Rus: depositurus eller bondeland?

Aalborg Universitet afholder, modsat de fleste andre universiteter, først rusture efter et par ugers studier. I morgen kommer turen til de Ingeniør-, Natur- og Sunhedsvidenskabeliges (INS) rusture, hvor jeg selv deltager som tutor.

Programmet byder på diverse lege, et solidt salg af alkoholiske drikke og selvfølgelig introduktion til de næste år på Aalborg Universitet. Alt i alt en god og rar blanding af social sammentømring, forberedelse til AAU og et mindre "break" i en hektisk studiestartsperiode.

Det etiske kodeks fra Århus Universitet kan man ikke bebrejde, men det er uheldigt at vi er nået til et punkt, hvor de studerende skal undskylde deres aktive indsats for at skabe et fællesskab på studierne.

Jeg ser personligt frem til tre sjove dage, hvor ca. 100 nye studerende lærer hinanden at kende udover auditorier og projektarbejde. Jeg ser frem til tre dage, hvor jeg kan fortælle om mine erfaringer fra de sidste to års liv som studerende. Og jeg ser især frem til at kunne nedbryde grænserne mellem studerende på 1. år og studerende på de senere semestre!

Summa summarum: Rusture indeholder lemfældigt indtag af alkoholiske drikke, men jeg har endnu ikke oplevet grove episoder. Tværtimod ser jeg studerende, som vender stærkere tilbage - både socialt og studieklart!

Om rus kommer af depositurus eller om det refererer det latinske rus (bondeland) ved jeg ikke, men det er sjovt og det er relevant.

// Hundebøll

[1] Dvs. AU's tutorers etiske kodeks

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det samme har i mange år stået i Rushåndbogen fra Mat/Fys-tutorgruppen på AU (som i øvrigt står for Aarhus Universitet, altså med dobbelt-a), og min bedagede Fremmedordbog (1987) giver også den forklaring at "nye studerende ofte kom fra landet og derfor opførte sig bondsk, og derfor af de ældre studerende blev kaldt 'rus'".

  • 0
  • 0

Jeg må protestere. Min fremmedordborg fra 1938 hævder, at rus kommer af sidste stavelse af det latinske ord depositurus. Og betyder nybagt student eller 1. års studerende.

Depositurus (lat., egl. den, som skal deponere), ung student, som skal optages i akademikernes kreds.

"Hvad mon Russen nu vil bestille her igien?? ? ?Det er ikke Moscoviter, Jeppe Berg! det er unge Studentere, som man kalder Russer.? Holb.Er.I.2.

Fra ODS på nettet

http://ordnet.dk/ods/opslag?id=531595

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten