Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
phloggen

Stakkels pige...

Selvfølgelig er det en ære og selvfølgelig blev hun kisteglad og guderne skal vide at hun har gennemgået mareridt enhver forældre vil gå gennem ild og vand for at forskåne deres børn for.

Men helt ærligt, har Nobels frespris kommitteen overhovedet tænkt på hvad de gør ved den stakkels pige ?

Prøv lige at huske tilbage til dengang I selv var teenagere: Jeg er sikker på at vi alle har haft en tåkrummende oplevelse med en pige vi var varm på, om ikke andet så første gang vi mødte hendes familie eller omvendt.

Som regel endte det med at vi improviserede det bedste vi kunne og nogen gange gik det godt.

Så hånden på hjertet: Hvordan og hvad improviserer man, når man opdager at pigen har en Nobelpris hængende over skrivebordet ?

Hvor mange nygifte unge mænd har ego til at have det diplom hængende over sofaen ?

Hvordan reagerer man som arbejdsgiver, hvis der på CV'et står "17 år -- Nobels Fredspris" ?

Uanset hvad hun gør, uanset hvad hun drømmer om, uanset hvad hun prøver på, kommer den nobelpris til at være i vejen for hende resten af livet.

Jeg vil ikke tage stilling til om hun har fortjent den, det er nobelpriskommitteens job at afgøre og de har besluttet at hun har fortjent den.

Men burde de ikke, som ansvarlige voksne mennesker, som forældre, have kigget hinanden i øjnene og sagt "... men først om 10 år." ?

Stakkels pige...

phk

Emner : Politik
Poul-HenningKamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tjaa, har du tjekket hendes cv på Wiki ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Malala_Yousafzai

Jeg synes, det er en velfortjent pris. I hendes track-record er en Nobel-pris selvfølgelig betydende, men hun ER altså allerede verdenskendt ... hun har jo f.eks. allerede holdt tale fra FN's talerstol ;-)

Og så synes jeg, det er en glimrende idé, at hun skal dele prisen med en noget ældre indisk mand, der har kæmpet for det samme som hende.

 • 10
 • 0

PHK, jeg kan godt forstå, hvad du mener. Men hun har nu altså selv valgt at blive en offentlig person - også inden attentatet mod hende. Attentatet skabte så et meget stort fokus på hende, og den sag hun arbejdede/arbejder for.

Man kan mene meget om unge mennesker, der arbejder politisk for et eller andet, eller hvad de laver på facebook, og hvordan det kan påvirke deres liv efterfølgende, men attentatet skabte så bare så meget opmærksomhed om hende og hendes sag, at hun - hvad enten hun vil det eller ej - er verdenskendt. Og der er en Nobel-pris fra eller til altså ikke afgørende.

PS: Og med hensyn til Feynman, så har min datter allerede 'lånt' mine bøger - så han er så absolut ikke glemt ;-)

 • 14
 • 0

>Tror hendes udseende er et mere akut problem end hendes fredspris, naar denne unge bejler dukker op.<

Aarh, er det nu også en passende kommentar? Pigen er sgu' da blevet skudt i hovedet af nogle formørkede ekstremister. Det er et under, at hun overhovedet ligner et menneske...

 • 9
 • 3

Så hånden på hjertet: Hvordan og hvad improviserer man, når man opdager at pigen har en Nobelpris hængende over skrivebordet ?

Samme som hvis hun ikke havde en fredspris. Det er muligt, at det ville afskrække de mest generte nørder, men personligt synes jeg kun det lyder interessant. Faldte da selv for UNF København's formand, og havde hun haft en fredspris ville det kun være bonus.

Men er det ikke netop mangel på respekt for hende, at vi snakker om hendes evt. problemer med mænd ifbm. hendes arbejde for at kvinder skal have mere respekt.

 • 5
 • 0

Hvordan og hvad improviserer man, når man opdager at pigen har en Nobelpris hængende over skrivebordet ?

Der findes nok vaerre ting at skulle improvisere om. Man kan jo starte med at bede om at hoere historien. Man kan endda vaere oprigtig naar man siger "Hold da op! Det lyder godt nok interessant og imponerende"

Hvor mange nygifte unge mænd har ego til at have det diplom hængende over sofaen ?

Hvilke unge maend har overhovedet ego til at have en selvstaendig, staerk kone der kaemper for det hun tror paa og bliver anerkendt for det? Nej da. Vi skal have foejelige kvinder der ikke kaemper for det de tror paa, og hvis de endelig goer skal vente 10-15 aar for at blive anerkendt for det! Eller hvad?

Jeg tror mit ego kunne have klaret nobelprisen.

Hvordan reagerer man som arbejdsgiver, hvis der på CV'et står "17 år -- Nobels Fredspris" ?

Ligesom man goer naar andre kandidater er imponerende. Hurtigere tilbud, bedre vilkaar etc. Kort sagt, det vil vaere karrierefremmende.

Uanset hvad hun gør, uanset hvad hun drømmer om, uanset hvad hun prøver på, kommer den nobelpris til at være i vejen for hende resten af livet.

Fuldstaendig uenig. Uanset hvad hun gør, uanset hvad hun drømmer om, uanset hvad hun prøver på, har hun faaet en fantastisk platform at starte fra.

Men burde de ikke, som ansvarlige voksne mennesker, som forældre, have kigget hinanden i øjnene og sagt "... men først om 10 år." ?

Hvis der var tale om en 17 aarig der ikke havde valgt en meget offentlig og meget haard kamp, saa maaske. Det er bare ikke tilfaeldet. Hun kaemper en kamp hvor fokus og anerkendelse bedre hjaelper kampen nu end om 10 aar.

Peter

 • 8
 • 0

Prøv at undersøg hvordan det går barnestjerner fra film- og tv-branchen, det er samme problematik.

 1. Det er en helt anden problematik. For det foerste er hun ikke et barn. For det andet er hun kendt for en ekstremt haard kamp.
 2. Har du belaeg for at baarnestjerner ikke klarer sig mindst lige saa godt som befolkningen som helhed? En del klarer sig rigtig godt (Leonard DiCaprio, Elizabeth Taylor, Natalie Portman, Christian Bale, Christina Aguilera, Jodie Foster, Drew Barrymore, Eliah Wood, sean Austin, Sarah Jessica Parker, Justin Timberlake, Miley Cyrus, Ryan Gosling etc.). Sure der er nogle det gaar galt for, men vaerre end dem der ikke er kendte i gennemsnit?

Peter

 • 8
 • 0

PHK har sikkert ret, når det handler om piger eller drenge der har nydt en ubelastet ungdom i en fredelig, vestlig verden. Et godt eksempel er Inger Nilsson, som blev berømt som Pipi Langstrømpe, men sidenhen blev glemt.

Noget andet er vel krigsbørn der taber ungdommen med et slag. Malala Yousafzai er allered med sine 17 år en gammel kone, som i Pakistan stadigvæk er truet på livet. Da Pakistan for nogle år siden allerede overragt hende en Fredspris var Nobelprisen nu vel et uundgåeligt politisk signal til islamisterne og de mange vestlige, politiske multikultidamer, som ikke rokker en finger. for at stoppe kvindeundertrykkelsen i vore egne muslimske subkulturer.

 • 11
 • 0

Hvor mange nygifte unge mænd har ego til at have det diplom hængende over sofaen ?

Jeg må indrømme, at jeg måtte tjekke om afsenderen af dette var den, jeg troede det var: Er du virkelig så forstokket PHK? Det havde jeg ikke ventet.
Svaret er naturligvis, at den mand/kvinde der bejler til Malala, forhåbenligt ved præcis, hvad det er, vedkommende går ind til.

Hvordan reagerer man som arbejdsgiver, hvis der på CV'et står "17 år -- Nobels Fredspris" ?

På samme måde som en, alle ved
- har personlige kontakter til nogen af verdens rigeste mænd (det var, svjh, en emir fra Emiraterne, der fik hende bugseret til England efter attentatet)
- har holdt tale for FN
- er blevet tilbudt adoption af John Stewart da hun holdt en flot tale på Tonight Show (jojo, det var for sjov... tror jeg nok)
- og uffatteligt mange andre ting.
Hendes karrierebane ligger nok nogenlunde fast: hun kommer til at arbejde med ligestilling og kvinde-rettigheder. Hvilken arbejdsgiver inden for området vil ikke være kisteglad for at få hende, og hendes CV, inden for organisationen?

 • 10
 • 1

Hvis Nobels fredspris kommitteen har været kyniske nok kan det være de har kigget hinanden i øjne og sagt "Har vi 10 år at vente i?"

Hun er nok ikke raslet ned af hitlisten de senere år :(

 • 0
 • 0

I bund og grund er det vel ikke så meget anderledes end hvis det var en ung sportsstjerne, popstar, skuespiller eller lignende?

Om det er en Nobelpris eller OL medalje er i den sammenhæng et fedt.

Hvis nogen ikke kan kaperer at hun har en Nobelpris, er vel kun til hendes fordel? Feltet af tåber indskrænkes jo ;-)

Hun vil aldrig havne i en situation, hvor nogen vil bedømme hendes CV - den grænser er hun langt ude over.

SÅ hvad er problemet?

 • 8
 • 0

Jeg synes selv at hun bliver udnyttet af alle disse feel good mennesker og organisationer. Om det er sådan kan vel kun tiden vise.
Man kan dog tænke over, at hun er fra Afganistan, hvor vi har ført krig for netop at hendes kamp skulle være unødvendig. Er det i virkeligheden en slags syndsforladelse den norske komite uddeler med denne pris.
Måske det er lidt for kynisk, men fredsprisens modtagere er godt nok en blandet flok.

 • 1
 • 7

Man kan dog tænke over, at hun er fra Afganistan, hvor vi har ført krig for netop at hendes kamp skulle være unødvendig

Hun er fra Pakistan.

 • 9
 • 0

Det lille livstykke overgår os andre med flere alen. Prisen er fuldt fortjent, og jeg er helt sikker på, at pragtstykket forstår at forvalte omverdenens højeste anerkendelse.

Modsat PHK, der efter hun først blev forsøgt snigmyrdet at Taliban, nu omklamrer og vil nedgøre hende i omsorgens kvælende navn.

Det vil ikke lykkes, for hun er gjort af et helt andet og bedre stof, som vi andre kun kan misunde.

Til syvende og sidst tilsigter PHKs oplæg på sin provokatoriske facon kun til at tjene indbringende klik - bl.a. fra undertegnede båtnakkelæser.

Læs her hvad PHK skrev om klimaterrorristen Al Gore, da han i 2007 helt og aldeles ufortjent fik Nobels fredspris.

http://ing.dk/blog/den-der-nobelpris-82325

Gud dødedemig: han skriver tillykke Al Gore !

 • 5
 • 4

Ikke så meget stakkels, men er det ikke lidt underligt, at netop fredsprisen skal tildeles inden man ser om det vedkommende har bedrevet fører til godt eller skidt?
De andre priser uddeles ofte årtier efter bedriften.
Det er ligesom fredsprisen mere er til for at give komiteen politisk indflydelse end for at hædre mennesker for afgørende handlinger. Uden at nævne navne, er der et par modtagere, der efterfølgende har vist sig at være knap så "hæderlige".

 • 1
 • 1

Det er min erfaring, at folk der ikke er voldsomt begavede, ofte trøster sig med, hvor forfærdelig det må være at være begavet.
Ligesom folk, der er fattige, trøster sig med, hvor forfærdeligt det må være at være rig.

Jeg ser ikke PH som nogen undtagelse, hvorfor det også kniber med at holde bloggen relevant.

 • 3
 • 2