phloggen

Skruefundament: En anmeldelse

Som tidligere omtalt skal det nye hus udstyres med et haveskur, så den 20' container jeg har lejet kan komme hjem i flokken igen.

Af forskellige gode, primært lokalgeologiske, årsager havde jeg ikke rigtig mod på at støbe et fundament, ejheller på betonklodsfundament.

Efter lidt research, et blogindlæg der affødte et konstruktivt indspark i debatten fra producenten, bestilte jeg er par dusin skruer til skuret.

Jeg har nu monteret den halvdel der har fat i kant/bundrammen af skuret og det har været lærerigt.

Illustration: Poul-Henning Kamp

Man skruer skruerne ned med en slagnøgle, kaldet "møtrikspændere" hinsidan, og eftersom det er blevet lidt af en tradition at folk kører hjem efter en stærkere gravemaskine når de kommer ned til vores "Overside Bærdygtigt Lag" opgav jeg enhver ide om en akku-model og da jeg aldrig tidligere og næppe senere får brug for en slagnøgle, købte en jeg en lysnetmodel til 350,- hos Biltema.

Hvis man skal ned i ler, skal der lægges vægt på skruen og det er utvivlsomt en del af forklaringen på hvorfor Biltemas China Export model begyndte at lække olie efter femte skrue, men jeg tror den holder til dem alle sammen, selvom det sviner lidt.

Rammer man en sten eller andet der er større end et par centimeter stopper festen og der er ingen anden vej end op igen og derefter prøve på ny lidt ved siden af.

Man kan også risikere at obstruktionen møves lidt til side og skruen fortsætter på en svagt ændret kurs:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Man skal placere skruen så gevindet lige nøjagtig rører det stykke træ den skal holde fast i og efter lidt experimenter fandt jeg en måde hvor det nogenlunde lykkes i første forsøg hver gang, i det omfang undergrunden tillader det.

Når man nærmer sig den tænkte dybde kommer problemet med at få det medfølgende vinkelbeslag til at pege i den rigtige retning.

Ca. fem cm højere over målet bolter jeg vinkelbeslaget på og skruer det sidste stykke med beslaget monteret, så jeg kan stoppe når det passer i både retning og højde.

Alt i alt er det en lidt dyr løsning, men når man har fået håndelaget på det, tager det ikke ret lang tid at få en skrue møvet ned.

Senere må vi se hvordan det opfører sig med et skur ovenpå.

Og ja, jeg har en backup-plan :-)

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det tenderer misbrug af værktøj, når du udsætter hobbyværktøj for dén behandling Tænker du faktisk ved 5 spyd er ved at have overskredet designet drifttid idenfor reklamationsretten: 4 hjul, 5 bolte, 4 gange årligt (2 biler), 10 sek pr bolt (ud og ind, 2år): ~27 minutter - endda med god tid til nedkøling ind imellem :-)

Overvej at leje næste gang - den hér ser ud til at kunne holde til at blive knoklet med:

http://delpin.dk/udlejningskatalog/slagnoe...

Mon ikke der er en tilsværende tool-pusher på øen.

 • 4
 • 0

...At du havde overvejelser om støbning af fundamentet PHK, når disse "bette skruer" kræver maskineri for at komme i jorden. For hvis dette er tilfældet er jorden temmelig grus og lerrig. Som jeg ser det , så har et fundament langt større bæreareal end skruerne og belastningen ville dermed være meget lavere per arealenhed.

 • 2
 • 1

skriver en der lige har slået 30 ø5 cm hegnspæle i jorden (30-35 slag per pæl med pælehammer).

Når jeg gør det samme med en 6 kg mukkert, forborer jeg med et 24 mmØ x 600 mm bor med min Hilti. Så undgår man problemer med opretning og opdager eventuelle sten !

 • 5
 • 0

Jeg undrer mig over den lille jordbunke, du har skruet op på billede nr. 2.

Uden dybere kendskab til systemet, vil jeg mene, at der under nedskruningen skal anvendes et så kraftigt lodret tryk, så jorden presses ud til siden i stedet for at skrues op.

Den derved sideværts komprimerede jord har lagt bedre fat i skruens faner, hvilket bidrager til et mere stabilt ”fundament”.

 • 1
 • 0

Jeg mener ikke skruerne er monteret rigtigt, når der kommer sådan en fin bunke jord op. Skruen skal skrues end i jorden. Den skal ikke bore et hul som et pælebor. Se et par videoer fra Screwfast så er det tydeligt at skruen skal fortrænge jorden & derved kunne overføre lasten. Mvh en der arbejder med jordstabilisering :-)

 • 7
 • 0

Jeg tror skruefundamenter virker ved friktion, og ikke i forhold til areal, det samme gør sig gældende ved almindelig pælefundering.

Jeg tror det er en kombination.

Hvis du hiver i den, skal du først frigøre den cylinder undergrund som omskriver gevindet og derefter har du friktionen ved at få samme cylinder hevet op.

Jeg ved ikke hvor meget modstand det udgør i let/sandet/muldet undergrund, men i ler som vores tror jeg ikke der er nogen fare for at de bliver trukket op af relevante naturfænomener.

Jeg kan tilføje at jeg har brugt 6 stk. M16/1500mm og 14 stk M16/1000mm og der stikker ca. 20-25cm op over jordoverfladen.

 • 1
 • 0

Hvad har håndkraft gjort?

I vores tilfælde: Slet ikke nok og min intuitive fornemmelse er at hvis du kan skrue dem ned med håndkraft, så sidder de ikke godt nok fast.

Hvis man skal gøre det med håndkraft skal der bruges en T-nøgle og formodentlig tre personer: To tunge til hver håndtag og en tredje til at prøve at undgå at skruen "virrer" når de to andre sveder.

 • 2
 • 0

Er det så nemmere med et skruefundament, eller kunne du have brugt samme tid på at grave nogle fundamentsblokke ned?

Fundamentsblokke ville aldrig være kommet så langt ned, så jeg ved ikke om jeg synes det er en fair sammenligning.

Med håndkraft kunne jeg under ingen omstændigheder have lavet et punktfundament lige så hurtigt.

Med en minigraver kunne man måske, afhængig af hvad skovlen fik fat i.

Et pælebor giver jeg ingen realistiske chancer, taget i betragtning hvor meget skrammel jeg ramte med ø42mm jordskruer.

 • 3
 • 0

Det undre mig lidt at man kan købe dem mindre en 900 (1200) mm som er frostfri dybde. Er der nogle der har en ide om hvad de kan bruges til? Jeg står for at skulle bygge et skur hvor den ene side er monteret på en murstensvæg og jeg kunne da godt blive fristet til at købe dem på 500 mm. Men igen, burde den gå til frostfri dybde for at undgå bevægelser ved frost?

 • 0
 • 0

Det undre mig lidt at man kan købe dem mindre en 900 (1200) mm som er frostfri dybde. Er der nogle der har en ide om hvad de kan bruges til?

Teltpløkke ?

jeg kunne da godt blive fristet til at købe dem på 500 mm.

Hvad består de øverste 500mm af din have af ? Hvis det er løs muld nytter det ikke noget...

Jeg valgte 1000mm fordi jeg vidste jeg nåede ned et solidt lerlag og "forlængede" fem af dem til 1600 fordi der ligger en grøft på den anden side skellet.

 • 2
 • 0

hej

vil lige høre hvordan det går med skuret og om fundamentet stadig holder

vh gert

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten