fablab ruc bloghoved

Selvgjort er velgjort - når superfusk er bedre end den "ægte vare"

I forrige blogindlæg beskrev vi første robotbyggedag - hvor vi i samarbejde med nogle læsere lavede den elektromagnetisk gribeanordning, som skal løfte gasdåserne. Elektromagneten virker fint, men vi er her for at blive klogere, så vi efterlyste jeres hjælp til at afgøre om elektromagneten var optimal eller kunne forbedres.

Kommentarene var interessante. Nogle var hardcore faglige og nyttige - men det der kom bag på os var den udbredt holdning, eller måske diskussion, om hvorvidt vi overhovedet burde bygge sådannoget selv, eller om vi hellere bare skulle købe det færdigt.

Det er jo et spændende spørgsmål - som i øvrigt også stikker ind til kerneidéen i et Fablab - skal vi købe færdig eller er der en værdi i at lave det selv? Er det overhovedet et fornuftigt politisk, teknisk, læringsmæssigt projekt at demokratisere skabelsesmulighederne - at give Maker muligheder til den brede befolkning? Det er jo en kerne i Fablabs virke og er derfor spændende at afdække.

Jeg kan afsløre, at vi naturligvis har lavet et supervidenskabelig forsøg, hvor vi afprøver vores selvgjort elektromagnet og sammenligner med specifikationerne på den foreslåede industriproduceret vare.

Den generelle holdning blandt kommentarskriverne synes at være at det at "fuske" ting selv kan være vældig lærerig, men er generelt tidskrævende og resultatet bliver ikke optimalt.

I kommentarerne gik vendinger som "[man skal] godt nok sætte sin timeløn lavt for at en sådan ineffektiv og klodset fuskløsning kan betale sig :-)", "I laver vel heller ikke jeres stepmotorer selv?", "fusk"-spolen", "kommer så efter rigtig mange timers arbejde frem til et resultat, som er tungt og klodset og har meget ringe effektivitet.", "Jeg kan også godt lide at fuske. Man skal bare vide at det kan tage rigtig lang tid og resultatet ikke altid bliver helt i top."

Lad mig her slå fast at vi sætter stor pris på alle kommentarerne :-) Og det var en nyttig link til hvor man køber en elektromagnet billigt - tak for det - jeg lover vi køber nogle til lager på et tidspunkt. Før havde vi ikke overvejet det grundigere end "vi skal bruge en elektromagnet i aften, hvad er lige ved hånden". Nu laver vi, inspireret af jeres kommentarer, en lille analyse af fordele og ulemper ved at gøre det selv kontra at bestille færdigvaren. Og jeg tror I vil blive forbavset :-) Det blev jeg i hvert fald selv.

Illustration: Privatfoto

Forsøgsopstillingen består af et stykke jern med en spand hængende på.

Vi hælder vand i spanden for at finde ud af hvor meget vægt elektromagneten kan holde, og er samtidig klar til at gribe...

Efterfølgende vejer vi delene af forsøgsopstillingen seperat, da de tilsammen er for tunge til vores vægt.

Her vejes spanden.

Sammenligning - test af selvgjort elektromagnet, specifikationer på købemagnet. Grønt angiver "vinderen" i en kategori.

Den "hjemmefuskede" magnet vinder i 4 af 5 kategorier. Den taber på vægt (de har faktisk ret præcist samme holdekraft/vægt forhold), og jeg kårede ikke en vinder på effektforbrug for det kan man jo bare skrue ned for afhængigt af hvor meget holdekraft man vil have. Altså er vores elektromagnet ca. 1/30 del prisen, 170 gange hurtigere at fremskaffe, og lidt mere effektiv! :) Success! FabRevolutionen kommer! I hørte det her først ;-)

(Tilføjelse, red.): Overdriver jeg lidt? Ja, det gør jeg. Købemagneten har fordele i form af ensartethed, at man kan skaffe 100 ens, kernen er (formegentlig) lavet af noget med kendte magnetiske egenskaber. Min pointe her er: I kender godt udsagnet "du kan vælge to af de tre: godt, billigt, hurtigt". Her valgte vi meget billigt og meget hurtigt, og havde egentlig selv troet at resultatet var derefter - måske f.eks. det firedobbelte forbrug for kun liige at kunne holde. Men det viste sig glædeligt at elektromagneten ikke er så dårlig endda. Den kan godt tåle en sammenligning med en passende (2 kg holdekraft) købemagnet.

Da jeg skrev supervidenskabelig, var det delvis for sjov - vi udførte kun et forsøg, og udførte ikke forsøg på en købemagnet, vi tog bare specifikationerne for gode varer.

Vi har sidenhen opdaget én til fordel ved at have laserskærerfilerne klar - vi har været på besøg på fabrikken på Fyn - mere om det i et kommende blogindlæg - og fået prøver af dåserne med hjem. Bunden på dåserne er ikke plan, men har en delvis rundet, delvis tragt form. Så er det jo en fordel ved at have lavet det selv, at vi kan tilrette vores design lidt og skære den igen for at få en form som passer dåsen perfekt.

Skal man så selv bygge alt? Nej, naturligvis ikke. At vikle sin egen motor er både tidskrævende og svært at få effektiv - der er bare nogle høje krav til tolerencer, bevægelige dele m.v. Ligeledes giver det ikke meget mening at prøve at lave sine egne kuglelejre, når nu de fås til 6 kr stk (især den størrelse rulleskøjter bruger er utrolig billig :-) )

Så hvad siger I? Er I overbevist? På et Fablab, når man har lært programmerne og maskinerne at kende, så betyder digital fabrikationsmuligheder at det at "fuske selv" faktisk bliver ret hurtigt, pænt og præcist, i forhold til dengang alt hvad sløjdlokalet rummede var fuksvans og søm...

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som sidegevinst fandt vi ud af at robotten kan bære i hvert fald 11 kg. Vi havde skønnet det til 5 kg og sagde 2 kg i idékonkurrencen, for at den ikke skulle blive for hurtig slidt.

 • 3
 • 2

Der er en ting som de færdigkøbte komponenter ikke kan: De kan som regel ikke tilpasses, hvis funktionerne ikke lige nøjagtig er dem, man har brug for (Mange færdigkøbte komponenter kan tilpasses, men loven om altings forbandelse bevirker, at det er de forkerte tilpasninger der er mulige). :)

 • 6
 • 1

Jeg kan se at du er præsenteret som teknologiguru Nicolas og nu må du rette mig hvis jeg tager fejl, men jeg formoder dit job er at præsenterer de studerende på RUC for forskellige teknologier. I det lys har I jo designet et god holdemagnet fordi man netop meget tydeligt kan se hvordan en holdemagnet fungerer. Så hvis jeg må give dig et forslag, så hold dig til formidlingen. Det er det, som er din stærke side.

 • 0
 • 10

Det ville have været helt fint, hvis magneten var dimensioneret matematisk ud fra ønsket kraft etc., og man så ved at bygge magneten kunne sammenligne teori med praksis.

Det kommer helt an på hvilken strategi man vælger. Det kan sagtens have værdi at arbejde induktivt med dette emne. Jeg ved heller ikke hvad "Humtek" dækker over. Hvis det er dataloger, som skal have nogle fysiske systemer at arbejde med, så er det jo helt skudt forbi at begynde at lære dem om magnetiske kredsløb. Det er formodentligt slet ikke pensum for dem.

 • 5
 • 1

Jeg tror at en stor del af uenigheden i kommentarerne fremkommer fordi nogen snakker om prototyper, og nogen snakker om produktionsklare produkter.

Der er meget stor forskel på de to.

Formålet med en prototype er at eksperimentere, at se om noget rent faktisk kan bringes til at fungere, at lære af sine fejl, og måske skabe basen for videre udvikling. Tolerancer, reproducerbarhed og hvilke komponenter man bruger er ikke så vigtige - det handler om at få noget til at fungere så hurtigt som muligt, så man kan lære af sine fejltagelser og komme videre.

En produktionsklar enhed er et helt andet game.

Her ved man allerede hvad det er der skal bygges, og man har en ret klar ide om hvilke teknologier der skal bruges. Altsammen noget man har lært ved at bygge prototyper.

At komme fra prototype til produktionsklart produkt er en svær process, og typisk tager det 50 gange længere at produktionsmodne end at lave prototypen. Lidt groft sagt kan prototypen laves på en uge, men den produktionsklare enhed tager et år. Det er ihvertfald min erfaring. Det er også derfor mange makers og amatører (ment på den gode måde) adrig kommer videre end til prototypen.

Hvis man snakker om et produkt der er klar til produktion har Carsten helt ret - det er vigtigt at bruge standardiserede komponenter, have præcise beregninger for hvad man har brug for af løftekraft, lave cost/benefit analyser af forskellige komponenter, etc. etc. Men hvis man snakker om en prototype er det ikke vigtigt: Så skal det bare du. Hvis det er en af de første prototyper skal det du nu. Med hvad man tilfældigvis lige har i skuffen. Vel vidende at man kan lave det om senere.

Til gengæld skal man gøre sig klart at en prototype højst sandsynligt ikke vil fungere i produktion, eller i længere tid. Noget man lige har klampet sammen har en tendens til at kun fungere når man liiiige piller lidt det rigtige sted, sørger for ikke at køre varm, vende den dobbelte jubiiator om når det er fuldmåne, eller hvad det nu er.

 • 11
 • 0

Her er et eksempel på en magnet http://www.dahlberglaase.dk/holdemagneter-..., der med et effektforbrug på kun 6 W dvs. mindre end jeres kan klare ikke mindre end 7358 N. Jeres klarer kun 110 N.

Men så vejer den også 5 kg. Den hjemmelavede kan også nøjes med et effektforbrug på 6 W det er jo bare et spørgsmål om at skrue ned for spændingen. Hvilket i øvrigt også løser alle de andre problemer du har bragt frem. Der skal ikke ret meget spænding til for at skabe den nødvendige strøm og dermed det nødvendige magnetfelt til at løfte dåserne.

Når man bygger selv (ikke serieproduktion) så handler det ikke altid om at finde lige nøjagtige den rigtige dims og bestille hjem. Ofte så vinder det du har i skuffen alene fordi det er tilgængeligt lige nu og her. Hvis du kan fuske en løsning på plads på en halv time en aften efter lukketid, pauser du altid dit projekt for at vente på posten?

Med hensyn til læringsværdien, så handler det ikke noget om magneter. Nej det handler om at vise hvordan man kan fuske noget der er godt nok med brugte komponenter, som man har fundet. Et kursus du muligvis selv kunne trænge til at tage.

Makerbevægelsen handler om at lave tingene selv. Ikke om at navigere et katalog og online bestilling.

 • 11
 • 1

Hej Nicolas,

Jeg tror det var mig, der kom til at bringe prædikatet fusk på banen. Det skal du ikke lægge noget negativt i. Jeg bruger det tit og ofte om egne frembringelser, når jeg laver en McGyver, og i embeds medfør f.eks. flikker et nyt testfikstur sammen af det jeg har i skuffen og byggemarkedet, for hurtigt at komme i gang med vigtige målinger.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er uenig med det niveau af professionalisme som Carsten kræver fra starten af. Set i lyset af Fablabs opgave i form af teknologiformidling og teknologisk legeplads, synes jeg I løser det til UG.

Hvem siger i øvrigt, at denne robot ikke kun er den version 0, der baner vejen for brugen af mere robotteknologi i den p.gl. lille virksomhed.

 • 8
 • 1

Fordi den skal totalt redesignes, hvis den skal kunne bruges industrielt og kunne tåle at køre 24/7 i årevis.

Hvorefter prisen også nærmer sig det du kan købe en løsning til hos Universal Robots. Carsten du er klikket ind på den forkerte blog. Maker bevægelsen handler om at gøre det selv, ikke om industriel masseproduktion.

Godt nok er det en virksomhed der har bedt om en løsning her, men hvis en prof UR løsning var økonomisk overkommelig, så var de nok bare gået den vej.

 • 3
 • 1

Kære alle deltagere i denne blog/tråd

Jeg har valgt at fjerne alle indlæg i denne tråd, skrevet af en enkelt deltager. Sagen er, at vi har en række debatregler på ing.dk der ikke er blevet overholdt. Her går vi efter bolden - ikke personen. Og netop i denne blog er det vores ambition at dele viden, bidrage og bygge sammen. Ikke nedgøre de folk, der her på Ingeniøren gerne vil være med til at opbygge en konstruktiv, faglig debat. Vi går efter bolden - ikke personen. Vedkommende havde skrevet mange og lange indlæg, som fik mange nedadvendte tommelfingre. Det gør så, at tråden er blevet noget mindre - måske også fordi en række læsere, der gerne har villet deltage, har holdt sig væk. Jeg håber, I får lyst til at deltage og bygge sammen med robotholdet!

mvh Henrik Heide Webredaktør

 • 5
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten