Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Søges: Mini-Pædatologer

Debatten om undervisning i programmering i er ikke ny.

I starten af 1970'erne konstruerede RegneCentralens undervisningsafdeling en "Mini-Pædat" - en Pædagogisk Datamat:

Illustration: Datamuseum.dk

Det er en 16 bit seriel computer med op til 256 ords hukommelse, bygget med ca. 100 TTL kredse og 1-4 Intel 2102 RAM kredse med hver 1024 bits.

Vi er utroligt glade for at den nu er i vores samling og derrfor vil vi meget gerne i kontakt med "Mini-Pædatologer", både folk der var med til at bygge den, markedsføre den, undervise med den eller blive undervist med den.

Skriv enten i debatten herunder, eller kontakt os via vores hjemmeside.

Specielt vil vi blive rigtig glade hvis der er nogen der har en kopi af diagrammerne så vi kan få den til at virke igen.

På forhånd tak,

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der en brugsvejledning og lærerbog med? Til mange af museets dimser har jeg set at de ligger til download, men MiniPædat dukker ikke lige på Genstandsregistrering
Maskinen er måske lige ankommet, så registreringen kommer først op et par dage?

 • 0
 • 0

Mht. "Mini-Pædat", ved I noget om hvor mange der blev bygget, og hvor de evt. blev brugt i undervsningen ?

Vi ved meget lidt om Mini-Pædaten.

Vi kender kun til to exemplarer af den, den der nu er hos os og en der står i magasinet hos Tangemuseet.

Konstruktionen tyder på alle måder på at man i det mindste regnede med en serieproduktion, men om det nogen sinde blev tilfældet ved vi ikke.

De ca. 100 TTL chips er monteret på et stort printkort monteret "i ryggen" og kortet bærer på alle måde præg af at være lavet af professionelle. Lamperne er ligeledes monteret på at professionelt udlagt printkort. (Om kontakterne sidder i printkort lagde jeg ikke mærke til.)

De to store printkort har "Pædat 01" og "Pædat 02" i kobberbaner, men spøjst nok står der ikke RegneCentralen nogen steder jeg kan finde på printene.

Hvis det havde været en prototype fra Regnecentralen ville jeg forvente at den var lavet i wire-wrap, som alle andre små serier.

Akrylpladen over lamperne og kontakterne er så vidt jeg kan se lavet i silketryk.

Stålkassen undersøgte jeg ikke i detaljer, men det er bare ikke trivielt pladearbejde.

Endelig er den opbygget service-venligt, de to store printplader er hængslet og kan klappes ned til hver sin side.

Alt sammen noget der tyder på et færdigt produkt.

En detalje der omvendt peger på prototype-status er at der i manualen står 256 ords hukommelse, men vores har kun én Intel 2102 (1024x1) SRAM og tre ledige pladser på printet.

Det serielle design (den adderer ikke alle 16 bit i en parallel operation, men i 16 operationer af 1 bit hver) kendes også fra bordcomputere som Olivetti Programma 101, HP7100 og ikke mindst KenBak-1, men ingen af dem synes at være direkte inspiration for designet.

Der er ingen tvivl om Mini-Pædaten har en politisk kontext i den diskussion om undervisning i programmering der (også) kørte dengang og nogen hos RegneCentralen må have vejret muligheden for at sælge en til hver evig eneste skole i landet.

Og så kan man jo overveje hvorledes verden ville have været anderledes, hvis alle danske børn der fandt det sjovt og kunne overtale matematiklæren kunne have leget med programmering fra 4-5 klasse fra 1974 og frem...

 • 6
 • 0

Meget interessant. Det er i hvert fald noget jeg ville have elsket at lege med i 5 kl.

Kunne man forestille sig at det var en del af et forskningsprojekt eller lignende, - det kunne da godt ligne noget fra et DTH eksamensprojekt.

 • 0
 • 0

Kom i samme øjeblik til at tænke på om tidligere professor Christian Gram fra DTH/DTU mon ville vide noget om den.

Hvorefter jeg googlede hans navn og så at han desværre fornyligt er afgået ved døden 86 år gammel.

Jeg husker ham i hopla ved forelæsningerne om teoretisk datalogi. Han var en glimrende og inspirerende forelæser.

Æret være hans minde.

 • 4
 • 0

Skolen havde en HP9810 (tror jeg), som vi fik et ugekursus i, i 1, real (8.klasse).
3 år senere viste det dig, at gymnasiet også havde købt en. Der fik vi også en uges kursus og jeg skrev mit første optimerede program til løsning af andengrads ligninger;-)

Så jeg tror at HP's tabletop ku' lidt mere end Pædamaten, men hvem ved?

På uni så jeg i 1980 en PDP11/45, kørte på den og var solgt. Tre år senere var jeg ansat ... til at supportere deres PC-familier i en ny telefonisk hotline.

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten