close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Botanical bytes, bloghoved

Supplying your local community with greens on just 14m2

One of the main points of Growstack is to actually get out there and produce quality vegetables for real customers. The aim is to use the technology to develop new wellfunctioning business models that are better integrated with the people using the greens and pave the way for urban food production. Now the first spin-out of Growstack has started doing exactly that in a quite unique gastronomic location in Copenhagen: Reffen.

In this 4th episode of Botanical Bytes we take a look at how Reffen Greens got started. While still in its infancy (and still waiting for the final approvals from the ministry of food safety, who were largely unprepared for someone growing food in a container), you get a sense of how it works and the story behind. It's been a hell of a ride so far, and we are looking forward to really start producing in a staged, highly productive (and officially legal) manner.

In the coming period, we are looking into organising ourselves in a smarter way, as a cooperative. Basically, we'd like to go back to the roots of Danish food production: The infamous "Andelsbevægelse".

Further, we are looking deeper into the technology and the challenges to surmount, as well as the possibilities for gathering mass data from vertical farming operations in an open standard and use that to develop Plant recipes. Basically a preset configuration combined with IoT sensors that regulate plant growth towards optimum, which could be taste, speed of growth etc.

Join us at our upcoming events: www.growstack.org

FrederikLean
er co-founder af CPH Foodtech Community, spydspids for vertikal farming-projektet Growstack og Chairman for Nest Copenhagen. Han giver på ing.dk et ufiltreret blik ind i Growstack-projektets teknologi, problematikker, drømme, fejl og succeser.

Hvis du følger linket i artiklen kommer du kun til reklamer.

Ja, jeg kan godt finde ud af at søge, men et link i en artikel skal være relevant, og min forargelse begrænser sig til, at jeg har spildt min tid....

  • 3
  • 0

Det har du ret i, mend det burde kunne lade sig gøre.
Aeroponic og hydroponic er de mest vanskelige systemer til plantedyrkning, fordi de enkelte næringsstoffer skal tilsættes i det forhold, som den enkelte plante behøver. Normalt bruger man så overskud af gødning, og da der er tale om lukkede systemer, er der ingen forurening, men især salat kan have problemer med nitratindholdet.

  • 0
  • 1

Det er jo fint nok at byboerne kan dyrke lidt basilikum eller mynte som hobby. Ligesom der er mange der i villahaven har et lille drivhus til nogle tomater eller agurker.
For begge dele gælder at omkostningen og ressourceforbruget til at etablere og drive produktionen er meget stor i forhold til udbyttet, og kun giver mening ved at man glædes over selv at have produceret noget. Nogen gange kan det hjemmeproducerede også smage ligeså godt eller endda bedre end det der kan købes hos grønthandleren.

Kunne være interessant hvis bloggen indeholdt lidt teknik og mindre sales-pitch, for så er jeg sikker på der kommer masser af gode bidrag også i kommentar-strømmen.

  • 4
  • 0

Kunne være interessant hvis bloggen indeholdt lidt teknik og mindre sales-pitch, for så er jeg sikker på der kommer masser af gode bidrag også i kommentar-strømmen.

Præcis. Lovprisninger kan vi ikke bruge til noget. Husk på, at vi er ingeniører her. Rationalister der lader objektive fakta og ikke følelser bestemme hvad den bedste løsning er.

Så tal på ressourceforbrug per udbytteenhed ved vertikal farming (både for etablering og drift..mao levetidsomkostninger) versus andre dyrkningsmetoder.

  • 3
  • 0

Vi har sikkert alle et bias. Du er meget velkommen til at komme forbi og smage selv, så kan du jo tage din egen vurdering.

Vi mødes hveranden onsdag på Kalvebod Brygge 33, og der er rig mulighed for både at dykke ned i teknologien, processerne og hvordan ouputtet smager.

  • 0
  • 0

Vi mødes hveranden onsdag på Kalvebod Brygge 33, og der er rig mulighed for både at dykke ned i teknologien, processerne og hvordan ouputtet smager.

Og for os der ikke kommer forbi, så kunne vi måske få tal på ressourceforbrug per udbytteenhed ved vertikal farming (både for etablering og drift..mao levetidsomkostninger) versus andre dyrkningsmetoder.
Jeg antager, at det er det første man regner på, inden man overhovedet går i gang med sådan et projekt. Så man ved om man rent faktisk ikke gør mere skade end gavn. Ellers er man jo bare sådan et feel-good projekt, i stil med fliser der opsamler gangenergi fra fodgængere.

  • 3
  • 0

Hej Jesper,
Tak for din kommentar.

Der er masser af business case i at producere grønt lokalt. Naturligvis skal vi ikke ud i at producere korn, kartofler eller tomater (selvom det er muligt) - udregningen ligger i output/kWh. Der findes en række analyser på området, og vi laver naturligvis også vores eksperimenter og samler data fra produktioner.

Har du set de øvrige video blogs? Der gennemgår vi bl.a. den aeroponiske teknologi og nogle af de issues, der har været i forløbet. Jeg noterer din feedback.

Udover udregninger for effektivitet relativt til øvrige dyrkningsmetoder, er der andre elementer, du savner fokus på?

Mvh Frederik

  • 0
  • 0

Hej Jens,
Tak for kommentaren.

Udover effektiviteten (som der både er universitets-papers og hands-on tal på), hvilke elementer savner du ellers fokus på?

Mvh
Frederik

  • 0
  • 0

Udover effektiviteten (som der både er universitets-papers og hands-on tal på), hvilke elementer savner du ellers fokus på

Ingen andre, da det sådan set er det eneste af betydning. Det undrer mig at det ikke stod i stort set første linje af artiklen, da det er så væsentligt.
Og det undrer mig endnu mere, at du ikke kommer med tallene i dit svar til mig, da jeg efterlyst dem og jeg forstår dit svar således, at du kender tallene.

  • 1
  • 0

Det er lidt svært at finde ud af, jeg kan ikke finde tal på nettet.

https://www.tomtop.com/p-l1492us.html?curr...

er der en 2000 Watt LED-lampe til urban farming, den dækker ca 6 kvadratmeter, lad os sige 300 Watt pr kvadratmeter, og hvis den skal brænde i 18 timer i døgnet er det 5,4 kWh i døgnet. Dertil kommer strøm til pumper og andet, så lad os sige 6 * 365 = 2190 kWh pr kvadratmeter pr år.

På en kvadratmeter kan der dyrkes ca. 25 salathoveder, kan man gøre det 6 gange årligt er det 150 salathoveder.

Er jeg helt galt på den, så kom med nogle tal - det er trods alt Ing.

  • 0
  • 0

@Frederik
Tak for invitationen. Bor desværre langt fra Kbh så det er ikke realistisk lige at komme forbi

Det mest oplagte til en blog her vil naturligvis være en gennemgang af teknikken. Hvorfor de valgte løsninger. Hvilke problemer kæmper I med (ing.dk læserne udgør en ENORM ressource det med et positivt oplæg nemt kan aktiveres - eksemplerne er mange)
Dertil kommer naturligvis de almindelig betragtninger omkring energiforbrug, skadedyr, infektioner, spildprodukter, styring osv

Fyr løs :)

  • 1
  • 0