Toxblog bloghoved

Slangebid - verdens mest negligerede tropesygdom

I dag sidder jeg på mit kontor på Danmarks Tekniske Universitet, drikker kaffe, vejleder mine entusiastiske og dygtige bachelorstuderende, Malte, Rasmus, Aleksander og Søren, og modtager e-mails om, at jeg netop har fået accepteret mit seneste videnskabelig Letter i det førende forskningstidsskrift, Nature. Så alt er "back to normal" efter den ugelange konference, Toxins by the Beach 2016, på Miami Beach i Florida... Men desværre er denne dag ikke "back to normal" for hundredevis af mennesker i fattige dele i den tropiske verden. Alene i dag vil ca. 340 mennesker dø af slangebid og langt flere vil blive amputeret eller på anden måde få varige men af bid. På årsbasis bliver dette til ca. 125.000 dødsfald og 2-3 gange så mange amputationer. Sammenholdt med knapheden på modgift (særligt i Afrika syd for Sahara) er dette med til at gøre slangebid til verdens mest negligerede tropesygdom. Dette er nævnt mange gange før og vil for mange sikkert kun være "tal". Med dette indlæg ønsker jeg derfor gennem video og billeder at give læseren en bedre forståelse for hvor forfærdeligt og ødelæggende, slangebid rent faktisk er for både det enkelte offer, men også for verden.

Illustration: Privatfoto

Ifbm. konferencen i sidste uge mødtes jeg med mine tætte kollegaer og venner, Professor Bruno Lomonte og Professor José María Gutiérrez (Chema). Kort inden konferencen havde Chema været med til at lave en video sammen med NGO'en, Global Snakebite Initiative, der kort, men effektivt, beskriver hvor stort et problem, slangebid udgør i tropiske egne af verden. I stedet for med ord at beskrive dette, vil jeg i dette indlæg overlade opmærksomheden til denne video, som jeg stærkt vil opfordre læseren til at se.

SE VIDEOEN HER!

Videoen giver et rigtig godt indblik i det problem, som jeg via min forskning forsøger at løse. Jeg vil dog advare om MEGET stærke billeder!

Andreas Laustsen er kemiingeniør, PhD og biotekentreprenør (Biosyntia, VenomAb, Chromologics, Antag Therapeutics, VenomAid Diagnostics og Bactolife). For tiden arbejder Andreas som Lektor på Danmarks Tekniske Universitet med bioteknologi-baserede modgifte mod slangebid. I 2014 blev han kåret som Danmarks Sejeste Ingeniør, i 2016 som en af Europas top 10 biotekentreprenører under 30 år og i 2017 som en af Europas "30 under 30" af Forbes og en af Europas top 35 innovatører under 35 af MIT Technology Review.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Alle har hørt hvor farlige hajer er - disse toptunede dræbermaskiner er skyld i gud ved hvor mange menneskers endeligt hvert år - - -

Virkeligheden er omkring 7, mens slanger som nævnt står for 125.000 ! ! !

  • mennesker er dumme ;o)

Tak for en god artikel Andreas

mvh Flemming

  • 4
  • 0

Hej Michael Du har i princippet ret i, at det ikke som sådan er en sygdom. Men rent teknisk falder det ind under betegnelse Neglected Tropical Diseases (NTDs): http://www.thelancet.com/journals/lancet/a... .. Men dette er formentligt, fordi det er svært for WHO samt læger at finde en bedre "kasse" at putte slangebid i. Mvh Andreas

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten