Folketingsvalg og valg til EU Parlamentet står lige for døren. Derfor er der naturligt nok fokus på fakenews, russiske troldehære og robotter på sociale medier.
I sidste uge var jeg til to seminarer om cybersikkerhed, og i sidste måned udkom den seneste rapport fra SIRI Kommisionen (nedsat af Ingeniørforeningen IDA og Ida Auken (MF, RV)) med titlen "AI, medier og demokrati". Min nyeste podcast tager afsæt i den rapport. Du kan lytte til podcasten, men jeg kunne tænke mig at vende en håndfuld punkter, som går nogle skridt videre.
Rapporten kommer med flere anbefalinger, hvoraf den nemmeste at gå til - og måske også den med mest impact - er etableringen af et center for digitalt demokrati.
Digital teknologi påvirker det politiske system, borgerne og vores kritiske infrastruktur. Både som værktøj og trussel, og derfor er det vigtigt med et bredt kompetenceløft, som professor ved CBS, Mikkel Flyverbom påpeger i podcasten. Nogle kalder det digital dannelse, men det handler ikke om en digital Emma Gad. Det handler om at forstå, hvordan teknologi virker og interagerer med forretningsmodeller og samfund. Basalt set det samme, som Techtopia prøver at forklare.
Da jeg var knægt, var der kun én tv-kanal nemlig DR, hvor der hver uge var et fem minutter langt program med titlen OBS - oplysning til borgerne om samfundet. Her fik seerne relevant information om samfundsanliggender som selvangivelser, fisketegn, alkoholmisbrug, session eller andre godbidder fra Statens Informationstjeneste. Måske har vi brug for et oplysning til borgerne om det digitale samfund?
Det kunne være et projekt for et center for digital demokrati. Men man kan forestille sig mange gode projekter. Den britiske journalist Jamie Bartlett har i sin bog "The People Vs Tech" opstillet 20 ideer, som kan redde demokratiet i en digital tidsalder. Jeg har valgt at lade mig inspirere af en håndfuld.
Promover kritisk tænkning. Hjælp folk med at faktachecke. Lav en bot, som kan "afsløre" andre bots. I ugens Techtopia fortæller etisk hacker Lone Juul Dransfeldt Christensen om en bot på datingtjenesten Tinder, som afslørede falske profiler.
Ved valg skal man fra offentlig side kunne kræve forklaring og retfærdiggørelse på ændringer i newsfeed, mener Bartlett. En svær opgave, som professor Mikkel Flyverbom påpeger i Techtopia. Men måske også nødvendig.
Vi skal bygge alternativer til techgiganternes tjenester. Hvis data er det nye olie, så spred data til lokale initiativer og hjælp dem i gang. Medlem af SIRI kommissionen Mads Rydahl har tilsvarende tanker i Techtopia.
Her kunne man med fordel kigge på at lave digitale platforme, som er andelsselskaber inspireret af forskning på the New School i New York.
Skab sikker AI i offentlighedens interesse. Der skal være demokratisk kontrol med AI. Måske skal AI reguleres som atomvåben?
Politikere skal på kursus. SIRI rapporten efterlyser god tone på sociale medier. Måske er der mere brug for et kompetenceløft? Politikere er jo også borgere. Jeg tænker, at politikere skal have beslutningsstøtte fra AI og big data. Til gengæld skal alle politiske forhandlinger, dokumenter og beslutninger gemmes i en blockchain for at sikre transparens og offentlighedens adgang til den politiske beslutningsproces.
Men som sagt bare forslag til en agenda for et center for digitalt demokrati.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard