byggebloggen

Spredehagl er opfundet

I det seneste jagtkatalog fra Korsholm ser man en verdensnyhed: Patronen med spredehagl.

I en normal jagtpatron er haglene runde - jo rundere jo bedre.

Haglene har en diameter på ca. 3 mm, hvilket er ca. en femtedel af løbets diameter. Når haglene drives frem ved afbrændingen af krudtet følger de selvfølgelig løbet, men idet haglene forlader løbet presses de fra hinanden blandt andet af luftmodstanden.

Haglsværmen spredes mere og mere og ca. 30 meter fra løbet er haglsværmen en lille meter i diameter. Det er en god ting af hensyn til at kunne træffe en fugl i flugten.

Er fuglen tættere på - fx 15 meter svarende til trætophøjden i en granskov er spredningen kun ca 50 cm og fuglen vil blive ramt af mange hagl. Der er typisk 200 hagl i patronen.

Man kan derfor på kort hold - i jægersprog kaldet klods hold - med fordel anvende en patron, der spreder mere. Det er denne patron - en spreder - der nu markedsføres af Korsholm.

Virkningen er opnået ved at gøre haglene kantede, hvorfor de på grund af en større luftmodstand spredes mere end runde hagl. Prisen er selvfølgelig, at de hurtigere taber farten, hvorfor patronen ikke kan anvendes på længere hold end 20 meter, mens normale hagl kan skyde op til 30 meter.

Hvis jægerne skyder på for lange hold med spredhaglene, vil det give flere anskydninger.

Det er ikke godt for vildtet.

Men det er godt for journalisterne, der nu med fysisk korrekthed kan anvende udtrykket om politikere: At skyde med spredehagl.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Christian

Som en af de journalister, der nu får legaliseret en sproglig kliché, må jeg (undskyld, men jeg kan ikke lade være) reagere på din bemærkning om, at jægere taler om "klods hold".

Dette udtryk findes ikke i det danske sprog, men åbenbart i jægersproget, så jeg går ud fra, at dit indlæg i virkeligheden er et skjult hip til den danske jægersmands formuleringsevner.

Jeg iler med dokumentation fra Retskrivningsordbogen til eventuelle tvivlere:

klos ubøj. adj. (nær); på klos hold el. på kloshold; klos på; klos op ad hinanden.

Og:

 1. klods sb., -en, -er (kantet genstand).
 2. klods sb.; købe på klods.
 3. klods sb., en el. et (person).

I øvrigt har jeg nu også set mere end én journalist bruge "på klods hold". En af dem skrev endda om "at balancere et knivæg", som skulle henføre til, hvor svært det var at få et æg til at ligge stille på en kniv. Men han er også en højt profileret kommentator på en af erhvervsaviserne.

Måske kan man trække en parallel til den politiske kovending, som vi har hørt så meget til de seneste dage - ofte illustreret med en fysisk ko. Men kovendingen er et maritimt udtryk, ikke et landligt, idet kovendingen er en anden måde at vende et sejlskib på end en stagvending.

Efter sigende er kovendingen mere klodset end stagvendingen, så en korrekt forståelse her kunne tilføre de politiske kommentatorer helt nye nuancer i analyserne. Var det en kovending eller en stagvending, da Venstre skiftede holdning til ...

I øvrigt går jeg hverken på jagt eller sejler. Men jeg skriver en del. Beklager, at jeg kom lidt langt væk fra emnet.

 • 0
 • 0

Vi må desværre registrere et stigende antal sproglige kloDsmajorer/fumlegængere - også blandt professionelle skribenter! :(

Uvæsenet florerer desværre endog på DRs tekstgrafik (hvor et stavekontrol-program vel i grunden burde kunne bortluge de værste vildskud?) På valgaftenen viste Deadline således et 'skilt' med påskriften 'Komprommis'! :)

 • 0
 • 0

Tak for rettelsen - jeg er enig med jer i, at ordene skal staves korrekt.

Jeg lover hermed meget nøje at kontrollere jeres tekster fremover. Mangler der fx ikke et linieskift i HHHs tekst? - og skal der punktum efter parantesen, når der nu ikke er komma i starten af parantesen - vigtige spørgsmål!)

Det gode ved ing.dk er, at der altid kommer en frisk kommentar til en stavefejl eller en forkert fysisk enhed.

At så ingen kommenterer hovedspørgsmålet (fx byggesjusk) er en anden sag.

Der er måske en overspringshandling.

 • 0
 • 0

Mangler der fx ikke et linieskift i HHHs tekst?

 • det kan du mene; men mig bekendt indeholder danske retskrivningsregler da ikke normer vedr. linieskift!(??)

og skal der punktum efter parantesen, når der nu ikke er komma i starten af parantesen

 • du har ret i, at der mangler et punktum (der vist frit kunne placeres før/efter parantesen? :) (Komma i starten af en parantes bruger jeg undertiden - men ikke ofte).

Men selvfølgelig skal vi ikke spilde tiden med sprogligt flueknepperi - og naturligvis skriver også du under et vist tidspres; så alle fejlene får vi sikkert aldrig bugt med, men det bør ikke afholde os fra at udvise 'rettidig sproglig omhu - i rette mængde'! :) Derudover ville det være en fordel, om dette forum indførte en 'vis tekst'-funktion, så man på forhånd kunne vurdere sin opsætning mv.

 • 0
 • 0

Da man begyndte at lave flerskuds krudtvåben havde en af opfinder to (2) slags magasiner - et med runde til kristne og et med firkantede til vantro......

Hvordan skelner man mellem kristne og vantro duer?

Og en historie fra min ungdom: jeg var på jagt i Afrika og en aften gik jeg ud nær lejren for at se om jeg kunne skyde noget - det var dengang....

Men der var mange buske og da jeg drejede, stod jeg pludseligt MEGET tæt på en løve - kastede riflen til skulderen - løver skal ikke skydes med hagl ;-) og ramte ved siden af - da jeg ikke plejer at skyde på klos hold.

Løven sprang på mig - men den blev også snydt af afstand og røg hen OVER mig. Jeg styrtede noget rystet tilbage til lejren og fik en en STOR drink.

Næste dag tænkte jeg over sagen og tog så en kasse ammunition og gik ud for at øve mig i skydning på korte afstande..... Ude i bush'en hørte jeg en underlig puslen og gik hen for at kikke efter: Bag nogle buske var løven ved at øve sig i KORTE spring....

 • 0
 • 0

Som jæger, falder denne her tekst, mig pladask lige i øjnene. Og at læse tilmed, at de patroner kan købes der hvor jeg normalt plejer at handle ind, er det en kanon god nyhed.

Jeg kan huske de første der kom på markede som afløser til Bly patroner var Mollyshort. Sikke en gang lort det var, ren anskydning af rådyr på blot 5 meters afstand inda med 3 skud. Og med bly du kunne tage et rådyr udde på 45 meter samt fasan på 60 meter, men de der Mollyshort der var det mas. 18 meter. Jeg kan bevise med min jagt journal at jeg på 1.200 dyr har fået med 1,01 patron af bly pr. dyr. Men siden er det gået ned af bakken. Jeg har været nede på det negative som hedder 3,9 patroner pr. dyr, og det er alt der må skydes lovligt med hagl.Og det er på trods af at her vi har mas. 25m til fasaner og ænder og mas. 18 til rådyr, hare og ræve.

Journalen er kun 12 år gammel, trods jeg har haft jagttegn i 15 år.

Der hvor de der spræder hagl kan bruges er på drivjagt samt klapjagt måske de vil være genialt på kedel jagt, men det er noget som ikke mange jæger i dag kan finde ud af, for det lære man ej på aftenskole til jagttegn. Man skal kende nogen gamle jæger der denne her sport udøve kan, de skal lede denne jagt, elleres den er livsfarligt, set voksene mænd, som lige havde fået det inde for nogle få år. At de rent faktisk beskød andre jæger og hunde, mange hunde er døde på denne konto, og mange jæger er blevet handicappet her efter, og det er på trods af de har noget på der viser her de kommer.

Ja derfor er jeg overe lykkelig, for at disse patroner nu er kommet, på markedet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten