projekt globalt bloghoved

Smartphone undersøger øjnene i fattige lande - prisvinder i Helsingør

En adapter koblet til en smartphone kan med en app diagnosticere en række øjensygdomme. Systemet kaldet 'Peek Retina' er velegnet til fattige lande og er gået ind i en 5 årig test periode i bl.a. Indien, Kenya, Botswana, Tanzania og Mali. Denne opfindelse er netop blevet belønnet med 750.000 kr. med den danske designpris INDEX Award, som torsdag d. 27 august blev uddelt i Helsingør indenfor kategorien Krop og Sundhed.

Begrundelsen for prisen er, at systemet har potentiale til at være med til at forebygge blindhed for op til 80 procent af de 39 mio. mennesker i verden, som i følge Verdenssundhedsorganisationen WHO er blinde. Det bunder i, at de fleste af verdens blinde udelukkende er blevet det, fordi de ikke fik hjælp til en øjensygdom i tide.

Med dette "Portable Eye Examination Kit" kan en læge med få midler foretage en simpel øjenundersøgelse i fattige landsbyer i Asien, Afrika og andre steder. Det kan også bruges af en sygeplejersker, der kan sende fotos af øjet til en specialist inde i byen. Dvs. en løsning som er langt nemmere at anvende og langt billigere end et såkaldt 'opthalmoscope enhed' som en øjenlæge bruger.

Med brug af den udviklede app, holdes smartphone tæt på øjet - og vil med autofokus vise øjets nethinde (deraf systemets navn "retina", som er den hinde, som beklæder indersiden af øjeæblets bageste del). Sådanne fotos er nok til, at en øjenlæge kan foretage en diagnose og foreslå en behandling. Udover øjensygdomme kan systemet i nogle tilfælde fange højt blottryk eller diabetes.

Opfindelsen er gjort i et samarbejde mellem London School of Hygiene and Tropical Medicine, Strathclyde universitetet i Glasgow og Sundhedsstyrelsen. De har ansøgt om et EU patent (CE Class 1). På dette link kan ses en kort video ses om opfindelsen.

INDEX: Design to Improve Life

Til årets konkurrence blev der fundet 1.123 design ideer fra 72 lande. En jury udvalgt de 46 bedste forslag, som ved finalen i Helsingør blev til én vinder indenfor hver af de fem kategorier: Body, Home, Work, Play&Learning and Community. Med priserne følger pengepræmier på i alt en halv million euro (næsten fire millioner kroner). De fem vindere ved prisuddelingen 27 august 2015 kan ses på dette link..

Designprisen er blandt de største i verden, som hvert andet år uddeles af INDEX (Design to Improve Life). Design skal forstås bredt som gode ideer og opfindelser, der løser problemer for mange mennesker på en bæredygtig måde. INDEX er en dansk non-profit organisation, der som målsætning har at inspirere designe bæredygtige løsninger på globale og samfundsmæssige udfordringer. En del af pointen med INDEX: Award er at gøre investorer interesserede i de gode ideer, så de kommer i produktion.

Emner : Sygdomme
Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten