forskningsingeniøren bloghoved

Stor kvantekanon besøger DTU

På torsdag afholdes den næste i rækken af såkaldte H.C. Ørsted Lectures på DTU, hvor prominente forskere, fra mange forskellige felter inden for naturvidenskab, giver forelæsninger om alverdens spændende fænomener. Listen over tidligere talere tæller mange interessante navne, deriblandt flere Nobelprismodtagere, og den kommende i rækken er ingen undtagelse: Jeff Kimble fra Caltech.

Kimbles foredrag har titlen "Strong Atom-Photon Interactions in Nano-Photonic Lattices", og som jeg sidste år skrev om, arbejder Kimble og hans folk bl.a. på at interface kvanteoptik og nanofotonik, hvilket på sigt kan lede til udvikling af kvantekommunikationsnetværk.

Ydermere har Kimble og hans folk videreudviklet nogle af idéerne fra kavitetskvanteelektrodynamik, som for to år siden gav Serge Haroche og David Wineland Nobelprisen i fysik. Det spektakulære ved Kimbles bidrag er, at disse ting er flyttet fra mikrobølgeområdet til den optiske del af spekret, hvilket til brug i kommunikation er af stor værdi.

På DTU Fotonik - som Kimble i øvrigt besøger dagen efter sit foredrag - har vi aktiviteter, som er relateret til nogle af de samme emner, bl.a. i forhold til udviklingen af enkeltfotonkilder til brug i kvanteinformstionsnetværk. Ligeledes erfarede jeg sidste år, til en sommerskole i Frankrig, at Kimble og andre kvanteoptikforskere i høj grad har fået øjnene op for de nanofotoniske strukturer - f.eks. fotoniske krystaller - som vi arbejder meget med, idet disse udgør en praktisk platform til at realisere integrerede optiske og kvantenetværk. Forudsat, selvfølgelig, at man er i stand til at løse Maxwells ligninger i disse systemer!

En illustrativ og underholdende animeret film om Kimbles aktiviteter kan ses nedenfor - og i næste uge besøger denne store kvantekanon DTU, hvilket vi ser frem til.

Opdatering den 18/9-14: Jeff Kimble har nu givet sit foredrag, og det var både inspirerende og imponerende - nedenfor er der et par tweets fra foredraget.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tak Jakob (og Bjørn) for nyttig info og links! Det kan være svært at opdage alt det spændene i tide, så fragmenteret som vores digitale virkelighed nu engang er. Så tak for det.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten