Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Toxblog bloghoved

Slangegift: Unikke cocktails af dræberproteiner

Slangegift er ikke så simpelt, som man måske skulle tro. Ikke nok med at forskellige slanger har forskellige gifte, så har hver enkel slange dusinvis af forskellige toksiner i sin gift. Disse toksiner er proteinbaserede, hvilket betyder, at de kun er farlige, hvis de injiceres, men ikke hvis de spises. Men hvordan er det lige, at slangetoksiner udøver deres effekt? Er symptomerne forskellige for forskellige slangers bid? Hvorfor er det, at slangegifte er udviklede til at være så avancerede toksinblandinger?

Sammen med mine to stræbsomme studerende, Mia Øhlenschlæger og Cecilie Knudsen, har vi for nylig udgivet en populærvidenskabelig artikel, som svarer på nogen af ovenstående spørgsmål, og som bestemt er læsværdig, hvis man vil lære lidt om toksiner, forskellige slangers gifte, og hvordan giftene fra fx den sorte mamba og den danske hugorm adskiller sig fra hinanden. Denne artikel kan du finde her.

Illustration: Privatfoto

Cecilie Knudsen er studerende på Molekylær Biomedicin (Københavns Universitet) og pt. igang med sit kandidatspeciale inden for udvikling af moderne modgift mod slangebid.

Mia Øhlenschlæger (aka. "Øhlensnake'r") er studerende på Bioteknologi (Danmarks Tekniske Universitet) og laver ligeledes sit kandidatspeciale inden for udvikling af moderne modgift mod slangebid.

Andreas Laustsen er kemiingeniør, PhD og biotekentreprenør (Biosyntia, VenomAb, Chromologics, Antag Therapeutics, VenomAid Diagnostics og Bactolife). For tiden arbejder Andreas som Lektor på Danmarks Tekniske Universitet med bioteknologi-baserede modgifte mod slangebid. I 2014 blev han kåret som Danmarks Sejeste Ingeniør, i 2016 som en af Europas top 10 biotekentreprenører under 30 år og i 2017 som en af Europas "30 under 30" af Forbes og en af Europas top 35 innovatører under 35 af MIT Technology Review.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten