fablab ruc bloghoved

Spændingen er forløst! Vi har en vinder

Vi takker mange gange for alle de gode forslag til hvad Open Source robotten skal lave. 55 indlæg blev det til, med rigtig mange gode idéer, nogle kunne vi selv have fundet på, nogle var helt nye og spændende, nogle lignede hinanden, andre gjorde ikke. Nogle egnede sig til netop denne robotarm, nogle er gode ideer men ville nok være bedre løst med et andet setup - dem skriver vi os bag øret :-)

Sidste fredag fik vi besøg på FabLab RUC af dommerpanelet, nogle af de helt tunge eksperter indenfor robotteknologi i Danmark.

Illustration: Privatfoto

De talte

 • Esben Østergaard, medstifter Universal Robots

 • Nigel Edmondson, Managing Director i MADE

 • Ole Madsen, professor, Institut for Mekanik og Produktion, Aalborg Universitet

 • Søren Peter Johansen, leder, Teknologisk Institut, Robotteknologi, samt DIRA, Dansk Robot Netværk

 • Bjørn Godske og Caroline Rutter fra Ingeniøren

 • undertegnede

Det var en imponerende tyngde visdom der var samlet, det kunne man mærke.

På FabLab RUC er vi rigtig dygtige til det vi laver - men det vi laver er bestemt ikke kun robotter. Det er en skøn blanding af pædagogik, programmering, interaktionsdesign, robotter, prototyper, digital fabrikation og meget mere. Her var der tale om nogen, der ved rigtig, rigtig meget om netop robotter.

Vi lærte meget. Visdommens perler føg gennem luften. Nogle af dem der står klarest i min hukommelse er f.eks.:

 • til rigtig brug i industrien skal alt være CE mærket. Det var jeg faktisk ikke klar over - jeg troede det først var en issue når man vil sælge noget.

 • laserskåret (af flade plader) prototyper er faktisk ikke så dumme igen - for kan man laserskære det, kan man også udstanse det, og det er en billig produktionsmetode. Her havde vi nok før tænkt at laserskæring er fint til små runs, men at man vel normalt vil støbe en 3D form til egentlig produktion.

 • Universal Robots første 10 joints blev faktisk 3D printet!

 • Organiske emner (der var et fint forslag om potning på et økologisk gartneri) er ekstra udfordrende at håndtere da emnerne ikke er ens.

Selve voteringen var spændende, og her var mange forskellige bud på hvad den bedste idé var, hvad der er realistisk, hvad der er sjovt...

Vi har optaget en video med hvad dommerne har på hjerte, den får I snart at se i et kommende blogindlæg.

Vinderen blev Flemming. I hans firma modtager de årligt 80.000 tomme små gasdåser, som skal hives ud af en kasse, vendes om, proppen af, og ned i en ny ramme. I kan læse om vinderideen her , og I får i et fremtidig blogindlæg en nærmere beskrivelse inkl. video fra Flemming, af helt konkret hvilken opgave det er robotten skal løse.

Om en uge går vi så småt i gang, med den første byggedag. Så er du interesseret, sæt kryds i kalenderen nu på tirsdag d. 10. november, på FabLab RUC, kl 16-20. Der kommer mere info, men vi forestiller os den første gang går med lige at lære robotten at kende, kigge lidt på softwaren, og indkapsle det åbne tandhjul som har irriteret os længe. Tilmelding er ikke nødvendig, men ved du at du kommer, send meget gerne en email til fablab@ruc.dk med OSrobot i emnet, så kan vi bestille den rette mængde kage og begynde at opbygge en postliste for dem, der er fysisk aktive på projektet :-)

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

til rigtig brug i industrien skal alt være CE mærket. Det var jeg faktisk ikke klar over - jeg troede det først var en issue når man vil sælge noget.

Og så skal man passe på China Export forvirringen (eller ej?): https://en.wikipedia.org/wiki/CE_marking#C... Citat: "... A very similar CE marking has been alleged to stand for China Export because some Chinese manufacturers apply it to their products.[17] However, the European Commission says that this is a misconception. The matter was raised at the European Parliament in 2008.[18] The Commission responded that it was unaware of the existence of any "Chinese Export" mark and that, in its view, the incorrect application of the CE marking on products was unrelated to incorrect depictions of the symbol, although both practices took place. It had initiated the procedure to register CE marking as a Community collective trademark, and was in discussion with Chinese authorities to ensure compliance with European legislation.[19] ..."

.27. mar 2013, Dansk Standard: Du kan ikke stole på CE-mærket. Producenter sætter selv CE-mærket på deres elektronikprodukter, og først under en senere kontrol kan de risikere at blive taget af markedet. Dansk Standard vedstår, at mærket er vildledende. http://ing.dk/artikel/dansk-standard-du-ka... Citat: "... Under lavspændingsdirektivet findes blandt andet USB-ladere, hvor ti ud af ti ladere for nyligt blev testet af Elsäkerhedsverket i Sverige og derpå trukket tilbage fra markedet. Fem af dem havde endda så alvorlige sikkerhedsbrister, at de måtte geninddrages fra de forbrugere, der havde nået at købe dem. ... »Problemet er bare, at mange forbrugere oplever CE-mærket som en godkendelse af produktets sikkerhed og lægger mere i det, end det reelt er,« siger Jan Trzaskowski. ..."

.4. sep 2014, Kronik: Masser af fejl i CE-mærkede Kina-produkter: http://ing.dk/artikel/kronik-masser-af-fej... Citat: "... Vi har gennem de seneste år undersøgt over 40 forskellige Kina‐produkter, og kun ca. 10 pct. af dem var 100 pct. i orden. ..."

 • 0
 • 0

Du har en pointe, jeg kom måske i min entusiasme til at gå ud fra at alle læsere læser selvfølgelig alle artikler og blogindlæg om projektet ;) Jeg har rettet lidt så det er klarere :)

 • 1
 • 0

Vi joker meget på labbet om at CE nogle gange står for "China Export" (som en joke, ikke et seriøst alternativ mærke). Vi har i hvert fald i tidernes løb set nogle varer som er påført et CE mærke som tydeligt næppe lever op til kravene. Mest erindringsværdig dengang vi modtog en 230V han til han ledning. Jeps - den dag havde de ikke flere hunstik på fabrikken, så de leverede da bare en 230V han til han "forlængerledning", hvor der kommer 230V ud af et hanstik! Så er det jo godt man selv er teknisk så man kan modificere varen så den er sikker O.o

 • 2
 • 0

I skriver:

"Selve voteringen var spændende, og her var mange forskellige bud på hvad den bedste idé var, hvad der er realistisk, hvad der er sjovt...

Vi har optaget en video med hvad dommerne har på hjerte, den får I snart at se i et kommende blogindlæg."

Kan man se den video et sted? Måske, der er nogen, der kommenterer på den idé jeg indsendte :)

Mvh David
 • 0
 • 0

Ja vi har optaget video af dommerne, og der er guldkorn imellem! :) I får den så snart Shack har færdigklippet den - beklager meget ventetiden, vi har lige lavet workshops for 200 Humtek studerende og Lysfesten i Roskilde med 160 Performance-design studerende, så der har været fart på i labbet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten