close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Solstrøm nyt

Det er den tid af året hvor sommerhuset kalder og dermed også mit endnu ikke påbegyndte projekt med at dække taget med solceller.

Men I får lige en opdatering for der sker hele tiden noget nyt.

De to "testpaneler" laver stadig omkring 200kWh om året, det eneste problem det giver er at SEAS-NVE's tast-selv systemer kløjs i at der er to tal per måler.

Nu skal jeg bruge et af testpanelerne ovre på den ny hytte, og mine cementtegl er ikke blevet i bedre stand siden sidste år: nu skal der til at ske noget.

Der er en ny dansk rapport ude, jeg er ikke selv færdig med at læse den, men der er masser af guf for alle der drømmer om solstrøm.

At der er grøde i markedet, kan man se af at selv Silvan nu kan levere solceller.

...men helt ærligt Silvan, 7500 kroner for 175W ?

Man kan købe et 180W modul per postordre fra tyskland for 5600,-

Og hvis man gider kigge lidt rundt efter restpartier kan prisen komme helt ned under 4000 kroner.

Hvad med om Silvan købte et parti solceller fra Tyslkand, istedet for at vidrekolportere de opblæste priser der stadig plager det danske marked for solstrøm ?

Hvis vi ser bort fra arbejdslønnen, udgør aluminium til montage af solcellepanelerne typisk omkring 20-25% af materialeprisen.

Jeg sidder og tæller lidt på fingre med mit projekt, jeg kunne godt tænke mig at slippe for alt det aluminium, og overvejer seriøst at lægge panelerne på træ, ovenpå et solidt pap-tag.

En af modellerne er at skrue et 20x100mm brædt af lærketræ på paptaget og montere solcellepanelerne derpå med 5mm neopren gummi som mellemlæg.

En anden model er at lægge brædtet under det ny pap-tag og neopren imellem pappet og solcellerne, det kræver dog at jeg beslutter mig for hvilke solcellepaneler jeg skal have, inden tagfirmaet går igang.

De billigste solceller man kan køber er "tyndfilm på glassubstrat uden (alu)ramme".

Groft sagt, er solcellerne dampet på en plade glas, eventuelt med en anden glasplade bagved til beskyttelse.

Ud over prisen, har de den fordel at de giver et par procent mere strøm når solen ikke står lige på.

Spørgsmålet er så: Hvis jeg skruer dem fast til nogle brædder på taget, knækker de så i et stormvejr ?

Eller skal jeg ofre de EUR1500 (= 4-5 års elproduktion) som det koster i aluskinner og underlige beslag at montere sådan et anlæg ?

Aluskinner løfter solcellerne højere op over taget, derfor køles de bedre af, hvilket forbedrer effektiviteten[1].

På den anden side bliver det også nemmere for et stormvejr at få fat og får det først fat, sikrer de lange alubjælker at hele systemet havarerer.

Jeg tror jeg bestiller et nyt paptag først, så får jeg lejlighed til at se hvor skævt og eller ustabilt undertaget er...

phk

[1] Dette forhold taler faktisk for at man burde bruge zinktag under solceller, men jeg er ikke helt sikker på om jeg vil til at lege med det, oven i alt det andet...

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Spørgsmålet er så: Hvis jeg skruer dem fast til nogle brædder på taget, knækker de så i et stormvejr ?

Jamen hov, svaret er ja, men du kan montere med slup i alle tre dimensioner. Hvis et panel har fire hjørner, kan du fæstne A, og lade B, C og D glide i en rille der tillader ekspansion i tre retninger, så varme og kulde intet vil ødelægge. Du kan dertil montere med fjedre, sådan cirka som visse køleplader til en CPU har, så panelet heller ikke vil knække under en storm. Du bør kunne gøre dette med billigt ragelse fra en isenkram, du behøver måske blot at afslutte med en omgang lodning foroven på alle små dimser for at forhindre et alt for nemt tyveri.

Tagpap, en tanke: Dette kan også være en måde for dig, at montere panelerne. Tagpap er solidt og stærkt og vandtæt og kan gøres smidigt hvor man vil, let at skræddersy omkring hvad som helst, og hvori paneler kan indgå. Tagpap vil desuden have sådan cirka samme levetid som panelerne? Tagpap vil give mulighed for at skjule alle ledninger, og tagpap vil gøre tyveri besværligt. (umiddelbare antagelser, alt sammen). Vil tagpap måske danne for høj varme om sommeren?

De forkromede dyre montagemåder: Er der en elektrisk grund dertil (isolering), eller drejer det sig om at undgå tyveri, eller tænkes der på voldsomme storme? For mig at se, giver en solid montage kun mening, hvis man har en motor der drejer på panelet, for da er der plads nok for vinden at kunne gribe fat, behov for stor soliditet. Desuden er en solid montage meget lækkert at betragte, sådan rent teknisk, men sjældent kønt, min mening. Et argument for en solid ingeniøragtig montage, kan være muligheden for at gøre eksperimenter, fordi sådanne montager ofte er lette at omgøre.

  • 0
  • 0

Jeg har i en 5-6 år haft et SOL1000 anlæg på taget. SOL1000 var et projekt EnergiMidt satte igang for nogle år siden for at promovere og afprøve solstrøm i den danske boligmasse, som der sikkert også står omtalt i den omfattende rapport du linker til. (Der var et godt offentlig tilskud på ~40% i projektet, hvilket gjorde det nogenlunde attraktivt for almindelige forbrugere.)

Det er rigtigt at der er meget aluminium i konstruktionen, men jeg tror at man må leve med det - i hvert fald indtil videre. Mine celler sidder rigtigt godt fast på skinner lidt væk fra taget, hvilket skulle hjælpe på produktionen om sommeren, når temperaturen er høj. Faktisk kan jeg konstatere at jeg har den højeste produktion om f.eks. foråret, hvor luften er kold, men solen høj og klar på himlen, hvorimod om sommeren kan der mangle 1-200 W på toppen. M.h.t. blæservejr, som vi her på toppen af den jyske højderyg har en del af har jeg ikke oplevet nogle problemer.

Jeg forstår ikke dit SEAS/NVE selvbetjeningsproblem - har/vil du få du større produktion end forbruget totalt per år? Jeg har kun én god gammeldag måler, som kan køre baglæns når jeg leverer strøm til nettet. Til stor forundring for en målerkontrollør der kom et godt års tid efter vi fik anlægget monteret. Jeg synes nu det så rigtigt godt ud. Da han fik forklaret at det var såmænd hans eget firma, som havde smækket et 2 kWp solcelleanlæg op på mit tag var han tilfreds. :-)

Jeg har forresten ståltag under mine celler - Decra rød/sorte. Det har ikke givet anledning til problemer, men jeg fik at vide at hvis kabelnedføringen af DC'en blev slidt igennem så måtte jeg ikke røre taget :-) 300 VDC er ikke til at spøge med. Men jeg har ikke indtryk af om det giver mig ekstra kølingsfordele jvnf. ovenstående.

  • 0
  • 0

Det er rigtigt at der er meget aluminium i konstruktionen, men jeg tror at man må leve med det [...]

Jeg tror du har 100% ret, for så vidt angår en tagbelægning der ikke kan tåle at solcellerne ligger direkte på: tegl, stål, stråtag osv.

men jeg har, eller rettere får, et helt flat paptag og der er situationen jo lidt anderledes...

Faktisk kan jeg konstatere at jeg har den højeste produktion om f.eks. foråret, hvor luften er kold, men solen høj og klar på himlen, hvorimod om sommeren kan der mangle 1-200 W på toppen.

Jeg ser præcis samme mønster med det lille anlæg jeg har målt på i et par år.

Jeg forstår ikke dit SEAS/NVE selvbetjeningsproblem[...]

Jeg fik en to-vejs måler installeret, så der skal tastes to tal ind under samme målernummer. Min firefox sagde at der var syntax-fejl i deres javascript og da jeg prøvede telefon-varianten gik linien bare død da jeg havde tastet det første nummer ind. Det lykkedes dog til sidst fra en Mac.

Jeg har forresten ståltag under mine celler - Decra rød/sorte [...]jeg har ikke indtryk af om det giver mig ekstra kølingsfordele jvnf. ovenstående.

Det kan det heller ikke, men et blankt zinktag kunne måske gøre det, ved ikke at blive varmet op af solstrålingen og ved at være helt glat.

Så vidt jeg ved koster et zinktag omkring 1400kr/m^2 og det har jeg ikke lige med i budgettet.

Poul-Henning

  • 0
  • 0