Sådan kommer du i gang med Linux (del 0)

Illustration: Privatfoto

Efter en længere sommerferie er jeg nu klar til at kaste mig over bloggen igen. Som tidligere lovet vil efteråret komme til at stå i linux's tegn, idet jeg vil lave en serie indlæg om, hvordan man som nybegynder bedst kommer i gang.

Lidt historie

Som de fleste ved er Linux et styresystem. Til dem, der har lyst til at læse mere om historien bag Linux, vil jeg henvise til Wikipedia.

Sådan forberedes computeren

Der findes flere muligheder, når du har besluttet dig for at installere Linux. 1) Brug en computer med en tom harddisk. Det er selvfølgelig det nemmeste, da du kan installere styresystemet uden hensyntagen til data, andre styresystemer eller lignende. 2) Slet alt på din harddisk, hvorved du opnår fornævnte situation. 3) Lav et såkaldt "dual-boot" setup. Du får mulighed for at vælge imellem f.eks. Linux og Windows XP, når du starter computeren. Dette er vejen frem for dem, der gerne vil i gang med at eksperimentere med Linux, men hvor installationen skal foregå på hjemmets primære/eneste pc. Overvej eventuelt at anskaffe en ekstra harddisk, således du på en nem måde kan opnå en kombination af 1) og 3).

Foruden ovennævnte muligheder findes der også forskellige andre måder, hvormed man kan kører Linux på en Windows pc, uden at dette påvirker Windows installationen. Her kan nævnes virtualisering, Wubi og lignende. Jeg har ikke planer om at beskrive disse muligheder, men der findes masser af eksempler på nettet.

Vælger du mulighed to eller tre er næste trin: BACKUP!!!!!! Dette er yderst vigtigt. Jeg vil ikke høre fra nogen der mener, at jeg er skyld i at de ikke længere har billederne fra Moster Ruths fødselsdag. Overfør alle dine vigtige filer til en brændbar cd, en ekstern harddisk eller lignende. Husk, du skal have alle dine data to steder! Benyt lejligheden til at få ryddet op. Husk e-mails, bookmarks, digital signatur, filer til netbank og lignende. Test om backuppen virker, inden du kaster dig over installationen.

Hvor finder jeg Linux?

Linux findes i flere forskellige distributioner. På DistroWatch finder du et (overvældende) overblik over dine valgmuligheder. Jeg vil tage udgangspunkt i Ubuntu Linux, men der er frit valg på alle hylder.

Download Ubuntu fra hjemmesiden ved at vælge "Ubuntu 7.04 Desktop Edition" og "Standard Personal Computer", hvis du ikke med sikkerhed ved, at et andet menupunkt gælder for din pc. Udvælg en server og klik på "Start Download". Herefter hentes et iso image, som skal brændes på en cd. Åben dit brænderprogram, vælg "Burn as image" (eller noget tilsvarende) og brænd cd'en. Har ud ikke adgang til bredbånd eller en cd brænder, kan du bestille en installations cd gratis. Klik "Request free CDs", følg instruktionerne og vent på posten :o)

Hvilket lydkort er det nu lige........

For at undgå uheldige situationer er det altid en god ide med en liste over hardware enheder i pc'en. Notér lydkort, grafikkort (skærmopløsning), netkort mm. Så kan du altid finde hjælp på nettet, hvis det skulle gå helt galt.

Dette var del 0 i føljetonen om Linux. Inden næste del kan det være en god ide at tage backup af data, brænde Ubuntu cden og lave en liste over hardware i din pc.

I del 1 vil jeg gennemgå installationen af Ubuntu Linux, og hvordan dette kan gøres på flere forskellige måder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg vil anbefale at når man har listen over sine hardware enheder så kan man starte med at finde ud af om de enheder overhovedet er supporteret af linux. Det er bl.a. grafikkort, som kan være vanskelige at finde drivere til.

Find dels ud af om der er support og find så også ud af om det er et større arb. at få det installeret. Skal der f.eks. kompileres noget før det virker og har du lyst til at kaste dig ud i det? Mange af nvidias drivere skal f.eks. kompileres før det fungere. Det er ikke noget stort arbejde, men jeg mener det er vigtigt at få overblik over det projekt man kaster sig ud i.

Et andet fif er lige at sørge for at man har opdateret sin bundkort bios. Det mener jeg er vigtigt selvom systemet har kørt fejlfrit med windows. De to systemer fungere på vidt forskellige måder og det er bestemt ikke usædvanligt at man først opdager hardware fejl når opgradere til linux ;-)

 • 0
 • 0

[/quote]Et andet fif er lige at sørge for at man har opdateret sin bundkort bios. Det mener jeg er vigtigt selvom systemet har kørt fejlfrit med windows. De to systemer fungere på vidt forskellige måder og det er bestemt ikke usædvanligt at man først opdager hardware fejl når opgradere til linux ;-)[/quote]

Så kommer den dumme sporgsmål...hvordan gør man det ???

Å&F Warholm

 • 0
 • 0

Hej Uffe.

Jeg er skam opmærksom på Christinas blog på Computerworld, men Linux er jo et bredt emne, så mon ikke det går at skrive lidt her også?

Desuden synes jeg hendes blog bærer præg af at være skrevet på netop Computerworld, hvor man kan forudsætte et kendskabs-niveau blandt læserne, som jeg ikke antager her. Ret mig gerne, hvis jeg tager fejl.

Jeg håber, at mine indlæg kan læses af alle ing.dk læsere. Såfremt dette ikke er tilfældet, må I endeligt skrive en kommentar og brokke jer.

 • 0
 • 0

Hej Jørgen. Tak for din kommentar. Jeg er helt enig i, at det kan være en fordel at undersøge om den pågældende dist. af Linux man vælger, understøtter ens hardware. Da jeg tager udgangspunkt i Ubuntu kan dokumentation til dette formål findes her:

https://help.ubuntu.com/community/#head-ab...

Dog skal det siges, at langt det meste forholdsvist almindelige hardware understøttes i Ubuntu. Der findes desuden udførligt dokumentation på Ubuntus hjemmeside til hvordan man installere drivere mm.

 • 0
 • 0

Hej Peter. Du finder ud af hvilket bundkort du har. Der efter downloader du bios upgrade og instrukser fra den relevante producents hjemmeside. PAS PÅ - følg instrukserne meget nøje, da der er risiko for at ende med en pc, der ikke kan hverken det ene eller det andet.

 • 0
 • 0

Det kunne være forfriskende hvis du havde valgt en anden distro, som f.eks. OpenSUSE. De udsender en ny version 10.3 på torsdag, så var der jo også en nyhedsværdi i det. Og jeg glæder mig til afsnittet hvor du skal have Compiz til at virke med en ATI driver... :-) Det kunne jeg nemlig ikke få til at virke. Og hvis du ikke ved hvad Compiz er så check denne youtupe ting, (hvis du ellers kan holde musiken ud) så viser den at Linux sagtens kan have en flot grænseflade.

http://www.youtube.com/watch?v=E4Fbk52Mk1w

/Klaus

 • 0
 • 0

Hvis man vil have linux på sin bærbare kan man finde en del howtos fra folk på http://tuxmobil.org/mylaptops.html

Ikke alt er af høj kvalitet, men meget er. OG hvis folk installerer en distr så dokumenter selv og bed om optagelse der - det hjælper os alle.

Om distributioner kan man snakke langt om længe, så det har jeg ingen kommentarer til :-) (har bla kørt debian, redhat, fedora, gentoo, arch,crux,storm2000,kubuntu,slackware og lidt dsl - idag kører jeg kubuntu 7.04 på en dell d630 bærbar http://www.control.aau.dk/~jdn/linux/d630 - det er ok eneste kommentar er at source baserede distr tager kang tid at få op og køre )

 • 0
 • 0

Cool, man lærer noget nyt hver dag, i dag var det Fuse.

Iøvrigt har jeg på en Dell Inspiron da erfaret at fra og med 7.04 virker BCM cutter

/Christian

 • 0
 • 0

Hvis man har lyst til at lære lidt mere generelt om opsætning og brug af Linux, er der jo www.linuxbog.dk

Eller hvis du er hoppet på Debian, www.debianguiden.dk

Søger du efter din lokale LUG (Linux User Group), så kig evt. på www.linux.dk

Hvis man får brug problemer, kan jeg anbefale at man søger lidt i disse fora. Der er næsten altid nogen der har haft lignende problemer som man selv sidder med.. www.linuxin.dk www.linuxforalle.dk

Der findes helt sikkert flere, men lige dem jeg kunne huske :)

 • 0
 • 0

endnu et link jeg har haft stor nytte af: http://www.linux-laptop.net/

 • her skriver brugerne om deres egne problemer/løsninger på specifikke mærker og modeller af bærbare computere
 • 0
 • 0

Denne weekend kom jeg netop galt afsted med at opgradere BIOS. Bagefter ville den ikke boote, blot beepe over boot-medie fejl.

Kuren der virkede på et intel bundkort:

Hiv 230V stikket ud. Åben computeren. Fjen batteriet (oftest en lille knapcelle). Om man bør vente et par minuter så spændingen er helt nede ved jeg ikke, det gjorde jeg. Sæt batteriet i igen. Saml pc'en, Sæt 230V til igen og genstart.

I mit tilfælde kunne den nu påbegynde en boot. F12 kaldte BIOS opsætningen frem og jeg kunne sætte de rette værdier ind. Prøv evt at vælge default hvis du er i tvivl.

Men trikket var altså at fjerne backup batteriet kortvarigt. Det trick har redet flere computere for mig, også nogen som andre havde opgivet. He-he :-)

I øvrigt, På ældre computere sker det af og til at batteriet bliver slidt op. Det er let at checke og let at skifte.

vh henning

 • 0
 • 0

Hej alle. Tak for de mange kommentarer. Jeg vil løbende komme ind på, hvor man finder hjælp til forskellige problemer der måtte opstå undervejs.

Hvis nogen kaster sig ud i installationen i næste uge vil jeg foreslå, at I beskriver eventuelle problemer som en kommentar til indlægget, og så er jeg sikker på, at der nok skal blive hjulpet fra alle sider.

Ang. valg af distro, så er det baseret på to ting. 1) Jeg synes Ubuntu er forholdsvist nemt at gå til. 2) Det er den distro jeg selv bruger, og dermed føler jeg mig mere på hjemmebane :o)

Desuden kommer der en ny Ubuntu (7.10) i denne måned, så man kan jo vente eller opgraderer når den er kommet.

 • 0
 • 0

Hej Jens. Jeg har selv en bærbar med et ATI kort, og der har jeg ikke haft problemer med Livecden. Måske du kan beskrive din hardware. Det kan være, en eller anden har gjort sig nogle erfaringer.

 • 0
 • 0

@Jens - Er det nyeste Ubuntu (7.04) du har prøvet? En af mine kammerater kunne heller ikke bruge Ubuntu på hans Asus bærbar med et ATI x*** grafikkort. Når han var midt i boot blev skærmen blot sort og ikke mere skete. Prøvede at sætte VGA indstillinger i bootloaderen, men hjalp ikke..

Men med 7.04 virker hans grafikkort nu.. Så hvis det er noget tid siden du har prøvet Ubuntu, så prøv igen :)

 • 0
 • 0

Det trick med at resette bios opsætningen er også noget som jeg har reddet flere PC-er med. Nogle bundkort typer kan ved et uheld overskrive biosopsætningen på en sådan måde at de ikke kan starte igen. Jeg har også reddet et par bundkort hvor biosopdateringen var gået galt. Det er nu ikke så svært at få liv i sådan et bundkort igen. Bios programmet ligger i en flashram, som sidder i sokkel.

 • 0
 • 0

Ved nogle af de problemer (som grafikkort osv) er det altid en god ide at være rimelig præcis hvis man vil have hjælp. Min Dell D630 fås feks med 2 forskellige grafikkort og 3-4 wlan kort. Uden præcis info er det umuligt at svare på spm. (tuxmobil.org som jeg skrev før er et meget godt sted at kigge). Kan man få en eller anden liveCD op at køre kan man kigge og dumpe info vha dmesg lspci lsudb og lsmod /etc/X11/xorg.conf holder grafikopsætning. Endelig har de fleste distributioner msg boards hvor man kan spørge og får et fornuftigt svar hvis man giver nok info.

Så skal jeg nok lade være med at træde mere i den :-)

mvh

Jens

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten