Himmelrummet

Seeing is believing

I sidste uge lagde vi sidste hånd på radiosystemet - nu skulle designet til FM (Flight Model) skydes af. Blandt de ting der er blevet luget ud undervejs i printlayoutet er uforbundet kobber. Den slags er skidt i rummet da man risikerer at kobberet lader op til indtil overslag. Man kan selvfølgelig være heldig at udladningen sker direkte til stel/jordingen og derfor går mere eller mindre ubemærket hen. Er man derimod uheldig zapper udladningen en vital komponent og delsystemet dør. Ergo uforbundet (eller elektrisk svævende) kobber er forbudt. Til de interesserede har NASA begået en rapport om emnet.

Undervejs i processen med at bestille PCB (print) dukkede der et tvivlspørgsmål op. Hvordan er det nu med alle de chips der havde n.c. ben (altså no connection eller do not connect)? Benene skal have en loddepad som ikke være eller som ikke behøver at være forbundet til noget igennem printet - der er forstås stor forskel for os. I chipproducenternes datablade er det ikke altid at n.c. padderne får størst opmærksomhed og så skal man til at gætte. Er benene forbundet internt i chippen og derfor ikke forbindes eller er de ikke forbundet til noget og derfor ligegyldige for producenten? Ved at kigge på applications notes og se på figurerne i databladet kan man som regel afgøre om det er det ene eller det andet der menes. Gætværk er bare ikke vejen til en rolig nattesøvn for en rumingeniør. Det er viden derimod og den kan man få ved at tage supermandsbrillerne på og stirre ind gennem den sorte plast.

Illustration: Privatfoto

Billedet viser at vores bekymring var ubegrundet - databladet var korrekt omend ikke så letlæseligt. Nu da vi var igang kiggede vi på en anden chip som har velspecificerede "do NOT connect" padder. Også den var som specificeret helt korrekt - så indtil videre er nattesøvnen reddet. Så mangler vi bare at få printene i hus, loddet, testet, monteret (integreret) testet igen - og sikkert en hel masse andre småting, der kan true nattesøvnen.

René Fleron er civilingeniør på DTU Space og leder af DTUsat-projektet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad bruger sådan en chip egentlig et svævende ben til?

En "n.c." pin opstår typisk, når chip producenten vælger "hus" til chippen. Hvis chippen kun har f.eks. 7 forbindelser, men den mest passende standard pakke har 10 pins, så lader man typisk de resterende være "n.c.".

Do not connect pins er typisk pins, der bruges til test eller programmering af chippen efter produktion, eller hvis samme chip sælges i forskellige konfigurationer. F.eks. kan der være en funktion, som kun er tilgængelig i en dyrere variant af chippen, men for producenten er det billigst altid at producere den "dyre" variant, og så blot deaktivere den pågældende funktion i de chips, der sælges billigt. Nogle gange har producenten måske også planer om at bruge visse pins til fremtidige varianter af chippen, selvom de pt. ikke er forbundet. Så til en produktion er det ikke så smart lige at checke med røntgen om en pin er forbundet eller ej, da de kunne gå hen og blive forbundet i en senere variant af chippen.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten