close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
supermaterialer bloghoved

Straf til de mest ambitiøse forskere? Sikke noget klaphatteri!

En klaphat er et ufatteligt kikset stykke tøj man tager på hovedet, som stråler af landets iøvrigt flotte nationalfarver. Den har en snortrukken klappeanordning på toppen (deraf navnet), som man selv i den største fodboldbrandert er i stand til at operere.

Det er også efterhånden et begreb, der cirka dækker den lidt småstædige, småstupide snæversynethed, vi alle en gang imellem lider af. Vi er alle klaphatte fra tid til anden.

Men nu har Dansk Folkeparti og regeringen (i den rækkefølge) fundet på, at man ikke må have opholdt sig udenfor EU i mere end 1 år ud af 8, hvis man vil beholde dagpengene. https://www.dr.dk/nyheder/indland/dansk-forsker-i-sydney-om-dagpengeforr...

Øh hvad?

Hvordan kan man få den ide at kræve at unge forskere (og andre specialister) der vil helt til tops og derfor søger udlandsophold ved de bedste amerikanske, koreanske, japanske eller kinesiske universiteter (for eksempel) skal fratages dagpenge i otte år hvis de søger hjem med deres nye viden og kompetencer? To af mine PhD studerende, Bjarke Jessen og Filippo Pizzocchero, knoklede bagen ud af bukserne ved verdens førende gruppe indenfor van der Waals heterostrukturer (ved Columbia Universitet i New York) i otte måneder. De resultater de skabte og kom hjem med (de skrev den her), har været fuldstændigt banebrydende for os. Vi har en førerposition på området idag, og bygger videre på deres resultater i mange afledede projekter, blandt andet i vores grundforskningscenter CNG - Center for Nanostruktureret Grafen. Deres tur til et af verdens bedste universiteter har haft omfattende - positive - konsekvenser for os, og også for de europæiske samarbejdsprojekter vi indgår i. Og det var på bare otte måneder.

Jeg vil ikke spekulere over motiverne for lovgivning som denne - det falder vist uden for denne blogs scope - men de bedste grupper i verden på vores område er i USA, Korea og Kina, og samarbejde og udveksling af unge talenter, er HELT afgørende.

Og det er jo bare situationen indenfor mit felt.

Hvilket højteknologisk område kan undvære inspiration, læring, input og kontakter opnået gennem samarbejde uden for Europa?

Hvad gør situationen ENDNU VÆRRE er at forskere jo imodsætning til de fleste andre i samfundet, ofte kun kan få korte tidsbegrænsede stillinger i de første mange år af deres karrierere. Postdoc - karusellen. De unge mænd og kvinder hygger sig med 50-60 timers arbejdsuger, masser af nattearbejde i de 1-3 år lange postdocs, hvor der skal præsteres topforskning hver gang, for at sikre den næste stilling. Man rykker teltpløkkene op og rejser derhen hvor de bedste faciliteter, forskere og muligheder er. Det slider mange op - nogle få overlever længe nok til at få en fast stilling.

Lovforslaget sammen med de korte ansættelser er decideret giftigt. Hvis man først er taget til udlandet, er det bestemt ikke sikkert at man lige kan finde en postdoc der passer i tid - og så kan de 3-4 måneders slip med kontanthjælp være en hård omgang. Vi taler om folk der har taget lang, høj og hård uddannelse, knokler hverdage og weekender, som skal belønnes med kontanthjælp fordi de er villige til at gå hele vejen for at blive "best-in-class".

Alle kan være en klaphat en gang imellem. Jeg har selv haft den på mange gange i mit liv selv, no questions asked. Men her synes jeg at vores hårdtarbejdende og velmenende (og det mener jeg at de er) folkevalgte skulle skynde sig at få den af inden den klapper ned over øjnene.

HVAD mener du? Er jeg helt galt på den? Er min kritik og bekymring rimelig? Er "klaphat" dækkende eller for skrapt? Er vi forskere lidt pivede? Hvor gode forskere har vi brug for?

Jeg forstår ikke et klap.

Peter Bøggild
er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.

Det er sat.. noget af det dummeste jeg har hørt i lang tid.
Endnu dummere er dog TLP's kommentar, der kan karakteriseres som noget af det mest formørkede vrøvl jeg har hørt i lang tid: "Det er en forfejlet kritik. Man kan jo stadig rejse ud og dygtiggøre sig gennem en dansk virksomhed eller det offentlige"
På den anden side - det er vel hvad man må forvente fra en person der formodentlig hverken forstår koncepterne "længerevarende uddannelse" eller "ansættelse i privat virksomhed".

http://bm.dk/da/Ministeriet/Om%20ministere...

Man bliver så træt......

  • 22
  • 0

"Man bliver så træt....."

Ja, og når så Folketinget ikke engang vil tage opfordringen til at se på loven om uddannelsesloft igen, selvom vi er langt flere end 50.000, der har underskrevet en opfordring til Folketinget om at se på den åndsvage lov èn gang til.

Så tænker man lidt på 'Fremdriftsreformen' og 'SU-reformen', hvor man skal have valgt nogle velhavende forældre, for at komme igennem en længerevarende uddannelse.

Hvem f.... skal man efterhånden stemme på ??

Det store flertal af folketingsmedlemmerne arbejder tilsyneladende aktivt med at nedbryde alt det, der har gjort det danske samfund rigt - ikke bare økonomisk, men også målt på dannelsesniveau.

  • 20
  • 0