close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sådan kommer du i gang med Linux (del 0)

Illustration: Privatfoto

Efter en længere sommerferie er jeg nu klar til at kaste mig over bloggen igen. Som tidligere lovet vil efteråret komme til at stå i linux's tegn, idet jeg vil lave en serie indlæg om, hvordan man som nybegynder bedst kommer i gang.

Lidt historie

Som de fleste ved er Linux et styresystem. Til dem, der har lyst til at læse mere om historien bag Linux, vil jeg henvise til Wikipedia.

Sådan forberedes computeren

Der findes flere muligheder, når du har besluttet dig for at installere Linux. 1) Brug en computer med en tom harddisk. Det er selvfølgelig det nemmeste, da du kan installere styresystemet uden hensyntagen til data, andre styresystemer eller lignende. 2) Slet alt på din harddisk, hvorved du opnår fornævnte situation. 3) Lav et såkaldt "dual-boot" setup. Du får mulighed for at vælge imellem f.eks. Linux og Windows XP, når du starter computeren. Dette er vejen frem for dem, der gerne vil i gang med at eksperimentere med Linux, men hvor installationen skal foregå på hjemmets primære/eneste pc. Overvej eventuelt at anskaffe en ekstra harddisk, således du på en nem måde kan opnå en kombination af 1) og 3).

Foruden ovennævnte muligheder findes der også forskellige andre måder, hvormed man kan kører Linux på en Windows pc, uden at dette påvirker Windows installationen. Her kan nævnes virtualisering, Wubi og lignende. Jeg har ikke planer om at beskrive disse muligheder, men der findes masser af eksempler på nettet.

Vælger du mulighed to eller tre er næste trin: BACKUP!!!!!! Dette er yderst vigtigt. Jeg vil ikke høre fra nogen der mener, at jeg er skyld i at de ikke længere har billederne fra Moster Ruths fødselsdag. Overfør alle dine vigtige filer til en brændbar cd, en ekstern harddisk eller lignende. Husk, du skal have alle dine data to steder! Benyt lejligheden til at få ryddet op. Husk e-mails, bookmarks, digital signatur, filer til netbank og lignende. Test om backuppen virker, inden du kaster dig over installationen.

Hvor finder jeg Linux?

Linux findes i flere forskellige distributioner. På DistroWatch finder du et (overvældende) overblik over dine valgmuligheder. Jeg vil tage udgangspunkt i Ubuntu Linux, men der er frit valg på alle hylder.

Download Ubuntu fra hjemmesiden ved at vælge "Ubuntu 7.04 Desktop Edition" og "Standard Personal Computer", hvis du ikke med sikkerhed ved, at et andet menupunkt gælder for din pc. Udvælg en server og klik på "Start Download". Herefter hentes et iso image, som skal brændes på en cd. Åben dit brænderprogram, vælg "Burn as image" (eller noget tilsvarende) og brænd cd'en. Har ud ikke adgang til bredbånd eller en cd brænder, kan du bestille en installations cd gratis. Klik "Request free CDs", følg instruktionerne og vent på posten :o)

Hvilket lydkort er det nu lige........

For at undgå uheldige situationer er det altid en god ide med en liste over hardware enheder i pc'en. Notér lydkort, grafikkort (skærmopløsning), netkort mm. Så kan du altid finde hjælp på nettet, hvis det skulle gå helt galt.

Dette var del 0 i føljetonen om Linux. Inden næste del kan det være en god ide at tage backup af data, brænde Ubuntu cden og lave en liste over hardware i din pc.

I del 1 vil jeg gennemgå installationen af Ubuntu Linux, og hvordan dette kan gøres på flere forskellige måder.

Jeg vil anbefale at når man har listen over sine hardware enheder så kan man starte med at finde ud af om de enheder overhovedet er supporteret af linux. Det er bl.a. grafikkort, som kan være vanskelige at finde drivere til.

Find dels ud af om der er support og find så også ud af om det er et større arb. at få det installeret. Skal der f.eks. kompileres noget før det virker og har du lyst til at kaste dig ud i det? Mange af nvidias drivere skal f.eks. kompileres før det fungere. Det er ikke noget stort arbejde, men jeg mener det er vigtigt at få overblik over det projekt man kaster sig ud i.

Et andet fif er lige at sørge for at man har opdateret sin bundkort bios. Det mener jeg er vigtigt selvom systemet har kørt fejlfrit med windows. De to systemer fungere på vidt forskellige måder og det er bestemt ikke usædvanligt at man først opdager hardware fejl når opgradere til linux ;-)

  • 0
  • 0

[/quote]Et andet fif er lige at sørge for at man har opdateret sin bundkort bios. Det mener jeg er vigtigt selvom systemet har kørt fejlfrit med windows. De to systemer fungere på vidt forskellige måder og det er bestemt ikke usædvanligt at man først opdager hardware fejl når opgradere til linux ;-)[/quote]

Så kommer den dumme sporgsmål...hvordan gør man det ???

Å&F
Warholm

  • 0
  • 0