smart produktion bloghoved blog

Se videoen: Sådan rekonfigurerer man en produktionslinje på under to timer

Siden installationen i august 2016 har vores FESTO CP factory-produktionslinje været et centralt omdrejningspunkt for de mange studenterprojekter og forskningsprojekter i AAU Smart Lab.

Produktionslinjen er opbygget af otte fysiske transportmoduler med procesmaskiner ovenpå. Den modulære opbygning gør det muligt at rekonfigurerer anlægget og derved tilpasse produktionsflowet til et pågældende produkt eller produktvariant. Vi har tidligere haft studerende til at undersøge omstillingstiden fra ét produkt til et andet, men det har kun omfattet udskiftningen af to moduler.

Med andre ord: Produktionslinjen har haft stort set samme layout hen over det sidste år.

MEN når man nu har et rekonfigurerbart system, så skal det også rekonfigureres. Kort før jul blev vi derfor enige om at i forbindelse med det nye år (2018), skulle vi også have en hel ny konfiguration. Og så kunne vi jo passende også få en måling på, hvor lang tid en fuldstændig omstilling tager.

Begyndte med den digitale tvilling

En stor fordel ved et rekonfigurerbart produktionsanlæg er, at systemet kan konfigureres alt efter behov, f. eks. stigende eller faldende kapacitetsbehov eller introduktionen nye produktvarianter.

Problemet er, at det giver et meget stort løsningsrum, dvs. antallet af kombinationsmuligheder. Her giver det mening at udnytte en virtuel kopi (såkaldt digital tvilling) af hele anlægget til at simulere effekten af forskellige konfigurationer.

Derfor startede vi naturligvis med at rekonfigurere vores digitale tvilling, inden vi slog os løs med det fysiske anlæg.

Omstilling på under to timer

Hele den fysiske rekonfiguration af produktionslinjen tog 1 time og 40 minutter for tre mand og blev dokumenteret i denne timelapse video:

Først blev alle modulerne koblet fra hinanden, derefter blev de alle fjernet fra produktionsområdet.

Dernæst blev de alle placeret i henhold til den nye konfiguration, og til sidst blev alle modulerne atter forbundet.

Af de knap to timer blev en stor del af tiden brugt på at nivellere modulerne efterfølgende, så højden modulerne imellem passer. Til sidst blev det nye layout konfigureret i vores MES, og efterfølgende kunne produktionen køre igen.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Casper Schou er civilingeniør i Virksomhedsteknologi og postdoc ved Aalborg Universitet. Han er en del af teamet bag AAU's Smart Production Lab og er en af laboratoriets superbrugere. Han er den ene af tre skribenter på denne blog.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten