rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Sputnik forlægger mod Spaceport Nexø

Kære læsere,

Sputnik er i disse timer på vej mod Bornholm og opsendelsen af Nexø I. Vi vil her opdatere fra turen når tiden tillader det. Forlægning kan også følges live via APRS eller på Marinetraffic.

Som planen er nu stiler vi iøvrigt efter en opsendelse på lørdag den 23. juli.

Sputniks besætning mødte ind klokken 10 til formiddag. Der var i går klargjort det der skulle med som dækslast. Det er antennetårn, Nitrogen og Helium beholdere, løfteåget til Nexø (til at få den ombord). Derudover ekstra værktøj til turen og de vanlige ting som flydedragter, redningsflåde og selvfølgelig.

I vanlig CS stil var der lige lidt der skulle installeres, i dette tilfælde en ekstra radio da vi har adgang til vores repeater på Bornholm. Denne blev monteret af Bulskov, der så desværre brugte for meget strøm på bagbords skrog under test. Det medførte at motoren ikke kunne starte, så ekstra batterier blev hentet i HAB, motoren startet, og opladning påbegyndt, så man kunne gå fra kaj fuldt opladt.Der er yderligere medtaget to ekstra batterier, så alle eventualiteter skulle være dækket.

Da vi ikke har nået at skifte stævnrørspakkedåsen i bagbord skrog (den drypper), en såkaldt "Blackjack", blev der med lynkurer til Lynetten afhentet en hos deres bådservice. Den er med som reserve. Den kan nemlig i nødstilfælde skiftes til søs.

Efter at alt var tripel checket var afgangen kl 14.11. Det er lige på grænsen da vi er lidt presset besætningsmæssigt i CS. Vi skal have i alt tre fartøjer med til Nexø. Ud over Sputnik og Vostok, skal Carsten Olsens Antares også med. Carsten og vores bogholder Jens er begge besætning på Sputnik. Dvs at de SKAL nå færgen hjem fra Rønne onsdag kl. 20.30. Ellers kan Antares ikke nå at komme frem til Nexø i fornuftig tid fredag. Så det er et sats :)

Illustration: CS

Sputnik stævner ud med sin fire mand store besætning.

Efter afgang var alt ok, men kort før Nordre Røse (ca ud for lufthavnen) opstod der varmeudvikling fra STYRBORDS blackjack. Denne har aldrig udvist fejl og mangler, men pludselig måtte farten slås ned og stævnrøret inspiceres. Det viste sig at et vandsmurt leje, ikke fik tilført vand, hvilket jo forventeligt er problematisk. Efter at sagkundskaben på området var konsulteret telefonisk (Claus Nørregård der har lavet motorrummene på Sputnik), blev det besluttet at man kunne fortsætte med den løsning Jop og Elof havde lavet så der kom vand i lejet igen. Dette bliver nu checket sammen med den faste maskinrundering hver time under overfarten. Et mulig reparationsstop i Dragør var dermed undgået og tidsplanen stadig mulig at holde.

Updates fra besætningen ombord:

Tirsdag 17:50

Vi har virkelig meget modstrøm på omkring 2 knob vi sejler selv omkring 1,9 knob. Se bare hvorledes bøjen står helt skråt...

Tirsdag 18:08

Et stks. træt formand efter en heroisk indsats med Jop! All engines are go!

Tirsdag 19.59

Jop tjekker smørelse og gørelse i maskinrummet. All a-ok!

Tirsdag 21:22

Solnedgangen kan vi ikke pive over. Hastigheden er steget til 4,5 knob.

Onsdag 00:44

Vagtskifte. Jens overleverer styrepulten og giver informationer. Månen lyser over Sputnik, tre mand vågne, Jop sover i den nederste af tårnets kurve.

Onsdag 1:12

Elof ved styrepulten med en smuk fuldmåne i baggrunden. Vi har fået en lille smule side vind fra øst der betyder at vi har tabt 1,5 knob.

Onsdag 4:48

Morgengry ved Kullagrund.

Onsdag 7:26

Sidste nattevagt er gået til køjs og sover frem til Bornholmsgat.

Onsdag 9:01

Elof nyder morgenstunden. Østersøen viser sig fra sin smukke side. Stort set ingen vind og søen står næsten blikstille! Vi skyder 4 knob.

Onsdag 10:00

Bornholm i sigte! Vi har rigtig god sigtbarhed.

Onsdag 11:06

Bornholm i sigte!

Onsdag 13:27

Bornholmsgat passeret. Meget lidt trafik...

Onsdag 14:21

Efter en veludført gennem sejling af trafiksep: Bornholmsgat hygges der med CS mad!

Onsdag 18:15

Alt vel ombord. Vi er syd for Rønne. Vi er ikke ved at afsætte besætningsmedlemmer. Carsten Olsen og Jens Schneider forsætter til Nexø og tager første færge mod København i morgen kl. 6:30. De afgår igen med Support skibet Antares ved middagstid i morgen torsdag mod Nexø.

Onsdag 19:39

Skipper hejser det lokale gæsteflag.

Onsdag 22:42

Nexø i sigte!

Her til aften er Vostok afgået mod Nexø fra København

Illustration: Thomas Pedersen
Thomas Pedersen er civilingeniør fra DTU fra 2006 og har en Ph.D. indenfor mikro- og nanoteknologi fra DTU Nanotech, og er nu ansat samme sted som seniorforsker. Thomas har bygget raketter siden 1999 og blev en del af Copenhagen Suborbitals i 2009. Han er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er brandærgerligt at formateringen af bloggen gør det nærmest umuligt at læse den....

Og kom ikke med den om IE 11, for alle andre blogs er formateret ok...

 • 0
 • 2

Michael, jeg kan godt se at IE ikke formår at vise bloggen på en læselig måde. Jeg tror dog ikke rigtig at jeg kan gøre noget ved det. Jeg bruger selv Chrome, den viser det fint.

 • 4
 • 0

Sputnik set ud for havneindløbet til Rønne gående sydover kl. ca. 17. God (eller retter ingen) vind til besætningen!

 • 6
 • 0

Det er nok en god beslutning at fortsætte samlet til Nexø. Hvad er forventet ankomst til Nexø? Det ser jo ud til at forløbe fint og så kan et hold få hvilet sig lidt. Til jer der skal hjemover i morgen, sørg for at få sovet ordentligt inden næste tur. Det er når man er overtræt man begår fejl. Ellers god tur alle sammen. Nyd en flot dansk sommeraften.

 • 1
 • 0

velkommen i nexø spaceport kære sputnik-hold...og hav en rigtig god nat allesammen...det har i fortjent! held og lykke fra berlin/tyskland

 • 5
 • 0

Tak for det og det fik vi sådan set. Natten var bare for kort. Jeg og Jens stod op kl. 4 for at forlade Nexø igen og er tilbage i København kl. 9 for at afgå med Antares kl. 14 med crew mod Nexø. Vi forventer at ankomme igen ved 6 tiden i morgen fredag.

Skipper Elof og Jop bliver i Nexø og tager imod lastbilen og Vostok.

I Rønne kl. 6:30 mødte Jens og jeg lastbilen med NEXØ 1.

På vej med Leonora Christine mod Ystad så vi Vostok der iøvrigt melder alt vel og at de har Bornholm i sigte.

Inden afgang skal skipper (undertegnet) have en lur på sofaen mens fru Olsen vasker Sputnik ud af tøjet.

 • 10
 • 0

Hjortø ligger i skrivende stund (Fredag kl. 13:30) fortsat i Rønne havn. Skal den over og hjælpe som afvisefartøj som hidtil? Eller har I andre planer?

 • 0
 • 0

Skibene vil successivt afgå mod opsendelsesområdet. Hjortø kl 6.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten