DTU sat blog hoved

Spændingen udløst

Så kom ESA tilbage med et svar (jvnf første blogindlæg):

"Unfortunately at the moment your team is not among the selected teams. However it has been identified as a potential back-up..."

Tja, man kan jo ikke vinde hver gang. Vent nu lidt... vi vandt jo heller ikke sidste gang i 2008. Set i bakspejlet var det måske meget godt, vores satellit er alt andet lige mere gennembearbejdet nu. Spørgsmålet der naturligt melder sig når vi to gange i træk ikke bliver valgt af ESA er: Er der en trend? På den ene side kan det jo være at antallet af kandidater bare er så stort at chancen er lille, på den anden side kan det være der ligger en politik i udvælgelsen og at vi falder lidt udenfor kategorien. Nu ved vi ikke hvem der har vundet pladserne på denne launch. I parentes bemærket ved vi heller ikke hvilken launch der er tale om. Vi har direkte spurgt efter orbit parametre fordi de ikke er ligegyldige aht vores mission, men ESA selv vidste ikke selv endnu (efter hvad vi erfarede) hvilken raket vi i givet fald skulle op med. Det er klart at hvis man er kræsen med opsendelsen falder sandsynligheden for at man bliver valgt.

Er der en trend?

Nu vel, hvem var det der vandt sidst og er der noget der går igen blandt holdene? Jeg har lavet en lille tabel og indsat vores egen mission til sammenligning.

Illustration: Privatfoto

At Italien og Frankrig kom med er ikke så underligt de har et stort engagement i Vega launcheren. Andre trends blandt de heldige er:

-Førstegangsbyggere

-Østeuropæiske lande

-Enkle missioner

Set med strategiske ESA øjne er det vel ikke så tosset valgt. En række nye universiteter får et miljø med ruminteresserede studenter, nye medlemsstater får noget rumrelateret og ikke mindst ESA relateret at tale om. Hvis så missionen ovenikøbet er enkel er sandsynligheden for succes maksimal.

Hvordan gik det så?

Godt nok var kaldet (Call for Payloads) tilbage i 2008, med forventet launch i 2009, men Vega fløj først sin jomfru-flyvning i 2012. Jeg har lavet lidt søgning på satellitternes status lidt over et år senere. Resulatet er i tabellen nedenfor. Som det ses vælter det ikke op med info, pånær for Masat-1 som tilsyneladende klarer sig rigtig flot. Selvom der ikke er meget nyt om de haltende satellitter er deres hjemmesider stadig oppe (pånær en), hvilket tyder på at projekterne får sat noget igang i de respektive lande.

Bænkevarmere

Når vi får at vide hvem ESA har udvalgt og hvilken raket de skal op med (læs: hvilken bane de får) kan vi måske regne årsagen til vores skæbne ud. Indtil da må vi være tilfredse med at være bænkevarmere hos ESA.

René Fleron er civilingeniør på DTU Space og leder af DTUsat-projektet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Historien kommer ud på et eller andet tidspunkt alligevel så ...

Vi er kede af at høre at dtusat2 ikke kom gennem nåleøjet.

Vi er også glade for at aausat4 er blandt de 6 udvalgte.

Mvh Jens

  • 3
  • 0

Til lykke med opsendelsen. Har I så fået at vide hvilken raket I kommer op med og til hvilket kredsløb? Holder ESA's oprindelige krav om flight model levering i juni?

  • 0
  • 0

Vi har ikke fået særlig meget info endnu om launch. De var dog været meget obs på om man har en FM parat. Det er også gjort klart at man undervejs mod launch kan blive vippet ud hvis man misser deres kontroller.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten