close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
mennesket i rummet blog

Springtime in Space

I et lille land på den nordlige halvkugle på planeten Jorden har foråret omsider meldt sin ankomst, og efter en lang og streng vinter begynder det nu at pible frem med friske skud og spirer. Men det er ikke kun på overfladen af Jorden, at et længe ventet forår omsider er kommet; i rummet vælter det nu også frem med friske nye koncepter, ideer og private virksomheder.

De 30–40 år, som primært handlede om at flyve i cirkler om Jorden, er nu forbi, og situationen mht. bemandet rumfart tegner uhørt broget:

Virgin Galactic har netop testet deres SpaceShipTwo med fut i raketmotoren, og det gik godt. De regner med at sende de første betalende gæster på suborbital rumflyvning juledag – i år.

Mars One med Bas Lansdorp i spidsen vil påbegynde en egentlig kolonisering af Mars med frivillige, som går med til ikke at vende hjem igen. Det svage punkt er finansieringen, som skal komme udelukkende fra salg af tv-rettigheder, hvilket har fået kritikere til at kalde det for et reality-show i rummet, hvilket selvfølgelig er meget langt fra virkeligheden. Til gengæld har de allerede fået 78.000 ansøgninger!

Det sidste års tid har private aktører for alvor fået øjnene op for ressourcerne i rummet:

  • I april 2012 annoncerede Planetary Resources, at de ville begynde at drive minedrift på asteroider. Seriøst. Og investorerne talte ingen ringere end Larry Page, Eric Schmidt, James Cameron, Charles Simonyi og Ross Perot.

  • I december 2012 offentliggjorde Golden Spike planer om at påbegynde minedrift på Månen, og udvikling af al den nødvendige infrastruktur til det. På privat, profitorienteret basis. Og der er folk som Alan Stern og Esther Dyson, der står bag.

  • Og i januar i år var det så Deep Space Industries, der kom med en udmelding, der siger spar to: De vil indfange asteroider og bruge ressourcerne til at 3D-printe hvad som helst i rummet. Igen: På privat basis, med investorer, og med Rick Tumlinson i spidsen.

    Alene deres reklamefilm er guf:

    "We can have it all." Sådan.

I februar i år var det så Dennis Titos tur til at overraske: Han vil finansiere (!) en flyby-tur til Mars for et midaldrende ægtepar. Projektet hedder Inspiration Mars, og turen skal ikke meget andet end at nedbryde den psykologiske barriere, en bemandet rejse til Mars repræsenterer. Tak til Tito!

For en uges tid siden afholdt ExploreMars et Humans to Mars-Summit med en lang række notabiliteter.

I onsdags udkom Buzz Aldrins nye bog, Mission to Mars, hvori han understreger nødvendigheden af at springe Månen over og gå direkte til Mars. [Jeg har bestilt den hos Ama(tør)zon, men de har netop meddelt mig, at de desværre ikke kan levere den før til juli.]

For slet ikke at nævne Copenhagen Suborbitals, som nu i flere år har sat nye standarder for hvordan man kombinerer høje ambitioner med lave budgetter.

Kom ikke og sig, at der ikke sker noget i rumfarten! Som et kasakhstansk forår har en isørken pludselig forvandlet sig til en frodig blomstereng.

Og lad os glæde os over, at ordet ”rumfart” ikke længere er noget, der får investorer til at flygte pr. default.

Steen Eiler Jørgensen

De popper op engang imellem disse projekter, hvis vi har x antal billioner $ så se her hvad vi har planlagt :-)

Dog vil jeg sige der er sket noget efter at rumfærgerne er taget ud af drift, dels er der nogle personer i NASA som er gået til det private + COST og CCiCap programmerne, men også at SpaceX mener at de kan sende op til en pris på $5000/lb. Mon ikke den pris har ændret lidt på økonomien i de forskellige projekter og hvad de mener der kan betale sig?

Af disse projekter mener jeg kun det er Virgin/Scaled Composites, Planetary Resources og CS der pt. bygger hardware? Synes jeg læste at den største grund til at Planetary Resources gik ud offentlig var at det ville gøre det lettere at finde og ansætte de folk de havde brug for.

Men synes faktisk at der sker meget i disse år. Hvordan ser det ud om 5 år? Hvor langt er CS nået til den tid?
Det er ihvertfald spændende tider :-)

Mvh
Morten

  • 3
  • 0