kronikken blog

Røgalarmer kan ikke stå alene

Illustration: Privatfoto

Thomas Kähler er adm. direktør for Rockwool Scandinavia

For nylig afholdt Folketingets Forsvarsudvalg en høring om brandsikkerhed i Danmark. Her blev der - forud for det politiske arbejde om en ny beredskabsaftale - sat fokus på de 80 personer, der i gennemsnit i de sidste mange år er omkommet som følge af en brand i Danmark. Hvert år. Det er et skræmmende højt tal.

Af samme årsag medførte høringen også, at der blandt andet blev stillet krav om at gøre røgalarmer lovpligtige i alle private hjem. Tanken er, at man kan nå at blive alarmeret, så man kan reagere hurtigt, hvis det brænder.

Ideen er god, men løsningen er ikke kun at forbedre reaktionstiden, når ulykken er ude. Løsningen er også at forebygge og begrænse risikoen for skader, når en brand opstår. Det kan vi gøre ved at brandsikre vores bygninger.

Vi ved fra undersøgelser fra blandt andet den svenske pendant til Beredskabsstyrelsen, Räddningsverket, at en brand i dag udvikler sig væsentlig hurtigere og voldsommere end tidligere. Det skyldes hovedsageligt de ting, vi omgiver os med i hjemmet. I dag er vores hjem fyldt med plastik og kemi, der danner eksplosive cocktails af stoffer og dampe, som nærer i branden. Vi ved, at det i dag i gennemsnit tager tre minutter for en brand at udvikle sig.

Når vi peger på brandsikre bygninger som en central del af løsningen, er det fordi brandsikre bygninger kan inddæmme brande, så de ikke udvikler og spreder sig så voldsomt. Og i lyset af de få minutter, det tager for en brand at udvikle sig, kan det være alt afgørende. Ikke kun for de mennesker, der bor i en bolig, der er i brand, men også for det beredskab, der har ansvaret for at bekæmpe branden.

Når vi taler brandsikkerhed i Danmark, bør fokus ikke være på enkeltstående løsninger, som for eksempel hvordan vi får flere røgalarmer ind i de danske hjem. Vi bør i stedet fokusere på, hvordan vi får national handlingsplan, hvor vi ser på, hvordan vi kan forhindre brande i at opstå, og hvordan vi kan forhindre brande i at udvikle sig.

Vi ved fra trafikområdet, at en national handlingsplan virker. Her har en national plan betydet, at antallet af trafikdræbte over de sidste 40 år er faldet fra 1.200 til 200 trafikdræbte om året. Gennemførte vi en lignende indsats på brandområdet, vil antallet af omkomne ved brand kunne reduceres væsentligt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

http://www.sik.dk/Global/Presse/Pressemedd...

"Brandforebyggelsesekspert Peter Hofman-Bang fra Beredskabsstyrelsen forventer også, at dette vil blive tilfældet i Danmark, hvor dødsbrande hvert år koster ca. 80 mennesker livet.

  • Baseret på erfaringer fra udlandet forventer jeg, at der vil ske 5-10 færre dødsfald årligt som følge af brand, nu hvor de selvslukkende cigaretter bliver indført. Desværre regner vi ikke med, at vi helt bliver fri for dødsbrande på grund af uforsigtig rygning, for vi taler stadig om ild – og den skal man have respekt for, siger Peter Hofman-Bang."
  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten