phloggen

SiliciumFeber

2/3 af planeten vi lever på består af silicium men det er altid i en eller anden solid kemisk forbindelse, for silicium ligger ligesom kulstof lige i smørhullet af det periodiske system.

Til integrerede kredse skal man bruge rent silicium, utrolig rent silicium, eller for nu at sige det firkantet: helt rent silicium.

Faktisk ville halvlederproducenter foretrække hvis også de to tunge isotoper af silicium (29Si og 30Si) blev filtreret fra den dominerende 28Si isotop: det ville forbedre varmeledningsevnen med omkring en faktor fem.

Deres forhåbninger i den henseende er dog meget små. Der er ingen tvivl om at et par milliarder fra IBM, Intel, AMD og Applied Materials ville kunne løse det rent tekniske problem og optimere processen i løbet af nogle få år. De har haft færdige business cases for projektet i mange år.

Problemet er at den laserbaserede process de vil bruge også virker med Uran. Det anslås at energiforbruget kan brings ned til en brøkdel af hvad der skal bruges med gascentrifuger og det ville bringe uranbaserede atombomber indenfor økonomisk rækkevidde for de fleste byråd når skolenedlæggelserne begynder efter kommunalreformen.

Men hvor fokus indtil nu stort set har været alene på renheden af den producerede silicium, (målt i fremmedatomer per milliard silicium atomer), et forholdsvist lille marked hvor selv små danske specialfirmaer som Topsil i Frederisksund kan være med, er det nu pludselig blevet rå mængder, målt i hundrede tons det drejer sig om.

Solceller.

For et par år siden begyndte Tyskland forskellige tilskudsordninger til solstrøm og salget exploderede så 40% af alle solceller blev installeret i Tyskland sidste år.

Nu har Californien også fået deres tilskudsordning på plads, målet er 1 mio tage med solceller inden for de næste 10 år og talrige andre lande (Danmark undtaget) er på vej med tilskudsordninger, lovkrav osv osv.

Fremskrivningerne taler om en fordobling eller måske tidobling af markedet på få år og alle der kan bygger fabrikker til solstrøm.

Nogle specialiserer sig i en disciplin, f.eks er mange af Siemens og Telefunkens gamle halvlederfabrikker blevet ombygget til solceller (og lysdioder til belysning), andre som f.eks norske REC er med i alle tre led: polysilicium, celler, paneler.

Første led i fødekæden er produktionen af polykrystalinsk silicium i rå mængder.

Det kræver energi, man skal nemlig overvinde bindingsenergien i kvarts. Tonsvis af kvarts. Derfor er det typisk i nærheden af hydroelektriske kraftværker dette trin sker, langt ude i ødemarken i Wyoming, Washington eller Norge.

Renhedskravene er langt mindre end hvad der kræves til produktion af integrerede kredsløb og derfor skal der ikke raffineres så mange gange, men der er en helt klar sammenhæng imellem renheden af den polysilicium man bruger og solcellernes effektivitet.

Med de mange politiske tiltag og olieprisens himmelflugt skriger markdet på mere solstrøm og dermed mere polysilicium og mange firmaer har set sig nødsaget til at indgå lange kontrakter med indbyggede strafbetalinger for at sikre sig levering i fremtiden.

De små spillere kommer i klemme i dette slagsmål og f.eks har Topsil endnu ikke kunnet få en aftale i hus der sikrer dem fremtidig leverance af råmateriale.

Det kan godt undre at Island ikke har meldt sig på dette marked endnu, men det kommer måske, for polysilicium er en mere lukrativ vare end aluminium.

Økonomien i solceller er blevet så god at en halvlederfabrik i Taiwan har bygget en gammel produktionslinie lidt om så den kan lave solceller. Råmaterialet bliver bagsiden af de 300.000 defekte wafers som lå på lageret fra fabrikkens tidligere produktion af integrerede kredsløb.

SolarBuzz er et god sted hvis man vil holde fingeren på pulsen.

Q-Cells har en dejlig video hvor man kan se solceller blive produceret

phk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten