projekt globalt bloghoved

Somalia har også brug for bedre Internet infrastruktur

Lørdag aften gav danskerne på flot vis 110 mio. kr. til de sultende i Somalia. Efter 'Afrika Nu' er det imidlertid vigtigt at tænke på indsatser, som på længere sigt kan bringe landet på fode.

Et vigtigt felt for et lands udvikling er kommunikation i form af mobiltelefoni og Internet, hvor Somalia ligger meget lavt. Landet har anslået 6.5 mobiltelefonlinjer pr. 100 indbyggere (mobile phone penetration rate), hvilket placerer landet som nummer 207 ud af 217 (kilde: CIA World Factbook). Endvidere findes der tre Internet Service Providers (ISPs), hvor Somalia med 106.000 internet brugere ligger som nr. 154 i verden. Det kan nævnes, at der for ti år siden kun var 200 bruger af internet.

Departementschefen i Kenyas IT ministerium, Bitange Ndemo, har åbnet for muligheden for at trække bredbåndskabler ind til Somalia. Kablerne ligger kun 2 km. fra grænsen til Somalia, men kenyanerne vil først gå videre, hvis de får garantier for at kablerne ikke ødelægges.

Indtil videre er Somalia hverken tilsluttet lyslederkabler eller tilsluttet det Østafrikanske Backhaul system, som er et 400 millioner dollars projekt mellem en række private tele-firmaer og regeringerne i Burundi, Rwanda, Uganda, Tanzania, Syd-Sudan, Kenya, and Congo.

Den kendte indiske økonom og nobelprismodtager, Amartya Sen, har empirisk påvist, at store sultkatastrofer aldrig er forekommet i demokratiske lande. Hans argument er, at befolkningen får en stærkere stemme til at sikre fødevarer produktion gennem deres indflydelse i demokratiske institutioner. I den forbindelse er infrastrukturen på kommunikationsområdet naturligvis af betydning.

Her til slut en reference til en blog, hvor amerikaneren Jeffrey Swindle fra et amerikanske støttet program 'Global Broadband and Innovation' giver teknisk rådgivning til digital kommuniation i fattige udviklingslande. Han gennemgår udviklingen i fremtidige backbone og backhaul systemer i Østafrika, som Somalia i fremtiden kunne koble sig til.

PS: Har du klaret den lille quiz her.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Somalias og flere andre landes primære problemer er af politisk karakter. De mangler stabilitet og struktur. Befolkningen er ubeskyttet mod vilkårlige indgreb, og kan derfor ikke planlægge fremefter. Det de gør lige nu, er at klare dagen og vejen. Når de så også rammes af tørke, forringede muligheder for at ernære sig, mv. så går det helt galt. Derfor vil den nuværende støtte desværre kun blive et "plaster på såret" (selv om det er et stort plaster). Der mangler politikere med samfundssind. Politikere der tænker på landets bedste, og ikke på kun at berige sig selv og sine nærmeste støtter. Indtil dette problem er løst, vil alt andet kun blive lappeløsninger, der skal gentages i det uendelige. Mvh. Jan

 • 0
 • 0

Lørdag aften gav danskerne på flot vis 110 mio. kr. til de sultende i Somalia

 • så er der jo blot tilbage at håbe, at de (i hvert tilfælde nogle af dem) kommer de værdigt trængende til gode, og ikke falder i hænderne på 'shishkebab' og tilsvarende mørkemænd!?? At dette er muligt/sandsynligt synes jeg fortsat ikke, vi har set/hørt overbevisende argumentation for. Det var iøvrigt min opfattelse, at indsamlingen skulle begunstige hele 'Afrikas horn', hvilket vel er en del mere end blot Somalia?
 • 0
 • 0

empirisk påvist, at store sultkatastrofer aldrig er forekommet i demokratiske lande

Hurra, så mangler vi bare lige at Somalia bliver demokratisk.

Som en indisk udviklingsminister sagde: "the most important success factor in any development project is the human component".

Hver gang jeg skåler med vennerne, er det altid til "de hjumen componen" sagt med indisk accent, jeg synes det lyder totalt komisk.

"Ulandsekspert", vorherrebevares, hvorfor minder det mig om Ralf og Bugge i Drengene fra Angora når nogen udråbes til eksperter?

 • 0
 • 0

Helt enig med dig i, at landsindsamlingen støtter Afrikas Horn og ikke kun Somalia. Hvilke lande der støttes afhænger af, hvor de danske organisationer i forvejen har arbejdet gennem lang tid. F.eks. har Red Barnet været mange år i Etiopien, Røde Kors i Somalia og Kenya osv.

Kommentaren om "expert" er jeg helt enig med dig i Peter. Har lige bedt redaktonen om at rette det til "arbejder med udviklingslande".

HIlsner Hans Peter

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten