Solceller: Det virker, men hvorfor sker der ikke mere i Danmark?

Som journalist skal man vare sig med teknologiske præferencer - men som Blogger kan det være svært at lade være.

I en tidligere Blog har jeg skrevet om bølgekraft og min skepsis over for teknologiudviklingen. Det som især bekymre mig er alle de bevægelige dele placeret langt til havs, ofte neddykket i saltvand.

Nå, men på den anden side arbejdes der så intenst med problemstillingen, at bølgekraft nok skal komme til at fungere på et eller andet tidspunkt.

Men det ærgrer mig, at en teknologi som solceller har så dårlige kår i Danmark.

Her er ingen bevægelige dele - fantastisk! Ingen hydraulikolie kan fosse ud og ingen slid og brud på gear eller andre metaldele

Meget få tab i omformningen af energi - Solceller har virkningsgrader regnet i forhold til det indfaldne lys. Men vejen fra enheden til elnettet er ekstrem kort, både fysisk og elektrisk.

Massefremstilling - lige nu koster solceller en del, både i anskaffelse og elproduktionspris (Poul-Henning Kamp har sikkert en masse gode erfaringer på sin blog - og jeg kan se, at han også har været i Tyskland), Men potentialet for reduktioner er store, både når det gælder fremstillingsprocesser og materialer.

Solceller kan stå der hvor intet andet kan gro - i modsætning til biomasse og vindmøller, behøver solceller ikke at optage plads vi skal bruge til noget andet, for eksempel landbrug . De kan stilles i ørkener og på hustage - plads vi alligevel ikke bruger.

Ulempen er - præcis som med vindmøller - at produktionen varierer uafhængig af forbruget og at solindfaldet i Danmark er begrænset.

Men er det virkelig nok til at udelukke solceller?

Efter sommerferien kommer der en artikel i vores messetillæg "Automation 2010", som handler om en lille dansk solcellefabrik, der er i gang med at bygge en helt ny fabrik på Lolland, her er huslejen billig og man er tæt på det vigtigste marked: Tyskland.

Journalist og ingeniør. Har skrevet om teknologi og produktion siden 2001 og tidligere arbejdet med planlægning i energisektoren. Har især fokus på Industri 4.0, robotter, 3D-print, transportmidler, energisystemer og anden ny teknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

for 2 år siden modtog min tyske kollega et tilbud fra sin kreditforening om at installere solceller på taget.

Kreditforeningen havde (måske via Google earth) fundet ud af at hans hus' taghældning og retning passede til solceller og derfor havde de et tilbud til ham: Vi installerer solceller på taget og vedligeholder anlægget. Og du betaler med et lån som tilbagebetales med el og om senest 7 år er lånet er betalt tilbage og anlægget er dit.

Derfor ser du mange anlæg i Tyskland

 • 0
 • 0

[quote] Solceller har virkningsgrader regnet i forhold til det indfaldne lys.

Det mangler vist et "lave"? [/quote]

Virkningsgraden er totalt ligegyldig så længe det er "spildarealer" som tagflader vi monterer solcellerne på.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Virkningsgraden er totalt ligegyldig så længe det er "spildarealer" som tagflader vi monterer solcellerne på.

Poul-Henning

Har du flere af de der gratis penge, for så vil jeg også have solceller på mit tag :-)

 • 0
 • 0

[quote]Virkningsgraden er totalt ligegyldig så længe det er "spildarealer" som tagflader vi monterer solcellerne på.

Ikke så længe solpaneler koster mere per kvadratmeter end bølgeeternit.[/quote] Hvis nu at indtægterne på solpaneler er større en forskellen imellem at lægge tag af bølgeeternit og solceller så er det jo næsten lige meget hvad opstarts omkostningerne er.

 • 0
 • 0

[quote] Virkningsgraden er totalt ligegyldig så længe det er "spildarealer" som tagflader vi monterer solcellerne på.

Har du flere af de der gratis penge, for så vil jeg også have solceller på mit tag :-)[/quote]

Er det nu kommet dertil at du ikke kan kende forskel på "gratis arealer" og "gratis penge" ?

tsk. tsk. tsk.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Det er helt oplagt at solceller kan være stor gevinst, specielt hvis der er mange forbrugere tæt på "produktions-taget" som i bolig- blokkene på mange almene boliger fra specielt 50 - 60 erne, hvor skrå tage var meget populære.

På almene boliger har man desuden mulighed for at financiere 65% billigt via landsbyggefonden.

Da man "afregner" en gang om året med elværket, så kan man spare KwH op til vinteren og lejerne opnår en nettobesparelse på elregningen.

 • 0
 • 0

Er det nu kommet dertil at du ikke kan kende forskel på "gratis arealer" og "gratis penge" ?

tsk. tsk. tsk.

Poul-Henning

Uanset om det er spildarealer, så vil det være interessant at få så meget ud af solens energi som det kan betale sig. Helt ligegyldig er effektiviteten ikke, der må være en solcelle der giver den største produktion per krone investeret.

 • 0
 • 0

Helt ligegyldig er effektiviteten ikke, der må være en solcelle der giver den største produktion per krone investeret.

Jep, men prisen for en solcelle afhænger af hvor meget energi den kan producere, ikke af hvor meget energi per areal den kan producere.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Mine forældres hus har været udstyret med solceller i mere end 30 år. Virker stadig upåklageligt, men det er ikke så rentabelt som det kunne være pga fjernvarmeforsyningen, som ikke blot kan afmeldes om sommeren. Når du ikke ser det på dine togture, skyldes det iøvrigt, at det ligger langt fra sporet :-)

 • 0
 • 0

Mine forældres hus har været udstyret med solceller i mere end 30 år. Virker stadig upåklageligt, men det er ikke så rentabelt som det kunne være pga fjernvarmeforsyningen, som ikke blot kan afmeldes om sommeren.

Din kobling til fjernvarmeforsyningen får mig til at spørge, om du mon ikke forveksler solceller med solvarmepaneler? Solceller genererer strøm, solvarmepaneler varmer vand op. Hvis der vitterligt er tale om solceller, der har siddet der i 30 år, er det virkeligt interessant at høre om erfaringerne.

 • 0
 • 0

[quote]Virkningsgraden er totalt ligegyldig så længe det er "spildarealer" som tagflader vi monterer solcellerne på.

Ikke så længe solpaneler koster mere per kvadratmeter end bølgeeternit.[/quote]

Solcellerne holder heldigvis længere end bølgeeternit :-)

Statusopdatering på mit anlæg: 9254 KWH på 6 år

Vh Arne Birkø

 • 0
 • 0

På almene boliger har man desuden mulighed for at financiere 65% billigt via landsbyggefonden.

=Smart for brugerne, dårligt for resten af beboerne i den almene sektor

Da man "afregner" en gang om året med elværket, så kan man spare KwH op til vinteren og lejerne opnår en nettobesparelse på elregningen.

=Smart for brugerne, dårligt for de resterende elkunder.

Det er vel efterhånden en nytteløs diskussion at gå ind i her på ing.dk, for positionerne er låst så meget fast. Men jeg bliver bare nødt til at påpege at det er fællesskaberne der betaler hver eneste gang. Det er der ikke principielt noget dårligt ved, men det skal holdes op imod den gevinst som fællesskabet får. Og her er jeg helt overbevist at både landsbyggefonden og elkundernes penge kunne bruges meget bedre, også hvis det er CO2 udledningsbegrænsning der er formålet.

 • 0
 • 0

Det er der ikke principielt noget dårligt ved, men det skal holdes op imod den gevinst som fællesskabet får.

Hvis beboerne i det her land ønsker sig en energiforsyning som udleder mindre co2, så koster det og der er kun fællesskabet til at betale.

Så folk må hellere få ind i knoppen at det ikke er gratis at skifte de billige fossile energikilder ud. At tro på AGW-tesen bliver ikke ved med at være gratis. Men måske folk begynder at stille spørgsmål, når det begynder at koste...

Vh Troels

PS: Årsagen til at der ikke sker mere i DK handler om afregningspris kontra investering. Som jeg husker det regnede vi lidt på PHKs anlæg for lang tid siden, og tilbagebetalingen var vist 20-25 år på trods af at han substituerer sin dyrt indkøbte netstrøm til en pris på 2 kr/kWh.

 • 0
 • 0

Ulempen er – præcis som med vindmøller – at produktionen varierer uafhængig af forbruget og at solindfaldet i Danmark er begrænset.

Hvis man triller lige på den anden side af grænsen vil man se at alle de store gårde har erstattet eternit med solceller.

Nogen må da have høstet nogle erfaringer om at integrere det i elnettet, for jeg kan dårligt forestille mig at de ikke er tilsluttede.

Men de har så vist heller ikke en tovlig 6kW regel i vejen.

 • 0
 • 0

Ak ja! Hastværk er lastværk. Du har ret, der er tale om vandopvarmning - men jer er stadig lidt imponeret af holdbarheden, selvom det ligger uden for emnet.

 • 0
 • 0

på mit tag. Men intelligensen i den danske lovgivning er til at brække sig af.

Hvorfor må man kun installere 6KWp på nettomåler ordningen?

Jeg monterer mine solpaneler på et øst-vest vendt hus, hvorfor halvdelen af dem vil være inaktive tidligt og sent på dagen, samt modtage mindre optimalt midt på dagen.

Hvorfor kan man ikke få lov til at lave en en beregning som viser hvad den maksimale effekt fra systemet er med div. hældninger? Er det virkeligt for kompliceret at el-selskabet sætter sin lid til beregninger fra f.eks. en autoriseret installatør om at den virkelige max. effekt ikke overskrider 6KWp?

I min lille verden virker det som om vi har haft nogle ret uintelligente visionsløse folk til at designe nettomålerordningen.

 • 0
 • 0

Hvorfor må man kun installere 6KWp på nettomåler ordningen?

Jeg prøvede engang at spore forfatteren til lovens tekst:

e. fremstilles på solcelleanlæg med en installeret effekt på højst 6 kW pr. husstand, og som er tilsluttet elinstallationen i boliger eller i anden ikke-erhvervsmæssigt benyttet bebyggelse. [...]

Det var Annegrethe Holmsgård der fik teksten vedtaget, hun fik den fra skatteministeriet, som havde den fra energiministeriet, som muligvis godt ved hvem der har forfattet den, men han er der ikke mere og jeg kunne ikke få hans navn udleveret...

(Så meget for gennemsigtighed i forvaltningen :-)

Jeg kan kun læse lovens tekst som en begrænsning på 6kW på net/AC siden.

Intet sted i loven interesserer man sig for effekter andre steder end der hvor elmåleren er installeret og derfor kan jeg, særligt i mangel af det lille 'p', slet ikke se at denne angivelse skulle være på DC siden.

Så længe din inverter ikke kan producere mere end 6kW, kan jeg ikke se nogen grænse for hvor mange solceller du må sætte på den.

I min lille verden virker det som om vi har haft nogle ret uintelligente visionsløse folk til at designe nettomålerordningen.

Mnjae, jeg tror blot du læser den forkert.

I mine øjne ser den fornuftig nok ud, bortset fra at den bør gælde for alle former for CO2 neutral energiproduktion, så nørder kan få noget ud af at experimentere med vindmøller, vandturbiner, stirlingmotorer, brændselsceller osv. osv.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Idag koster de billigste færdige paneler ca. 160-165 USD per Watt. Det billigste system jeg kan finde som er godkendt til brug i Europa koster 3900 USD for 1110 Watt incl. inverter og controller, monterings beslag osv. Det er kost pris Kina. Man kan så vidt jeg ved lave ca. 1600 KWh. per 1 KW paneler i Danmark. Så kan man jo begynde at regne på det, leveret og instaleret i Danmark incl moms. er prisen jo nærmere Ca.7000 USD. 1600 KWh x 1.85 Kr. = 2960 Kr. per år. anskaffelses pris ca. 40.000 Kr. Tilbagebetalingstid 13-14 år ! Og det er med den fulde pris for strømmen, ved Max. 6 KW per ejendom, større anlæg vil være lidt billigere per Watt, da inverter og controller ikke koster så meget mere. Slå jer sammen, jeg levere gerne !! karsten@danamp.com

 • 0
 • 0

Idag koster de billigste færdige paneler ca. 160-165 USD per Watt.

Det er så rundt regnet 100 gange mere end de bør...

Du skal ikke kigge på priser i USA, du skal kigge i Tyskland.

Paneler kan købes for EUR1.9/Wp, (= 14kr/Wp)

Komplette anlæg anbydes til ca 2000-3000 EUR/kWp (=15.000 - 23.000 kr/kWp)

Man kan så vidt jeg ved lave ca. 1600 KWh. per 1 KW paneler i Danmark.

Du lider af enheds-vås.

Tallet du kigger efter er 800 kWh/år per 1kWp solcellepaneler.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Ja, det er jo bekvemt at lave sin egen fortolkning af fakta, Troels. En tilbagebetalingstid på 20-25 år er dine tal, ikke PHKs, men du ved naturligvis bedre end manden selv.

PHK skriver selv her at han forventer 16 år alene på investeringen på 45500, som er excl. montering men inkl. tilslutning.

http://ing.dk/artikel/103169-solstroem-nu-...

Han regner desuden med at inflationen og renten er lig med de forventede prisstigninger (og dermed afregningspris) på strømmen.

Jeg har fiflet tilstrækkeligt med regneark af den her type til at vide, at med de mange cirka-antagelser som der er brugt, så er de 16 år nok /- nogle år.

Så jeg mener ikke at jeg gaber over for meget med et bud på 20-25 år. Så kan vi altid diskutere hvad der giver det mest retvisende billede, altså med eller uden montering.

Resten af dit indlæg er vist ikke rettet til mig, da jeg ikke har udtalt mig om hans solcellers forhold til nettet i den her tråd. Så jeg kan ikke lige se hvor du vil hen med det.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Så må du formulere dig bedre. Når du skriver

Du er velkommen til din holdning, lige som jeg er velkommen til min.

Men nu er det altså pludselig IKKE PHKs anlæg du regner på, men et hvor du lave ekstra antagelser om installationsomkostninger PHK ikke har.

En anlæg skal sættes op. Det flyver ikke derop af sig selv og ikke alle er så handy som PHK.

Det er fortsættelsen af samme sætning, hvis du er i tvivl om hvad du selv har skrevet.

En havvindmølle måske får 50 øre/kWh i de første 40000 fuldlasttimer. Jeg kan ikke lige huske det, men noget i den stil. Solcelleanlægget får 2 kr, som reguleres op med den fremtidige pris på strøm og det gør det i sin levetid. Solcellerne får altså fire gange å meget i støtte og de får det i hele deres levetid.

Så jeg insinuerer at solcelleanlægget får et seriøst statsstilskud og det er ikke grebet ud af luften.

Og skal vi debattere mere, så tag lige en kop kaffe inden du poster igen. Dine indlæg er en anelse skingre og hysteriske og det er lidt trættende.

Vh Troels

 • 0
 • 0

En havvindmølle måske får 50 øre/kWh i de første 40000 fuldlasttimer. Jeg kan ikke lige huske det, men noget i den stil. Solcelleanlægget får 2 kr, som reguleres op med den fremtidige pris på strøm og det gør det i sin levetid. Solcellerne får altså fire gange å meget i støtte og de får det i hele deres levetid.

Troels,

Hvis du havde lavet den sammenligning til examen i økonomi var du dumpet.

Alle kWh vindmøllen producerer ud over egetforbruget giver en kontant indtægt per kWh.

Hvis solceller under nettomåleordningen producerer mere elektricitet end du selv bruger får du ingenting per kWh.

Derfor er den mest korrekte måde at se på nettomåleordningen på, at solcelleejeren udlåner sine kWh til elselskabet med den fodnote at de kWh han ikke henter tilbage er tabt.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvis du havde lavet den sammenligning til examen i økonomi var du dumpet.

Alle kWh vindmøllen producerer ud over egetforbruget giver en kontant indtægt per kWh.

Hvis solceller under nettomåleordningen producerer mere elektricitet end du selv bruger får du ingenting per kWh.

Derfor er den mest korrekte måde at se på nettomåleordningen på, at solcelleejeren udlåner sine kWh til elselskabet med den fodnote at de kWh han ikke henter tilbage er tabt.

Jeg bestod i økonomi, så du skal ikke bekymre dig. Jeg er på ingen måde uenig med dig i det du skriver og selvom du ikke får en kontant afregning på din egenproducerede strøm, så er det stadigvæk en kWh til 2 kr du ikke skal købe, og dermed også den afregning som skal indgå i en levetidsberegning. Præcist som du selv har gjort i den tråd jeg linkede til. Det er lidt skræmmende at jeg skal gentage hvad du selv har skrevet ;-)

Vh Troels

 • 0
 • 0

Jeg bestod i økonomi, så du skal ikke bekymre dig.

Det gør jeg ikke desto mindre, når du ikke kan se forskel på et rentefrit lån og indtægtsgivende virksomhed.

Hvis du virkelig havde bestået økonomi, ville du vide at man slet ikke kan sammenligne vindmølletariffen med nettomåleordningen, det er to helt forskellige ting.

Vindmølletariffen handler om produktion af el til salg på markedet, i (reguleret) konkurrence med kul, vand, atomer osv.

Hver gang du sælger 1kWh, får du faktisk penge for den, penge du kan købe ting for.

Nettomåleordningen tillader at du udlåner din solcelleproducerede energi til elselskabet U/B indtil du skal bruge den. Der er ingen penge involveret noget sted.

Du kan med andre ord aldrig tjene penge med nettomåleordningen, du kan kun spare penge.

Dermed skal vi sammenligne nettomåleordningen med andre "besparelse ved erstatning" tiltag, så som en brændeovn.

Betaler du energiafgift af varmen fra din brændeovn ?

Nej ?

Hvorfor skal jeg så betale elafgift af strømmen fra mine solceller ?

Længere er den ikke.

At elselskabet får lov til at låne mine kWh U/B, til deres og vores CO2 udslips fælles fordel, indtil jeg skal bruge dem, kan umuligt ses som en ulempe ved solceller.

Hvis du skal sammenligne vindmølletariffen med noget, skal du sammenligne med tariffen for solceller tilsluttet som energiproducenter. Sidst jeg kiggede fik vindmøllerne bedre vilkår.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hejsa PH.

Tak for dit lødige svar (i modsætning til visse andres). Nu henvendte jeg mig til en professionel autoriseret sol-celle installatør, som kom med den fortolkning jeg skrev. Så det er ikke noget jeg har læst forkert.

Der står i den tekst jeg har læst om emnet: Installeret Wp.

Installeret peak effekt har vel ikke noget med inverteren udelukkende at gøre?

Det er en svær fortolkning synes jeg - især hvis den skal holde i retten - og når en prof. aut. installatør siger at det er effekten af panelerne som er afgørende for Wp.

 • 0
 • 0

Der står i den tekst jeg har læst om emnet: Installeret Wp.

Hvor har du læst det ?

Jeg vil fastholde at så længe inverteren ikke kan levere mere end 6kW til elnettet, så er du indenfor nettomåleordningens rammer.

Med hensyn til hvad elinstallatører ved om solceller her i landet, er det ikke noget jeg ville forlade mig på, hverken sikkerhedsmæssigt eller med hensyn til hvad reglerne faktisk siger.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Det er en helt forkert pris som angives i forslaget længere oppe.

på sunelec.com kan man købe solpaneler ned til 0.98$/Watt i standard alu rammer med glasfront eller fleksible solcelle-ruller a 5meter til 1.5$/Watt.

Det er sindssygt billigt - jeg har købt der og der er ingen problemer med leveringen.

 • 0
 • 0

på sunelec.com kan man købe solpaneler ned til 0.98$/Watt[...]

Nogen burde overveje at lave et fællesindkøb af en hel palle eller en container-fuld...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hejsa

Jeg købte 6 paller med omkring 10KW effekt samlet med 7KW inverter - transport, fortoldning m.v.

Samlet pris: 82K (inkl. vognmand til grunden).

Heldigvis har jeg ikke fået inverteren endnu...så den ændrer jeg nok til at være 2x3KW - så jeg kan gøre som PH forslår - nemlig implementere et lødigt argument for at inverterne ikke vil levere mere end det foreskrevne.

 • 0
 • 0

Jeg købte 6 paller med omkring 10KW effekt samlet med 7KW inverter - transport, fortoldning m.v. Samlet pris: 82K (inkl. vognmand til grunden).

Jeg bliver helt misundelig, jeg har betalt ca 45k for mit 1850W(peak) anlæg, alt indklusive...

Poul-Henning

PS: Husk at panelernes alurammer skal jordforbindes!

 • 0
 • 0

Hvis du skal sammenligne vindmølletariffen med noget, skal du sammenligne med tariffen for solceller tilsluttet som energiproducenter.

For at gøre en lang historie kort, så handler det om at dine solceller skal være konkurrencedygtige med en elpris på over 2 kroner og så er de i bedste fald tilbagebetalt over 16 år, efter hvad du selv har regnet dig frem til.

Det er ingen hemmelighed at fremstillingsprisen for en kul kWh er 25-35 øre og måske 30-70 øre for en vind kWh afhængig af tarif. Det fortæller en historie om at solceller er mindst 2-3 gange så dyr pr. fremstillet kWh, når den fremstilles hjemme på taget. Et anlæg i industriel skala vil da bringe prisen lidt ned, men ikke i den størrelsesorden.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Jeg så et indlæg om nogle smarte jord bolte fra USA til jording - jeg mener det var dit. Dem skal jeg nok have en flok af (eller lave dem selv). Nu må vi se - jeg skal igang med at lave nyt tag på huset - forhåbenligt ganske snart. Hvis kommune og arkitekt bare kunne tage sig sammen til at blive klar.

Min plan er at blive selvforsynende med både el og varme. Så der bliver også installeret genvækst anlæg - til gengæld bliver brændeovnen foræret bort.

Hvis det kunne have din interesse - så kunne vi udveksle email og få en lidt tættere korrespondence.

Jeg skal utvivlsomt have flere solpaneler senere:-)

 • 0
 • 0

For at gøre en lang historie kort, [...]

Du mener: "For nu at skifte emne ... ?" :-)

Du sammenligner stadig æbler og budcykler:

Vi taler ikke om "solceller på industriel skala", for hvilke der, som jeg allerede har påpeget, gælder næsten samme vilkår som vindmøller.

Vi taler om private personers investeringer af momsbelagte solcelleanlæg til fortrængning af fossil-produceret elforbrug.

Når disse anlæg midlertidigt udlåner nogle kWh til elselskabet, skal de naturligvis ikke afgiftsbelægges, hverken på vej ud eller ind, præcis ligesom der heller ikke skal svares moms hvis du låner en mekaniker en skiftenøgle nogle timers tid.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvis det kunne have din interesse - så kunne vi udveksle email og få en lidt tættere korrespondence.

Jeg har en bedre ide:

Jeg har oprettet gruppen "solceller" her på ing.dk så vi kan udveksle erfaringer der.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hej Poul-Henning. Så vidt jeg er informeret, er loven der giver den efterspurgte mulighed, netop blevet vedtaget. Desuden giver den nye revision af nettomålerordningen mulighed for at få betaling for den overproducerede strøm - 60 øre/kWH for solceller de første 10 år, og derefter 40 øre/kWh. For husstandsmøller er betalingen 60 øre/kWh i hele møllens levetid. Hvad der lige har betydning for denne forskel på afregningen, ved jeg ikke...

 • 0
 • 0

Du kan da bare forbigå ting, du ikke kan lide PHK, lige som rockerne, der nægter at køre med styrthjelm.

Du behøver da ikke at være lige så detaljeret som en skrankepave i told og skat, eller lege d´Artagnan og udfordre enhver, fordi du tror at du er på en sikker juridisk grund. Det var såmænd bare det jeg ævlede om.

At Troels driller dig og du føler dig drillet af mig, kan jeg ikke gøre ret meget ved.

Jeg har også gode socialdemokratiske kolleger, der får lavet alting sort og momsfrit....det bliver det bare ikke lovligt af, selv om de er socialdemokrater.

I betragtning af, at du elsker at bomme os andre for detaljer, der på størrelse med fly balls, så er din arrigskab uforståelig.

Bemær så venligst mit sidste indlæg, som er ærligt ment.

Det der med at skyde først og spørge bagefter er ikke pænt .

 • 0
 • 0

Hej Poul-Henning. Så vidt jeg er informeret, er loven der giver den efterspurgte mulighed, netop blevet vedtaget.

Du har ret!

Jeg checkede lige ft.dk og den ny formulering blev vedtaget i fredags og lyder:

e. fremstilles på elproduktionsanlæg omfattet af § 2, stk. 2 eller 3, i lov om fremme af vedvarende energi med en installeret effekt på højst 6 kW pr. husstand, og som er tilsluttet elinstallationen i boliger eller i ikkeerhvervsmæssigt benyttet bebyggelse. Der kan afregnes på årsbasis. For så vidt angår ikkeerhvervsmæssig bebyggelse, sidestilles 100 m2 bebygget areal med en husstand.

Hvilket betyder at den omfatter:

Stk. 2. Ved vedvarende energikilder forstås bl.a.: vindkraft, vandkraft, biogas, biomasse, solenergi, bølge- og tidevandsenergi samt geotermisk varme.

Så snart Dronningen får den skrevet under kan nørderne gå igang...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Jeg kan oplyse at på min hytte på højfjeldet i Norge blev der sat solpanel op for ca. 35 år siden. Solpanelet ser ud som nyt og virker upåklageligt. Det forsyner hytten med lys og en lille friskluftventilator og i ny og næ lader den en mobiltelefon og computer op. Det er min fornemmelse at den nok yder lidt mindre nu end da den blev sat op. Noget i retning af 20 % mindre kan godt passe. Det betyder ikke så meget da der er lang tid til at oplade imellem de perioder vi er der. Batteriets tilstand har noget større betydning.Der har aldrig været nogen vedligehold af anlægget bortset fra vi skifter en sikring med års mellemrum og ligeledes med 12 V batteriet.

Jeg er i øvrigt interesseret i fællesindkøb af solanlæg især hvis der følger lidt gode råd med. Jeg skal først bruge dem om et lille år. Jeg er ved at få udarbejdet en lokalplan ved Esbjerg, hvor der er plads til 8 passivhuse, der hver skal forsynes med 6kW anlæg så husene bliver +energihuse. Håber at priserne fortsætter med at falde 20% om året for så er tilbagebetalingstiden ca.13 år. ( Renter ikke indregnet)

 • 0
 • 0

Når disse anlæg midlertidigt udlåner nogle kWh til elselskabet, skal de naturligvis ikke afgiftsbelægges, hverken på vej ud eller ind, præcis ligesom der heller ikke skal svares moms hvis du låner en mekaniker en skiftenøgle nogle timers tid.

Det har jeg ikke skrevet nogen steder. Nu er det dig som skifter emne ;-)

Vh Troels

 • 0
 • 0

[quote]Når disse anlæg midlertidigt udlåner nogle kWh til elselskabet, skal de naturligvis ikke afgiftsbelægges, hverken på vej ud eller ind, præcis ligesom der heller ikke skal svares moms hvis du låner en mekaniker en skiftenøgle nogle timers tid.

Det har jeg ikke skrevet nogen steder. Nu er det dig som skifter emne ;-) [/quote]

Jo du har:

Du kalder de 2kr/kWh for et tilskud, hvilket kun kommer i nærheden af sandheden hvis også nævner at for at opnå "tilskudet" skal man købe en kWh til 2kr senere.

De havvindmøller du sammenlignede med stilles ikke overfor et sådant krav.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Du kalder de 2kr/kWh for et tilskud, hvilket kun kommer i nærheden af sandheden hvis også nævner at for at opnå "tilskudet" skal man købe en kWh til 2kr senere.

Det kan vi godt sige for husfredens skyld, selvom det ligger implicit i nettomåleordningen, og derfor burde tages som en selvfølge af intelligente mennesker i den her debat.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Det fortæller en historie om at solceller er mindst 2-3 gange så dyr pr. fremstillet kWh, når den fremstilles hjemme på taget

Ok Ja - Men hvis/når olieprisen ryger i vejret eller vi får et ordentligt kreditmarked "blow-up" der trækker det pseudo-privatisrede og forgældede DONG ned er historien en helt anden: Så har solcelle-ejeren elektricitet, resten har ikke og solceller/vindmøller kan ikke længere købes for penge (som man i øvright ikke har fordi alle er fyret pga af "krisen").

Uafhængighed og Redundans har også en værdi, efter min mening.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten