Spis Østersø fisk med radioaktive forekomster

Der er observeret radioaktive forekomster af Strontium og Cæsium CS-137 i fiskebestanden i Østersøen, især i følsomme områder som Bottenviken. Nogle gange glemmer vi, at forholdene i Østersø regionen kan påvirke os danskere temmelig direkte. Det gælder således forureningen hvor fokus mest har været på udslip af kemikalier. Men det var først i går, at jeg blev klar over niveauet af den radioaktive forurening af Østersøen. Disse oplysninger kom under en workshop på den "6th Baltic Sea NGO Forum 2006", som netop er afholdt 5-7 oktober i Stockholm med deltagelse af 180 deltagere fra hele Østersø-regionen.

Jeg fulgte en workshop på konferencen, som diskuterede den radioaktive forurening. Der var en omtale af Helsingfors Kommissionen (HELCOM), som i juni 2005 besluttede at udarbejde en strategisk handlingsplan for at modvirke skaderne på havmiljøet. Workshoppen kom med en kraftig opfordring om at de medtager den radioaktive forurening i denne strategi. Det er faktisk de svenske atomkraftanlæg, som er den værste forureningskilde til Østersøen, hvor den værste er Oskarshamn. En anden kilde er stadigvæk fra ulykken i Chernobyl. Og sidste år skrev svenske aviser også om, at spildevandet fra atomkraftanlægget Forsmark i en periode har haft 10 gange mere radioaktivt end normalt.

Fortæringen af fisk er den vigtigste årsag til, at mennesker kan få radioaktivitet i kroppen. Kilden til denne oplysning kan findes hos Sven P. Nielsen fra Risø, som skriver i rapporten "Modelling and Assessment of Doses": "The dominating exposure pathway is that of fish ingestion, which contributes about 2.400 manSv (94%),while the other pathways yield the rest …". Dernæst er der sikkerhedsrisikoen fra Ignalina anlægget i Litauen, som er af samme type som Tjernobulraktorerne (RBMK). Ligesom der findes fire af de samme typer udenfor Skt. Pedersborg. Finland har to gamle sovjetiske reaktorer i drift ved Viken, og de har besluttet at bygge verdens hidtil største reaktor af ERP typen. De finske deltagere på konferencen fortæller, at den beslutning er taget uden at der har været en omfattende offentlig debat. Herunder om affaldsproblemet, som der stadigvæk ikke er en ordentlig løsning på.

Apropos artikler tidligere på året i Ingeniøren, er ideen om atomkraft ikke "så død" ude i verden, som mange i Danmark tror. Den stigende efterspørgsel efter energi- herunder fra Kina med en økonomisk vækst på 9-10 % om året - gør, at stadig flere lande igen overvejer at bygge atomkraftværker. Som flere på konferencen sagde, så bliver igen brug for symbolet med den smilende sol - det kendte symbol fra den danske kampagne, OOA (Organisationen til Oplysning om Atomkraft) - som i dag bruges af NGO'ere i flere lande omkring Østersøen til at protestere mod atomkraft i deres lande.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten