliver momsbeløbet ophævet således at man ikke i praksis betaler moms.

 • 2
 • 0

Hvis jeg køber en bog direkte fra min Kindle, så ryger der dansk moms på. Jeg har <5% tro på, at de penge havner i den danske statskasse.

Går jeg på nettet via pc og køber samme bog - fra samme fysiske adresse - så betales ingen moms.

Ergo, jeg er >95% sikker på at eBay, Amazon (US) og hvem der ellers opkræver dansk moms uden for landets grænser, svindler med det.

 • 1
 • 0

Det med momsen over landegrænser er lidt kryptisk. Køber jeg træpiller i Tyskland og får sælger til at sende dem til mig, skal jeg betale dansk moms (25%) som sælger afregner med Skat.

Køber jeg træpiller i Tyskland og selv hyrer en vognmand til at afhente pillerne og levere dem til mig, skal jeg kun betale tysk moms (7%)

Skat har forsøgt at stoppe den trafik, men har tabt ved EU. Det er sat fuldstændig i system og træpillesælgere syd for grænsen henviser til vognmænd i Danmark der kan klare det.

Måske ligger der nogle lignende regler ved ebay transport, hvis de er hyret til transporten separat fra bestillingen af varen.

 • 3
 • 0

Ergo, jeg er >95% sikker på at eBay, Amazon (US) og hvem der ellers opkræver dansk moms uden for landets grænser, svindler med det.


Som de skriver på skats hjemmeside, så skal betales told og moms i Danmark, hvis varens afsender er udenfor EU. Mange fragtfirmaer tilbyder shipping programmer, hvor de "overklistre" pakkerne med labels, så det ser ud som om, det sendes fra et andet EU land, og hævder de har fysiske varehuse, hvor de opbevarer produkterne for kunderne. Reelt sendes varerne direkte fra f.eks. Kina til EU, uden nogensinde at se et fysisk varehus, og får labels, så det ser ud som det sendes fra EU. De kinesiske virksomheder betaler virksomheder for denne service, og køberne tror varerne sendes fra UK. Mange af ebays sider, hvor der står varen afsendes fra UK, der afsendes varen direkte fra Kina. Og eBay opfordrer til at bruge disse shipping firmaer, der anvender "anbefalet af eBay" i deres markedsfremføring. Kunderne forventer de køber varen i UK - eBay skriver varen afsendes fra UK, når der søges, og du kun ønsker varer fra UK eller EU, så dukker varerne op i søgningen. Ofte sendes også stedet de sendes fra i UK. Når pakken modtages, er tydeligt den kommer direkte fra Kina. Og spørges virksomhederne, viser det sig det er et kinesisk shipping firma (anbefalet af eBay) de bruger, og at det er dem, som driver de sandsynligvis fiktive varehuse.

Jeg mener Amazon fungerer lidt anderledes - de driver selv forretning, og det betyder, at mange af de varer som de sælger sendes med Amazon som virksomhed. De ryger således reelt til Amazon UK, og faktureres af Amazon UK. Det lugter ikke umiddelbart af svindel, men mange pakker sendes sandsynligvis nok næsten direkte fra lande udenfor EU. Danske internetvirksomheder gør reelt det samme - på den måde begrænser de lagerets størrelse i Danmark. På den måde, som de danske internetvirksomheder gør det, er det lovligt.

Her er 4px's hjemmeside - der er endda billede fra et af deres warehouses. Men når pakkerne sendes via 4px, er tydeligt de kommer DIREKTE fra Kina.
http://en.4px.com
De har 7 warehhouses: http://en.4px.com/images/process3.gif
Hovedlageret (3 varehuse) er i Kina. Deruodver har de to i EU (UK og GE)!

 • 2
 • 0

Det med momsen over landegrænser er lidt kryptisk. Køber jeg træpiller i Tyskland og får sælger til at sende dem til mig, skal jeg betale dansk moms (25%) som sælger afregner med Skat.

Køber jeg træpiller i Tyskland og selv hyrer en vognmand til at afhente pillerne og levere dem til mig, skal jeg kun betale tysk moms (7%)


Jeg mener der hænger sammen på følgende måde:
Hvis sælger sørger for levering så er det et salg til et andet EU-land, men sørger du selv for at få leveret varen fra det andet EU-land til Danmark er salget set fra sælgers side et lokalt salg.

 • 4
 • 0

Her er også et eksempel på globale kina-warehouses. De lægger ikke skjul på, at deres varer sendes fra Kina direkte: http://eud.dx.com/FAQ/faq
De samarbejder med det hollandske postvæsen, om at få varerne igennem til kunderne i EU, uden at betale told.
Fidusen er, at de blandt andet har en UK return adresse, og er problemer med det danske postvæsen, returneres varen dertil, hvorfra den "gensendes". Samt at de deler pakkerne op i mindre pakker. Kunderne tilbydes forsikring, hvis de skulle blive opkrævet moms og afgifter.

 • 1
 • 0

I flere år er jeg blevet opkrævet 25% moms af Network Solutions ved betaling for domæne. Oprindelig var firmaet indregistreret i Delaware. Gentagne henvendelser til deres supportafdeling, hvor jeg har udbedt dokumentation for opkrævning af dansk moms, er forblevet ubesvaret. En kort henvendelse til Skat førte ingen vegne.

mvh
Peter MM

 • 0
 • 0

At danske politikere er ved at gøre i bukserne over den FYSISKE grænsehandel. Mens danskerne handler for mindst 31 mio/mdl over nettet.

Det hersker der dyb tavshed om. Det er ikke grænsebajerne og benzin, der koster på betalingsbalancen, men alt mulig andet, der går via nettet.

Selv køber jeg kun brugte bøger i UK, men det får snart en ende, med Brittternes nærmest selvmoderiske Brexit.
Men imedens er de endnu billigere.

Mvh
Tine- der har modtaget flænsede pakker fra mange eksotiske lande, dog ikke med told.

 • 1
 • 2

Der er slet ikke sammenhæng mellem forsendelser og Moms
Jeg købte vinduesviskerblade i henholdsvis Canada og Australien via Ebay.
De blev begge sendt via England og det ene sæt var uden moms og porto, det andet kom med en ekstra regning for engelsk post og engelsk moms.

 • 1
 • 0

Amazon/Pitney Bowes gør næppe noget ulovligt - helt ærligt... Debatten viser jo blot at ingen her rigtig har styr på det...

Og hvorfor ringer du ikke bare til SKAT og spørger? De plejer at være ret behjælpelige...

I sidste ende er det jo nok dig selv, der er ansvarlig for at have regnskabet i orden. Og "Jamen, på ing.dk blev vi enige om at..." går nok ikke.

 • 2
 • 0

Jeg undrede mig engang over noget tilsvarende, nemlig at Amazon.co.uk beregnede dansk moms (25 %) af (private) varekøb dér. Da jeg skrev og spurgte, bildte de mig netop ind, at de skulle beregne dansk moms, fordi jeg bor i DK. Men det undrer mig en del, da fx. tyske hjemmesider ikke gør det, og jeg altid har gået ud fra, at momsen beregnes i det land, hvor salget finder sted.

Spørgsmålet man må stille, må jo være, hvordan - helt konkret - Amazon.co.uk - afregner momsen med den danske stat? Har de et dansk CVR-nummer? Det tillader jeg mig at tvivle på...

 • 2
 • 0

Jeg formoder at de har et salg til danske kunder på mere end Kr. 280.000,- om året.

Korrekt. Derfor kan det ofte betale sig at vælge en af de alternative leverandører, selv om de er en anelse dyrere, især ved bogkøb (der er ikke moms på bøger i UK)

 • 1
 • 0

Amazon EU sarl har til huse i samme bygning som SKAT i Tønder...

On-line-handel
Køb uden for EU: 25 % moms plus evt. told
Køb inden for EU: momssatsen for landet, hvor varen forbruges.

Som rejsegods (afhentet/medbragt fra udlandet)
Køb uden for EU: 25 % moms plus evt. told, skal angives uopfordret ved indrejse til EU.
Køb inden for EU: momsensatsen i det land, hvor varen er købt.

Der findes regler for, hvor meget der må indføres hvorfra...

 • 2
 • 0