Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Se! Nørdsignalet!

Vi har lige været i biografen og se "The Martian" som netop nu forlader udkants-Slagelse.

Filmen får 5 mars-kartofler for at være en fantastisk nørdfilm og har du endnu ikke set den, bør du sporstregens køre lige så langt ud i provinsen som nødvendigt for at lave et rendez-vous.

Bagefter bør du læne dig tilbage i stolen og tænke over hvor enestående en film det egentlig er:

Hovedrollen: Nørd.

Birollerne: Nørd.

Dialogen: Nørd.

Emnet: Nørd.

Referencerne: Nørd.

Vittighederne: Nørd.

Visuelle gags: Nørd.

Perspektivet: Nørd.

Under normale omstændigheder ville den film være blevet gjort "publikumsvenlig".

Man havde klistret en skurk på, smurt hovedpersonerne ind i en kærlighedshistorie, fjernet de mest nørdede vittigheder og skåret resten ud i pap.

Hvorfor undslap denne film ?

Den eneste rationelle forklaring er at nogen i Hollywood har stukket fingeren i jorden, regnet på tallene og opdaget af nørderne har opnået kritisk masse.

Der er noget om snakken: Filmen har modtaget so-so anmeldelser af "rigtige" filmanmeldere men har 93% på Rotten Tomatoes og er allerede kult blandt det tilsigtede publikum.

Nørderne har været undervejs længe, men for det meste har den været et "throw-away" gak, hvis der skulle være en nørd blandt publikum, "It's a UNIX system, I know this!" og den slags.

Der er forbavsende meget matematik og fysik i Simpsons, men det er stadig bare krydderi på hovedemnet.

"Daria" og "Big Bang Theory" slap den indre nørd 50% løs i lille format: De er nørder og der er nørd vittigheder, men hvis man ikke er nørd er der også noget andet at komme efter.

Nu er det alvor, nørderne har fået deres helt egen film og det bliver ikke den sidste.

Filmens bagmænd er ikke ene om indsigten.

New York Times har en hyldestsang og takketale til "Mythbusters" i anledning af at de ikke gider mere.

Mythbusters har trukket et stort læs, men ikke alene, Maker-konceptet og -bevægelsen, SparkFun, Olimex, Arduinoer, 3d-printere, Lego Mindstorms, droner, mobil-apps - der er mange der har stået fadder til nørdernes frigørelse.

Men frigørelsen ville være kommet med eller uden dem.

"Homo Ludens", det legende menneske, kan ikke holdes tilbage: Hvis verden giver os stepper-motorer bliver der lavet robotter, alt andet ville være utænkeligt.

Vi kan naturligvis heller ikke have et teknologisk samfund uden teknologiske mennesker og derfor har vi brug for nørder som hacker cykler, fotokopimaskiner, harddiske, Rejsekortet, NemID, selvkørende biler og alt andet teknologi der står i vejen for en bedre ide.

Sådan skal det være.

Jeg ved ikke hvordan humanisterne og sportsfolkene vil se på sagen, men for mig, som nørd, lyder en fremtid fyldt med nørder fantastisk.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg må hellere få set The Martian i stedet for James Bond som nogen siger jeg bør.

Mht. nørdeserier, så vil jeg anbefale "Halt and Catch fire" og "Sillicon Valley". Begge serier har lige sluttet sæson 2 (og kommer i en tredie).

Den første er 80'er nørderi, og den sidste er nutidig. Sillicon Valley er en komedie og Halt and Catch fire er drama. Ingen af dem skriger af tech nørderi, men alligevel så er der mange ting man ikke lige ville få noget ud af som ikke nørd.

 • 3
 • 0

På Mars er trykket 600 Pa på jorden 100.000 Pa. På et tidspunkt dækker han af med plastik mod Mars atmosfæren. En tryk forskel på næsten 100.000 Pa giver næsten 10 tons per m2. Det kan plastik næppe holde til:) Men ellers en god nørde film

 • 4
 • 0

Filmen indeholder ca. 30% af de katastrofer Mark overlever, så filmen er hoppet over en del detaljer, blandt andet det med plastikken og gaffatapen til at lappe hab'et med.

Læs bogen eller hør den som lydbog under pendling, der er rigtigt meget mere af det gode i og ting hænger bedre sammen end i filmen.

Hvis man skulle have filmatiseret bogen rigtigt skulle man have lavet serie på 22 afsnit og det er måske for stort et projekt:)

 • 4
 • 0

Der er mange steder hvor de bøjer naturlove og fakta, men det er i min optik helt OK for et underholdningsprodukt.

Det er en nørdfilm, ikke en videnskabsfilm.

 • 7
 • 0

På Mars er trykket 600 Pa på jorden 100.000 Pa. På et tidspunkt dækker han af med plastik mod Mars atmosfæren. En tryk forskel på næsten 100.000 Pa giver næsten 10 tons per m2. Det kan plastik næppe holde til:)

Han kan vel lære sig at være bjergbestiger. På toppen af Mount Everest kan mennesker leve (agtigt), og her er trykket kun godt 33 kPa. Det er stadig 3 ton pr. m2, men en del mere overkommeligt at skulle holde til som plastic.

Ellers: What PHK says.

 • 1
 • 0

... læs bogen også (og gerne før).

Filmen er god, men bogen har, naturligt nok, plads til en højere nørdfaktor (og det er absolut positivt ment her). Samtidig er der en del af humoren i bogen, som ikke rigtigt er kommet med i filmen, specielt i hovedpersonens indre dialog.

Jeg smed bogen videre til min 14-årige søn efter endt læsning, og jeg er ret sikker på, at han har været utålelig professor-bedrevidede i skolen de næste par dage :-)

Men, bortset fra det, så ja, det var positivt at filmen ikke blev mere "hollywoodificeret" end nødvendigt. Det er faktisk sjovt nok, at traileren for filmen har fået noget klisterværk på, som ikke er i filmen. I traileren får man indtrykket af, at hovedpersonen har familie tilbage på jorden (den nødvendige kønne kone og to søde børn) og alt det, der følger med af klassisk Hollywood-klister. Men, det viste sig alene at være klipning af traileren!

Bo

 • 2
 • 0

Ja bestemt, det er en rigtigt god film og på mange områder er den bedre end bogen, bogen er bare mere komplet.

F.eks. giver hans bemærkning om at være en rumpirat ikke meget mening i filmen fordi han er i kommunikation med Jorden, men i bogen er det anderledes og rejsen mere spændende.

 • 1
 • 0

Jeg var i biografen i lørdags ("Spectre" - ikke vild med den), og nu ved jeg, hvordan man genkender en ingeniør i biffen: der var en reklame for et køkkenfirma, der reklamerede med at "tilpasse dit køkken til mindste millimeter".

Og en gut bag mig hvæsede højt for sig selv (og de nærmeste to rækker): "der findes sgu ikke store og små millimetre".

Jeg blev helt varm om hjertet :-)

 • 22
 • 0

Han kan vel lære sig at være bjergbestiger. På toppen af Mount Everest kan mennesker leve (agtigt), og her er trykket kun godt 33 kPa.

Han kan bare reducere partialtrykket af kvælstof og beholde partialtrykket af ilt, så skal det nok gå fint. Nu vi taler om atmosfære - det var egentlig Mars' høje atmosfæretryk der var den største turn-off for mig - men langtfra nok til at ødelægge en glimrende film. Havde i øvrigt begge poder med inde og se filmen - og de elskede den.

 • 0
 • 0

Jeg vil ønske mig den til jul.

(Forresten: PHK, det var da ondt at linke til NYT, jeg måtte genlæse samtlige udenlandske nyheder i de danske webmedier i dag! Fy. Men så ved man da, at de danske medier bruger samme kilde... :-( )

Mvh
Tine- læsehest med æseløren

 • 0
 • 0

Bogen er langt, langt mere nørdet end filmen. Der er virkeligt skåret meget nørderi ud af historien i filmen, så hvis man virkeligt vil ha' nørdunderholdning, så er det om at få læst Andy Weirs bog af samme navn. Ikke at det er en dårlig film, men historien er blevet gjort meget mere mainstream end bogen.

 • 0
 • 0

Og titel (gerne på engelsk). For-forrige gang købte jeg forresten "Flowers for Algernon"- efter PHK omtalte den.
(Spritny for en femmer...). En meget smuk og trist fortælling.

Mvh
Tine- gl SciFinørd

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten