ETF bloghoved

Solidaritet skal kunne betale sig

De politiske partier sætter dynamikken på arbejdsmarkedet i spil med den nye dagpengeaftale. Systemet skal være for alle – det betyder også, at os med de bredeste skuldre skal have en grund til at bidrage til systemet.

Der var vist ikke mange tilbage, der helhjertet ville forsvare dagpengeløsningen fra 2010. En ny aftale var nødvendig. Alligevel gik der fire år før en ny dagpengekommission blev nedsat og yderligere et år, førend kommissionen var klar.

Jeg hilser den nye aftale velkommen, men jeg skuffet over, der kun gik tre dage fra kommissionen offentliggjorde sit arbejde, til et flertal på Christianborg havde indgået en ny dagpengeaftale.

Selvom man får adgang til materialet lidt før andre, er tre dage alligevel ikke meget tid til at sætte sig ind i kommissionens anbefalinger, en teknisk analyserapport, ti arbejdspapirer, to litteraturstudier og to noter – især ikke hvis man både skal nå og sove på det og nå at indgå et forlig over midten.

Udfordringen er, det ikke er retfærdigt. IDAs medlemmer er ikke så ofte ledige som gennemsnittet og de er ledige i kortere tid. Derfor burde der være plads til at udvikle en ”elitebilistordning” så vi som ingeniører også oplever en reel økonomisk sikring mod ledighed og derfor ønsker blive i dagpengesystemet.

Vores dagpengesystem er noget af det stærkeste ved det danske arbejdsmarked. Det sikrer vores evne til at hyre og fyre; en fantastisk agilitet og fleksibilitet. Dagpengesystemet er sikkerheden for den enkelte – og vores security. Heraf opstår navnet flexicurity, som er en kæmpe styrke for det danske arbejdsmarked.

I fredags besøgte dagpengekommissionens formand, økonomiprofessor Nina Smith, Ingeniørhuset for at præsentere kommissionens anbefalinger. Meldingen fra hende var, at de højtuddannede stadig vælger at være medlem af en a-kasse. Men på den anden side kan vi se, at de private lønsikringer dukker op – og det gør de ikke uden, der er et marked.

Vores flexicurity-model er beundret i hele verden, men de fire forligspartier bag den nye dagpengeaftale gambler desværre med vores fremtid.

Fra dagpengekommissionen og Nina Smith er meldingen, at de ikke havde tid nok til at undersøge de højtuddannedes adfærd i reformen igennem, hvis man indfører en ’elitebilistordning’. Jeg vil kraftig opfordre til, at det bliver gjort. For et dagpengesystem uden de bredeste skuldre er ikke bæredygtigt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten