close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Skæv vinkel på det store spørgsmål

Jeg er lige blevet færdi gmed David Graebers bog "Debt, the first 5000 years"

Illustration: Melville House

Det er en tung men virkelig interessant bog, der når at trampe på alle ømme økomiske ligtorne hele vejen rundt, hvad enten de er, i alfabetisk orden, buddistiske, græske, kapitalistiske, katolske, kinesiske, kommunistiske, liberalistiske, monarkistiske, muslimske, religiøse eller romerske.

"Gæld" er et så fundamentalt og altfavnende begreb at det kan synes omsonst at prøve at finde ud af hvad dets historie er, men Graeber gør forsøget og kommer godt fra det.

Undervejs kommer vi både vidt og langt omkring og en masse historiske "sound bites" fra historietimerne, fra Brød&Cirkus til Erik Klipping, bliver sat ind i et større perspektiv.

Men hvis man forvente en sammenhængende historie bliver man skuffet, for hovedtesen i bogen er at gældsbegrebet, eller rettere gældsbegreberne, udvikler sig i ryk, krige, revolter, religiøse vækkelser, helt frem til vor tid hvor en veldrejet kronik i en stor avis har kunnet forandre mere end man måske lige troede.

David Graeber slutter med at udpege vores nuværende epoke som startende i 1971 hvor Nixon løser USD fra guldstandarden, og påpeger at ingen, hverken fortalere eller kritikere, er uenige om at kapitalismen som vi kender den lige nu er umulig på den lange bane: Hvis ikke det ubønhørlige krav om 2-5% årlig "vækst" drukner kapitalismen i ubrugeligt skrammel, så gør oceanerne det.

I modsætning til stort set enhver "fagbog" man kan købe i en lufthavnsboghandel, prøver David Graeber klogt nok hverken at opstille en hypotese om, eller lave en forudsigelse for denne epoke.

Et klogt valg ser det ud til, for bogen udkom i 2011 og slutningen føles ret meget som et exprestog der løber tør for skinner: Hverken Grækenlands økonomi, Syrien, Brexit eller Trump er omtalt, men ligger i direkte forlængelse af sidste side.

Der sker virkelig ting og sager for tiden ... men det skal der også!

Den næste regering skal helt afvikle kul og olie i Danmark og derefter få resten af verden til at gøre det samme, hvis vi skal have bare en lille bitte chance for at bevare det smukke grønne landskab.

Hvem kunne for få måneder siden forestille sig en valgkamp i lille Danmark, hvor tørke bliver hovedemnet ?

Hvem kan til september, hvis det stadig ikke har regnet ?

Uffe som statsminister kan gå fra "Utænkeligt!" til "Lars & Mette sat uden for døren" på meget kort tid.

For få måneder siden var Alexandria Ocasio-Cortez en ukendt bartender på en natklub, der stadig bruger hendes billede som blikfang hjemmesiden.

Igår blev hun overvældende valgt som demokraternes kandidat til Kongressen, selvom partiet bekæmpede hendes kandidatur med alt hvad de kunne smide efter hende.

Hvorfor bakkede partiet ikke en populær ung kvindelig kandidat op ?

Fordi hun, for nu at sige det lidt firkantet, lyder mere eller mindre præcis ligesom Uffe.

Hvis man ikke er en del af løsningen, er man den del af problemet og flere og flere ting sker uden om dem der er en del af problemet.

Ikke alene har pensionskasser nu prøvet at råde bod på Folketingets katastrofale mangel på strategisk telepolitik, de tilsyneladende på vej til at overtage transportpolitikken også?

Men hvis man læser David Graebers bog, vil man opdage er det, historisk set, er helt normalt.

Varmt anbefalet.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

du skal vist til at igang med nogle kreative facebook kampagner hvis du vil have uffe elbæk/kommunisterne til magten...

alternativet har mistet nyhedens interesse og dagligdagen/virkeligheden er gået op for vælgerne (som iflg. meningsmålinger vist har mistet halvdelen af deres vælgers tilslutning).

2/3 af alle vælgerne i danmark lever ellers af enten sociale ydelser eller job i det offentlige - så det burde jo ellers være lige til at høste stemmer for et parti som alternativet.

politikerlede bekæmpes bedst med decentralisering - og der er nok også plads til uffe i et decentraliseret område hvor han og vennerne kan gøgle for egne midler :-)
historisk har centraliserede/kommunistiske samfund haft det svært med miljøområdet som du også har som kæphest.
personligt tror jeg miljøforbedringer vil komme med større effekt i frie økonomier end ved planøkonomiske tiltag.

  • 5
  • 18