close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sats på de mindre sexede teknologier

Når man spørger politikerne om hvilke teknologi/brancher der skal satses på, så er det sædvanlige noget med ICT, nano og VE. Men de par hundrede mio. vi bruger inden for den slags videnskabelse forslår ikke rigtigt i sammenligning med de mia. af dollars som andre kan hælde i samme teknologier, og vi har heller ikke altid grundlaget i forvejen, andre steder end i politikerne hoveder.

Jeg ville vælge en anden strategi, og det ville være at satse mine udviklings og forskningspenge på nogle få udvalgte områder. Disse områder skulle udvælges på baggrund af en analyse af hvor Danmark i forvejen har en styrkeposition, både forskningsmæssigt såvel som erhvervsmæssigt, og hvor konkurrencen om at kaste midler efter dem er mindre. Der får vi meget mere for pengene og det er lettere at få EU midler.

Områder kunne være fødevarer, medico teknik eller vandteknologi. De områder er måske ikke så sexede som nano teknologi, vindmøller, elbiler og ICT, men vi skal alle spise nogle gange om dagen og vi skal alle bruge vand, på toilettet og vi bliver også syge indimmel osv, så begge områder er noget som er sikre forretningsområder langt ud i fremtiden. Klimaforandringer eller ej, så er disse markeder ikke afhængige af offentlig subsidier, som mange af de andre umodne markeder er, og derfor er der heller ikke samme risiko for at det ender med et blodbad som vi har set hos Vestas og til dels SWP for nylig. Økonomisk vækst i Asien betyder desuden at begge alle tre vil være voksende markeder, med stort potentiale for eksport.

Der er sikkert andre områder med samme karakteristikker, som jeg ikke kender til, men som også opfylder disse krav. Det er blandt dem at vi skal lede efter de områder som vi vil gøre til fokusområder i fremtiden.

Vh Troels

Troels Halken

Jeg er som udgangspunkt enig i din overordnede pointe, men jeg synes du blander æbler og pærer sammen i din fremstilling herover: "nano" og "ICT" er teknologiske virkemidler, "vindmøller" og "elbiler" er produkter. Derudover så er der faktisk ikke meget "groundbreaking" hi-tech i f.eks. vindmøller og DERFOR er vindmøllebranchen også ekstremt følsom overfor eksempelvis en kinesisk mastodont der sætter alle sejl til. Omvendt i forhold til nano: nano er mange ting f.eks. "nanomedicin" til cancerbehandling, nano-elektroder til højenergi batterier, men det er også Haldor Topsøes katalysatorer, IRD's fuel cells og Hempels skibsmaling etc etc.
I forhold til medico/biotech/medtech så er der blevet brugt aaaalt for mange forskningsmidler og - ikke mindst - venturekroner på at skabe den næste Novo på bekostning af at danne basis for skabelsen af den næste Radiometer.
Hvis det koster 500M-1.000M DKK at bringe et medicinsk compund til licens/exit så koster det 50M-100M DKK at bringe et diagnostisk medtech til tilsvarende licens/exit...You all do the match here ;-)

  • 0
  • 0

Drop snaever maal-forskning og gaa tilbage til at stoette den frie forskning og grundforskning.

Et udvalg eller en samling politikere kan ikke forudsige hvor de spaendende resultater eller oerskuddet kommer fra. Hvis de kunne det var det saa ikke mere rimeligt at lade pensionskasserne agere venture kapital?

  • 0
  • 0

Pensionskasser skal levere pensioner og ikke kapital til politiske ønsker, for så er der ikke nogen pensioner til pensionssparerne.......Det er pensionskassernes formål at sørge for at der er pensioner til de som bliver pensionerede ....hvis man forestiller sig noget andet er man utilladelig naiv. For hvorfor spare op i en pensionskasse hvis madrassen er et sikrere gemmested. Det er åbenbart forbigået somme at renten er negativ for tiden hvilket vanskeliggør at at der kan genereres overskud til pensioner i fremtiden.

  • 0
  • 0