Sagde du nørd!?

En bjørnetjeneste er ikke en stor hjælp, og forfordele betyder ikke at favorisere.

Tag lige et kig på resultatet af denne Google billedsøgning. Søgeordet er "nerd", og resultatet er domineret af hundredvis af meget identiske billeder af den klassiske nørdstereotyp med kikset påklædning, sær frisure og grimme briller.

Alt dette vender vi tilbage til lige om lidt...

Jeg har netop læste Dorte Tofts nye bog Lykkelig i Nørdland om danske kvinders manglende interesse for at arbejde med de tekniske og naturvidenskabelige fag. Bogen er et glimrende indblik i problemstillingerne omkring karrierevalg og kønsforskelle, og bogens 12 centrale portrætter er interessante og tankevækkende. Jeg kan absolut anbefale bogen, og især bør den overvejes som julegave til danske mænd, der har døtre boende på børneværelserne.

Bogen får mig dog til at tænke over et fænomen, jeg bemærkede for første gang for mange år siden: Nogle studerende på naturvidenskab og ingeniøruddannelser praler nogen gange med, at de er nørder, og de virker endda til at sætte en ære i betegnelsen.

Men at være nørd er jo noget negativt. Det er ikke bare et udtryk for, at man er meget entusiastisk omkring sit fag. En entusiast er noget positivt, en nørd er noget negativt. En nørd er måske nok en person, der går meget op i et emne, men nørdbetegnelsen dækker også over, at man opfører sig socialt akavet (især overfor det modsatte køn), at man klæder sig i kikset tøj, at man er dårlig til sport og fysisk aktivitet, og så videre. Jeg tror alle genkender stereotypen.

Også i Dorte Tofts bog betegner flere af de 12 portrætterede kvinder sig selv som nørder, og det undrer jo et eller andet sted. Hvorfor kalder disse personer, hvis formål er at være rollemodeller, sig selv for nørder?

For eksempel siger softwareudvikleren Helena Meyer, at hun har det fint med at blive kaldt nørd, for det betyder jo bare, at hun brænder for sit fag. Også matematikeren Lisbeth Fajstrup og datalogen Sidsel Jensen kalder sig gerne for nørder. Kun nanoprofessoren Anja Boisen siger, at hun ikke vil betegnes som en nørd, for det opfatter hun som en person, der kun kan snakke fag.

Min blogkollega Anne-Sofie Nielsen på Version 2 har også et kapitel i bogen, og her bliver jeg lidt mere forvirret. Kapitlet indledes med udsagnet om, at hun er nørd, og at hun er stolt af det. Senere fortæller hun, at det i hendes arbejde som softwareudvikler netop ikke er en fordel at være en nørd, og til sidst slutter hun af med, at det nørdede image er det, hun mindst kan lide ved faget.

De 12 kvinder er ikke nørder! Bogen viser dem faktisk som rollemodeller, der kan skabe begejstring omkring deres fag, men som bestemt også har mange andre interesser end bare faget. De er ikke nørder, som jeg forstår ordet.

Måske har nørdbegrebet bare skiftet betydning, som vi også har set det med ord som bjørnetjeneste og forfordele, og måske er det derfor, Danmarks Radio kører nogle (i øvrigt glimrende) børne- og ungdomsprogrammer med titlen Nørd, selv om disse programmer netop skal skabe interesse for teknik og naturvidenskab.

Er jeg efterhånden den eneste, der bruger ordet nørd i den oprindelige, negative betydning? Er det ikke et problem, hvis markedsføringen af naturvidenskaben bruger en salgsbetegnelse, som målgruppen potentielt kan opfatte negativt?

Klaus Seiersens billede
Klaus Seiersen

Kommentarer (19)

Man kan altså sagtens "nørde" den.

I mine øjne er det bare et udtryk for at gå i dybden med noget som ikke alle kan eller vil bruge tid på.

Jeg kan sagtens nørde med noget flere uger i træk, eller være meget nørdet når jeg er til julefrokost med studiekammeraterne (kan jo ikke lade være med at snakke projekt alligevel (\AAU). For mit eget vedkommende er det noget jeg vælger at være eller gøre.

Jeg har ingen forventninger, eller intentioner, om at almindelige folk bare lige uden videre skal forstå hvad mine projekter går ud på - Derfor er det nørdet. I mit hoved er det noger som kommer fra computer verdenen hvor det samme gør sig gældende, man er nørd hvis man kan noget ingen andre forstår...

Hvis man vil sige noget negativt med ordet nørd skal der kobles noget mere på.

"Han er godt nok nørd, han laver aldrig andet"
"Hun er simpelthen for nørdet"
"Han er en rigtig nørd når man snakker med ham"

 • Lidt lommefilosofi, så er ordet vel blevet adopteret som et prædikat der kan anvendes til at kategorisere en, og det man laver.

Lidt ud fra den humle at alting er mere eller mindre acceptabelt så længe man står ved det man er, og det er cool at være uncool engang imellem - Bare man ikke er det for meget...

Men det er nok det forkerte forum at tage den her op, i mine øjne er alle på ing.dk lidt nørder.

 • 0
 • 0

Ikke uden positive sider?

Jeg har før omtalt min øh- ja- nørdemand, som Husnørden og min knægt som Nørdeleven.
Min mand er Klassisk Nørd: Kikset, brillebærer- og frisuren. (Han insisterer på at jeg skal klippe, hvad jeg altså ikke har de store evner for- selvom jeg er blevet bedre!).

Jeg vil tro, nørd modsvarer fagidiot?
Min nørd var til infomøde i går om SkyLine, han fandt generelt niveauet for lavt (han kommer for lidt ud!) og stillede ingen spørgsmål. Jeg har så ikke den hindring. Hvis jeg vil vide noget- søger jeg svar. Jeg elsker at vide noget- men jeg ved lidt-om alt. Det er måske ikke nørdet, og dog! Jeg ved noget om alt- fra atomfysik til strikkeopskifter og zebroider og æblesorter. Det er mit nørderi!

Mvh
Tine- nørd. Jeg går kun med læsebriller! Og en dag uden en bog- er en dårlig dag.

 • 0
 • 0

På dansk hedder det nørd, og det kan vist opfattes begge veje. Herovre på den anden side af Atlanten er det sjældent at nerd har positive konnotationer, i stedet bruger man ordet geek om folk der er nørdede på den gode måde.
Ikke at det virkelig gør Googles billedsøgning meget bedre. Man skulle tro at deres nørder kendte forskel ;-)

 • 0
 • 0

Lars!
Hvad er det netop du, nørder med?

Det her semester bruger jeg på at se på en meget simplificeret racerbils diffuser, opstillingen ser er forsimplet til at ca. se sådan her ud:


-> _____
-> (____/
->_________________

Vi opbygger så en test model i en vindtunnel, en 2d CFD analyse og en analytisk model med potential flow theori.

Forhåbentligt ender vi med at kunne sige noget klogt om lift og drag koefficenter, set i forhold til vinkel og højde fra overfladen, og så kunne sige noget videre om indflydelsen fra boundary layer seperation, det sidste er desvære besværliggjort af at det PIV system vi skulle have brugt er gået i stykker. Samt at vi er fra energiteknik så vi er blandt de uheldige som er blevet ramt af at der blev indrettet midlertidigt badeland i kælderne.

@ Lars Althof:

God point med at nørd i højere grad er == geek.

 • 0
 • 0

Herovre på den anden side af Atlanten er det sjældent at nerd har positive konnotationer, i stedet bruger man ordet geek om folk der er nørdede på den gode måde.

Jeg havde egentligt også indtryk af, at "geek" blev brugt negativt. Igen kan folk, der måske netop selv er nørder, finde på at bruge ordet geek med stolthed. For eksempel er der en populær webshop med gadgets, der hedder http://www.thinkgeek.com/

 • 0
 • 0

Det forekommer mig, at "nørd" oftest bruges af folk, der ikke kan (eller vil) forstå et givet emne. Det er typisk emner af teknisk eller naturvidenskabelig art, eller hobbies der ikke lige er så mainstream.
Man kunne jo vende det om, og alle os ingeniører kunne rynke på næsen af folk, der går vildt meget op i literatur, fodbold eller sko. Det er nu "nørdet". Er nogle menneskers interesser og fokusområder bedre end andres? Det syntes nogle mennesker helt bestemt, og de kan så hygge sig med reality TV og hvad der nu ellers er smart i dres verden.
Nørd er helt sikkert ment nedsættende af mange, men det kan have mange betydninger. "Fagnørd" er efter min mening en mindre harsk udtalelse. Det er jeg nok.

 • 0
 • 0

Det forekommer mig, at "nørd" oftest bruges af folk, der ikke kan (eller vil) forstå et givet emne. Det er typisk emner af teknisk eller naturvidenskabelig art, eller hobbies der ikke lige er så mainstream.

Lige præcis. Det er jo normalt for alle fag - også de humanistiske - at når man mødes med kollegaer, så taler man et fagsprog, som få andre forstår. Jeg har da læst masser af debatindlæg af humanister, hvor jeg simpelthen ikke forstår indholdet, fordi der bruges fagord, som jeg slet ikke aner, hvad betyder. Men man vil jo ikke kalde en filosof for en nørd, når han taler fagsnak med en kollega. En filosof vil derimod ikke tøve med at kalde Lars for en nørd, hvis han hørte ham snakke om sine ovenover nævnte flowundersøgelser.

Man kan så tænke over, at det oftere er filosoffer og humanister, som journalister inviterer til at deltage i samfundsdebatprogrammer, selv om de måske ikke har den store indsigt i videnskaben bag emnet (det kan f.eks. være debat om gensplejsning). Måske fordi "nørder" ikke opfattes som nogen, der kan bidrage til mediernes debatprogrammer.

---Klaus

 • 0
 • 0

And I am Proud

Min søn derimod er rædselsslagen ved tanken om at kunne udvikle sig til en nørd.

Det er blevet sagt af kærlige mennesker omkring mig at jeg var nørd før det blev moderne.

BTW ved I hvad der sker når man krydser to nørder?
Man får en autist.

 • 0
 • 0

En Nørd er en der gå meget op i ?noget teknisk?
Men på bekostning af (alt) andet
(påklædning, socialt opførsel m.m.).

Det bruges negative (af ikke nørder) fordi 'det andet' er noget de syntes er vigtigt, og at Nørden er 'unkool' fordi nørden ikke gider at bruge tiden på ?alt det andet?.

Det bruges positive at Nørden netop fordi Hyn opfatter det teknisk som værende mere vigtigt end ?alt det andet?.
Nørden er netop begejstrede for sin fag.

Den mere morderne nørd har indset at det fremmer sin faglighed hvis man også plejer 'alt det andet' men dette er et mere eller mindre bevist strategi, fordi det ER jo det teknisk der er hovedsagen.

Man virker nørdet over for andre nå ens (ensidigt) begejstring bliver synligt.
Man virker nørdet overfor sig selv nå man opdager at man har været overdrevet fordybet i det man er i gang med.

Altså Nørd bruges negative - og ekskluderende af ikke nørder,
Og positive - og inkluderende af andre nørder

Så jeg er enig med lighed med ?fagidiot?
Der er dog ikke så mange der kan lide at kald sig selv for idiot, især ikke givet at de flest nørder er over gennemsnitly intelligent.

Nørd begrebet udvides til ikke tekniske Nørder nå disse udviser det samme træk overfor deres speciale ? altså det at den er mere vigtigt end alt andet.

Å & F
Peter warholm

 • 0
 • 0

Jeg medgiver, at jeg kan finde på at bruge ordet nørd i begge betydninger. Det er nok mest fordi jeg synes, der mangler gode positive / negative alternativer.

Jeg gider ikke at være en "nørd" på den måde, at man skal gå med uklædeligt tøj og snakke fag-snak hele tiden, men jeg elsker at være en "nørd" i betydningen at holde af arbejdet som udvikler og være nysgerrig indenfor naturvidenskab i det hele taget.

I virkeligheden hader jeg at blive sat i enhver form for bås, uanset om det er "it-kikser"-båsen eller "blondine"-båsen...

Mvh. Anne-Sofie Nielsen

 • 0
 • 0

Det kommer vel også an på hvem der bruger ordet. Et par sorte fyre kan jo godt bruge n-ordet til hinanden, og et par mellemøstlige personer kan også kalde hinanden nogle søde perler. Jeg tror der er et tilsvarende fænomen med ordet nørd.

Desuden ændrer ord jo betydning, som du skriver. Hvem har sidst brugt ordet patetisk i den korrekte betydning og ikke fået nogle helt blanke blikke fra tilhørerne?

 • 0
 • 0

Som Guy Steele sagde engang, så er en nørd sådan een, der i gymnasiet syn's matematik er sjovere end at gå på diskotek med pigerne (/drengene). Nørder syn's typisk, at en matematisk korrekt bagel (http://www.georgehart.com/bagel/bagel.html) er meget sjovere end TV's lørdags-underholdning.

Det betyder, at nørder ikke socialiserer efter de samme kriterier som ikke-nørder. Deres påklædning og facon virker måske kikset på andre, men det er fordi det ikke er så vigtigt - socialiseringen foregår om andre ting, fx tossede indfald og en masse detaljer som andre måske finder kedelige. Bagel-eksemplet er jo netop en del af en social process; at nogen syn's at "det er da for lamt" og derfor mener at nørderne ikke har et liv, det er ikke anden en manglende evne til at forstå. Mange nørder er udpræget ekstroverte - de bruger det bare til at dele deres fascination af finesser og detaljer, ikke til at være festens midtpunkt.

Vi lever i et stærkt normativt samfund, og der er tilbøjelighed til at dømme afvigere ude. Den positive brug af "nørd", som i børn-TV programmet, er et eksempel på "reclaiming", at man vender omgivelserne negative betegnelse til noget positive og nægter at være flov over den etiket der bliver sat på én.

Naturligvis er der nørder der er socialt amputerede - men den slags findes sandelig osse i alle mulige andre kategorier. Der er bare en tilbøjelighed at nørdernes lidt anderledes normer får en forundret omverden til at tro, at alle nørder er af den der kan-ikke-omgås-mennesker slags.

Så - os der er nørder, vi syn's da det er noget rigtig positivt. Vi elsker jo at gå op i ting og at dele det med de andre nørder.

 • 0
 • 0

Jeg gider ikke at være en "nørd" på den måde, at man skal gå med uklædeligt tøj og snakke fag-snak hele tiden, men jeg elsker at være en "nørd" i betydningen at holde af arbejdet som udvikler og være nysgerrig indenfor naturvidenskab i det hele taget.

Helt enig. Min erfaring er, at der rækker ud over det med videnskaben. Vi kan slet ikke lade være med at anvende naturvidenskabens analyserende og ræsonerende facon over det hele. Min tilgang til billedkunst og musik er den samme - jeg skal ha' slået op og læst på lektien og have varianterne og detaljerne med, og sat ting i sammenhæng - og for at få det bedste udbytte ha' nogen at dele mine observationer og oplevelser med. Gerne nogen som kan pege på detaljer og baggrund jeg ikke havde fået med.

Jeg tror den der glubske nysgerrighed er en stærk faktor i at vi bliver nørdede.

 • 0
 • 0

Jeg kalder mig ganske rigtigt en nørd i bogen og tak til Klaus for, at du ikke mener, det passer i den negative betydning.
Jeg er en nørd i den forstand, at jeg fordyber mig i og er god til matematik, hvilket mange vil mene er temmelig nørdet. Og i øvrigt sommetider kan virke lidt distræt af samme grund. Så jeg bruger nok ordet i en småironisk forstand. Jeg vil meget nødig sættes i bås, og jeg vil bestemt have lov til at gå op i min påklædning, når det passer mig og i øvrigt fryde mig over, at jeg er i et miljø, hvor jeg faktisk også kan lade være, hvis det passer mig. Det er vel en af de lykkelige ting i nørdland.
Jeg håber, bogen og hele projektet bliver modtaget i den rette ånd, og at det står klart, at titlen er kærligt/ironisk ment: Det er ok at være en nørd i den negative betydning, og det er befriende, at der er jobs, hvor det vigtige er at være fagligt dygtig, ikke om man har mange venner på Facebook :-) Men det er altså ikke alle dataloger/matematikere/ingeniører/fysikere, der lever op til det traditionelle billede.
I øvrigt er man i Nordjylland ikke lykkelig - det er for stort et ord. Men det er ikke så ringe at være matematiker.

 • 0
 • 0

Tusind tak for de mange indlæg i debatten, specielt fra Lisbeth og Anne-Sofie, der jo optræder i bogen.

Det er en debat, der har mange nuancer, og jeg ved i virkeligheden ikke rigtigt, om jeg er blevet meget klogere :-)

Jeg kunne godt tænke mig en slags meningsmåling blandt både grundskole- og gymnasieelever om, hvordan man opfatter ordet her. Kan man rent faktisk skabe et mere positivt image for nørderne blandt skoleeleverne, ved aktivt at gå ud og markedsføre sig med titlen (som DRs program f.eks. gør)?

Jeg ved, Dansk Naturvidenskabsformidling har haft lidt løse overvejelser over en fremtidig Naturvidenskabsfestival med et nørdtema. Det kunne jo passende være en undersøgelse, der kan laves i den forbindelse.

---Klaus

 • 0
 • 0

Prøv at finde facebook gruppen.

Man er nørd i det øjeblik, der også er mugglere. Du er nørd i det øjeblik, du med dit sprog lukker de andre ude.

Slå evt. 'talens åbenhed' op - Knud Ejler Løgstrup.

Mvh

Lena

Håndarbejdsnørd - kan hakke, gimpe, hælke, strikke, væve, brodere, konstruere overfald og sy en gylp fra bunden, sætte trend, karte og spinde på håndten.

Kender du fablen om bjørnen og gartneren? Moralen lyder:

Vogt dig for dumme venner
Thi værre er de tit end fjender

 • 0
 • 0