close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Den røde plet i Houston

En af de mest fascinerende steder i hele solsystemet er Jupiters Store Røde Plet.

Det er en roterende storm, formodentlig solsystemets største hurricane og vi ved med sikkerhed at den er været der i næsten tohundrede år, vi har grund til at tro at den har været der i 350 år og mistanke om at den har været der... for evigt? - Ihvertfald på civilizationens "for evigt" skala.

Lige nu ligger hurricane Harvey over Houston området i Texas og den skal tilsyneladende ingen steder hen.

Normalt vil en hurricane fortsætte ind over land og miste pusten fordi fordamningen fra overfladen ikke er nok til at holde maskineriet kørende.

Men et robust højtryk inde over land forhindrer Harvey i at komme den vej og ifølge de seneste prognoser vil Harvey langsomt drive ud over den Mexikanske Golf igen, den øgede fordamning fra havoverfladen vil tilføre den ny energi og derefter vil den endnu engang gå i land med kurs mod Houston.

Nedbørsmæssigt er vi allerede hinsides de normale farveskalaer og prognoserne siger at i bedste fald kommer der ca. lige så meget mere nedbør på anden tur rundt og de forudsagte nedbørsekstremer nærmer sig nu halvanden meter vand - ja, det var ikke en trykfejl: 1500 millimeter.

Illustration: Privatfoto

Det er ikke uden fortilfælde at en hurricane banker på to gange, men man har ingen pålidelige oplysninger om at det er sket at en hurricane er kommet tre gange rundt samme sted.

Jupiters Store Røde Plet er existensbevis for at roterende stormsystemer kan være stabile på tidsskaler der måles i år: Jupiter bruger "kun" 12 år på et kredsløb om solen og derfor er JSRP formodentlig mindst 30 jupiter-år gammel.

En multiår hurricane i den Golfen er pt. ikke mulig, overfladevandet skal være over ca. 27°C og det er det kun sporadisk i sensommeren.

Men i princippet er der ikke noget til hinder for en hurricane der ligger og cykler rundt på kysten i en måneds tid, når først den er startet, kræver det kun to ting: Varmt kystnært overfladevand og et stabilt højtryk inde på land.

Et stabile højtryk forudsætter at jetstrømmens "slyngninger" er stabile, eller fastlåste. Det er ikke helt det vi har lige nu, men det nærmer sig.[1]

Vores bedste vejrmodeller rækker kun 8-10 dage ud i fremtiden og endnu har ingen af dem forudsagt at Harvey tager en tredje omgang, ihvertfald ikke med en sikkerhed som nogen tager seriøst, men at det skulle kunne ske er ikke længere i "nu er du fjollet at høre på" kategorien.

Hvad enten Harvey krydser kysten en, to eller tre gange er den allerede langt udenfor for vores erfaringer, USAs National Weather Service har i deres seneste bulletin kastet håndklædet i ringen med teksten

"This event is unprecedented & all impacts are unknown & beyond anything experienced. Follow orders from officials to ensure safety.".

Velkommen til det nye vejr: Uden fortilfælde.

phk

[1] De senere års forskning tyder på at det bliver mere almindeligt med fastlåst jetstrøm, i det man kalder "Wavenumber six" konfigurationen, efterhånden som temperaturen stiger.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

PHK skriver meget om den "stabile" hurricane. Men argumenterer slet ikke for sin afsluttende bemærkning om at det nok altsamnen skyldes global opvarmning. Han mener at den seneste forskning "tyder på at jetstrømmene fastlåses og påstår så uden videnskabelige beviser at det så nok også skaber muligheder for at se hurricanes blive" fastlåst" når de nærmer sig kysten. En masse "synsninger" uden konkrete henvisninger med andre ord.
Hvorfor skulle et stabilt højtryk nu være mere sandsynligt end før? Hvor er referencerne til koblingen mellem stationære hurricanes ved kysterne og global opvarmning? Og er der måske tale om en ekstraordinær begivenhed i det nuværende tilfælde? Se det interesserer ikke PHK ser det ud til - han "synser" og følger den skabelon man kender efterhånden fra Global opvarmning profeterne. Alt der kan "synses" bliver taget til indtægt for synspunktet om global opvarmnings forfærdelige konsekvenser. Men "kejseren har ingen klæder på"!

  • 10
  • 49

Der vil altid være en første til alting.

Det vi mennesker kan huske og dokumentere, er ikke nødvendigvis den første.

  • 11
  • 3

Donald Trump signed away Obama-era flood standards just weeks before Hurricane Harvey hit Texas in a bid to get infrastructure projects approved more quickly. The rule signed by former president Barack Obama in 2015 had not yet come into effect but aimed to make infrastructure more resilient to the effects of climate change, such as rising sea levels and flooding.
http://www.newsweek.com/trump-signed-away-...

  • 34
  • 2