forskningsingeniøren bloghoved

Så kører opvaskemaskinen igen

Ja, så kører vores opvaskemaskine igen - uden teknikerbesøg og uden at købe noget nyt!

Da jeg først beskrev problemstillingen, lagde jeg ellers umiddelbart op til enten at ringe til en tekniker eller at skrotte den og købe en ny.

Men hovedparten af de ganske mange kommentarer opfordrede til, at jeg i stedet selv prøvede at reparere den - hvilket vi modvilligt kastede os ud i.

Jeg modtog i øvrigt, udover de mange kommentarer til blogindlægget, også flere direkte henvendelser (per e-mail og på LinkedIn) med forslag til løsninger.

Fejlkoden på vores Samsung-opvaskemaskine var OE, hvilket pegede i retning af til- eller fraledning af vand til maskinen.

Forskellige tips og videoer på nettet - samt en af de omtalte direkte henvendelser - pegede i denne kontekst i retning af at kigge på opvaskemaskinens trykkammer, der sidder på siden - under maskinens yderplade - og som håndterer netop til- og fraledning af vand [1].

Så vi koblede strømmen fra opvaskemaskinen, trak den ud på gulvet og skruede yderpladen af. Og her sidder trykkammeret (den hvide plastikdel i billedet herunder).

Illustration: Jakob Rosenkrantz de Lasson

Trykkammeret er - se billedet herunder - tilsluttet ind- og ud-slanger yderst til venstre, ligesom det er tilsluttet to andre slanger til højre - vistnok til en flowmåler og en niveaumåler. Ligeledes er to elektriske stik tilsluttet (vistnok til de to målere) [2].

Illustration: Jakob Rosenkrantz de Lasson

For at få trykkammeret fri fra sidevæggen skruer man den såkaldte omløber fri inde i opvaskemaskinens vaskerum, hvorefter trykkammeret kan løftes fri fra sidevæggen - og slanger og elektriske stik frakobles (se f.eks. denne video).

Dette gjorde vi og på råd prøvede vi så at afkalke en del af trykkammeret med citronsyre.

Derefter tilsluttede vi trykkammeret igen - slanger og stik samt omløber - og sluttede strømmen til opvaskemaskinen til igen. Og inden vi nåede så meget som at tænde maskinen, kom der nu en ny - og, fandt vi siden ud af, mere grundlæggende - fejlkode: LE.

På det her tidspunkt var klokken mange om aftenen, og vi trak slukørede stikket ud af maskinen og skubbede den på plads.

Nogle gange de efterfølgende dage sluttede jeg stikket til maskinen til, men hver gang dukkede LE-fejlkoden op.

Uger - og mange manuelle opvaske! - senere sluttede jeg igen strømmen til, og LE-fejlkoden dukkede nu ikke op.

Vi startede et vaskeprogram, og den kørte lidt længere end tidligere - og nåede at fylde vand ind i maskinen - før OE-fejlkoden igen dukkede op.

Vi kørte den derpå en gang til, hvor det oprindelige forløb - 1-2 minutters kørsel, intet vand inde i maskinen og OE-fejlkode - var tilbage.

Så frakoblede vi igen trykkammeret, lukkede nogle af tilløbene med tape og fyldte lagereddike alle de steder, hvor vi kunne komme til. Og så lod vi det stå en nat for at afkalke.

Om morgenen tømte vi lagereddiken ud, skyllede med vand og tilsluttede igen trykkammeret.

På det her tidspunkt troede jeg ikke, at det ville gøre nogen forskel - vi ville blot få OE-fejlkoden igen, eller måske værre: LE-fejlkoden som sidst vi havde prøvet at afkalke og gentilslutte trykkammeret. Men i det mindste ville konklusionen da så være, at afkalkning ikke havde løst problemet.

Vi stod og kiggede på opvaskemaskinen, da vi startede programmet. Vi nåede forbi de første to minutter, og den tog vand ind. Vi ventede spændt på, om OE-fejlkoden så ville dukke op igen - men det gjorde den ikke!

Den kørte programmet færdig, og da "End" dukkede op på displayet, var konklusionen klar: Opvaskemaskinen kører igen (og det har den foreløbig gjort to gange uden problemer - 7-9-13...) [3].

Illustration: Jakob Rosenkrantz de Lasson

En særlig tak til Martin Dawids for e-mails, SMSer og telefonopkald med optimistisk hjælp til at løse problemet!

Noter

[1] Et nyt trykkammer til vores maskine fås til 863 kr. Det fik vi heldigvis ikke brug for.

[2] Billederne af trykkammeret er taget efter vi afkalkede det og igen fik opvaskemaskinen til at køre uden fejlkoder.

[3] Jeg giver ingen garanti for, at det, vi har gjort, er den "rigtige" (eller smarteste, hurtigste eller sikreste) måde at løse problemet på. Men det virkede for os.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er meget tilfredsstillende at få klaret sådan en genstridig sag. Kan se du har været igennem et par faser:

Mod til at gå i gang, hvor benægt/flugt instinktet "køb nyt" blev besejret. Vidensindsamling og analyse Projektgennemførelse med den nødvendige vedholdenhed til at få det i mål Teknisk reportage på ing.dk

Perfekt.

PS. Dejligt med en lidt teknisk indhold i en blog. Der er længere og længere imellem.

  • 17
  • 0

Hej, har selv været på operationen med kanaler i trykkammer enheden blokeret af kalk, sæberester og alskens andet snulder. Som en åbenbaring - min kone kaldte det 'syg fantasi' - så jeg for mig en accelleret proces med den ret så sløve citronsyre eller eddike: ind i mikroovnen med trykkammeret, fyldt med den ene eller anden ingrediens. I løbet af nul komma fem syder og hvæser det i alle kanaler; intet i apparaturet tager skade. Efterfølgende kan syre- og skidtrester spules ud i køkkenvasken. Og maskinens timer- og styresystem er tilfreds med forholdene, vaskeprogrammet kører igennem uden fejlmeldinger, det muselmalede stel og Ikeaglassene stråler. De sidstnævnte dog kun et antal vaske, før de får glaspest. Men de koster jo heller ikke alverden.

  • 4
  • 0

Glas med indbygget forældelse? Vi har det samme med glas fra - tror jeg - Eva Solo. Mon det er med vilje?

Suk. Nej, det er ikke de onde kapitalister, der har lavet en snedig konspiration for at øge salget af drikkeglas.

Glaspest kommer med tiden, når man vasker glas ved over 55 grader. Vil man undgå det, kan man indstille opvaskemaskinen på en lavere temperatur eller bare vaske op i hånden.

Mere fx. på: https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/hvid...

  • 9
  • 0

Det er meget tilfredsstillende at få klaret sådan en genstridig sag.

Det er det i sandhed, ja!

Det er det faktisk (næsten) altid at gøre tingene selv. Mit største forbehold er som regel, at jeg ikke ved, hvordan jeg skal gøre det - så kan man eksperimentere og prøve sig frem, men beskrivelser og især videoer på nettet er for mig et meget bedre startpunkt. Det er jo sjældent raketvidenskab, men at se nogen løse opgaven - eller en tilsvarende opgave - eller blot en del af opgaven - er altid meget instruktivt som startpunkt.

Kan se du har været igennem et par faser:

Mod til at gå i gang, hvor benægt/flugt instinktet "køb nyt" blev besejret. Vidensindsamling og analyse Projektgennemførelse med den nødvendige vedholdenhed til at få det i mål Teknisk reportage på ing.dk

Perfekt.

Det er en ret præcis beskrivelse af forløbet:-)

  • 3
  • 0

Den sidder – i hvert fald i min opvaskemaskine –efter trykkammeret, så i trykkammeret løber der altid postevand med kalk uanset om man har husket at fylde salt på eller ej.

Det er også min opfattelse, nu hvor jeg har haft min egen opvaskemaskine delvist skilt ad.

Og i alle tilfælde er der fyldt salt på maskinen, hver gang den har indikeret, at den mangler salt.

  • 2
  • 0

Hej Jacob

Du har vel også hørt om reparationscaféer og repair cafés?

Den fagre nye genbrugsverden er lige om hjørnet - hvert fald i EU?:

Wikipedia: Cirkulær økonomi: Citat: "... Cirkulær økonomi er inspireret af naturens kredsløb. Målet er at affald ikke skal eksistere, men derimod ses som en råvare. Derfor designes produkterne sådan, at de er lette at genbruge eller genanvendes. Biologisk materiale skal kunne komposteres - og øvrige materialer designes så følgende er muligt (øverst bedst): 1. Genbrug (i oprindelig form) 2. Recirkulering (materialegenanvending) 3. Energiudvinding (brændbart affald) ... EUs handlingsplan for cirkulær økonomi ... Standarder: 1. DS/EN 45558:2019 ‘General method to declare the use of critical raw materials in energy-related products’. 2. DS/EN 45559:2019 ‘Methods for providing information relating to material efficiency aspects of energy-related products’. 3. DS/EN 45556:2019 "Generel metode til vurdering af andelen af genbrugte komponenter i energirelaterede produkter" 4. DSF/EN 45552:2020 "General method for the assessment of the durability of energy-related products" 5. DSF/prEN 45554 (undervejs) "General methods for the assessment of the ability to repair, reuse and upgrade energy-related products" 6. DSF/prEN 45553 (undervejs) "Generel metode til vurdering af muligheden for genfremstilling af energirelaterede produkter" 7. DSF/prEN 45555 (undervejs) "Generelle metoder til vurdering af genanvendelighed og nyttiggørelse af energirelaterede produkter" 8. DSF/prEN 45557 (undervejs) " Generel metode til vurdering af proportioner for genindvundet materialeindhold i energirelaterede produkter" ..."

  • 0
  • 0

Du har vel også hørt om reparationscaféer og repair cafés?

En opvaskemaskine ligger uden for de muligheder der for tiden er i danske repair cafeer, da der ikke er faciliteter (og tid) til at lave større reparationer.

Endvidere har Repair Cafe Danmark den generelle holdning at man ikke vil tage brødet fra lokale næringsdrivende - en opvaskemaskine kan så være en svær gråzone.

https://repaircafedanmark.dk/

  • 4
  • 0

Den sidder – i hvert fald i min opvaskemaskine –efter trykkammeret, så i trykkammeret løber der altid postevand med kalk uanset om man har husket at fylde salt på eller ej.

Og samme problematik kan man løbe ind i med vaskemaskiner.

For godt nok kan man smide en tablet i tromlen, så man ikke brænder varmelegemet af, men selve sæbeskuffen og tilhørende fordelersystem bliver ikke afkalket - jeg var nødt til fuldstændig at splitte sæbeskuffen på vores LG vaskemaskine på den konto.

Men efter det kører den fint, og det var immervæk ikke nogen billig sag - men det er jo ikke LG's skyld at det danske vand er så hårdt at man ikke tør spule sin bil med det, med mindre man godt kan lide hammerlakering.

  • 2
  • 1

For godt nok kan man smide en tablet i tromlen, så man ikke brænder varmelegemet af, men selve sæbeskuffen og tilhørende fordelersystem bliver ikke afkalket - jeg var nødt til fuldstændig at splitte sæbeskuffen på vores LG vaskemaskine på den konto.

Vores LG har et tromlerenseprogram. Manualen foreskriver at afkalker kommes i sæbeskuffen når man bruger det. Jeg synes det efterlader skuffen i ok stand. Hvis det ikke er nok er der også angivet at man kan tage skuffen ud og rengøre - heldigvis meget nemt. Så måske det er noget de har forbedret på.

  • 0
  • 0

til daglig er det altså ikke nødvendigt at køre en "kogevask

Måske ikke. Men nu er der jo stor forskel på husholdninger og opvaskemaskiner.

Vores opvaskemaskine er begavet med kun 6 programmer - "Automatisk", "gryder", "Porcelæn", "ECO", "glas" og "skylle" - der ikke umiddelbart kan justeres.

Auto tager normalt omkring 150 minutter, ECO (det vi bruger til daglig) omkring 190 minutter, skyl omkring 10 minutter (bruges med store mellemrum, og mest i fm. rengøring af maskinen). De øvrige kan jeg ikke huske vi nogensinde har brugt.

Her går der normalt et par dage inden maskinen er fuld, og jeg tror ikke glas-programmet kan klare at vaske ikke-glas rene (jeg har endnu ikke fået lov at eksperimentere).

  • 0
  • 1

Jeg synes det efterlader skuffen i ok stand. Hvis det ikke er nok er der også angivet at man kan tage skuffen ud og rengøre - heldigvis meget nemt. Så måske det er noget de har forbedret på.

Øhh nej.

Prøv at pille skuffen ud, så vil du se at vandet som tilflyder skuffen kommer ud gennem en række små huller.

Det er de huller der kalker til, og så er der ikke andet at gøre end at pille hele sæbeautomaten ud, splitte den ad så meget man nu kan, og så lade det hele ligge og søppe i eddikesyrevand.

  • 1
  • 0

At reparere en opvaskemaskine brød jeg mig ikke om, det var altid svært at få en hånd ind nogen steder. Vi storvasker med vores vaskemaskine, sådan at vi kan vaske 5 maskinfulde uden at bruge mere strøm, end hvad der kræves til en enkelt vask. Det er en længere historie, som jeg gerne fortæller, hvis der er interesse for det.

  • 2
  • 4

Jeg havde nær glemt alt om dette her, indtil jeg i aftes lige skulle se, om der var noget nyt at læse i ing.dk. Vi kunne ikke tage det nye tv signal, og skulle bruge en Triax modtager, vi ikke havde brugt længe. Vi kunne bare ikke finde fjernbetjeningen, fordi vi havde gemt den et for godt sted. Vores oldebarn Astrid på 3 år kunne ikke lade den være i fred. Efter 2 timer fandt vi den, men så viste det sig at Triaxen heller ikke kunne tage signalet. Af sted i byen, hvor vi købte et 43 tommer. Så det gik der en hel dag med. Med hensyn til vores vaske metode, så er min kone ikke meget for at vi offentliggøre den. Da hun på sit arbejde for godt 20 år siden, fortalte kollegerne det under en kaffe pause, mente de fleste at tøjet så ikke blev rent. Det gør det, og "Tænk" må meget gerne kontrollere det. I disse tider, hvor CO2 forureningen skal ned mest muligt, bør jeg offentliggøre den. Jeg kunne også sende den til radaktionen, hvis de er interesseret. Vi bruger i øvrigt ikke strøm til opvarmning af vandet i vaskemaskinen, fordi jeg har lavet en lille solfanger stående i haven, som nemt varmer vandet op til 70 grader. I vores bådeskur, lavet af armeret klar plastik, fik jeg et chok sidste år, da jeg så at termometret viste 70 gradder.

  • 0
  • 7

Hvor er det dejligt at læse, at du har fået den til at virke :) Og, det er jo faktisk en flot opvaskemaskine, så skønt, at den fik forlænget livet.

Du fik måske også en ekstra lille bonus ud af det - altså, din kone blev så stolt af dig, at hun også lige skulle fikse dit 'trykkammer'? ;)

  • 1
  • 3

Ved at bruge en modstrømsvarme veksler, kan det kolde vand til vaskemskinen, varmes op af det udpumpede varme vand fra maskinen. Når maskinen er færdig med at centrifugere, afbrydes for resten af programmet, hvorefter maskinen tømmes, og næste portion vask proppes ind. Det kræver en længere redegørelse at beskrive hele processen, så i må selv finde ud af resten.

  • 0
  • 1

@ Lars, Da jeg var færdig med at skrive (i hånden) hvordan man kan vaske 5 maskinfulde, uden at bruge mere strøm, end til det første vask, fyldte det 4 sider, og det orkede jeg ikke at maskinskrive. Jeg sender dig gerne det håndskrevne i kopi, hvis det kan lade sig gøre på nogen måde.

  • 2
  • 1

hvordan man kan vaske 5 maskinfulde

Hvis man har et par unger i huset, der er kommet i en alder hvor de pludselig lider af renlighedsmani, så kan man overveje en sådan varmeveksler: https://www.zypho.pt/

Jeg er i færd med at indtænke den, eller lignende i mit nye hus, er der nogen herinde der har erfaringer der kan deles, især angående rensning/vedligehold ?

Alternativ kunne være isolerede kloakrør samt isoleret 2m3 tank med vekslerrør gravet ned i haven, så kunne man få gavn af alt varmt vand på vej ud af huset.

Tanken vil virke som fedtudskiller, men problemet er nok ikke større, end hvad slamsugeren kan ordne på sit årlige besøg.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten